Last news in Fakti

27 Октомври, 2019 08:14 1 927 6

ЦИК: Забраната за социологически проучвания важи до края на изборния ден

  • социологически проучвания-
  • цик

Секциите отварят в 7:00 ч. в неделя и затварят в 20:00 ч.

ЦИК: Забраната за социологически проучвания важи до края на изборния ден - 1

Забраната за оповестяване на данни от социологическите проучвания важи до края на изборния ден утре. Сигнали за нарушения се приемат както в общинските, така и в ЦИК. За нарушения на избирателните права като купуване и продаване на гласове се сезират органите на реда или прокуратурата. Това припомни за днешните Местни избори 2019 Александър Андреев, говорител на Централната избирателна комисия.

В изборния ден Централната избирателна комисия ще публикува данни за избирателната активност в 10:00 ч., 12:30 ч. и 17:30 ч. Окончателната избирателна активност ще бъде обявена до 48 часа след приключване на гласуването.

За участие в местните избори в ЦИК регистрираните партии и коалиции са общо 66: 59 партии и 7 коалиции. Кандидатите за кмет на Столична община са 20, с 34 кандидатски листи за общински съветници, от които 3 независими кандидати и 1 014 кандидата на останалите листи. Кандидатите за кметовете на райони в София са 343, като всеки район има до 18 кандидата за кмет на района, а кандидатите за кметове на кметства са 93. Право на глас на местните избори в България има 6 227 901 души.

В събота всички секционни комисии получиха изборните книжа и оборудват помещенията за гласуване. Нормално и без груби нарушения протича днешният ден за размисъл преди утрешните избори за кметове и общински съветници. ЦИК не е сезирана за груби нарушения в съботния ден за размисъл, отбеляза говорителят на комисията.

"Всичко преминава спокойно, сигналите, които бяха подадени, основно се отнасят до публикации във Фейсбук страницата на кандидат с един сигнал по отношение на това, че се разграничава инициативният комитет, който е издигнал кандидата, за разлепвани материали по коли, на места, които не са разрешени. В тази връзка имаше сигнализиране. Няма да има проблем по отношение на оборудването и обезпечаването на изборния ден", заяви Александър Андреев.

Той напомни, че тази нощ връщаме часовниците с един час назад и посъветва избирателите да не чакат последния възможен момент утре, за да гласуват. Гласуването в неделя започва в 7:00 ч. и приключва в 20:00 ч., изборният ден може да бъде удължен, ако след крайния срок пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но това удължаване може да е най-много с един час.

С образците за бюлетините и листите с кандидатите всеки може да се запознае от информационните табла пред секциите. "В случай, че има заличени кандидати, на информационното табло ще получат и тази информация, след което да влязат в секцията, да упражнят правото си на глас, защото ако имат информиран избор, по-бързо ще упражнят правото си на глас и няма да се бавят в кабината за гласуване", каза Александър Андреев.

За гласуването на местните избори в страната ще бъдат подготвени над 11 000 секции. В днешния ден за размисъл, както е записано и в Изборния кодекс, действат забрани за политическите субекти и социолозите. „Не е позволено да се извършва предизборна агитация и съответно да бъдат обявявани социологически проучвания, тъй като това би било нарушение на забраната“, обяви говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Секциите с над 500 избиратели ще имат повече от една кабина за гласуване. Осигурени са допълнителни прозрачни кутии за бюлетините, а пред секциите ще се разлепят кандидатските листи за общински съветници, помощни материали за кандидатите за кметове.

От ЦИК съветват и резервните членове на секционни комисии, които не са имали възможност да се запознаят с методическите указания, да го направят. „С всички помощни обучителни материали, които са качени на страницата на ЦИК в обучителния портал, а съответно и в деня на изборите, ако има пропуски в тяхната подготовка, то да се обърнат към останалите членове“, каза още говорителят на ЦИК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko

    7 0 Отговор
    И пак ще бъде нарушена последните 15/20 минути,нали? :(
  • 2 Анонимен

    2 0 Отговор
    Изборите променят ли нещо освен играчите,които играят по едни и същи правила? Когато правите едно и също нещо получавате ли различни резултати? Може ли да използваме всеки път ябълки и да искаме да направим картофена супа?
  • 3 Pooing

    2 0 Отговор
    Гласувайте по съвест и лъжете екзит пола ако ви питат. Използват временните резултати, за да разкешат в последните часове купените гласове. Става голямо наддаване в ма'алите.
  • 4 Да бе да

    0 0 Отговор
    Свешници
  • 5 Бай Асан

    2 0 Отговор
    А кебапчетата коги шъ дават?
  • 6 Сашо от Красно село

    3 0 Отговор
    Защо се правят тези кютуци на откачени,
    след като близката до властта агенция ПИК
    си продължава Изборната агитация и
    съзнателна дезинформация на
    населението . . .без да им пука !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове