Last news in Fakti

2 Септември, 2019 10:40 9 705 32

Глобиха семейство, не открило начин да си купи винетка

  • винетка-
  • глоба-
  • бг тол

Глобата била в размер на 70 лева, задържани са им документите

Семейството на Елица Маврова, което от дълги години живее в Чехия, попадна в изключително неприятна ситуация, след като бе глобено малко след като се членовете му се прибраха в България. Причината - не успeли да намерят начин да си закупят винетка.

„Влязохме през ГКПП „Калотина” и се опитахме да си купим винетка, защото знаем, че в България пътуването е с такива. Предните години сме си купували винетки на бензиностанци при ГКПП-то и мислихме и този път да направим същото. Като влязохме в самия пункт се оказахме в много сложна ситуация поради големия поток от коли в обратна посока. Там има една малка будка за винетки, но беше затворена. Следващата възможност беше бензиностанцията.Влязохме там и те ни казаха: „Не продаваме винетки, не знаем къде се продават”. На самата бензиностанция имаше патрул на „Гранична полиция” и попитах един от полицаите от къде да си купим винетка. Той ни каза, че на 13 километра има друга бензиностанция и от там може да си купим”, обясни пред Нова ТВ Маврова.

Малко след като минали границата и продължили движението си семейството на Елица са спрени от служители на БГ тол. Обяснили им ситуацията, но те решили да ги глобят със 70 лева и задържали документите им, докато не я платят. Младата жена заяви, че ще си търси правата: "Успяхме да подадем жалба в БГ тол и АПИ. Ще търсим и адвокатска помощ и такава от чешкото посолство, защото сме чешки граждани", обясни тя.

"Този случай със сигурност ще бъде проверен. На ГКПП „Калотина” има 4 пункта, от които се закупуват винетки и 6 места за самообслужване", пък заяви проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ.

Той е категоричен, че пунктовете са работили на 29 август и са продадени хиляди винетки.

„Държавата е предвидила и закупуване на електронна винетка. Докато са стояли в колата са могли да си закупят такава през мобилния телефон”, коментира проф. Олег Асенов.

„Когато се плаща на място с карта служителите на БГ тол нямат право да задържат документите на глобените хора. Ако се плаща в брой на място – тогава имат такова право. За плащане на глоба по банков път трябва да се издаде акт за установено нарушение”, заключи той.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пари за нищо

    111 23 Отговор
    Първо си направете пътищата и после търсете винтеки..
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 SMS

    84 19 Отговор
    Ми не се прибирайте в България . Това е територия на мутро-олигархията , и създаваният от нея хаос , е начин да си пълни джоба и да съществува.
  • 4 Ганю

    69 18 Отговор
    Умишлено разиграват гражданите за да плащат глоби. "Европа по гербаджииски".
  • 5 Митко

    59 8 Отговор
    В БГ Тол в момента е такава боза, че и те не знаят какво правят. Подават се жалби които имат срок за разглеждане над 2-3 месеца. И това го казват на гишетата на АПИ на Площад Македония. Отделно, половината които седят на пътя не знаят къде се намират. Правят грешки, говорят глупости или вдигат рамене.
  • 6 нагли парчета

    48 31 Отговор
    Айде бе, не могли да си купят винетка!?
    Тия да ги разправят на баба си!
    Не мога да разбера, бълхаринът, когато е в нарушение винаги рИве и се оправдава, а тия въшльовци не са се научили, дори и след толкова време в Чехия.
    Българинът си остава тарикат завинаги, ако бяха ги барнали без винетка в Чехия, дали пак щяха да реват и дали някой щеше да им обърне внимание!?

    Коментиран от #8

  • 7 Хах

    38 17 Отговор
    Ако нямам мобилен телефон как ще си купя винетка

    Коментиран от #12

  • 8 Митко

    42 3 Отговор

    До коментар #6 от "нагли парчета":

    Не си прав, изпадах в същата ситуация преди месец. Имаше някакъв проблем и на три бензиностанции не можах да купя винетка. Чак на ОМВ платих, и си тръгнах без бележка, че не можаха да я принтират.
    Налага се редовно да купувам (служебно) по спешност, и да не ти казвам колко от машините не работят.
  • 9 Коментар📝

    46 6 Отговор
    А ПЪТИЩАТА КОГА ???ОНЗИ ДЕН ОБИКАЛЯМ ЕДНА ДУПКА И Се ОКАЗАХ В ДРУГ ГРАД

    Коментиран от #11, #17

  • 10 Авраам

    42 6 Отговор
    Има възрастно поколение , за което са по-недостъпни новите технологии , и признават само кешовицата , когато не може да си намери ,това което търси в магазин , или пункт за продаване , с пари в брой , това за тях се превръща в трудно-преодолимо препятствие . И не е нормално да има такова отношение на държавата към добросъвестни платци. Много ясно , че щом на два три пункта около границата няма венетки , ще настане сеч на глоби.

    Коментиран от #18, #19, #23

  • 11 Карпата

    8 39 Отговор

    До коментар #9 от "Коментар📝":

    Какви пътища искаш да имаме с тия смешни 50 евр за година дето плащаме?!

    Коментиран от #15, #30

  • 12 Conti

    5 15 Отговор

    До коментар #7 от "Хах":

    Като си бръкнеш в тъпата глава ще разбереш
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 И по 500 ево на год да плащаме

    19 0 Отговор

    До коментар #11 от "Карпата":

    Пътищата ще са същия боклук а парите някъде ще отиват
  • 16 Първо аутобани като в Германия

    20 1 Отговор
    И перфектни пътища навсякъде и тогава винетки
  • 17 Хахото

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Коментар📝":

    Ей, оправи ми настроението, поне са днес.
  • 18 Бабун

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Авраам":

    За Венетки се плаща само кеш.
  • 19 гост

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Авраам":

    Авраме , ти имаш ли вяра на телефона си ? Щото аз - не !
  • 20 Ton

    9 1 Отговор
    Не съм фен на винетките, защото пътищата са отвратителни, НО, винаги когато планирам пътуване, влизам в сайта и си купувам, точно защото ми писва от простотията, точно влязъл през границата - не работят гишета, на бензиностанцията ти се карат и пр.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ЯОжОЯжяж

    19 4 Отговор
    Аз бих задал въпроса така. Как всички други хиляди влизащи в страната ни през този пункт си купуват винетки само нашите Чехи не успели? И английски граждани да станат, пак българското няма да излезе от тях. И като пълни роми, извикали телевизии медии т.н... все едно гледам ощетени роми, които ревът че не могат да си надуват музиката посреднощ и сезирали Българския хелзинкски комитет, за репресии, расизъм и дескриминация от полицаите, на които преди това са скъсали пагоните и са им надули тиквите от бой.
  • 23 село

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Авраам":

    Хем си прав , хем не. Възрастните и чужденците се затрудняват. Но който иска, намира начин да си плати. Имаше един момент в който звънях на децата в София, за да ми пуснат есемес за паркиране. Смешно е, но не можех. Но ми е гадно, чужденци да ми плашат държавата с посолството. Тя от там се и управлява.
  • 24 Мунчо

    8 3 Отговор
    Тази БълХарка където и произношението вече не и е българско, се прави на интересна, или си е глупава... второто има извинение, докато първото е направо за съд.

    Не може да има табели на границата, където и слепият да види къде се продават винетки, а само такива бълхари да не могат.
  • 25 Стоян

    15 2 Отговор
    Гледах я днес тази по Нова-НАГЛА ДО БЕЗУМИЕ!Първо лъже ,че не е работело,мои познати същия ден са минали от тами са си купили винетка за новия автомобил,просто е имало много коли и голяма опашка!Второ,по банка се плаща ГЛОБА 150,а на място 70,тя иска да плати 70 но по банка,докато плащаш на автомобила на БГТОЛ СЕ ЧАКА за да сработи терминала,каква нагла оваца щяла да се обади в Чешкото посолство защото ги държали два часа наулицата ,а мъжът и бил Чешки гражданин,и каво ще направят от посолството?Да се оплаче на Арменския поп ако иска!Поредната наглярка,която е пробвала да мине метър,хванли са я и сега други са и виновни!Тази може да е като събирателен образ на Българите жияеещи в чужбина-ПЪЛНИ ОВЧАРИ С ПРЕТЕНЦИИ НА АНГЛИЙСКИ БЛАГОРОДНИЦИ;)
  • 26 Анонимен

    7 0 Отговор
    Спокойно отсега нататък вече ще си купува винетка. Добре е че всичко стана електронно за да разберем колко много тарикати е имало.
  • 27 Койчо

    4 2 Отговор
    В средата на август тази година се връщах от чужбина в България. На ГКПП Калотина попитах проверяващия документите, откъде мога да купя винетка. Отговори ми, да паркира колата на паркинга и вляво има помещение за винетки. Нямаше винетка за един ден, взех за седмица от 15 лева. Не ми е проблем, след плащанията по други държави. Побеснях, когато няколко стотни метра по-нататък имаше 2 автомобила на БГ Тол, като подминах първия, от втория ми продадоха сигнал да спра. Тоя изяде доста псувни, една да от които беше "Да ви ева системата, като съм си платил, защо ме спирате!?" Човекът набързо сравни номера, върна бланката и тръгнахме. Тези неща дразнят. Двама негови колеги оформя ха необходимото на нередовни водачи от съседна Турция, с регистрации от Германия.
  • 28 Винетката

    3 3 Отговор
    А бе олигофрени, за какво да Ви плащат хората - за Боково качество на пътищата, за кражбите или за процента за партията... Мръсните толяци вземат по 1200лв.заплата и нагоре за да тормозят българите от целия свят и да се правят на велики... Оня ден имаше един татуиран от главата до петите и ме гледаше лошо като Тато на 9- ти септември след 89-та. Всеки народ си заслужава управляващите, защото ги избира. Гласувайте за ГЕРБ и на здраве.
  • 29 Дълбока винетка

    0 0 Отговор
    Август си бях отпуска в БГ след кратко шофиране по второкласните пътища установих разликата в запада и изтока изток 20 век запад 21 век в Германия и черните пътища са по добри без дупки
  • 30 Владо Каленберг

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Карпата":

    Във ШВЕИЦАРИЯ винетката струва 40 франка което по малко от 50 Евро.
    ХОДЕТЕ ДА ИМ ВИДИТЕ ПЪТИЩАТА!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове