Last news in Fakti

22 Октомври, 2019 15:09 1 465 24

600 хиляди готови да продадат гласа си на изборите

  • гласуване-
  • платен вот-
  • рушвет-
  • купуване на гласове

В момента пък различни места се чуват различни цени на глас до 150 и дори до 200 лв

600 хиляди готови да продадат гласа си на изборите - 1

600 000 гласоподователи са готови срещу рушвет да пуснат бюлетина по поръчка. Такъв извод прави от последното си проучване социологическа агенция „Галъп интернешънъл“, където за поредна година искали да проверят каква е нагласата към „стимулирано“ или „наложено“ гласуване.

В последното национално представително изследване на агенцията, проведено само преди дни, беше зададен въпросът: „Вие лично, бихте ли, или не бихте приели да гласувате на местните избори за даден кандидат, партия или коалиция срещу заплащане, друг стимул или по принуда?“.

"Разбира се, няма кака да се очаква, че хората ще бъдат докрай искрени при такъв въпрос, но все пак степента, в която подобни неща се признават, е показателна и за цялостната величина на явлението „контролиран вот“, твърдят от агенцията.

Представените данни са част от ежемесечната изследователска програма на „Галъп интернешънъл“. Изследването е проведено в периода между 4 и 11 октомври сред 796 души и е представително за населението на България на възраст 18+. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души. Изследването е възложено, финансирано и проведено от „Галъп интернешънъл“.

В дните преди вотове с реална интрига изключително актуална става темата със зависимото гласуване. Поредица журналистически разследвания в евровота ясно показаха, че величината и географията на този тип вот става все по-решаващо обстоятелство за крайния резултат. В момента пък различни места се чуват различни цени на глас до 150 и дори до 200 лв. Подправяне на протоколи, превръщане на бюлетини в невалидни, опити за купуване на цели комисии с цел постигане на по-големи и сигурни разлики в резултатите – това са често обсъждани теми преди всяка кампания. Тази не прави изключение.

Разликата тук е, че става дума за местни избори с реален залог на много места, респективно зависимите вотове или некоректните практики могат да повлияят в много по-голяма степен, отколкото на национални избори. За да подмениш вота в някое населено място, е нужно не толкова голямо количество гласове, коментира от "Галъп".

Оказа се, че 11% от всички запитани признават, че биха приели. Все пак 81% не биха, а останалите 8% не могат да преценят. Тези 11% се равнява условно на над 600 хиляди души – от общо около 5.5 милиона постоянно пребиваващи у нас и имащи право на глас. Към тях вероятно може да се добавят и известна част от тези 8% колебаещи се. Сред онези, които със сигурност се очаква да гласуват на тези местни избори, процентът признаващи си също е над една десета. Въпрос на спекулация е колко всъщност са онези, които са склонни да дадат гласа си в контролирана посока, но не си признават.

Най-високи се дяловете на онези, които си признават, че биха гласували при стимул или принуда, сред най-бедните и ниско образованите, като при ромите делът на склонните е 40%.

За поредна година се установява, че най-младите са и в най-голяма степен склонни на откровеност по въпроса за зависимия вот. Това е и индиректно отражение на демографската ситуация в страната, която се характеризира с все по-сериозна гетоизация сред най-млади възрастови групи. Разбира се, за немалка част от гласоподавателите би трябвало да отчетем икономическата безизходица или работодателската принуда, обобщават от "Галъп".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Плюс

    6 2 Отговор
    един
  • 2 съмневания

    18 6 Отговор
    Те тез българи ли са или цигани ?
  • 3 Избори 2019

    15 0 Отговор
    Галопите галопират в небесата! Всичко е продадено и купено– за твърдия електорат постове , общински поръчки и др. облаги. За колебаещите се–кеш, според зависи! За балотажите–вдига се мизата. Точно, ясно и сигурно. Който дава парата, тоя поръчва музиката!
  • 4 Буко Баламата

    11 1 Отговор
    Както казва Ицо хазарта -Аз съм сам в държавата на проститутките!
  • 5 Б.МЕТОДИЕВ. Б.

    5 0 Отговор
    Това ще е най-скъпата победа ,всичко е много скъпо, както и да е....... след това ще видим,ние тази работа 150/200лв за глас.В края на краищата, познаите кои ще плати сметката?!?!
  • 6 El pepi

    9 1 Отговор
    Нарочно е направено така да няма стимул да гласуват а да си продават гласовете! :\
  • 7 Иван

    5 2 Отговор
    Правилно правят. Така или иначе избори така се печелят последните 20 години.
  • 8 Какво лошо има

    6 1 Отговор
    Тези пари са си наши никои нищо не продава. Толкова милиони отиват за избори от джоб на бедния изнемогващ народ. Парите са наши просто се връщат там от където са дошли. Така или иначе всичко вече е решено поне да изкара някои ден човека, а даже и месец ако дават 200 лв това е една пенсия.
  • 9 Morgoth

    4 0 Отговор
    Не е въпрос дали, а за колко. Ако стигне 200 лева и българите ще почнат да се продават.

    Коментиран от #15

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гост

    6 0 Отговор
    ПРЕБРОЯВАНЕ НА ЦИГАНИТЕ ЛИ ЩЕ ПРАВЯТ?
  • 12 Последния софиянец

    6 0 Отговор
    600 000 ще бъдат гласовете на Герб.
  • 13 АНЕНЕРБЕ

    4 1 Отговор
    ПРИБАВЕТЕ КЪМ ЦИФРАТА ОЩЕ ЕДИН.

    ЦЕНАТА Е 300 ЛЕВА.

    ОБЯВАТА Е В ПРОДАВАЛНИК БГ

    Коментиран от #14

  • 14 Я пусни линка тука

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "АНЕНЕРБЕ":

    И ние да намажем
  • 15 Последния софиянец

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Morgoth":

    200 лева дават на организаторите, а до гласуващия стигат 50.Даже и тях не взима защото организаторите са обикновено лихвари и му ги удържат от дълговете.
  • 16 Батко и шайката

    1 0 Отговор
    яко пазаруват
  • 17 onq s konq

    2 2 Отговор
    "WIN Галъп" на Червен Кольо няма НИЩО ОБЩО със Световно уважавания "Галъп ink.",базирана в САЩ.Това е БСП-медия за ПОЛИТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА И ЗАБЛУДА чрез изнасяне на Манипулирани/неверни / факти в полза на Партията- кърмилница.Ако все пак ПРИЕМЕМ ЧЕ 600ХИЛ. СА ГОТОВИ ДА ПРОДАДАТ ГЛАСА СИ,то ЗАДЪЛЖИТЕЛНО "Галъб-Български" следва да признае,че Управляващите ГЕРБ НЕ ФАЛШИФИЦИРАТ ИЗБОРИТЕ ПРИ БРОЕНЕТО,или пък чрез вкарване в ЦИК на Чували с бюлетини от разни Печатници.Което е ЛОГИЧНО,защото в противен случай НЯМАШЕ ДА СЕ ХАРЧАТ ЛУДИ ПАРИ ЗА НЕНУЖНИ ГЛАСОВЕ!.Другият АСПЕКТ на Публикацията на "Галъп" е,че БСП ПРЕДВАРИТЕЛНО И ПРОЗОРЛИВО се застрахова срещу НЕМИНУЕМАТА ЗАГУБА на Изборите,подготвяйки ОТ СЕГА Оправданието пред Електората си,че Вината за Провала НЕ Е В РЪКОВОДСТВОТО,А В МАСОВОТО КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ ОТ ГЕРБ.

    Коментиран от #22

  • 18 Рошко

    2 1 Отговор
    Дайте оферта де, или ще чакаме като дойде часът, моя ще го играя на търг, щото който и да спичели, все тая
  • 19 хуманист

    1 1 Отговор
    само толкова, аз мисля ,че са около 6 000 000
  • 20 Представете си

    1 0 Отговор
    За да дават по 200 лева на глас, колко милиона (милиарда) очакват да откраднат после, като "спечелят" изборите. За дългите години управление на държавата и общините, без ни най-малко преувеличение може да се каже, че герб да откраднали милиарди, както от европейските фондове и програми за развитие, така и от държавния бюджет. Например, само от санирането, като се видят какви са цените, става ясно, че герб и фирмите около тях за откраднали десетки милиони от държавния бюджет.
  • 21 Купуването и продаването на гласове

    1 0 Отговор
    В бегето си е бизнес😂😂😂😂на държавно ниво😂😂
  • 22 ей гербав

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "onq s konq":

    ти се един от най-големите боклуци, каквито са всички от ръководството и членската маса на герб, начело с мутрата-престъпник по прякор Тиквата. Сигурен съм, че си член на шайката герб, защото си една лъжлива, алчна, мръсна, корумпирана, крадлива и престъпна гад. Радвай се на парите, които крадеш покрай герб, но това, което ще остане след теб е само отвращение и срам от близките ти, в които е останала капка морал и чест.
  • 23 600001

    1 0 Отговор
    Изпуснале са ме айде който е мераклия да купува, аз съм насреща.
  • 24 Брадвата

    0 0 Отговор
    Плюс още 1, от моя опикан глас промяна няма да настъпи, изобщо с избори промяна няма да има. Поне да има някаква ползва и за мене
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове