22 Октомври, 2019 21:05 9 367 12

Най-малко 500 000 са болните от ХОББ у нас

  • хобб-
  • хронична обструктивна белодробна болест-
  • белодробни болести-
  • здравеопазване-
  • проф. коста костов

Над 55% от населението не е изследвано за наличието на болестта, 25% са с грешна диагноза, а само една пета от всички се лекуват

Най-малко 500 000 са болните от ХОББ у нас - 1
Снимка: Shutterstock

В България болните от Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) са не по-малко от 500 000 човека. Това заяви проф. Коста Костов, Консултант по белодробни болести в УМБАЛ "Св. Анна" по време на международна конференция „Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) – нови методи на лечение“, която се проведе в хотел „Маринела“. Цитиран от пресцентъра на Българската асоциация за закрила на пациентите, според него над 55% от населението не е изследвано за наличието на болестта, 25% са с грешна диагноза, а само една пета от всички се лекуват. Проблем, е и това, че болестта не се търси сред младите хора, а част от пациентите са под 40-годишна възраст.

Най-много са заболяванията заради тютюнопушенето, но вече и заради замърсяване с фини прахови частици и генетична предиспозиция. Приблизително 1% от пациентите с ХОББ заболяват ежегодно от белодробен рак. Прогнозата на болните с белодробен рак и ХОББ е по-тежка от тези без ХОББ. Болестността от ХОББ сред хората с белодробен рак е между 8% и 50%, каза проф. Костов.

Най-малко 500 000 са болните от ХОББ у нас

Затова е много важна превенцията и работим в тази посока, заяви зам-министърът на здравеопазването Д-р Бойко Пенков. Вероятно от следващата година НЗОК ще заплаща кислородолечението в домашни условия на хората с ХОББ. Сега това лечение се заплаща от пациента, подчерта той. В момента се правят изчисленията колко ще плаща Касата. Зам.-министър Пенков допълни, че около 2000 пациенти имат нужда от терапията. Това е моя битка от години, подчерта той. Близо 5% от болните от ХОББ са подходящи за домашна кислородотерапия. Апаратите са скъпи и недостъпни за болните, обясни Пламен Таушанов, Председател на Българска Асоциация за Закрила на Пациентите.

Заболяването се характеризира с частично или напълно необратимо ограничение на въздушния поток в белите дробове. Заболяването е хронично и при него белите дробове прогресивно снижават функцията си и засяга целия организъм и може да има фатален изход. Чистотата на въздуха пряко влияе върху здравето. При повишаване на нивото на замърсяване на въздуха с над 10% се увеличават повикванията към Бърза помощ, подчерта Таушанов. Ежегодно 7 млн. души в света умират от мръсен въздух.

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) убива около 3 млн. човека годишно по света, заяви проф. д-р Ферах Едже, Пулмолог и специалист по гръдни болести в Liv Hospital Group, Турция. Хроничната обструктивна белодробна болест е основна причина за хронична болестност в света. През 2020 г. се очаква ХОББ да заеме трето място между всички причини за смърт и да участва в т.нар. голяма тройка след сърдечно-съдовите и онкологичните, обясни проф. Едже. През 2020 г. смъртността от ХОББ ще достигне 4.5 млн. човека по света. Проф. д-р Джелатин Коджатюрк, белодробен хирург в Liv Hospital Group, Турция направи презентация за операциите и трансплантациите на бели дробове в южната ни съседка.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пранаяма

    14 4 Отговор
    Мръсния въздух е достатъчен за да се заболее от рак ! В комбинация с цигарите риска нараства ! Има ефикасни дихателни упражнения които ако се практикуват често дават шанс да се избегне заболяване на белите дробове !
  • 3 Ганя и неговото любимо хоби

    17 12 Отговор
    КЪДЕ Е ГАНЯ СА ОБЛАЦИ ТЮТЮНЕВ ДИМ, ЦИГАРАТА МУ Е КАТО НЯКАКВА БРОШКА, ИЛИ КАТО ЖЕЗЪЛ, ТЯ МУ ВДЪХВА КУРАЖ, СТАБИЛНОСТ, УВЕРЕНОСТ . . ЗА КАКВО ДА ЖИВЕЕ ЗДРАВОСЛОВНО И ЩАСТЛИВО КАТО ЦИГАРАТА МУ ДАВА ВСИЧКО, ПОСЛЕ ЧЕ МУ УДАРИ ЕДНА РАКИЙКА И СИ ПРЕДСТАВЯ ЧЕ Е ЦАР, ЦАР С 4 ВИДА РАК И ПОЛОВИНАТА МОЗЪК ИЗКЛЮЧЕН

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Сельо

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ганя и неговото любимо хоби":

    Ако си от София , дишай по-дълбоко !
  • 5 Пето

    5 3 Отговор
    Извикайте оня доктор, дето реже на конвейр да си увеличи заплатата, тогава и неродените ще са с диагноза
  • 6 Ташунко Саппа

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ганя и неговото любимо хоби":

    И шефа на Белодробното отделение /ама няма да казвам от коя болница, за да не правя реклама/ пуши по 2 кутии цигари на ден от дим в кабинета му не можеш го видиш, а уж в болниците е забранено да се пуши, но само за клиентите докторите си смучат цигари наволя - без значение разпоредбите в здравните заведения или нещата които проповядват, как ще му вярваш като той пуши по 2 кутии цигари на ден.
  • 7 Нема как да са 500 хиии

    5 1 Отговор
    Що не останаха толкоз човеци в бегето😂😂😂😂
  • 8 Бил пресметнал

    4 2 Отговор
    Водят сметки за болни, а хората не били дори изследвани. Турците ни рекламират трансплантации на бял дроб. От къде намират донори? Лешоядска работа, а ги смятаме за лекари.
  • 9 гост

    6 7 Отговор
    Основната мисъл на Ганчо е: да си купя дизел, за да ми харчи малко и да имам за цигари. Ето ви една сметка: пушиш една кутия цигари на ден, което прави по 160лв месечно или 1900лв годишно, добави и някое лечение, хапчета за смукане, спрейчета, защото цигарите ви изгарят гърлото и хоп, отиваш на 2х.лв. Сега умножете го по максимален период наупотреба на автомобил, например 10г., и излиза, че вие спокойно и без никаква промяна в бюджета може да си купите нов автомобил за 20х.лв и да го ползвате 10г. Ама Ганчо отива и си купува изкормен дизел за 2,3х.лв, ако не е изкормен го корми, за да не му правел проблеми, така му били казали, какво като трови всички наоколо. Пушек, смрад, задуха, ама Ганчо е доволен, че му гори 5л дизел, може да няма пари за гуми, за лекарства, за дрехи за децата, ама винаги има за цигари и за кола.

    Коментиран от #11

  • 10 Енцо

    1 4 Отговор
    Селянчуци, хайде обратно по селата моля ви, или строшените коли в буферния!
  • 11 Jack Bauer

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Не разбрах какъв ти е проблема с дизелите, разбира се ако са в техническа изправност и работещa DPF. Вземи виж какво и колко изхвърлят ТЕЦ Марица 1, 2 и ... които ги подарихме на хамериканците, а те освен да доят никаква инвестиция в очистващи системи не правят. Може би това не те интересува защото си далЕко от Стара Загора - чак в София.
  • 12 НАТО ВЕЦ

    2 1 Отговор
    За да не е мръсен въздуха, улиците не трябва да са като разорани ниви и да се мият поне два пъти седмично. Някъде видели ли сте такова нещо? Предприятията трябва да са с очистващи системи. Има ли ги? Вместо да се греете на дърва, въглища и гуми по градовете, ползвайте централен ТЕЦ или газови системи. Само че ТЕЦ-овете ги взеха тарикатите, а бунаците си спират топлото, вместо да им счупят главите. На "умниците" пък им виновни ДВГ-тата и цигарите. Е нема да се оправим с това "мислене".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове