Last news in Fakti

29 Ноември, 2019 19:57 4 129 16

Създава се ГД "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма"

  • главна дирекция-
  • жандармерия-
  • мвр

От БСП настояха за изцяло нов закон за МВР

Създава се ГД "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Депутатите гласуваха на първо четене създаването на нова Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" с приемането на промени в закона за МВР. Други изменения предвиждат 2 000 лева глоба при използване на физическа сила срещу полицай или пожарникар. Левицата оспори законопроекта с мотива, че с него се заличава ролята на полицията, съобщи БНР.

Новата мегаструктура ще обедини Специализирания отряд за борба с тероризма и Дирекция "Жандармерия" на Главна дирекция "Национална полиция". Тя ще е юридическо лице като другите главни дирекции в МВР и ще осъществява дейности, които пряко се отнасят до защита на националната сигурност на страната и опазване на обществения ред.

Предвижда се и преобразуване на Научно-изследователския институт по криминалистика, който ще стане Национален институт. С промените в закона за МВР се въвежда още изискването да се прави тест за наркотици на кандидат служителите.

От БСП настояха за изцяло нов закон за МВР. Депутатът Красимир Янков оспори създаването на новата структура:

"Виждаме все по-нарастваща роля на звена, чиито предназначения по същество са акционни действия".

Красимир Ципов от ГЕРБ контрира:

"Какво по-логично от това е да бъде преструктурирано звено като Дирекция "Жандармерия" към Главна дирекция "Национална полиция" и на нея да се придадат едно такова правомощие, свързано с противодействие на конвенционалната престъпност".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    14 0 Отговор
    Ала бала портокала ....ама има банани колкото щеш...30 години банани на корем!
  • 2 ➖ ➖

    17 1 Отговор
    Дават още храна на мързеливите и некадърни индивиди, папкащи от държавната хранилка.
  • 3 мали мали

    6 1 Отговор
    Оф ко не станах пожарникар
  • 4 боцмана

    13 0 Отговор
    Не разбрах , за борба със системния тероризъм и геноцид на управляващите ли ще се занимава новата "ГЛАДНА ДИРЕКЦИЯ"
  • 5 Последния софиянец

    11 0 Отговор
    След като си имаме жандармеристи, сега се търсят партизани че да има с какво да се занимават.
  • 6 Ушев долен бандит на пастет и луканка

    5 8 Отговор
    Който е ушев, той не е човек. Ушев не се уважава, униформените добичета още известни като бандити с пагони и униформени хиени, не заслужават нищо хубаво! Каквото лошо може да се случи на човек, нека да се случи на униформената хиена!!!
  • 7 Манго Джери

    5 0 Отговор
    А защо не ги пуснат на улицата да се борят с битовата престъпност, само при спец.операции и терор !!!

    Коментиран от #11

  • 8 BNK

    1 2 Отговор
    Борба с Терористични И Диверсионни Групи и Охрана На Обществения Ред. БТДГООР. Основна дейност на Жандармерията.
  • 9 Квартален

    4 0 Отговор
    България има вече 2 охранителни полиции.Какъв е смисълът никой не знае.Има и. гранична .При Тато даже не бяха така.Вместо да правят това което се е доказао в годините силни Районни управления с ясна отговорност се прави нещо като мутренска бригада да всява страх.Получава се дублиране на работата размиване на отговорностите.От 2009 г вървеше процес когато жандармерията се вля в полицията по районите и ссе.намаиха административни звена .Сега правят обратното което не е нужно.Нужно е само на някой хора.Нека наюравят главна дирекция КАТ и Досъдебно проиводство.Второ по лошо следствие от това което съществува.В правоохранителния сектор само глупави реформи , но всички питат кварталния ,а него го няма защото все вземат от щата за негова сметка.
  • 10 Питащ

    5 0 Отговор
    Ципов да отговори на следният въпрос : След като столичната и обласните дирекции са подчинени на главният секретар, а не на Главна дирекция Национална полиция и след като и жандармерията със зоналните управления в страната се извади от нея, кое ще и е главното и националното на дирекцията на полицията?

    Коментиран от #14

  • 11 антрашпиц

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Манго Джери":

    Не ги пускат щот после ще се жалват колко много са бити от братята роми.
  • 12 Кой68

    4 0 Отговор
    Поредната тъпня на някой недоразвит.Сигурно търсят на някой "заслужил"топло местенце.А за посегателство е просто-ЗАТВОР/ПАНДИЗ.Но като неможете да сътворите нещо умно и действащо вземете готов закон-САЩ.....
  • 13 невярващия

    4 0 Отговор
    Абе едно предприятие да създадат СТИГА ТИЯ ПОЛИЦИИ. Малко ли са наличните.
  • 14 ДНСП

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Питащ":

    Хилядите методисти /лобисти по частната охранителна дейност и КОС/ и двата закона ги направиха на нищо.Дознатели със шеф който само е учил и и с практика 9 месеца .Както много други дето нищо не правят с изключение на криминална.Останалите ако се пратят по районните управления на всяко село ще има полицай.По време на втората световна война отделението на Гешев е било 12 души.Полицията общо 27000души
  • 15 въй

    0 0 Отговор
    Създава се ГД "Жандармерия, специални операции и борба с тУризма"
  • 16 Жандармерия 2001

    0 0 Отговор
    Това не са жандармерия.тя е затворена пераз 2007г...в момента се управлява от СДВР ...а нашия министър председател Бойко Борисов е дал дирекция жандармерия ...да се управлява от СДВР ...рпу-тата...до 2007г.жандармерията е била самостоятело звено нс-национална сигурност....но социалдемократите като нашите депутати искат да сме социализъм.а не демокрация.....трябва да се върне армията...но не със служители на СДВР...а от тези които са изслужили жандармерия до 2003г... това са армията на България....с тъпотия само пари народа....СДВР е орган който отговаря за вътрешната пътна дистанция на народа към държавата.....а пък жандармерията е органът който упражнява натиск и контрол....отговаря и за всички неуредици в закона на Република България....това са хора на брой 30000 души...които са обучавани като командоси от 1976г. До 2003г. С взето звание редник...вос5...длъжност охранителна полиция...МВР трябва да търси тях...а не да създава нови командоси...защото те се обучават с много средства....СДВР и на са органи на МВР...но си коренно различни....ние не можем да внедри в полицай от СДВР...който е патрул ийл чиновник в РПУ...застане жандармерист....тъй като няма обучението за тактики.стрелба с автомат.строй под конвой....и как да се сформира в мачовете ни на футболните ни клубове и да няма побоища..те не знаят тези термини...те не знаят какво е да пазиш някое посолство на дадена държава....това се обучава многократно с годините...също не могат да се отбраняват .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове