Last news in Fakti

6 Септември, 2019 22:29 2 764 39

Пием най-евтиния алкохол в Европа

  • алкохол

Петте най-скъпи държави в тази категория също включват и Гърция и Великобритания

Пием най-евтиния алкохол в Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската статистическа агенция сравни цената на алкохолните напитки в страните от ЕС, като установи, че пристрастяването към алкохола е най-скъпо във Финландия, а най-евтино e в Румъния и България.

„При сравнение на равнището на цените в страните от ЕС със среден ценови индекс (100), резултатите показват, че цените на алкохолните напитки (спиртни напитки, вино и бира) са най-високи във Финландия (с ценови индекс 182), следвани от Ирландия (177 ) и Швеция (152)“, се казва в изявление на агенцията, която анализира цените за 2018 г.

Петте най-скъпи държави в тази категория също включват и Гърция и Великобритания. В същото време цените са най-ниски в България и Румъния (и двете с индекс на равнище на цените 74).

Под средния европейски ценови индекс също са Франция, Литва, Германия, Полша, Испания, Чехия и Унгария.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    11 3 Отговор
    Тоя индекс вероятно не отчита цената на домашното вино и ракия! Реално сме на около 20% от цената в ЕС!
  • 2 Име

    17 7 Отговор
    Затова пък, най-хубавия....

    Коментиран от #4

  • 3 Киро

    18 5 Отговор
    Да ама е най големия боклук.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Менгеле

    16 1 Отговор
    Ако питате наш Бойко кратуна ще иска да пием най скъпия алкохол в Европа.
  • 6 Революция

    23 5 Отговор
    Глупости на тракалета,в Франция една от най скъпите държави в Европа бутилка скапано уйски 10 евро в България е 20 лв.Кого лъжат, само пропаганда в тази държава.Прост народ слаба държава.

    Коментиран от #19

  • 7 Баш пияч

    18 0 Отговор
    Пием най–евтиния алкохол като си отглеждаме сами плодовете или гроздето и си варим ракийка в лиценцирани или домашни съоражения! Но получаваме най –ниските заплати, респ. пенсии, така че "танто за кукуриго", т.е преоблякъл се Илия и кога се обърнал пак си е от тия.
  • 8 Поредната

    17 2 Отговор
    невярна стъкмистика. Това с което ни тровят тук, никоя друга държава няма да позволи на гражданите си да го консумират. Алкохола тук е опасно за живота менте.

    Коментиран от #14

  • 9 Алкохола води

    5 8 Отговор
    До разводи до клошари до бездомни до нз и убийство и затвор и смърт. Днешно време хората по света трябва да спрат да пият като животни алкохола. Алкохола е създаден от бог да ни тества дали имаме контрол над себе си и да не пием всеки ден алкохол като животни. Но бая хора нямат контрол над себе си затова пушат и пият като ненормални.
  • 10 куку руку ку

    16 2 Отговор
    Завидяха ни на вътрешните цени на курортите... изравнихме ги с техните. Завидяха ни на ниските цени на горивата... подминахме техните. Завидяха ни на цените на нашенските акумулатори... сега бг акумулаторите ни са колкото на бош и не вървят на пазара. Сега ни завиждат на цената на алкохола... кога ще ни завидят на заплатите?
  • 11 нднд

    16 2 Отговор
    Пием най-якия алхокол като си го сварим ние!
    Евтино - скъпо, домашото си е домашно...
    А бат ти Бойко се мъчи да ни ограничи!
    Не ми се пие спирт с есенция и да ми го продават за отлежала гроздова в дъбови бъчви :)>>> смех!
  • 12 ДОМ НА ПОКОЙНИКА

    17 1 Отговор
    Глупости в Германия едно шише червено Джони е 7 €. Пак нещо ви будалкат!
  • 13 Иван

    10 3 Отговор
    И най-ниските заплати.
  • 14 Акъл

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Поредната":

    Пий само домашно ,ако си произведеш, или от познати. И с мярка! Доктора казва 50, не слагай една 0 допълнително.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 шльоко

    5 0 Отговор
    БиБи знае, че ако барне казаните за домашна ракия, як махмурлук ша го цепи, непрестанно до цирозата... и така, винаги ще сме най-надолу в цената на питието, сполай му...
  • 17 дрън

    2 2 Отговор
    В Испания вината и спиртните напитки са по-евтини!Бирата е с няколко стотинки по-скъпа.

    Коментиран от #20

  • 18 Канадиец

    2 0 Отговор
    750 мл Абсолют или Джони-към 30 лв тука
  • 19 333

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Революция":

    Ходи в скандинавските да видиш колко е алкохола, и тогава разказвай как е скъпо във Франция. Литър водка в България е 12лв. Колко е най-евтината във Франция? 13.62 € гледам е най-евтината във френски онлайн магазин. Аз например предпочитам ракия, ама по обективни причини не може да му сравняваме цената с тая в западна Европа. Водка се пие навсякъде. Литър Ballantines във франция е 20.77 € , в България е под 33лв. Żubrówka e 15.50 тук, във франция е 16.11 €

    Коментиран от #29

  • 20 333

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "дрън":

    Хайде бе! Има ли литър водка в Испания за 6 евро? Каквато и да е? Литър, не 0.7. Водка, защото това е най-простото питие - дестилираш етанол до 98+% и разреждаш с вода. Масовите уиските също не вярвам да са по-евтини.
  • 21 Мартин

    4 3 Отговор
    Значи имаме облекчения за употребата на алкохол. За разлика от Европа обаче - марихуаната е забранена. Ние нали сме си руски роби, натискаме от тяхното.

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 neksus

    3 2 Отговор
    всичко ни взеха от европата сега искат и пиенето да ни вземат но нема да стане тая работа като им е скъпо на западняците да дойдат да пият в българия

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Кольо

    4 0 Отговор
    Видя ли такава статия ,за най-евтино у нас , веднага ми се причува ,че акциза е скочил ,такса някаква нова се налага заради смяна на етикета или бандерола. Хартийките на данъчните поскъпват май. То в остатъка от държава се оказва ,че хартията и разните му лепенки е най-бързо поскъпващата стока . Само хартия във вид на пари в джоба е все по -евтина и малко. Което кажат ,че ни е евтино и хоп-ножа. Пилета ,прасета ,мляко ,яйца , дърветата в горите и рибата в реките ... Как ще ловиш сам евтина риба -я един ВЕЦ на партиец да направим. Така политиците обявиха ,че тук е евтина работната ръка и народа вече е почти 5,5 милиона , има-няма. От почти 9 . За 20 +10 години партиен и цигански тероризъм и геноцид.
  • 27 3577

    0 0 Отговор
    Нормално е на север да е скъп алкохола. - Те просто няма как да си го произведат. Там не расте нищо - вулканични скали и пясък. Какъв алкохол?
  • 28 Тракийски Българин

    1 1 Отговор
    Виното и Ракията са измислени от Българи и са национални напитки Така че нормално е да са евтини
  • 29 Революция

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "333":

    Аз не гледам онлайн а говоря от опит, това съм видял това пиша.И литар водка в Франция е 6 евро.Между другото колко е минимална заплата в България и колко е в Франция, хубаво е преди да пишат такива глупости да споменат и покупателната способност в тази държави.
  • 30 Бръммм

    0 0 Отговор
    В германия 0,7 джак е 18-20 € редовна цена и оригинално, в бълхария е от 45 лева нагоре и то менте, сами си правете изводите....и още купих 1,75л. За 36 € джак, в бг цената за литър е към 70 лева...и кое е евтиното???
  • 31 Рангел

    4 0 Отговор
    Макар и с най евтиния алкохол, да пим по едно в памет на най великия Българин Тодор Живков. Днес бе рожденият му ден. Вечна му памет и Бог да прости

    Коментиран от #33

  • 32 Рангел

    2 1 Отговор
    Амин
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Maistora

    1 0 Отговор
    Пека си сам ракията само за лична употреба като постигам ненадминато качество. Но пия с удоволствие всякакъв алкохол, защото всяко питие си носи чара. Не харесвам ментетата , но хубавото е че напоследък почти не срещам. От средния клас уискита като Tullamore Due, Ballantines , Wild Turkey и Grant's вече не срещам ментета . Узото го пия за разпускане, там също се наблюдава перфектно качество. Алкохола не е за всяка уста, ако го уважаваш и той ще те уважава. Той действа като лекарство ако си знаеш дозата.
  • 36 цачо

    1 0 Отговор
    Имаме най-ниските доходи в евросъюза.Скъп алкохол ли да пием?
  • 37 vasik atanasova

    1 0 Отговор
    вдигнете го и пак ще има разбиване на мазите и тарашене
    за алкохол
  • 38 asdsa

    0 0 Отговор
    Ей то много хубаво да живееш в България, 1800лв средна заплата в София, най-евтиния алкохол в Европа и най-евтиния бензин. Сега българите в чужбина като видят тези статии ще си съберат багажа и ще се върнат в България. Тук имаме такъв висок стандарт на живот, само могат да си мечтаят другите.
  • 39 асдсадас

    0 0 Отговор
    Сбъркали сте думата, пием най-евтиния спирт, а не алкохол, къде другаде можеш да си купиш 3л вино за 5лв със спирт и оцветители а ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове