Last news in Fakti

28 Ноември, 2019 20:11 4 024 25

Колите в София се движат със скоростта на пешеходец

  • скорост-
  • път-
  • предвижване-
  • софия

Средната скорост на надземния градски транспорт е 14 км в час

Колите в София се движат със скоростта на пешеходец - 1
Снимка: shutterstock

Скоростта на движението на колите в центъра на София достига тази на пешеходец в пиковите часове. Това става ясно от анализ за транзитния трафик през града на проекта „Визия за София“, цитиран от в. Монитор.

Анализът започна да се разработва преди две години с цел да предложи дългосрочна стратегия за развитие на столицата. В проекта са начертани 384 мерки за бъдещата работа на кметството, който ще бъде внесен в Столичния общински съвет за гласуване.

От анализа става ясно, че в най-натоварените часове на места в центъра на София колите се движат с 5 км в час. Средната скорост на надземния градски транспорт е 14 км в час, а заедно с метрото достига до 21 км в час, а от инициативата предлагат в следващите няколко години да достигне до 25 км в час.

„Средната скорост на придвижване в пикови часове през централната градска част е изключително ниска и това показва, че централните булеварди са изчерпали капацитета си на поемане на трафик. Препоръчва се търсене на решение за намаляване на непрекъснатия транзит най-вече на товарните автомобили.

Сравнението с другите подобни на София градове, показва, че са успешни политиките за „изнасяне“ на повече автомобилно движение от центъра към периферията на града“, се посочва в анализа.

От „Визия за София“ предлагат цената на разрешенията за строеж в София да имат различни такси обвързани с района на инвестицията.

„В момента цената им почти не зависи от района, за който се издава документът“, изтъкна арх. Любо Георгиев, който е ръководител на екипа, разработил „Визия за София“.

Според него обаче има значение дали една нова сграда се прави в центъра на София, в някой от жилищните квартали или в крайградските територии.

Предлага се също ново изчисление на такса смет на база генерирания отпадък, а не както е в момента спрямо данъчната оценка на имота. Според експертите трябва да има повече съдове за разделно събиране, защото отдалечеността им е сред проблемите за гражданите.

Предлага се и в Столичната община да бъде сформирано звено, което да контролира и модерира общинските проекти.

„Случаят с ул. "Граф Игнатиев" показа, че необходимостта от това е належаща“, заяви Георгиев. Звеното по думите му трябва да спре и честата безконтролна практика първо да се асфалтира улицата, а после да се полагат тръби.

За справяне с проблема с мръсния въздух се препоръчват глоби за отопление на дърва и въглища и в същото време стимули за използването на газ и парно.

„Когато живееш в голям град, където хората са близко един до друг, не може да си правиш каквото си искаш и да ползваш дърва или въглища само защото ти харесва повече“, коментира арх. Георгиев.

Според екипа на „Визия за София“ гражданите трябва да бъдат включени по-активно във формирането и изразходването на бюджета на София. Оттам предлагат всички бюджети, както и разходите за публичната среда да се публикуват онлайн, за да е ясно как и за какво се харчат средствата.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боко жипъ

    13 7 Отговор
    Пускайте си сините буркани, като Баце и газ ве охлюви, какво се мотаете... ?
  • 2 Димов

    29 4 Отговор
    Не ми стана ясно, как повишаването на такса смет ще повиши средната скорост на автомобилите? Или как глобите за топлене с дърва и въглища ще повишат средната скорост на колите?
  • 3 ЗЕВС

    32 2 Отговор
    Е точно за това, гжа. Фандъкова ще вдигне данъците за автомобили със стандарт евро 1, 2, 3 и тези с по- голяма кубатура. Дали тези мерки ще решат проблема, не, просто в общинската хазна ще има повече кинти за крадене.Решението: Бус ленти, велоалеи, повече съвременни автобуси, трамваи, тролеи, форсирано изграждане на метрото и нови лъчове, по- ниска цена на билета- карта за гр. транспорт, това е. Всичко останало е безсилие, и диктат с налози, върху най- бедната част от хората!
  • 4 Софийски шофьор от 36 години

    11 0 Отговор
    Карам всеки ден в София около 40 км. Налага се. Не е каприз. По различни маршрути според необходимост и работа. център , Цариградско, ..........навсякъде.
    Средната скорост при засичане примерно на 1000-1400 км /месец/ е около 18 км/час плюс /минус 2..................излишен е коментарът.

    Коментиран от #23

  • 5 слаботоков

    21 5 Отговор
    Трябва да се забрани окончателно движението на МПС- та в София и на софиянци да се дадат ролери и ел. тротинетки! За зимния период- зимни кънки, ски и щеки! Е чак тогава ще имаме чист въздух у Софето!

    Коментиран от #10, #12, #16

  • 6 Алфа Вълкът

    14 3 Отговор
    Tротинеткаджиите са по-бързи. Преди слизах от 111 на "Манастирски ливади", минавах пешачката през "Бъкстон" и на Горнобански си пиех биричката докато дочакам колегите да се изподушат в автобуса. Викаха - "ти си бягал". Кво ще бягам братче. По нанадолнище вървиш само и за 15мин си стигах, а те по половин час не могат да слязат!
  • 7 БегайБе

    23 1 Отговор
    Така е защото си карате децата на детска, предучилищна и основно през девет квартала в дести! Повярвайте няма никакво значение къде са завършили основно. Покрай училищата са адски задръствания! И тези коли минават през цяка София, как няма да има задръствания мръсен въздух и да не Ви скачат данъците, как да стане?!

    Коментиран от #20

  • 8 Гошо

    12 3 Отговор
    Поредните тъпотии от архитект!!! Какво общо има архитектурата с такса смет, с горенето на кюмур, с движението на колите? Пътни инжинери и специалисти трябват а не художници! Направете го тва оковръстно, оправете Борис, махнете светофарите и направете пътни възли. Къде беше тоя спец, че и други чеки&жии като него когато Кремиковци тровеше цяла София?
  • 9 Цево

    15 1 Отговор
    Станахме много “Софиянците”, като е ваканция и децата са по селата как се разтоварва значително трафика?
  • 10 Алфа Вълкът

    14 3 Отговор

    До коментар #5 от "слаботоков":

    Ще дишаш чист въздух знаеш ли кога, като бай Иван зареди котела с кюмюр в Драгалевци и бай Асан зареди "чудото" с памперсите на внуците във Факултето.
  • 11 Софиянец

    11 0 Отговор
    Разтоварване на трафика от центъра, премахване на паркираните автомобили от улиците и подземни паркинги, това е решението.
  • 12 Вуте

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "слаботоков":

    Ама ти отива никнейма !Браво !
  • 13 Ели

    3 6 Отговор
    Не ни заниманайте с глупости, какво става с многопрофилната Педиатрия и децата на БГ?

    Мога да осъществя контакти в две държави на държавно ниво, без комисионна!

    Колеги ще осигурят връзки в Япония и Китай и там имаме българи - високи технологии, включително и Русия- Кримски мост, газопровод Турция - космически технологии!

    За контрол на строежа възрастни инженери имащи опит в БГ със сериозни конструкции.

    Искам да знам какво става с многопрофилната педиатрия в София?
  • 14 Гост

    7 1 Отговор
    Столичани в повече
  • 15 Изгодата е

    12 1 Отговор
    Също е много важна. По-евтино излиза да се движиш с кола, па макар и бавно. При цена на билета до 50-60 стотинки ще е друго.Също и работа за хората от селата,за да не стават столичани по принуда. Не е много сложно при желание. А също и регулиране на много от светофарите

    Коментиран от #17

  • 16 ГосТ

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "слаботоков":

    Аха, аз пък имам друга идея - селяците да ползват градски транспорт, колкото и успели у живото да са 😉
  • 17 ГосТ

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "Изгодата е":

    А това е стратегията на данка да се бори с мръсният въздух и задръстванията - да вдига цените на билетите и да пълни София с автобуси. Да дава луди пари за асфалт и безмислени уширения,които завършват в тапи и да закрива трамвайни линии.
  • 18 Ха да са им

    12 1 Отговор
    честити на софиянци новите данъци. Бихте на изборите, а? Разбрах, че столичаните освен отворковци са и богаташи! Какво са за софиянец 100 лева? Като платите по-голям данък ще дишате ли по-чист въздух. Ще дишате чист въздух ама на данчето под полата.
  • 19 А утре е петък

    3 0 Отговор
    ще има задръсвания, че столичани ще пътуват до родните си места в провинцията.
  • 20 Шамара

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "БегайБе":

    А баце има значение къде ги карат. Карат ги там където ще завършат 100% и то с отличен!
  • 21 Кой68

    4 1 Отговор
    Нормално и естествено е след като центъра се презастрои...В София отдавна нямат смислен план относно развитието на града?Ако имаше ясен и смислен план къде какво и как да се строи може би нямаше да я има/говори за корупцията в сегашния и вид.......Действа се стихийно и кампанийно.
  • 22 София

    0 0 Отговор
    Да се направи платено влизането в центъра и синята и зелена зона да станат денонощни и да работят и в събота и неделя,само това би помогнало на този етап,а инвестициите не са голями-известен брой камери и контрольори.
  • 23 нервен ( разбивача на тролове )

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Софийски шофьор от 36 години":

    ?? А колко смяташ че трябва да бъде ??
  • 24 гост

    1 0 Отговор
    Щасливци в Пловдив в пиков час 6 км. ги вземам за час което прави 2,5 км. в час .
  • 25 трафик

    1 0 Отговор
    Същото е и във Варна, благодарение на Портата от Хайфа и неговото обкръжение. Моста над канала се разпада, парите за ремонта изчезнаха за булеварда и скоро КараПаржу трябва да командирова единствения понтонен военен мост за да стабилизира положението.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове