Last news in Fakti

31 Октомври, 2019 16:07 41 777 59

КАТ обяви с какви глоби ще сурвака шофьорите от 1 ноември

  • глоби-
  • кат-
  • акция

Глобите започват от 50 лева при констатирана незначителна неизправност на автомобила

КАТ обяви с какви глоби ще сурвака шофьорите от 1 ноември - 1

„Пътна полиция” започва масови проверки в рамките на "Акция зима" на автомобилите по пътищата от 1 ноември. Акцията ще продължи до края на месеца и е разделена на 3 етапа от 10 дни.

От 1 до 10 ноември от КАТ ще следят опасни ли са пътно-транспортните средства, добре оборудвани ли са и изправни ли са фаровете. Велосипедистите пък ще трябва задължително да карат със светлоотразителни жилетки.

От 11 до 20 ноември на фокус ще е поведението на пешеходците и на шофьорите. А през последното десетдневие контролът ще бъде главно върху изправността на превозните средства.

"Тръгвайте подготвени на път, оборудвайте автомобилите си. При по-дълъг път проверявайте метеорологичната обстановка. Колкото по-подготвени и информирани сме, толкова по-лесно ще стигнем за където сме тръгнали", призова председателят на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова.

"Глобите започват от 50 лева при констатирана незначителна неизправност на автомобила. 200 лева е санкцията при значителна техническа неизправност и 500 лева при констатирана опасна неизправност", обясни на брифинг инспектор Мария Ботева от Главна дирекция "Национална полиция".

Грайферите на гумите трябва да са с поне 4 мм дълбочина, а светлините трябва да са постоянно включени. Ако фаровете не работят на 100%, ще се налагат санкции в зависимост от степента на повредата. Глобата за гумите пък ще бъде 50 лв.

„През изминалия зимен период в страната са настъпили 2318 тежки ПТП-та”, заяви Мария Ботева от „Пътна полиция”.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И още нещо

    153 5 Отговор
    През м. ноември катаджиите ще са без тъмни очила по време на проверките. Демократична промоция по европейската програма "Прах в очите"
  • 2 Коментар📝

    189 23 Отговор
    От СТАТИЯТА ЛИЧИ ЧЕ ЩЕ СУРВАКАТ.ВИНАГИ МОЖЕ ДА СЕ ЗАЯДЪТ.БОКО ТРЯБВА ДА СЪБЕРЕ ПАРИЧКИ ЗА ДА ИЗБИЕ ПАРИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ.
  • 3 Коментар📝

    77 12 Отговор
    Мото на ФАНДЪКА ТЕЗИ ИЗБОРИ Е ДА ГО ДИШАТЕ.КАДЕ Е ДНЕС ЗЕЛЕНОТО БИЛЕТЧЕ НАЛИ НАКА БЕШЕ ПО НОРМАТИВНА НАРЕДБА ИЛИ НИЕ ГИ СПАЗВАМЕ А ВИЕ НЕ ПРИ НАС ГЛОБА ПРИ ВАС ДМС.
  • 4 Миризлив пор

    108 18 Отговор
    Я чакай малко, защо грайфера да е 4мм след като по закон ако гумите са предвидени за Зимни условия трябва да е 1.6 мм?

    Коментиран от #13

  • 5 Кънчо

    226 7 Отговор
    В цяла Европа пътната полиция е в помощ на водачите,само в България е в тежест на водачите.Там полицията обозначава мястото на проверките с конуси,знаци и т.н. и се виждат отдалеч,а само тук и в Северна Македония се крият по храстите.Когато стане ПТП в Европа веднага идва полиция и помага на всички участници,а тук ако се обадиш на 112 започват разпити по телефона и обяснения защо КАТ няма да посети мястото на ПТП.Да не продължавам...,явно полицейските служители там и тук имат различни задължения.

    Коментиран от #28, #35

  • 6 TSV

    115 2 Отговор
    Не е зле да помислят как ще се справят със тежките произшествия в последно време с множество фатални случаи. До момента адекватни мерки липсват.. Само прах в очите и милиция в храстите..
  • 7 ГоСт

    39 1 Отговор
    В дневник.бг информацията е по-полезна:
    "От 1 до 10 ноември ще се проверяват велосипедисти и водачи на каруци. Акцентът ще е върху тяхната видимост на пътя. От 1 ноември до края на месеца ще вървят и проверки на изправността на камионите и автобусите..."
    "Вторият етап от акция "Зима" започва от 11 ноември и е под надслов "Пешеходци и водачи за толерантност на пътя". При него ще се следи за пресичане на определените за това места, даване на предимство от страна на шофьорите и т.н. Той ще продължи до 20 ноември.
    "От 21 до 30 ноември акцентът ще е върху проверки за техническата изправност на моторните превозни средства - светлини, чистачки, гуми, наличието на аптечка, триъгълник и пожарогасител и т.н., и дисциплината на водачите. Към този момент леките автомобили вече ще трябва да са с гуми, подходящи за зимни условия.

    Според приетите през януари 2017 година промени от 15 ноември до 30 март гумите трябва да са зимни, или други, но с грайфер от поне 4 мм."
  • 8 Крадец

    79 4 Отговор
    От е Ноември започва голямото дране на народа !Пари трябвааааат,пари да се върже бюджета !
  • 9 Гост

    83 5 Отговор
    Да.......особено за велисопедистите, които са най-активни през зимния сезон.......малоумници!!!
  • 10 човек

    58 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Ако фаровете не работят на 100%, ще се налагат санкции. Как фаровете работят на 100%,или имат предвид светлините неграмотните,пишман журналисти.

    Коментиран от #39

  • 11 Пъпчо

    56 0 Отговор
    Постоянно трябва да си гледат работата, а не от дата до дата!!! Проверките трябва да са за всички и да са постоянни-коли, каруци, велосипеди, камиони, пешеходци и др. И да ги обучават от ранна възраст на елементарна култура, а не на чалга!!!!!
  • 12 бойко

    35 6 Отговор
    ами сега каво ще правим ще има нагушени фатмаци
  • 13 ЪРП

    33 10 Отговор

    До коментар #4 от "Миризлив пор":

    ФАКТ!!!!!!!
    А, ТОВА ,ЧЕ ЗАКОНА Е НАПИСАН НЕКАДЪРНО ОТ БГ ЗАКОНОТВОРЦИТЕ !!!......Е СЪВСЕЕЕМ "ДРУГА БИРА"
    ЕТО КАКВО ПИШЕ В НАЙ-АКТУАЛНИЯ "ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА".........:
    Глава трета.
    ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА
    Чл. 139. (1) Движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат:
    4. (нова - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март.
    ........КРАЙ НА ЦИТАТА НА ЗАКОНА!
    ТОЕСТ , АКО КАРАШ СЪС ЗИМНИ ГУМИ ТРЯБВА ТЕ ДА БЪДАТ НАД 1,6 ММ. /ТАКА Е И СПОРЕД ЕВРОПЕЙСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО/ , А АКО КАРАШ С ЛЕТНИ ГУМИ ПРЕЗ ЗИМАТА (КОЕТО Е ПЪЛНО БЕЗУМИЕ)...,ЗАКОНА КАЗВА ,ЧЕ ТРЯБВА ДА СА С НЕ ПО-МАЛЪК ГРАЙФЕР ОТ 4 ММ.!!!!!!!!

    Коментиран от #22, #31

  • 14 ЪРП

    35 9 Отговор
    ТАКА ,ЧЕ ДА СИ ЗНАЯТ ГРАЖДАНИТЕ И ДА НЕ ГИ СТРИЖАТ ТО "КАТ" КАТО КОЗИ И ДОЯТ КАТО БГ ОФФФЦЕ!!!!!!!!!!!
    СЪВСЕМ ДРУГ Е ВЪПРОСА ,ЧЕ Е БЕЗУМИЕ ДА КАРАШ ЗИМНИ ИЗТЪРКАНИ КАТО ГАЛОШИ, НО ТОВА СА ИЗМЕНЕНИЯТА В ЗАКОНА ,КОИТО СА ДЕЛО НА ГЕРБЕРАСОПЕТИК ШАЙКАТА!!!!!!!!!!!!
  • 15 Зайко Байко многознайко

    35 2 Отговор
    Нека щавенето да започне сега!
  • 16 DIR

    36 3 Отговор
    Те да почнат да си гледат работата , защото вече и мигачи не се ползват. Всеки спира, завива, стартира, престроява и мигач не се ползва. Но това всичко е е резултат от корупция при проверяващите. Защото в Гърция като идат и карат в ограничението или не се паркират като арабин в пустиня ?

    Коментиран от #58

  • 17 Гого

    52 2 Отговор
    Ама какви фарове ? Те карат без книжка, преглед, застраховка, летните гуми са му с 0.3 мм грайфер, стоповете крушките изгорели ... Ноооо винаги радиото работи и Азис е на макс. Циганска работа, правят по 10 деца и после просят пари, че децата няма какво да ядат . Ми като си купиш кола па прави сметка, че трябва да се подържа изправна технически, трябва да се плащат застраховки, данъци... Най-лесно е да кажеш ми нямам пари, но когато нямаш пари ще пътуваш с влакчето или автобуса , защото като излезеш утре в снега с грайфер 0,3 мм и се забиеш в някого причината ще бъдеш ти и твоята безотговорност , а не липсата на пари.

    Коментиран от #18

  • 18 Хонор

    40 6 Отговор

    До коментар #17 от "Гого":

    А бе как Социалния министър в Швейцария ходи всеки ден на работа с влак ? Ама тука в България трябва задължително да се купи кола, на всяка цена ,а за гуми и ремонт ако има. И ако има как да си ги паркират до леглото на седмия етаж ще е най-добре. Като искаме заплатите и пенсиите на Запада, ми нека да имаме и техните отговорности и задължения към обществото и държавата.
  • 19 Guest

    42 4 Отговор
    Предлагам всеки проверяван гражданин да осъществява и граждански контрол на патрулката, с която работи спрелия го екип! Поне на гумите може да се хвърля по едно око, а ако забележите патрулка с не изрядни светлини (а такива съвсем не са рядкост) вдигайте врява!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Изкефих се,

    27 1 Отговор
    Ама хубава снимка са изтипоса ли на този плешив охранен и угоен катаджия....!!! Преди три години с дъщеря ми пътувахме до Япония, заедно с културата реда и дисциплината останах силно впечатлен от японските полицаи!!!!!
    И не видях от тях нито един дебел като тук........

    Коментиран от #48

  • 22 КАТ ИЛИ

    22 2 Отговор

    До коментар #13 от "ЪРП":

    На всичкото отгоре, това важи от 15-и ноеври, не от 1-ви!!!!

    Коментиран от #25

  • 23 ЕБЛИЧ

    18 15 Отговор
    да пратят на полигон водичете пречещи на движението каращи с 20 км/ч и нетръгващи веднага на зелен сигнал
  • 24 vasik atanasova

    10 6 Отговор
    мафиози
    на ви избори
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Йозеф

    13 2 Отговор
    Ако на всякъде се постави пътна маркировка, ако се изравни и изкърпи пътната настилка, ако се осветят пътищата и се почистват от сняг както трябва зимата няма да има никакви проблеми. Има участъци от магистрала Тракия, които са без никаква маркировка, а пътната настилка е компрометирана. Липсват светоотразители по мантинелите. Това го има само в България.
  • 28 Азазел

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кънчо":

    Това е така защото тук си останаха милиционери по душа.
  • 29 Фукна Целия

    13 0 Отговор
    На щавещите които гледат обикновените хорица с евтини коли . а джигитите със скъпи коли ги е страх да ги спират
  • 30 Бат Благо Жизъса

    2 4 Отговор
    А ква е темата?
  • 31 412

    7 9 Отговор

    До коментар #13 от "ЪРП":

    Много от водачите карат целогодишно с зимни гуми,които в летните жеги се втвърдяват и губят свойствата си.И през зимата си мислят че колата им е сигурна на пътя.

    Коментиран от #43, #45

  • 32 Одеве

    9 1 Отговор
    към 7.30 бяха застанали след ОМВто на Рожен, и нашият нали като види КАТ и почва да пълзи покрай него, та здраво омазване на движението се беше заформило... От две ленти та в нито една... :)
  • 33 хоминид

    19 0 Отговор
    И ония в КАТ са като бай Дончо Тръмпов.Той само санкции знае,а КАТ-овиците-глоби. А да облекчат условията, българите да си купуват нови коли-няма! Да се оправят пътните условия-знаци,маркировки,спящи полицаи,кръгови кръстовища,пътеки за колоездачи-Н Я М А! Само знаят за глобите. И това е.
  • 34 Наблюдател

    6 2 Отговор
    Кат да излязат и да ни информират първо защо караянчева катастрофира.... И колко алкохол е изпит и кой не спал и кой е,,,,,, л. Проблема е че повечето са с купени книжки,,,,, дрогирани , пияни...... И тн.
  • 35 Джак

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кънчо":

    Напълно подкрепям този коментар. По-рано този месец направих птп в Холандия. За щастие само ламарини. По-важното което искам да споделя е коментара на холандските полицайки когато дойдоха: спокойно господине, не се тревожете, ние сме тук за да ви помогнем. Забележете "Да ви помогнем"! След обичайните проверки, направихме протокола и всеки по пътя си. Много бих искал и културата на бг служителите някой ден да бъде такава.

    Коментиран от #36

  • 36 gggw

    6 3 Отговор

    До коментар #35 от "Джак":

    не е проблем в полицайте. те са обиновени служители. каквото им кажат тва ще правят. проблема са началниците и законотворците, които са над закона и хич не ги еня за тоя закон да е полезен, да се прилага и да помагат на хората. обикновения полицай е затрупан с бюрокрация и няма време да излезе на улицата а заплатата му отива у чиновниците и е принуден да е корумпиран

    Коментиран от #53

  • 37 гощо

    4 0 Отговор
    Първият и последният период нещо се препокриват май?!?! Кипи безмислен труд! Гуми ще мерят тцтцт ама тия гуми инжинери са ги мислили и са турили ограничител до къде може да се кара! Аптечка ще гледат ама моята е оригинална от марката производител на колата! И нея са я мислили едно по умни смЕтам хора! Та от позиция на колко компетентен ще ми определя на улицата стават ли ми гумите или не?!?!!? Ясно ч,че когато си с очевидни гуми за мъгла си за глоба,но като цялоо.....
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 куку руку ку

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "човек":

    Ами как, имаш секционирани фарове т.е. 4 отделни крушки и едната ти е изгоряла. Ето ти 25% неработещи фарове. Или си с Н4 и едната ти жичка на едната крушка изгоряла. Ето ти пак 25% неработещи светлини.

    Коментиран от #42

  • 40 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    На № 9 "Гост" Във всяка една мярка, която се взема за безопасността на хората по пътищата, има известна логика. Велосипедистите през зимния сезон са много по-малко, но времето ,в което те могат да са на пътя, е винаги в тъмното- преди и след работно редовно време. Възможно е и появата на пътя от смел пенсионер в светлата част на деня или някое дете,младеж..... НО, най-вероятно колоездач да се появи на пътя е в тъмната част на денонощието, защото рано се мръква и късно - съмва. Лично мое мнение е / защото видях и патих в "дивия Запад"/ , че колоездачът ВИНАГИ трябва да бъде с каска и светлоотразителна жилетка. Да знае и спазва Правилата за движение по пътищата !!"Колилоту" да е със изправни спирачки и светлини. Отдавна отмина времето когато спирахме колелото, като натискахме с пета предната гума........
  • 41 Гост

    9 0 Отговор
    Айде дано глобяват тези, на които им светят фаровете нагоре, че станаха прекалено много!

    Коментиран от #50

  • 42 ха ха

    7 0 Отговор

    До коментар #39 от "куку руку ку":

    На фара първо се включва габарита, а на следващата степен друга светлина. Как споден теб свети на 100% фара с 4 вида светлини? Къси и дълги едновременно ли?
    Пълна глупост беше да ни карат да светим целогодишно с фаровете, но така крушките горят по-често, но навсякъде лобисти прокарват нещо подобно заради икономически интеереси.
  • 43 ЪРП

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "412":

    ДА, ПРАВ СИ ТАКА Е!
    НО ТУК ГОВОРИМ ЗА НЕЩО ДРУГО.....,ЗА ТОВА ,ЧЕ ЗАКОНА Е КАЛПАВО НАПИСАН НО Е ЯСЕН!!
    И ЗА ТОВА ,ЧЕ ЗА ЕДНА ОГРОООМНА ЧАСТ ОТ КАТАДЖИИТЕ ТОЗИ ЗАКОН Е ИЗВОР НА МАНИПУЛИРАНЕ (КАКТО НА ТЯХ ИМ ИЗНАСЯ) И НЕЗАКОННО ГЛОБЯВАНЕ (ДОЕНЕ) НА БЪЛГАРСКИ ШОФЬОРИ, КОИТО НЕ СА НАЯСНО КАКВО ТОЧНО ПИШЕ В ГЛАВА "ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА"...ЧЛЕН 139, АЛИНЕЯ 4....!!!!!
  • 44 123

    1 3 Отговор
    Ако си изправен за зимата - няма какво да сурвакат. Караш и си свиркаш.
  • 45 Jessy James

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "412":

    През лятото омекват и се износват по бързо това им е проблема на зимните гуми, а зимата се втвърдяват, така са направени.

    Коментиран от #59

  • 46 дядо бахър

    4 0 Отговор
    Вече си мисля, че умишлено всички медии неправилно цитират съобщенията на МВР и лъжат хората за изискванията към гумите през зимата - зимни гуми с грайфер мин. 1,6 мм. или летни гуми с грайфер мин. 4 мм.
  • 47 Брадвата

    6 0 Отговор
    Триъгълниците проверяват ли или само скоростните лостове?
  • 48 Хайл

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Изкефих се,":

    Теб какво ти пречи че е дебел? Имам приятел полицай който е по-гъвкав от гимнастичка-може да те ритне в окото и бяга по бързо от 60 кг състезател и е 140 кг...какво общо имат кг?

    Коментиран от #54

  • 49 Бай Шиле

    0 0 Отговор
    1,6 мм по ЗДП !
  • 50 Хайл

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Гост":

    Много са им кадърни майсторите щом така са ремонтирали колата след удар в багажника
  • 51 с недоумение

    0 0 Отговор
    И за чий ... ми е тази аптечка.
  • 52 Български по хелзински комитет

    2 0 Отговор
    Проверете си аптечките! Кислородната вода е със срок на годност само две години.
  • 53 Коректен

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "gggw":

    Баш в полицаите и манталитета им е проблема. Като ми изскочи един от хрстите и започне да ми говори на "ти" ми става ясно колко ще ми помогне.
  • 54 Факт

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Хайл":

    От заплата се не дебелее!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Филип

    0 0 Отговор
    "Велосипедистите пък ще трябва задължително да карат със светлоотразителни жилетки."

    Абсолютно невярно. Светлоотразителните жилетки за велосипедистите са задължителни само в тъмната част на денонощието извън населените места.
  • 57 Volvo

    0 0 Отговор
    За да констатират технически неизправния автомобил , с технически квалифициран персонал ли ще ходят.. :D
  • 58 Иво

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "DIR":

    Те в Гърция брачет са доста по зле живял съм там такаче не ги хвали Гърците те мигачи почити не пускат
  • 59 Гума

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Jessy James":

    Обратното, батка
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове