1 Ноември, 2019 18:15 6 741 26

Рашидов с коментар за пожизнените държавни пари за Лили Иванова

  • награди-
  • творци-
  • лили иванова-
  • вежди рашидов

Осем творци ще получат специални държавни награди за заслуги към нацията

Рашидов с коментар за пожизнените държавни пари за Лили Иванова - 1

Осем творци ще получат специални държавни награди за заслуги към нацията, стана ясно вчера след заседание на Министерския съвет. Това са певицата Лили Иванова, писателят Анжел Вагенщайн, режисьорът Георги Дюлгеров, виолончелистът проф. Анатоли Кръстев, поетът Иван Цанев, режисьорът Христо Ганев и композиторът, аранжор, поет и пианист Иван Стайков.

Решението на Кабинета ще бъде гласувано в Народното събрание.

По този повод се появиха критики и дори в Деня на народните Будители се намериха хора, които да подлагат на съмнение дали творците заслужават подобна награда.

Ето какво каза по този повод шефът на комисията по култура в Народното събрание и бивш министър на културата Вежди Рашидов пред Блиц.

- Смятате ли, че е редно да се критикуват такива творци за това, че ще получават тези пожизнени награди?
- Отново някой погрешно дава информация. Някой не го е обяснил като хората. Аз бях човекът, който вкара тази идея за допълнителни пари за тези хора. Защото преди това творците нищо не взимаха и умираха в мизерия. Давам ви пример като Йорданка Кузманова, една невероятна актриса, като Иван Иванов, като Джоко Росич... Та те взимаха по 180 лева и беше обидно да гледаш как живеят така.

- Какво направихте тогава?
- Тъй като трябваше да се намери законова форма за такова финансиране, аз бях инициаторът да измислим не пенсия, защото всички имат пенсии и право на тях, а нещо съвсем друго. Тук ставаше въпрос за награда, която да се изплаща към пенсиите. Награда за изключителни заслуги към духовността.

Награда за хора, които са били кумири на поколения българи, които са били единица мярка за талант и с голямо значение за културата.
Те имат право на такава награда, те са по-различните, по-талантливите и са дали достатъчно много през живота си на българската държава. И като самочувствие, и като талант, и като принадлежност и като идентичност.

Така че тогава учредихме така нар. награди.

- Как ставаше определянето на това кой да получи тези награди?
- Няма друг демократичен път, освен със специална комисия, която се назначава от Министерство на културата и тя определя. Така тогава беше решено да се наградят Джоко Росич, Валя Балканска, Велко Кънев, Николай Николаев и много други. Затова и това не са пенсии, а награди.

- Защо тогава критикуват това добро дело?
- Разбира се, винаги ще има недоволни - и тези, които ще бъдат ощетени от комисията, и други, които няма да са съгласни с решението ѝ, но средствата са малко и не стигат за всичко. Защо да критикуват, защо да не може една Лили Иванова, например, да получи награда?! Всички тези хора заслужават.

- Водим този разговор в Деня на Будителите, кои са те според вас?
- Объркахме ценностната система на обществото, когато превърнахме чалгата в елитна култура. Започнахме да злоупотребяваме с това кои са будители и кои не.

Будителят е особен вид "птица". Като Езоп - мъдрецът в обществото, който носи посланията във времето, който формира мисленето. Будителят е особен вид човек. Колективните будители малко ме съмняват. Трябва по-скоро да селектираме будителя и той да е дълго във времето, а не само в деня на празника.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бг журналистика

    12 1 Отговор
    А кой е осмият?

    Коментиран от #5, #23

  • 2 А към науката, изкуството?

    27 1 Отговор
    А само тези изредените ли са за пожизнено финансиране , други няма ли?
  • 3 666666

    52 6 Отговор
    А ,плюеха Бай Тошо за същото .Че имаше длъжности като заслужил артист,заслужил спортист, които притежатели получаваха допълнителни пари към заплатите и пенсии за това.
  • 4 Давид

    32 11 Отговор
    Жалко , че в България има много малко умни и качествени хора иначе щеше да го набием на тъпанарите от ДАНС . Мая Манолова , вежди , Бойко - клоуни работещи за една организация - ДС . Аз съм служил с подобни кадри дето родителите им бяха в ДС . Те нямат акъл за 5 стотинки . Затова нямате държава и стандарт българи . Тъпанари са завзели постовете и не им се работи . Затова не пускат кокала . Всичко , което ви рекламират като Бойко , мая , вежди , Волен и останалите хаймани са същите . И ги ръководи един център . Центъра на тъпанарите .

    Коментиран от #21

  • 5 Пенчо

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бг журналистика":

    Андрей Дреников
  • 6 Давид

    16 3 Отговор
    https://xhamster.com/videos/fucking-hard-in-the-ass-with-prolapse-at-the-party-2015081. Ето ви прост пример : на този клип има българка от Монтана с името Александра . Живее в Лондон . На клипа говорят на руски . Това не е от значение . Това е реклама на проститутки разнасящи дрога . Данс е наясно . Някой от тази служба контролират този процес чрез свои роднини уж агенти за информация . Но парите текат от години и се перат през тяхни роднини , които имат фирми . Ако проблема се задълбочи ни обясняват, че ако не контролират те мафията ще се настани чужда такава със съответното разузнаване - пример Италия . Е щом аз знам тези неща , какво пречи да се създаде нов модел и да не се манипулират децата на отрудените хора . Ето аз не си крия ip адреса . Питам ?

    Коментиран от #14

  • 7 паплач

    19 0 Отговор
    всички майки и бащи са творци щом са оттгледали децата си
  • 8 921

    18 2 Отговор
    А на Али Реза ще даваш ли пенсия все пак сте от една порода
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Давид

    11 2 Отговор
    https://xhamster.com/videos/m-mm-6208677 ето ви също от град Монтана - Диана Робертинова Митова . Отново от Лондон квартал Епсом . Детегледачка с двойно предназначение . Ами ако пуснем клипа в фейса да го видят дамите от този квартал на която въпросната гледа децата и спи с мъжете като им носи дрога и виагра без рецепта . Ще се чудят какво да обясняват нашите и чуждите служби - визирам англичаните , които идват тук и си правят пас ;) а ;) не ми се говори за канали за дрога , образование и проекти ще вземат да ме застрелят за едни смърдели дупки . Ама вижте , помислете и след като си направите анализи , който е заинтересован си задайте въпроса ? Не е ли прав Давид български .
  • 12 ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦА

    18 6 Отговор
    Каменоделеца защитава,, демократката " баба Лили която се жени за синът на Пеко Таков едно време и пееше на уше ветровеее на Тодор Живков!
  • 13 Давид

    13 2 Отговор
    Ами ако заговоря за нелегалните цигари , за подръжката на сирийска държава , за шефа на ДАНС , който е снабдител по време на англоезичната офанзива в Сирия , за медиците в Либия , които са невинни но нашата власт не е ? За истината , че Муамар Кадафи бе прав ? За службите дето подържат ДС в контрабандата . За всички тези членове от всички тези партии работещи за един център . Това в чий интерес е . Крайно време е да промените системата . Не със Слави или малък Тошко . А с истински българи .
  • 14 Чалгар с БМВ

    2 9 Отговор

    До коментар #6 от "Давид":

    Спри се, че бая квартални ще видим. Говорят на руски, а аз може и да съм бил на някое парти. Най-дашни, евтини и издържливи бяха добруджанки от Тутракан,Русе и Силистра, даже едни силистренки спечелиха 1-во и второ място на едно парти за най-здраво стискане с вагинални мускули- ползвахме кутийки от енергийни напитки, щото с бирата не се разбра много. Тааа за тея партита се спри, че бая народ сме били на тях. Другото е, че В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СИ ВЗИМАЙТЕ БЪЛГАРКА - ЗАБЪРШЕТЕ С НЕЯ И СИ ВЗЕМЕТЕ ЧУЖДЕНКА!

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Без име

    4 2 Отговор
    Хубаво,но защо не го съобщите след изборите?
  • 17 Коректен

    9 2 Отговор
    С чужда пита помен прави веждито. Да нв би парите за тези соц звезди да идват от неговата заплата/пенсия или пак за сметка на данъкоплатеца.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 1944

    5 1 Отговор
    а кукловода на палячото от банкя къде е? с тези заслуги.
  • 21 gggw

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Давид":

    за всичко си прав, освен за ДС. ДС го няма а там хич не са били тьпи като го е имало... тия наште нямат общо с ДС.
  • 22 lвъзмутен

    4 2 Отговор
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ТИКВО! Какво ли не правиш преди избори, само и само простата тиква да е на власт!
  • 23 Усмивката

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бг журналистика":

    Бойко Борисов(простака)
  • 24 Сеянин

    1 1 Отговор
    А взе ото дим да си гушим- люббя жената! А вие лъскайте бастуна!
  • 25 КУРнинов

    2 1 Отговор
    Тя БАБА Лили беше забравила Българския език в края на 80-тте години а сега пък заслуги към нацията да и приписваме ! Някой да е ходил на концерт на Лили Иванова и да не си е платил билета ?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове