Last news in Fakti

19 Август, 2019 08:14 19 373 6

Друсат се с балони с райски газ в дискотеките по морето

  • дискотека-
  • райски газ-
  • друсане

Ефектите започват в рамките на 5 до 10 секунди и продължават от 20 до 40 секунди

Балони с райски газ, който предизвиква халюцинации и неудържим смях, са хит в нощните заведения по морските курорти, съобщава в. “Труд”. “Веселите балони” струват между 5 и 10 лева.

Балоните са самоделни, най-обикновени и се купуват от магазини със стоки за рождени дни. Тайната на лекия наркотик са капсулите.

Те съдържат диазотен оксид, известен като “райски газ”. Това е химично съединение с формула N2O, което при вдишване предизвиква чувство за еуфория. Това е причина и за името “райски газ”. Заради анестетичен ефект се използва в хирургията и денталната медицина.

Използва се и при двигателите с вътрешно горене – добавен към горивото, увеличава мощността им. При нормални условия представлява безцветен незапалим газ с приятна сладникава миризма и вкус. Друго негово приложение е в хранителната индустрия като пропелент във флакони с бита сметана.

Преди години капсули се закупували от “Метро”, където 10 броя стрували 14 лева. Впоследствие търговците потърсили по-евтин вариант – с доставки от Китай, Австрия и Германия. Капсулите, които се използват в България са от Австрия, а поръчка от 12 000 броя излиза на цена между 0,14 ст. и 0,40 ст. за брой.

Всъщност “патроните”, с които се зареждат балоните, са капсули за бита сметана. Те се прикачват към сифон, който когато не е пълен с течност не възпроизвежда сметана, а изпуска газ. След като се извлече съдържанието на капсулата в балона, потребителят вдишва и издишва в него.

Ефектите започват в рамките на 5 до 10 секунди и продължават от 20 до 40 секунди, като най-изразителен от тях е неудържимият смях. Обикновено зрението се замъглява, появява се чувство за дезориентираност, развива се и повече толерантност към болка. Появяват се зрителни и слухови халюцинации. Балоните се рекламират и като помощно средство за бързо изтрезняване.

“Laughing gas” (б.а. – газ на смеха в превод от английски език) стана модерен за туристите по морето още преди години, но рядко се предлагаше в заведенията. В Слънчев бряг е пълно с продавачи на райски газ.

Туристите, предимно младоци, с удоволствие го купуват, за да се развеселят. От тази година търговците продават не само по алеята в Слънчев бряг, но предлагат лекия наркотик и в нощните клубове по Черноморието.

Момичета и момчета обикалят баровете в морските курорти и продават “весел газ”. Продавачите на “весел газ” се договаряли със заведенията за процент и продавали по цели нощи необезпокоявани.

“Весели балони” се продават навсякъде по алеите на Слънчев бряг, алармират туристите. Всеки желаещ може да си купи и да вдиша. Преди търговци предлагаха балоните на така наречените “подвижни улички” – съставени от няколко каравани, които при сигнал, че идва полиция, веднага изчезваха и променяха местонахождението си.

Този сезон, балоните се продават от търговци, които са предимно млади момчета и момичета. Те държат по десетина балона и предлагат предимно на чужденци.

“Балоните с райски газ се продават на всяко кьоше, но много често плюс пакетчета дрога. Сутрин целият център е осеян със спукани балони от райски газ”, разказа човек от комплекса.

При вдишване на райски газ тялото ти изтръпва и започваш да се смееш неудържимо. Това са симптомите, които на пръв поглед са безобидни.

“През този сезон нямаме случай на пациент, пострадал от прием на райски газ, който да е търсил помощ”, каза д- р Георги Паздеров шеф на РЗИ в морския град. Въпреки това “веселата” дрога се шири неудържимо сред туристите.

Модата на “веселите” балони с райски газ, която тръгна от Слънчев бряг, това лято е актуална в крайморските дискотеки във Варна и курортите край града. Алтернативата на забранената дрога проби още в ранна пролет. Засукани хубавици шетат из дискотеките и предлагат кратко зашеметяване срещу 5-7 лв.

Който плати, получава обикновен балон, който се пълни с малко количество райски газ от специален флакон. Вдишването от балона води до моментален ефект.

“Целият изтръпваш и сякаш си в безтегловност за около 30-40 секунди. Избива те на смях, но ако си пийнал повечко, може да паднеш на земята или да повърнеш”, споделят изпробвали забавлението. За него се плаща кеш, няма касов бон, а красавиците, които го предлагат, не са служителки на дискотеките.

Каквато и да е реакцията на човек след доза райски газ, той не стига до болница. Токсиколозите и лекарите от Спешна помощ са наясно с новата мода, но не им се е налагало да свестяват нито един пациент, опитал от газа, който всъщност е диазотен оксид. Причината е, че за разлика от класическите наркотици, действието му е краткотрайно.

Медиците обаче предупреждават, че в съчетание с дрога или много алкохол, райският газ може да доведе до частична временна парализа и халюцинации. В интернет се продават машинки за райски газ. Според големината те струват от 35 до 120 лв. Има оферти и за пълнители по 1-1,20 лв., съдържащи доза от 8 грама чист диазотен оксид.

Докато стигне до крайните клиенти в дискотеките цената скача няколко пъти. Въпреки че употребата на “весели” балони във Варна е факт, сигнали за това до момента не са подавани в нито една контролна институция в града.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    31 1 Отговор
    А Тиквата като пръцне ето райски газ :)
  • 2 Будалата

    18 0 Отговор
    Интересно на кой се отчитат. На Очите или на Кравата? Май на ТИКВАТА.
  • 3 М26

    10 0 Отговор
    А какво иска да ни каже новината? Порицание към обществото, че нещо нередно се случва или реклама на лек таркотик. Не разбирам.
  • 4 А бе

    8 0 Отговор
    Очите и компанията му от Турция пребират оборота !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 mi ta ka

    3 0 Отговор
    Добро утро Българио... това е от 3години насам тръгна от морето а от 2години вече го има и в по малките населени места.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове