19 Август, 2019 18:40 2 694 24

Илиян Василев: ”Росатом” няма пари за АЕЦ ”Белене”

  • росатом-
  • аец "белене"-
  • илиян василев

"Росатом" няма тези пари, за да ги инвестира в проекта. Отново стигаме до една позната ситуация още от 2006 г., коментира дипломатът

В енергетиката има много предприятия на изкуствено дишане, които се поддържат, само за да се поддържат съответни олигарси. Това е новото усилие - същите олигарси, които вече изцедиха възможността да вземат в енергетиката, без да произвеждат, всички те виждат в АЕЦ „Белене“ новия си шанс. Това каза за БНР бившият посланик на България в Москва и настоящ анализатор по теми, свързани с Русия Илиян Василев по повод търсенето на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“:

""Росатом" няма тези пари, за да ги инвестира в проекта. Отново стигаме до една позната ситуация още от 2006 г. – „Росатом“ тогава беше с много по-големи възможности да инвестира и искаше да участва като акционер. Нещата не са се променили! И през 2019-а година е също толкова политически и по друг начин невъзможно и трудно за прокарване ситуация, при която „Росатом“ да владее суперстратегически обект на територията на НАТО и ЕС. Но, този път се опитва една комбинация - технологията и тежестта на Русия и китайските пари, тоест руско-китайско сътрудничество на българска територия.

Тази комбинация е много наивно замислена в кабинет, който не разбира особеностите на китайската политика. Идеята, че китайците ще играят младши партньор на големия руски „Росатом“, е просто наивна. Сега има и други обстоятелства – тези неща около АЕЦ „Белене“ стават около фона на една безпрецедентна криза в българската енергетика. Към уравнението трябва да отчитаме, за много голямо съжаление, и използване на АЕЦ „Белене“ вече дори в контекста на т. н. „климатични промени“. Има нови лобисти за „АЕЦ Белене“. Това е някаква убийствена война между различни кланове и интереси, всеки от които се бори за оцеляване.

Пред националното радио дипломатът коментира и протестите в Русия с искане за демократичен достъп до изборите, при които вече са осъществени над 1200 ареста. Когато руският президент не може да се справи с някакъв противник, той го забранява", коментира експертът.

„Това, че на Генади Зюганов му разрешиха да проведе протести, докато на другите - не, беше опит на властта да вкара протестиращите в удобната шапка те да бъдат оглавени или поне представени от комунистическата партия, за да ги вкара в клопка, която лесно след това може да бъде идеологически разкъсана. Всеки знае, че Путин изобщо не се притеснява нито от Зюганов, нито от старата десница. Новите неща са тези, които той мъчи по всякакъв начин да опитоми", сподели Василев.

„Когато забраниш на опозицията легалния начин да изразява своите интереси - а именно чрез избори, на нея не ѝ остава нищо друго, за да не бъде смачкана тотално, освен да излезе на улицата. Всичките протести са преднамерени и продукт на философията на Путин за упражняване на власт. При него няма заден ход! Той е толкова самоиндоктриниран в правотата си, че аз не си спомням нито един път, в който, при голяма вътрешна криза, той да е дал заден ход“, допълни още бившият дипломат.

Според него опозицията има шанс не само заради достойнството на своите действия.

„В руската традиция, когато репресираш човек, да го вкараш в тюрмата, когато го насилваш, ти го легитимираш като лидер на масите. Даваш му шанс поне да се представи. Опозицията просто предизвиква Путин да упражнява насилие, с което тя става все по-разбираема на голяма част от масите, които преди подкрепяха Путин, а сега са в пасивна опозиция…“.

В Русия има „опитомена“ и „неопитомена“ опозиция, коментира още Василев и добавя: „Вижте кои хора той пусна на изборите. Всички са от тази опитомена опозиция“.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    38 7 Отговор
    Първо охлюв от унсс, второ "През 1981 – 1990 г. по времето на комунистическия режим е сътрудник в Международния отдел на БЗНС. След 1990 година е резидент-мениджър, консултант по международно строителство и развитие във фирма „Дж. Джоунс и Ко“ и представител на фирмата в България" и трето "Василев е включен в „черния списък“ на руското Външно министерство със забрана да влиза в Русия – един от 89 граждани на Европейския съюз" 😂
  • 2 Ernesto Guevara

    34 8 Отговор
    Тоя сигурно е внедрен таен агент за да знае колко пари имат в Росатом.Или е на хранилка в любимите на всички десни партии ТЕЦ-ове,които ни дърпат обратно към 20-ти век
  • 3 пенко

    34 3 Отговор
    Предлагам да бъде учредена награда " ПОЛИТИЧЕСКИ ТАПАНАР НА ГОДИНАТА" - гарантирам ВИ жестока битка !!!!!!!!
  • 4 Хахаха пари нямат

    31 9 Отговор
    Росатум нямат пари ли ? Че те могат да купят България 100 пъти и пак ще имат още пари

    Коментиран от #6, #16

  • 5 Кой68

    22 5 Отговор
    Още един капацитет като Касчиев.Тия незнаят на кой господ се кланят и се объркват тотално в "анализите"си.

    Коментиран от #20

  • 6 прост и тъп но упорит

    9 28 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха пари нямат":

    Ти на рублите пари ли викаш ве Смешко
  • 7 muhi

    25 7 Отговор
    Жалък предател,жалки соросоиди,жалки амеронофили,жалки предатели на българското!!!
    Докарахте България на дъното.....
    Нали ти беше поздравил Българоубиеца борисов,за сделката със Ф-16,пенсионерите умират от бедност,а той предателя ,уж критик на българоубиеца борисов,но го поздравява,лично мутрата се похвали когато присъстваше в студиото на нова телевизия,покрай европейските избори!!!
  • 8 ХаХа 🙈

    24 5 Отговор
    Росатом ги няма , ама Гинка от Пазарджик ги има ...!
    Нали специалистчето ?
    И Балами - и от тях достатъчно има !
    И Лапнишарани също - в изобилие !
  • 9 ТОЧКАТА

    21 7 Отговор
    Този ПРОСТАК бе ,,посланик,, в Русия с единствена цел----да смрази и развали отношенията и връзките между двете страни!!!!!!и успя!!!!Абсурд е да пратиш посланик ФОБ!!!!! да развива отношения и връзки...между две страни...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ххх

    17 5 Отговор
    Този соросоиден гъз не млъква, въпреки че менторът му почина.
  • 12 ХА ХА ХА

    12 5 Отговор
    МЪЛЧИ НЕ ДУМАЙ БЕ ИЛИЯНЕ ТИ ЧАК И НА ТЯХ ЛИ НАПРАВИ СМЕТКА, ТЕ ПРАВЯТ НА НАС ТИ НАПРАВИ ТЯХНАТА !
  • 13 NikNay

    9 3 Отговор
    Чакай сега. Как статия за АЕЦ Белене се извъртя и излезе от контекста и се превърна в статия за Русия , Путин и политическите им проблеми . Е на това му викам аз манипулация, пропаганда, насаждане на мнение - с една дума хибридна война. . . . .
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 7 Отговор
    Фиаското на АЕЦ Белене е руски проблем, докато руската агентура в България не бъде неутрализирана, този воденичен камък ще ни тежи.
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 6 Отговор
    Има няколко варианта за ползване на доставеното оборудване освен БеляНЕ, но врътката е, че пусково-наладъчните работи трябва да се извършат от производителя на оборудването или оторизирана от него фирма, защото иначе се губят гаранционните условия. Руските тарикати знаят, че нямаме печеливш ход и спокойно си кютат.
  • 16 Койчо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха пари нямат":

    Могат да я купят сто пъти и да
    Я подарят на някой РОМ
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Д. Тръмп

    1 2 Отговор
    До Б.Б К.К Ц.Ц абе много пачки измъкнахме от тея балъциза тея фърчила дъли нема да се усетят че ги цоцаме яко.
    Б.Б К.К Ц.Ц абе кво ти пука то тоя материал е само ушанки дай да праим пачки че ша са върнат онея с дипломите и ша ни махнат.
  • 19 Не мога да разбера

    2 0 Отговор
    Защо бе премахнат коментар 17.

    Коментиран от #21

  • 20 Да свикваме идват трудни дни и бедност

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Кой68":

    Много долре знаят на кой се кланят. За някой кирлив долар продават себе си, майка си и баща си, България и въобще всичко възможна. При кпитализма Киряк Стефчовци бол.
  • 21 факти

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Не мога да разбера":

    ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.
  • 22 ВАЗЕЛИНОВИ ПОЛИТИЦИ

    3 1 Отговор
    И този като наш Роско.
    Един татко ги е правил.
    Охлюв без черупка!
  • 23 А ти

    1 1 Отговор
    Ти кат не си включен в тоа списък, ко прайш тука ве, бегай в Русия ве при росатом, да им крепиш атомите!
  • 24 Jack Bauer

    0 0 Отговор
    Да вземем да платим АЕЦ Белене на 100% авансово, както направихме с Фи16!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове