Last news in Fakti

27 Август, 2019 22:28 2 413 39

80% са вносните плодове и зеленчуци

  • плодове-
  • зеленчуци

Според нея причината за тази тенденция са падналите дъждове и градушки

80% са вносните плодове и зеленчуци - 1
Снимката е илюстративна

До 80 на сто е делът на вносните плодове и зеленчуци на българския пазар и това лято, каза председателят на УС на Националния съюз на градинарите в България Мариана Милтенова.

Според нея причината за тази тенденция са падналите дъждове и градушки, а това ще окаже влияние върху потребностите на пазара, съобщава БНР.

Проблемите с унищожената от дъждовете, градушките, измръзванията и сланите продукция, изискват адекватни мерки за компенсации, които не се случват, смята Милтенова. Сектор "Плодове и зеленчуци" не получава национални доплащания, за разлика от сектор "Животновъдство", припомни тя.

"Препоръките, с които бих се обърнала към ръководството на МЗХГ - пълна промяна на националната политика в сектор "Плодове и зеленчуци", която с решение на Министерския съвет и на Народното събрание да стане приоритетна. Да се обърне адекватно внимание на проблема с работната ръка, подпомагането, финансирането и облекчаването на дейности като напояване, на електрозахранването, контрола на вноса. Тогава може да се надяваме съотношението на български и вносни плодове и зеленчуци най-после да се промени в наша полза", коментира Милтенова.

Милтенова смята още, че липсва реален и адекватен контрол на пазара на плодовете и зеленчуците от страна на Агенцията по храните, поради което пазарът е залят с нерегистрирани улични търговци.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    18 3 Отговор
    Ааа,моля ви се,на етикетите пише бг производство 😂😂😂не подвеждате хората,ние можИм да читЯм.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Радо

    11 10 Отговор
    При бананите, авокадото, портокалите, лимоните и маслините, вносът достигна цели 100%.
  • 5 Проблемът са политиките,

    6 2 Отговор
    А кои хора узаконяват политиките?
  • 6 Еее

    28 0 Отговор
    Скоро и животновъдството ще бъде със същия процент.☹️
  • 7 аааааааа

    10 1 Отговор
    яжте ми дедовия....
  • 8 Дориан

    30 1 Отговор
    Това е и целта на ЕС в чист вид, пазари без граници. Ние изкупуваме нечия чужда стока, за да подхраним икономиката им.
  • 9 Българче

    27 1 Отговор
    Честито на Народа , който вече е само електорат !
  • 10 Как

    10 0 Отговор
    Да имаме комисар в сектор земеделие, няма кой да ни даде този пост!

    Коментиран от #22

  • 11 някой

    23 1 Отговор
    Субсидиите се дават не за да има българска продукция на пазара,а да се привлекат избиратели за "правилната" партия. Нашата продукция която е все още истинска,заминава в чужбина, а ние ядем ГМО от Запада

    Коментиран от #18

  • 12 Фасул чорба

    19 1 Отговор
    в България нямаме земеделци , а имаме политици бандити , крадци

    Коментиран от #23

  • 13 До Англичанката - Ингилизова

    14 1 Отговор
    Знаш ли, че унгарският зеленчук- познат на цяла Европа е дело, на 6- 7 хиляди българи, от търновски села, преселени по желание и с договор! И защо зеленчуковите поля на Тракия бяха унищожени!??? Защото Марица и Струма, не трябва да се отклоняват , а да поливат полетата на Турция и Македония+ Гърция! Няма продукция, няма и България!
  • 14 ааааа

    3 1 Отговор
    дедов само дедов ще ядеме...

    Коментиран от #15

  • 15 Бай Онуй

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "ааааа":

    Яжте ми оная работа:-)
  • 16 someone

    15 1 Отговор
    скапахме ли навремето ТКЗС ? скапахме го ,вместо да имаме окрупнени земи, които да бълват продукция, разпарчосахме земята и направихме така ,че земеделие да е мръсна дума и никой да не си и помисля да ходи да работи на полето.Важното беше всичко комунистическо да се разруши , ами разруши се и държавата, сега ще пием студената вода.
  • 17 Един ....

    16 1 Отговор
    Тази пролет си купих много красиви домати , внос от ПОЛША , естествено после ги изхвърлих , сигурно ако бяха от велпапе щяха да са по-вкусни .
  • 18 Госあ

    9 4 Отговор

    До коментар #11 от "някой":

    Оффф стига с това ГМО е хора. Първо, абсолютно всички сортове са ГМО,второ това е устойчивото и разумно бъдеще, въпреки че Европа все още няма такава нужда,но ще дойде и този ден и точно затова ЕС има строги рестрикции за ГМО с главната цел да ограничи вноса на земеделска продукция отвън. Относно продуктите,не ядете ГМО, а ядете месо блъскано с хормони и продукти с консерванти, оцветители и подсладители,а зеленчуците се берат зелени за да се трансформират и зреят впоследствие като много често се третират с етилен за да зреят. Освен това,са блъскани с нитрати. Относно разрушаването на земеделието,като всичко останало съм напълно съгласен. И за сведение, не Германия и Франция го разрушиха, защото не внасяме зеленчуци от тях а от Турция и Гърция

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    * за да се транспортират
  • 20 Голям Слон

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    Няма да те разберат. Не им обяснявай. Виж, ако във фейса им се напише, някой може и да се напрегне за повече минута-две, за да асимилира евентуално, че статията ще е полезна за безбройните му "приятели" в мрежата. А така, ГМО-то ще си остане вредно, защото някой от край време му го внушава. И нали вече повечето мислят с телевизорите си, вместо с главите си...
  • 21 Голям Слон

    7 0 Отговор
    България може без технологиите на изтока и запада, но не може без техните храни. Поне напоследък. А щом си зависим, то значи си послушен. Защото, който не слуша той няма да яде. От много години насам не купувам плодове и зеленчуци от веригите. Или си ги добивам в двора, или ги купувам по селата от бабите и дядовците. Същото е с месото, млякото...Лично мен ми е срамно и болно да ям холански домати (дето слънце не огрява и всеки ден вали дъжд) и полски ябълки (където лято няма). Но мултикултурата твърди, че няма срамно и смешно.. Особено пък за такива неща. Но когато все още помниш какво е било и какво е сега...
  • 22 Гошко

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Как":

    Нали Бойко каза че не иска земеделски комисар щот там е окрадено предварително.

    Коментиран от #26

  • 23 Аз се занимавам

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Фасул чорба":

    Със земеделие и всеки ден се псувам за това. Произвеждам хубава продукция калкулирам я колкото да не съм на загуба и като отида на борсата да я продам хоп внос от всички държави членки или не на съюза на много по ниски цени от моите. Ами кажете кво да правя. В Гърция например получават 35 евро цента субсидия на кило домати така че за тях не е проблем да сложат още 35 отгоре и да ги продадат в БГ. В България евросубсидиите отидоха за къщи за гости и магистрали и в джобовете на управляващите разбира се.
  • 24 Хасан4о

    8 0 Отговор
    Още ограбвайте малкото останало работещ беден народец за да облагодетелствате администрация, полиция ,съдебна система ,политици , 60 % данъци заедно с косвените като акцизи ,ДДс ,такси , задължителни застраховки и въобще обирджийството върху транспорта на човека и Тогава ше останат близо 2 милиона цигани от които дано да не видим какво ще цуцате ,политици мръсни. Докато държавата изисква от работещите бедни в полза на търтеите , защото на почит е мошеника политик заедно с циганина потомствен измамник и облагодетелствува само тях Вие /Ние няма да имаме нито демокрация ,нито свобода. Защото свободата е скъпо нещо ,демокрацията е за хора с нормален живот. Не е за мислещия за хляба на трапезата . Не е за хора които вземат кредити за плащане на данъци . За да не получава писма с посещение от Частен съдебен изпълнител от НАП. При това те са работещи. Или за да прати детето на училище ,докато потомствено безработни получават пари за да пратят генно обременени индивиди в същото училище . Или за 5 дена почивка-кредит ,докато неработещите цигани не слизат от автомобилите и са през месец в чужбина. Сигурно гледат полски домати там ,по кюшетата вечер надуват кавалите. Домати за такива ли , уйчец . Да си ги произвежда като иска да руча. Като предпочита да прави бибипки -яж пластмаса.
  • 25 4688

    5 0 Отговор
    Обърнахте ли внимание? - Няма дотации за производството на плодове и зеленчуци! За другите държави в ЕС дотации за тези производства има а за няс не! За това ядете гръцки домати, краставици, патладжани, дини и пъпеши. Испански ягоди, полски ябълки, австрийски и немски картофи
  • 26 Фани

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Гошко":

    Българите от старо време са научили Европа на градинарство, затова сега ще ядем тяхната продукция. Мутрите не спят.
    Важното е, че вече Фандъкова е по всички тв канали, нали пак ще става кмет. Има повече за крадене в София.
  • 27 капацитет

    3 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: До 80 на сто е делът на вносните плодове и зеленчуци на българския пазар" ДА СТЕ ОЧАКВАЛИ НЕЩО ДРУГО? НАЛИ ЗАТОВА БРЮКСЕЛАНИТЕ НИ ВЗЕХА В ЕС-ДА НИ ПРОДАВАТ ПРОДУКЦИЯТА СИ И ДА НИ ЗАТРУПВАТ РЕДОВНО С МРЪСОТИИТЕ СИ.

    Коментиран от #31

  • 28 Умно село

    4 0 Отговор
    Еееее , АМА ПА ЗАТОВА СИ ИМАМЕ МАГИСТРАЛИ!
    Прехвалената магистрала СТРУМА Я ПРЕКАРАХА В ОРМАНА, ТАМ ДЕТО беряхме тонове домати и чушки се ИЗНАСЯХЯха ЗА Полша, Русия и Европа.
    Сега Полша изнася домати, А Простият български началник цъка като стар будилник с кукувичка.
    Какво искахме, а какво стана!
    Каквато държавата, такиВа са и ръководните и некадърни кадри.
    Разделяй и владей!
    Народът е казал:
    Ще дойде Видовден!
  • 29 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    зеленчуците са вносни щото българския пролетарии търси такива.другаря дето ходи в гърция на море заради нашето лаиноморие си купува турски домати ,шотто са по-евтини не като боклуците на тия от петрич и пазарджик ,същото е с лука картофите и т.н.пролетарии кво да ги правиш.бедни ,зли и мързеливи.сега мрънкат по някои друг,щото не били виновни !!!щели да си купят българско ама борисов е боклук и затова не го правят!

    Коментиран от #30

  • 30 Прочети

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    Коментар 23 и помисли. В Гърция кило домати струва 35 евро цента и като получат още 35 стават 70 по 1,95 = 1,37 лева. Аз ако получавам толкова за кило домати ще сея и ще пея. Гръцките земеделци са добре брутният им продукт расте А ние ядем техните боклуци пълни с всевъзможни торове и препарати. Ама като няма политици да се застъпят за земеделците Ще се тровим и децата също.

    Коментиран от #35

  • 31 Койчо

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "капацитет":

    Между другото за нас се внасят най големите боклуци за тях си произвеждат качествени. Двоен стандарт тровим се и тровим и децата си но за сметка на това си мълчим и слушкаме.
  • 32 ДДРОнег

    3 0 Отговор
    "Вода газим, жадни ходим"
  • 33 Димов

    0 0 Отговор
    Умишлено спъване на родното производство, за да се разчисти път за вноса, на някои родни фирми. Само сивата икономика ще помогне на трудолюбивият българин.
  • 34 гост

    0 0 Отговор
    и защо имаме министър на земеделието ,такъв пост в страната ни е напълно излишен при това положение , да се затвори цялото министерство .
  • 35 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Прочети":

    в гърция субсидиите са едни тук други.масово сеете домати по млад фермер.6 декара домати и вземате 60 бона за 5 години.тва що го пропускаш?българина яде чужди домати щото е пролетарии другар.всеки пролетариии мрази някои да е забогатял около него с труда си.бас ловя че в родното ти село продаваш наи-малко домати!като даваш за пример гърция ,я питаи някои грък би ли си купил да речем турски зехтин щото е по-евтин или български хляб и минерална вода?като си даваме гъ.за под наем на други те ще го ползват ,особено като наема е нисък!

    Коментиран от #36, #37

  • 36 За да сееш

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    По млад фермер задължително трябва да си от ГЕРБ иначе няма шанс. А за доматите ми не се притеснявай и тази година ще ги изхвърля в дерето ако искаш да ти кажа къде е да идеш да си събереш малко 150 декара по 3 тона от декар бая лютеница ще направиш пред блока.

    Коментиран от #39

  • 37 Гошко

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    Ходи и ти сей де ама нямаш дупара 60 бона ще вземеш ама друг път те ако ги даваха толкоз лесно всеки втори ще се нареди мислите
    Си че всичко де хвърчи се яде. Провери на какви условия трябва да отговаряш че да ги вземеш тея пари и после пиши глупости че Аман от всичкознайци драскачи.

    Коментиран от #38

  • 38 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Гошко":

    условията са елементарни и маса народ гледа домати по тия програми и даже не ги бере.
  • 39 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "За да сееш":

    ами стани от герб бе пич!!!или ти е кеф да хвърляш домати?и не ми ги набутваи аз си гледам за мен,но ако толкова са ти били в излишък можеше да ги консервираш ,макар че съм сигурен че щом ги хвърляш си лапнал точно по млад фермер.няма как да ги гледаш за дерето и то всяка година както обясняваш.в момента на пазара в софия хубави домати под 3 лева няма ,та можеше да ги докарваш бус по бус на борста.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове