16 Ноември, 2019 12:10 1 889 23

Манолова срещу бюджета: Трохи за работещите и пенсионерите (ВИДЕО)

  • мая манолова-
  • бюджет-
  • бюджет 2020-
  • болнични-
  • пенсионери

Смятам, че решенията са следните: болничните да се поемат изцяло от държавата и да започне преизчисляване на пенсиите, убеден е бившият омбудсман

Манолова срещу бюджета: Трохи за работещите и пенсионерите (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС

"По повод решението на управляващата коалиция да не се заплаща първият ден от болничните и да се увеличи минималната пенсия на 250 лв., считам, че тези мерки ощетяват гражданите, а бюджетът не спомага за преодоляване на бедността", сподели в социалната мрежа Facebook Мая Манолова.

"Смятам, че решенията са следните: болничните да се поемат изцяло от държавата и да започне преизчисляване на пенсиите. Около 43% от пенсионерите живеят под прага на бедност. Поетапно, от настоящия бюджет и в следващите години, пенсиите трябва да се преизчислят, докато минималната пенсия достигне прага на бедност от 363 лв.

Припомням, че пенсиите не са преизчислявани от 2009 г. – вече 10 години. Крайно време е да се предприеме преизчисляването им, тъй като към момента хора с една и съща квалификация, заемали една и съща позиция, с един и същ трудов стаж и еднакъв осигурителен принос за времето си, получават различни пенсии, само защото са се родили 10-15 години по-рано и са се пенсионирали съответно по-рано.

Ръстът на пенсиите се определя по "Златното швейцарско правило” на база 50% ръст на средния осигурителен доход и 50% от инфлацията.

От 01.07.2020 г. пенсиите ще се индексират с 6,7%. Дотогава, разбира се, инфлацията, която сега е около 3.8%, а за 2020 се предвижда 2,1%, ще е „изяла” увеличението.

България е най-бедната страна в ЕС и с най-ниски пенсии и заплати и с всяка година се отдалечаваме, а не догонваме средноевропейското ниво:

Според предвижданията:
- минималната пенсия от 219,43 лв. ще стане 250,00 лв., каквато договореност се постигна в рамките на управляващата коалиция;
- при праг на бедност 363,00 лв. за 2020 г. 43% от пенсионерите ще получават пенсия под прага на бедност;
- социалната пенсия за старост от 132,74 лв. ще стане 141,63 лв. или с 221,37 лв. по- малко от прага на бедност;
- средната пенсия се очаква да бъде за 2020 г. 412,28 лв. или само 49,28 лв. по -висока от прага на бедност.

Това налага управляващите и парламентарните партии да започнат преизчисляване още от бюджета за 2020 г. и в следващите. Предложеният Бюджет 2020 г. няма да намали бедността, като над 800 хиляди български пенсионери ще продължат да мизерстват с доходи под прага на бедност.

По отношение на болничните, не приемам за справедливо хората да бъдат ощетявани, като не им се заплаща първият ден от болничните. Доводът на управляващите, че това било способ за борба с фалшивите болнични, е несъстоятелен. Фалшивите болнични следва да се ограничават чрез институционален контрол и ефективни мерки за борба с корупцията, а не като се намаляват доходите на работещите граждани.

Припомням, че като антикризисна мярка работодателите бяха натоварени да плащат първите три дни от болничните, но след това временната мярка остана постоянна. Време е държавата да си поеме отговорностите и да заплаща всички дни на болничния на работниците и служителите, така че бизнесът да бъде разтоварен от това допълнително бреме.

Въпрос на базисна справедливост е, щом гражданите имат задължението да се осигуряват, включително за временна неработоспособност, то и държавата е длъжна да спази своята част от задължението и да заплати болничния.

Работниците не следва да бъдат санкционирани затова, че са болни, още повече че българските работници и служители са най-бедните в ЕС, а доплащанията в здравеопазването и цените на лекарствата, съотнесени към покупателната способност, са над средното за ЕС ниво.

От проекта за бюджета за 2020 г. се вижда, че въпреки твърдението на управляващите, че бил „пица с шунка”, то шунката остава за приятелските кръгове, а за пенсионерите и работещите граждани са трохите".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лекар БГ

    27 7 Отговор
    Аман с този Бюджет!Вождът вече се изказа по въпроса-догодина,всички чакащи заплатка от Бюджета,ще я имат с 10% отгоре.Благоденствие!
    Работил,не работил-10%.
    Аз работя за себе си от 2003г.Жена ми-също.Имам микро фирма с 10 работника.Плащам им осигуровки на 100 % от заплатата,която е и официализираната.За 16 г.,в чужбина са отишли 37 души,които са били на работа при мен.Текучество.Няма как да ги задържа.2000 лв тук-отива навън за 2500-3000 евро.Не съм конкурентно способен.Нямам достъп до евро пари и фондове,защото съм никой,пазарен студио Х.Болнични не ползвам.Ежемесечно само внасям във Фиска.Преки данъци и осигуровки.ДДС.Непреки данъци-върху цигарките,нафтата за колите,виното,което обичам.Няма да се пенсионирам,докато не пукна.Нямам избор.Тате,почина на 59 г.След 35 г.трудов стаж.Държавата ни"даде"3 работни заплати.Останалото...потъна.Здравеопазването изобщо не ми е "безплатно".Децата са ми студенти-семестриалните такси са...соленки.С моите осигуровки издържам 4 пенсионира.Жена ми-трима.А са живи двама,общо.
    Аман от този"Бюджет"!!!!!Питайте нас,микро идиотите,които бачкаме по 12ч.дневно,без събота и неделя,като почивка,без опции,как си вдигаме доходите и как охолно живеем в Държавата на Боко,Моко и останалите тунеядци с по 10% отгоре всяка година.

    Коментиран от #6

  • 2 Хищна Хиена

    4 1 Отговор
    https://youtu.be/0h5C5_nfHEI
  • 3 Подкрепа

    11 12 Отговор
    Мафията срещу Манолова , да се готвят за трети тур.
  • 4 стоян

    15 11 Отговор
    Галевица кого предстъвлява в случая -нали беше независима =вече кръгла нула, и да спре да лае=да си харчи хонорара даден и за представлението да представлява комунистите като независима
  • 5 Народа ОБИЧАМ ТЕ МАЯ

    8 11 Отговор
    Ние сме с тем заедно.
  • 6 стоян

    11 8 Отговор

    До коментар #1 от "Лекар БГ":

    До 1 ком -Много от нещата които си описал са верни и сигурно са така =само не разбрах какво предлагаш за да се подобрят =да изберем крадливите кумунисти ли

    Коментиран от #9, #12

  • 7 Така мисля

    9 11 Отговор
    МАЯ бе прецакана от купените ЦИГАНИ !!!

    Коментиран от #8

  • 8 Срам ме е от управниците ни

    8 10 Отговор

    До коментар #7 от "Така мисля":

    ....и масовото манипулиране на изборите !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хайде дръж се по сериозно Още помним

    10 5 Отговор
    Другарке Манолова След многогодишно грабителство на червената мафия и три фалита на държавата от тях за какъв Бюджет ми говориш Нека бъдем благодарни че имаме бюджет и не сме на купони както сме били през вашите многогодишни управления
  • 12 КЛЮКАР

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "стоян":

    Просто си излива мъката човека . Какво да предложи???. В някакъв омагьосан кръг сме.
  • 13 Ленин

    6 1 Отговор
    Прави са били Маркс и Енгелс че жените са Общи
  • 14 пурус хумус

    2 6 Отговор
    "От проекта за бюджета за 2020 г. се вижда, че въпреки твърдението на управляващите, че бил „пица с шунка”, то шунката остава за приятелските кръгове, а за пенсионерите и работещите граждани са трохите"." ПРАВА СИ МАЙЧЕ,ТАКА Е. НО БОЙКО ПАРИ ДАВА САМО НА ТЕЗИ,НА КОИТО ИСКА. ГОРАНЧО ГО СЛУШКА. МНОГО ПРИКАЗКИ ПО ТОЯ БЮДЖЕТ И НАКРАЯ НИЩО СЪЩЕСТВЕНО НЯМА ДА СТАНЕ.А БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА БЕДНЕЕ И ДА ГУБИ ХОРА.
  • 15 Обичам те Мая.

    5 6 Отговор
    Народа сме с теб.

    Коментиран от #16, #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 filo

    7 3 Отговор
    Сестра Галева жестоко издуха супата.
  • 18 Мая

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Обичам те Мая.":

    Не мога омъжена съм
  • 19 РОвч

    2 1 Отговор
    госпожа голяма лъжа ,шанс за орешар ски ,белия автобус - помним.
    Тази "независима" лъжа ,само сега ще вдига шум.Корнела не я ще в БКП-то.Със оня неуспешен виолист ще вдигат шум заедно явно.
  • 20 тнт до 1

    1 1 Отговор
    Ще ти сложим баралеф!
  • 21 КУРнинов

    3 1 Отговор
    КОГАТО СИ БЕЗРАБОТЕН ИМАШ ВРЕМЕ ДА РАЗСЪЖДАВАШ ВЪРХУ ВСИЧКО НО АКО СИ ТЪП КОЛКОТО И ДА РАЗСЪЖДАВАШ НИЩО СВЕСТНО НЯМА ДА ИЗМИСЛИШ!
  • 22 Истината

    1 1 Отговор
    БУЦманката пак ли заема стойка амфора да се прави защитник на народа.Добре че не докопа властта.Тогава Софиянци щяха да разберат кон боб яде ли и магаре в църква пърди ли
  • 23 Morgoth

    0 1 Отговор
    Манолова смята, че е редно това което би се харесало най-много на народа, защото така самата Манолова ще се хареса на народа. Но какво Манолова направи, докато беше на власт с Орешарски? Преизчисли ли пенсиите? Оправи ли вноските за втория стълб, така че да не се стигне до това от него да идват трохи? Много ѝ се отдава философстването на Манолова, но единствената ѝ цел е да вземе властта, а оттам нататък изведнъж ще се окаже, че нищо от тези предложения не става.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове