8 Ноември, 2019 05:51 994 14

Борисов: ЕС има стратегически интерес от интеграцията на региона

  • борисов-
  • западни балкани-
  • женева

Това заяви премиерът на лидерска среща в Женева, посветена на стратегическия диалог за Западните Балкани

Борисов: ЕС има стратегически интерес от интеграцията на региона - 1
Снимка: Министерски съвет

"Европейската перспектива за страните от Западните Балкани е двигател за реформи и сътрудничество. ЕС има стратегически интерес от интеграцията на региона". Това заяви Бойко Борисов в Женева по време на работната вечеря с участниците в лидерската среща, посветена на стратегическия диалог за Западните Балкани, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

„Необходимо е да развиваме модерна инфраструктура, дигитална свързаност и контактите между хората. Инвестициите в човешкия капитал и младите хора също са от изключително значение за бъдещето“, заяви министър-председателят Борисов. Премиерът акцентира върху разширяването на транс-европейската транспортна мрежа към региона и цялостното изграждане на Коридор No 8, който ще свърже Черно с Адриатическо море и така ще се отключи потенциалният пазар от 18 милиона потребители в Западните Балкани.

„Когато говорим за железопътни линии, магистрали и пристанища, трябва да говорим и за дигиталната инфраструктура, която ще ускори икономическия растеж и ще подобри живота на хората“, отбеляза още премиерът Борисов. Той изтъкна подкрепата на България за Дигиталната програма за Западните Балкани, по линия на която се отделят 30 милиона евро за изграждането на инфраструктура на широколентов достъп в региона. За 2019 г. страната ни е отделила за региона 3.41 милиона лева като част от официалната помощ за развитие, а български оператори предоставят роуминг пакети за страните от Западните Балкани на единична цена до пет пъти по-ниска от тази, определена в Дигиталната програма.

Като друга ключова тема за региона премиерът посочи енергийната сигурност, свързаността и диверсификацията. Той акцентира върху работата на българското правителство по изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция, както и по отношение на „Балкански поток“.

„Трябва да използваме пълноценно времето до срещата на върха в Загреб и да продължим диалога и усилията по разширяването. Не бива да се обезкуражаваме, при толкова важен за бъдещето на ЕС въпрос като Западните Балкани. Трябва да бъдем решителни и целенасочени, да продължим да работим докато целта не бъде постигната“, каза в заключение министър-председателят.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мартин

    9 0 Отговор
    Какво са му сложили в устата на Баце да каже на тази среща не е важно.Важно е какво казват големите "играчи и началници" в ЕС а тия от периферията са маловажни като нас на втора и трета степен.

    Коментиран от #5

  • 2 El pepi

    3 16 Отговор
    НАЙ ГОЛЕМИЯТ ПОЛИТИК В НОВАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ,БОЙКО БОРИСОВ.!
  • 3 Мартин

    4 1 Отговор
    Маре, стига МА, и ти ли си герберка ? Ми то няма друг толкова рано във форума ти и аз пишем ха ха ха ха !!!!
  • 4 123

    11 0 Отговор
    Щом ЕС има интерес, значи България няма интерес.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мартин

    6 1 Отговор
    до 5
    Я пак, аз въобще не зная за какъв фатмак пишеш и кой на кого и какво слага , но в статия пише за Баце и де ходил по света на екскурзия не пише за никакъв фатмак ти вяди ли някъде в статия нещо подобно М ? Може Марето и да си е мислила нещо подобно па да не го е писала знае ли човек ?!!!!

    Коментиран от #8

  • 7 Лудогорец8

    11 0 Отговор
    На големите в ЕС им трябват черноработници и най-лесно е да вкарат запдните балкани в ЕС и да накарат младите да избягат след като ги направят още по-бедни!
  • 8 Обективен

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мартин":

    Не му се връзвай на тоя.Най-вероятно в казармата някой фатмак го е опънал затова се пени толкова.
  • 9 Behemoth

    4 1 Отговор
    Стратега на стратезите!
  • 10 Стрелата

    2 1 Отговор
    Ужас само се излага тва тиквунии Ужас добре че имигрирах на време.
  • 11 успокоих се спокоен съм спокоен съм спок

    2 0 Отговор
    Добре , че има кой да им обясни на ЕС нещата.
  • 12 Onq s konq

    0 0 Отговор
    Великите стратези на България Димитър Пенев и Бойко Борисов. Мммда, хора с бистър ум и бърза мисъл.
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Бойко Борисов, е работил РЪКОВОДИТЕЛ КАТЕДРА В ИНСТИТУТА НА МВР. Дали това е работа за прост човек? Защитава пред ВАК дисертация по темата „Психо-физическата подготовка на оперативния състав“.
    ... Пък Бойко е хитър шоп...
  • 14 боцмана

    1 0 Отговор
    Оправи си първо държавата , тогава се заигравай с европейските интереси , които обикновено са против българските , но трябва да имаш нещо в главата за това.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове