Last news in Fakti

21 Септември, 2019 15:52 11 244 35

Колите с неизправни газови уредби са бомби със закъснител ВИДЕО

  • газова уредба-
  • бомба-
  • кола-
  • автомобил

От асоциацията на автогаз сервизите настояват за законови промени

Колите с неизправни газови уредби са бомби със закъснител ВИДЕО - 1

Автомобилите с неизправни газови уредби са като движещи се бомби със закъснител на пътя, казват експерти от бранша. Предупреждават, че без бързи промени в закона, инциденти като този с взривената кола на бензиностанция в Добрич, ще продължат. При взрива на газовата бутилка преди дни загина жена, а друга беше ранена, посочи „Нова телевизия“.

От асоциацията на автогаз сервизите настояват срокът за регистрация на газови уредби на автомобили да се намали максимално.

А шофьорите да са длъжни да информират КАТ до месец след монтирането ѝ.

Една газова бутилка има между 5 и 7 години срок на годност, обясни Александър Бъчваров, собственик на автосервиз. Той не съветва шофьорите да купуват втора ръка от интернет.

„Много е важен техническият преглед. Да се преглеждат обстойно нещата- дали има изпускане и течове от редуктора, дали съединенията, през които минава газта са в достатъчно добро състояние. Бутилките трябва да се сменят периодично”, обясни Александър Бъчваров.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Представи си

    6 65 Отговор
    Отваряш багажника си и изведнъж гърми газовата уредба и те прави на парчета. Лошо. Струва ли си такава бомба? Та вие всичките не сте толкова по различни от терористите.

    Коментиран от #13, #21, #33

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хахах

    54 13 Отговор
    Да бе все едно, че резервоарите на бензина и дизела не корозират а? Виждал съм кола зареждаща на бензиностанция, която тече като лейка! Е питам кой е по-голям терорист? Карайте си нафтовите печки и мълчете, че не им остава още много живот?

    Коментиран от #30

  • 5 12221

    70 2 Отговор
    Намирисва на рекет.Някой отново иска да се облажи.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 СссереМ

    3 64 Отговор
    Трябва пълна забрана за колите на газ,няма оправия с тия ганьовци, за да спести два лева са готови да умират по пътищата, сега ще наскочат една камара бараби да уточняват че на комшията гаража слагат най хубавите бомби.

    Коментиран от #15, #19, #25, #35

  • 8 САП

    49 3 Отговор
    Айде поредния платен лобиски репортаж на клипа.
    На всеки 5 години да се сменя бутилка за пропан-бутан никъде по света го няма ние пак ще откриваме топлата вода.
    В момента закона е 10 години да се ползва, и да се сменя. без възможност за проверка. Тоя си измисли пет.
    А и що за специалист е щом не знае основната наредба за дейноста му.
    Тая част на наредбите за газовите уредби мина в ръцете на търговци, които гледат да си осигурят постоянна печалба.
    Дори замяна на 10 години без възможност за проверка е, честно казано метод за рекет. За всички съдове под налягане (бутилки резервоари и др.) си има правила за изпитване дори битовите бутилки карат по 20-30 години, а понякога и повече.
    За автомобилните бутилки, ги превърнаха в консуматив за да е удобно на търгашите да дерат кожи.
    Който не си си е сменял бутилка да опита и ще разбере, какво обикаляне по инстанции да я смени.
  • 9 Amix

    52 1 Отговор
    Във Германия и ЕС срокът на валидност на авто газова бутилка е 20 години.
    А във България е 10 г.
    И искат още да намалят срока...
    Защо ли...
    За да печелят на наш гръб от смяна на бутилки вместо на 10-20г. На всеки 5г.
    😡😡😡🤪🤪🤪😱😱😱🤬🤬🤬😤😤😤🤕🤕🤕🤒🤒🤒😵😵😵🤢🤢🤢🤮🤮🤮💩💩💩😠😠😠
  • 10 Бомба

    26 0 Отговор
    И как точно пистолета за метан се захваща на зареждачката за газ. Пълни глупости от оторизиран сервиз.
  • 11 Пропан

    26 2 Отговор
    Как корозира бутилка в багажник?

    Коментиран от #26

  • 12 ТАС

    32 0 Отговор
    Проклети търговци използват страха на хората за да изкарат пари.
    В случая в Добрич са заредили метан в резервоар за пропан-бутан,
    Ми заредете резервоар за бензин или дизел със пропан-бутан па да видим какво ще стане. Пак същото експлозивна декомпресия. Не сравнявай те бензин и дизел и двете са течности на практика съхранявани при еднакви условия.
    В случая в Добрич има такава безотговорност от страна на таксижииката и човека който зарежда на бензиностанцията, че нямам думи. И то в случай, че на истина са сбъркали.
    Има не един или два случая, на гръмнали при зареждане пропан-бутанови бутилки сложени на метанови уредби нарочно. Аз знам два, при тях щетите са само материални.
    По този начин тези хора карат години, това не е грешка, а умишлено действие.
    Как е възможно метан станциите са многостъпални компресори на всяко стъпало има бутилка от която се свързва към колонката за пълнене. Тези хора умишлено зарежда много малко метан за да зарежда компресора на ниско налягане до 30 атмосфери 1 степен, което за бутилката за пропан-бутан е в работната зона тя е за 40 атмосфери. Ако сбъркат един път изтърват колонката да включи да зарежда бутилката на 2 степен 100 атмосфери тя се пръска.
    За мен това си е умишлено престъпление.
    А тази така наречен специалист на клипа твърди вицове метановата бутилка няма секции.
  • 13 петрака

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Представи си":

    имаш разсъждения на първолак
  • 14 а да си слушал как фъщи

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Manhart":

    може би си помирисвал ? очите са за друго !
  • 15 оня който се изсра

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    ти смръдльо пак се изсра достойно, почва някак си да ме кефи да чета малоумните ти коментари
  • 16 Лакомии

    28 0 Отговор
    Хиените веднага надушиха откъде могат да вземат пари от бедния народ. Всяка седмица на технически преглед на газовите автомобили ще им дойде най-добре. Гадове ненаситни.
  • 17 СссереМ

    4 28 Отговор
    Както и очаквах барабите се втурнаха да обясняват колко са им надеждни двайсет годишните бомби,застраховка на жилището или здравна няма да си направят само за да има лев за газчица,и да реват колко им е ГО в хоремага.
  • 18 Кичка

    14 1 Отговор
    Хайде стига глупости! Проблем са не газовите уредби и срока им на годност а липсата на какъвто и да било контрол на годишните технически прегледи всичко е проформа само да ти вземат парите!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Вуйчо Обрешко

    22 1 Отговор
    Прост народ , слаба държава ! Управниците се чудят как да настройват една група хора срещу друга , за да крадат спокойно ! Мутрите ми запалиха пет годишна кола с фабрична газова уредба ! До като дойдат пожарникарите изгоря на паркинга , но газовата не гръмна ! Бутилката беше пълна догоре ! Има защитен клапан , който изолира бутилката при нарушение цялостта на газовата уредба !

    Коментиран от #28

  • 21 бай Иван

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Представи си":

    Мисли позитивно.Примерно отваряш си багажника,а от там изскача еротична танцьорка,тип стриптизьорка и гръмва бутилачка шампанско ''Goût de Diamants''!!!!!Не е ли по-добре?
  • 22 Сашо

    12 1 Отговор
    Виждал съм голф смачкан до неузнаваемост между два тира-само по документите разбрах, че е golf.Газовата му бутилка беше изхвръкнала на пет шест метра встрани и беше абсолютно здрава. Та кое е по-опасно - кола на бензин или кола на газ?

    Коментиран от #24

  • 23 Гост като гост

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Оня с рикията":

    Как става да се объркаш да сипеш метан вместо газ ?
  • 24 луд

    13 0 Отговор

    До коментар #22 от "Сашо":

    Саше , прав си ,както и горните коментари които обясняват, че газовата уредба, когато се монтира правилно е БЕЗОПАСНА. Проблема Саше е , че се опитвате да обяснявате на кухи лейки, на хора с минимални знания по принцип и никакви трнически знания и умения. Има още един проблем, гладни мафиоти, точно тия изедници под предлог, че вършат нещо добро се опитват да ни изкарат и нас (нормалните ) че сме идиоти. Аз не съм идиот и ще продължавам сам да си ремонтирам колата , защото съм по-компетентен от бай Рангел в оторизирания сервиз , който е завършил с 3 "прашното" в Радомир. Ще продължа да си карам колите на газ, защото редовно ходя на профилактика в газов сервиз, и няма да си сменям бутилката на всеки 5 години, защото в нея влиза само пропан-бутан и малко масло от помпите (никаква вода) за разлика от бензиновия резервоар в който със сигурност се плицикат на дъното поне 1-2литра вода. Наздраве на всички!
  • 25 ссср

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    E що така говориш за себеподобните бе , на газ в демократичен булгаристан карат само краварските подлоги защото за 30 години цъфнахте и вързахте. Ние тука в Русия караме само на бензин защото сме много зле и бензина ни е 1лв .
  • 26 не си прав

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Пропан":

    Корозира , корозира и още как. Бутилката прави конденз и ако директно лежи долу на пода в багажника кичето постоянно седи влажно под нея и след години почва да корозира . Затова е хубаво да се повдигне малко на 5/10 см на някакви трупчета или други подпори.
  • 27 незнайко

    7 0 Отговор
    Вместо да пишат простотии да напишат статистически данни колко коли са гръмнали през 2018 година ??? Колко коли на бензин или нафта са се запалили ??? СТРАТЕГИЯТА Е ДРУГА !!! ДА СЕ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ НА ХОРАТА, ЗАЩОТО ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ КАРА НА ГАЗ !!!
  • 28 Алфа Ромео

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Вуйчо Обрешко":

    В туба има клип в който запалиха кола със газова уредба, горя 40 минути колата след това я загасиха пожарникарите без никакви последствия за бутилкита. На моменти като се повишаваше налягането изпускаше от някъв клапан клапан през дюзата по малко газ и това беще, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДЮЗАТА ЗА ЗАРЕЖДАНЕ ТРЯБВА ДА Е МОНТИРАНА ИЗВЪН КУПЕТО!
  • 29 гощо

    3 4 Отговор
    Слагането на бомба в багажника за да пестиш е малоумно,опасно за собственикът и останалите! Малоумно е и след малоумната си постъпка с бомбата в багажника да влизаш с нея и в подземните паркинги на моловете! Ама ти след като вече си малоумник забраната за това не те стряска защото на теб кой ще ти каже какво да правиш всъщност?!?! А и да ти каже ти като един доказал се вече малоумник няма да го разбереш!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Цар Вул

    6 0 Отговор
    Едно време -през 1976 година си купих газова печка въпреки всички заплахи и приказки без основание и ползвам газ и до днес!!Е имаше един случай Плевен когато полицайчетата искат да прехвърлят газ от служебна бутилка в собствената кола на шефа си!Е и си получиха присъдата взрив и "тута е ла финита"!Сега бутилките,които ползвам са със задължителните евро сонди защото не позволяват запалване на газта в бутилката!!А тази акция е от тези,които искат да смъкнат още една риза от гърба ни!!Всичко е пак за наша сметка!!А така сега като имам три коли и то на газ си минавам годишния преглед на газовата уредба и си шиткам с 40% по евтино от другите гламурници-бензинаджиите и нафтовите печки!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Играча

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Представи си":

    Газовата не е за страхливците....а страха е лош съветник...гърмят уредбите по принцип на леваците и техническите инвалиди
  • 34 Ники

    0 0 Отговор
    Абе колеги газаджии вие не знаете ли,че по газстанциите резервоарите на пропан бутан досега ги сменяха на 10 г.
    А сега по новия закон всяка година,че и по два пъти даже.
    А сега гласят закон и за метановите инсталации. Особено засегнати ще са тръбитена бат Бойко. Но той е радостен от факта. Сега ги караме към Сърбия. След 10 годеницата отново ще се облаци.
  • 35 Джери

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Ти до кой клас си учил, селски? Или май не си ходил на училище, че пишеш такива глупости, а? Стой си на село, моля, аман от "специалисти" !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове