2 Септември, 2019 10:29 24 333 25

Как пада фиш от КАТ: Полицаи заснеха нарушител в Пловдив, но...

  • кат-
  • фиш-
  • превишена скорост

За използването на всички видове мобилни записващи устройства за контрол има регламентиран протоколен ред, който трябва да се спази

Как пада фиш от КАТ: Полицаи заснеха нарушител в Пловдив, но... - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Електронен фиш за превишена скорост с над 30 км/ч в градски условия падна в съда заради... липса на снимка. Но не снимка на въпросния бързак, хванат от камерите на КАТ в крачка, а снимка на самото записващо устройство.

Атакуваният Електронен фиш е издаден за нарушение от края на 2018 година, когато мобилната система за видеоконтрол „TFR1–M" засякла лек автомобил „Опел Вектра”, движещ се по ул. „Кукленско шосе” № 28 в Пловдив със скорост от 84 км/ч. Поради нормата, че допустимата скорост в градски условия е 50 км/ч, наложената глоба за водача била в размер на 400 лева.

Превишената скорост е констатирана точно, има доказателство във формата на клип, няма съмнения за извършителя, няма порок във фиша - въобще нарушението е безусловен факт. Въпреки това обаче жалбата на шофьора е уважена, а фишът пада. Причината за това благоприятно стечение на обстоятелствата за наказания е, че служителите на "Пътна полиция" забравили да снимат камерата и изобщо не изготвили протокол за използването ѝ, пише trafficnews.bg.

Използваната камера от катаджиите е от тези, които се монтират в патрулен автомобил и освен скорост засичат и нарушения като преминаване на червен светофар, неправилно изпреварване, отнемане на предимство и т.н. За използването на всички видове мобилни записващи устройства за контрол обаче има регламентиран протоколен ред, който трябва да се спази. Той включва съставяне на протокол, в който се оказва кога и къде се поставя камерата, като документът се съпровожда със снимка на разположението на уреда.

В настоящият случай липсва както протокол, така и снимки на уреда по време на употребата му. Това дава законово основание на съда да отмени фиша от 400 лева като го определя като незаконен.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само

    71 11 Отговор
    Така

    Коментиран от #22

  • 2 Капитана

    131 26 Отговор
    Така трябва, тия си правят гаври с всеки, а не спазват елементарни правила. Всеки който види възможност трябва да ги обжалва.

    Коментиран от #4

  • 3 читател

    94 4 Отговор
    Статията щеше да е много полезна, ако даваше информация къде е регламентиран този протоколен ред, който заснемащите полицаи трябва да спазват и как да се проверява дали той е спазен, когато нарушителят трябва да реши дали да атакува акта в съда, също дали в съпровождащите документи при получаването на фиша е трябвало да има и копие от този протокол. Иначе винаги могат да си съставят такъв на по-късен етап ...

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мнение

    63 2 Отговор
    Ами да добавят в протокола, служител на реда, който е нарушил протокола заплаща глобата плюс разноските по съдебното дело и всичко ще си дойде на мястото. В противен случай когато нарушителя е наше момче, протокола услужливо винаги ще изчезва, а сметката ще я плаща данакоплатецът. Нарушителите ще продължават да правят безобразия.
  • 6 До Читателя

    25 1 Отговор

    До коментар #3 от "читател":

    Наредба №8121з-532 за автоматизираните технически средства и системи за контрол на правилата за движение по пътищата, 2018
    Чл. 10

    Така и в ЗДвП можеш да видиш!

    Това всичкото показва че ни се нарушават правата, а тези които си ги знаят или са се опарили или имат адвокати които знаят закона добре и знаят как да реагират!

    А сега вземи да прочетеш закона!
  • 7 стоян

    53 45 Отговор
    До горе пишещите =Какви права ви нарушават като си превишил скороста с 32 км -Тоя тъп съдия трябва да го изгонят- то затова има такива наглеци по тия пътища

    Коментиран от #8, #9, #17, #23

  • 8 Гост

    52 2 Отговор

    До коментар #7 от "стоян":

    в текущият случай е така, НО утре може да клекнат след табелата за изход на града, да сложат на 50 и да събират честитки и после да твърдят че са били километър навътре в града.

    Така че е време тези с камерите да започнат да ги слагат както трябва по всички наредби. Както има закон ТИ да си с колан и да си на къси светлини така и за тях има как да си вършат работата.
    Заради некадърната им работа отпадат половината дела в съда! После може да реват "ние ги хващаме, те ги пущат" ама има си процедури.
  • 9 Миризлив пор

    31 3 Отговор

    До коментар #7 от "стоян":

    Добре де, защо не се замислиш че и тези "хубавци" нарушават яко и ако попаднеш на подходящите може другия път ти да изгориш с "едни пари". Случайно да си на ясно колко знака може да са максимум на 1 стълб? колко е минималната височина на долния ръб на най-долния знак от нивото на пътя? Да си на ясно с колко максимум може да е еднократното намаление на скоростта? Минаваш по междуградски път, който не познаваш, зад завой скрити 3 знака на 1 стълб най-долния на 50 см от асфалта и в тревата "40" ти си с 92 защото е нормално при ограничение 90 да караш с малко отгоре... И "кво праим ся" с 52 над ограничението? или ограничението не важи?

    Коментиран от #10, #24

  • 10 четец

    16 3 Отговор

    До коментар #9 от "Миризлив пор":

    Какво става с другите ел.фишове от този протокол?
  • 11 надзорник

    20 0 Отговор
    a някой да е виждал фуражка със колан?Преди време глобиха едни полицаи,и до там.А крадците на бензин във Павликени,
    АЛО ЖУРНАЛИСТИТЕ ДАЙТЕ ИНФО!!!!
  • 12 2423

    16 0 Отговор
    Сега да платят фиша от джоба си, съдебните разноски също.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Миризлив пор

    22 0 Отговор

    До коментар #13 от "путко мафани":

    Ей алоууу полицайчето, ако толкова сте читави се научете да пишете актовете без правописни грешки и да не падат в съда. Аз ли да ти обяснявам че има хора дето са ви хванали цаката, карат като идиоти и правят катастрофи ама актове не плащат - защото ВИЕ не си вършите работата както в случая и народа масово ви съди и не плаща. За това и се заяждате за глупости - кой през деня е забравил да си пусне фаровете и кой без колан да изгорите някой с минималното да няма защо да се жали. А това което съм описал по-горе е една "хранилка" до Албена, колко народ е изгорял там и колко полицаи си купиха коли от там бедна ти е фантазията. Попаднеш ли на такива и си променяш мнението за цял живот.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Шаран БГ

    8 9 Отговор
    Сигурно има и недобросъвестни служители на КАТ, които си позволяват "гавра с дисциплинираните водачи на МПС". Колко са, кои са, къде са? Защо се опитвате да ги подкупите, като им пробутвате 50-100 левови банкноти ?? Защото са Ви " оцапани гащите", т.е. защото сте в нарушение !!!. Не напразно закона третира еднакво участниците в "рушвета"/ дал-вземал/. Не е хубаво заради два-три случая, да се приравнява цялата дейност на КАТ. А когато си бил в нарушение - и търсиш, и намираш" вратичка", за да избегнеш наказанието....... на това му се казва " арогантност". За нея водачът ще си плати следващия път с лихвите ! Сигурен съм !
  • 17 Десперадо

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "стоян":

    Стоянка, ти си сигурно редовен пътник в обществения транспорт или караш ел.тротинетка, знаеш ли къде слагат камери господата от КАТ?!? Не там където има риск от птп и наистина ограничението на скоростта трябва да се спазва, а там където е супер пресилено и безмислено ограничението!
    Браво на човека, че е обжалвал и браво на съдията, че е отменил тъпия ел.фиш! Добре, че има опция обжалване пред съд, в противен случай би имало още по-безумни действия от страна на КАТ!
  • 18 Пухчев

    8 2 Отговор
    Всеки трябва да спазва правилата. Ченгетата също.Те са най-големите нарушители, защото се правят на тежкари.😛👳🏻‍♂️
  • 19 вуйчо Владика

    0 0 Отговор
    КАТ и фишове- няма такова нещо.
  • 20 ДАААА

    1 5 Отговор
    СЪДИИ ПРЕСТЪПНИЦИ И БЪЛГАРСКИ ПРОСТОТИИ , НИЩО ДОБРО НЕ НИ ЧАКА С ПРЕСТЪПНИЦИ ВЪВ ВСЯКА ИНСТИТУЦИЯ !
  • 21 Лошо Лошев

    4 1 Отговор
    "Оказва" не се пише, това е друг глагол. Правилното е "указва"! Аман от неграмотници!
  • 22 Хахото

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Само":

    Само така и ето затова, ще четем всеки ден бюлетините на КАТ за убитите по родните пътища.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 До Пора

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Миризлив пор":

    СЪВСЕМ СИ ПРАВ!!

    СЪГЛАСЕН СЪМ С ТОВА КОЕТО КАЗВАШ!
    МАЛКО ХОРА ЗНАЯТ ЧЕ ЗА ВСЕКИ ПЪТ И УЛИЦА ТРЯБВА ДА ИМА ПРОЕКТ ЗА ВЕРТИКАЛНАТА И ХОРИЗОНТАЛНА МАРКИРОВКА!

    И АКО ТЯ Е НАРУШЕНА ОСОБЕНО ВЕРТИКАЛНАТА - ПЪТНИТЕ ЗНАЦИ КОИТО СА НА СТЪЛБ РЕАЛНО ТИ НЕ НОСИШ ОТГОВОРНОСТ ЗА НАРУШЕНИЕТО!

    САМО ЧЕ ТРЯБВА ДА СТИГНЕШ ДО СЪДА!
    А ТОВА ИЗИСКВА ДА ИМАШ АДВОКАТ И ДА ИМАШ МАНГИЗИ!
    И СТИГАМЕ ДО СЛЕДВАЩИЯ ПРОБЛЕМ НЕВЪЗМОЖСТА НА ПОВЕЧЕТО БЪЛГАРИ ДА ВОДЯТ СЪДЕБНИ ДЕЛА ЗАЩОТО ПРОСТО УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПОСТЕПЕННО ВДИГНАХА ВСИЧКИ ТАКСИ НАРОЧНО И СЪС СЪГЛАСИЕТО НА СЪДИИТЕ!!
  • 25 Путарина

    3 0 Отговор
    значи ли това, че оня ден един ме снима с триногата като я беше вдигнал и подеше с нея по платното насочвайки я към мени е незаконно
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове