Last news in Fakti

5 Декември, 2019 14:25 3 679 23

Броят на студентите у нас намалява драстично

  • студенти-
  • висше образование-
  • образование

През 2019 г. в българските висши училища са се обучавали около 6 000 студенти по-малко, отколкото през миналата година и с 45 000 студенти по-малко, отколкото преди 5 години

Броят на студентите у нас намалява драстично - 1
Снимка: БГНЕС

Броят на студентите в България през последните 5 години намалява драматично. Това каза изпълнителният директор на Института "Отворено общество“ Георги Стойчев по време на представянето на Рейтинговата система на висшите учебни училища в България за 2019 г., цитиран от "Фокус".

През 2019 г. в българските висши училища са се обучавали около 6 000 студенти по-малко, отколкото през миналата година и с 45 000 студенти по-малко, отколкото преди 5 години, което е спад с около 17%.

„Спадът на студентите е съпроводен с процес на тяхното преразпределение, промяна на структурата на разпределението на студентите по различни професионални направления“, добави Стойчев.

„В момента имаме около 15 професионални направления в България, в които през последните 5 години броят на студентите е спаднал с над 30 %, в тази група попадат и двете най-масови професионални направления: „Икономика“ и „Администрация и управление“. В тези две направления общият брой студенти през последните 5 години е намалял с около 31 000 и тези две направления намаленият брой на студентите е по-голям, отколкото е намаленият брой на студентите кумулативно във всички останали професионални направления. В същото време има направления, в които независимо от общия спад на студентите в България, броят на студентите се увеличава, като имаме пет професионални направления, в които броят на студентите в последните пет години се е увеличил с около 30 и значително над 30 % .Тази направления са „Медицина“, като броят на студентите се е увеличил със 76 %, във „Военно дело“ увеличението е със 60 %, „Стоматология“ – 41 %, „Педагогика“ – 36 %, „Ветеринарна медицина“ – 26 %“, посочи Стойчев.

„Увеличава се с 10 % броят на студентите в специалностите „Информатика“ и „Компютърни науки“. Увеличава се броят на студентите и в редица други професионални направления“

През 2013 г. професионалните направления с най-много студенти са „Право“, „Икономика“, „Администрация и управление“. В челната десетка тогава не влизат направления като „Медицина“, „Информатика“, „Компютърни науки“.

За 2019 г. тази графика изглежда по следния начин: отново „Икономика“ и „Администрация и управление“ са най-масовите професионални направления, но разликата с останалите специалности не е толкова голяма. Броят на студентите в тези направления е спаднал с около 40 % за последните 5 години.

За 2019 г. на трето място е специалност „Педагогика“, следвана от „Медицина“, като специалност „Право“ от трето е изпаднало на пето място. След тях са двете инженерни направления най-тясно свързани със сектора на ИТ: „Комуникационна и компютърна техника“, „Информатика и компютърни науки“, като броят на студентите, обучаващи се в тези две направления е по-голям от броя на студентите в направление „Администрация и управление“.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вземете си от...

    25 1 Отговор
    Махалата студенти.

    Коментиран от #7

  • 2 Брах ви лайката гербаджийска

    42 1 Отговор
    Обаче броят на циганетата нарства драстично
  • 3 Иванчо

    35 4 Отговор
    Браво! Това е добра новина. Трябва и броят на висшите училища да бъде намален. Не е нормално да има толкова много "висши училища" у нас, които да бълват безработни "висшисти". Не може всеки, който има някакъв пасквил от някакво поредно частно и нелигитимно "висше училище" да претендира, че е с образование.

    Коментиран от #9

  • 4 Последния софиянец

    25 2 Отговор
    Който иска да научи нещо ходи в чужбина. Тука професорите ти дават теми от 1980г.
  • 5 kvy

    22 2 Отговор
    Има безработни вишисти, защото нямаме икономика!
  • 6 Иван

    27 1 Отговор
    Не е малък броя на студентите.
    Прекалено голям е броя така наречените “висши учебни заведения”, които бълват хора с “вишу образУвание”
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ивайло

    27 0 Отговор
    Какви студенти??? При това качество на средното образование, което заради делегираните бюджети бълва дебили, които не знаят от коя страна се отваря книга, какви студенти да очакваме??? А и при положение, че последните години и ВУЗ-овете свалиха драстично критериите, дори тези бройки са някакво чудо!!!
  • 9 ГосТ

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Иванчо":

    Точно така иванчо,трябва да бъдат затворени СУ, ХТИ, МГУ, че даже и ТУ и МУ и да останат само колосите- НБУ и Карл Маркс. От там излизат най много студиентие 😂
  • 10 русенец

    24 0 Отговор
    При 50 000 хиляди души випуск, от който 50% са пълни идиоти и според последните изследвания, колко студенти искате да има в Булгаристан?! При условие, че от оставащите 25000 що годе интелигентни, повечето учат в чужбина, защото не са идиоти да си дават парите в образователния бизнес в Бг...
  • 11 Браво на теб

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "бл.134 в Зап. парк":

    Страхотен коментар, страхотно изказване! Щото държавата не става! Ако ставаше, щяха да пратят 5 човека у вас,(както се прави в Турция) и след една година щеше да излезеш нов човек!
  • 12 ПЕНКО

    9 0 Отговор
    УЛЕ УЛЕ , КАКВО ЩЕ ПРАВИ "АРМИЯТА" ОТ ПРОФЕСОРИ /ОКОЛО 3000/- НАПЪРКАНИ ОТ СИСТЕМАТА ???????? ТЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ АРМИЯТА НИ И СА АБСОЛЮТНА БЕЗМИСЛИЦА И БЕЗПОЛЕЗНИЦА , НО НЕ ЗА БЕЗБРОЙНИТЕ ТЕЛЕВИЗИОННИ КАНАЛИ /И НЯКОЛКО ОСНОВНИ /!?!?!?
  • 13 леля ви Куна

    13 1 Отговор
    Не знам как е възможно в тази "скапана" държава
    без работеща икономика и функциониращо държавно управление,
    толкова много млади хора да си въобразяват че с помощта на фалшивите си дипломи за висше образование /купени както и шофьорските книжки/ ще могат да си уредят по-добър и
    лек живот . . .за в бъдеще !?
  • 14 Бегето е територия гробище😂😂😂

    8 1 Отговор
    Тука само измами и грабежи и рекети ква икономика за кво са ви вишисти😂😂😂😂
  • 15 Яшар

    5 12 Отговор
    Нии ромите ше ви владеем ще се приобщин кату взимаме българки за жени хахахаха. Само след 10години ще сме повече хахаха

    Коментиран от #16

  • 16 До 15

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "Яшар":

    Сиганин войн виждал ли си? Ако полицая стреля във въздуха, всички бягате. Помощи, детски, лекари... Като ни няма йаквое правите? Да не стане, като онова село пълно с римляни? Ще се биете по между си и ще ревете за МВР.
  • 17 Студент

    3 0 Отговор
    Ми ще намаляват, нафталинената репресивна паплач само гледа как да ни изгони.....
  • 18 Мама меси тате носи

    6 0 Отговор
    С тея семестриални такси кво очаквате, ако мама и тате не са милионери неможе да изучи чавето посмъртно:-)
  • 19 Юра

    5 0 Отговор
    Ами то не останаха хора, направете го задължително висшето образование и изпитите да са от трети клас, недйте включва таблицата за да не отпаднат бъдещият Български елит.
  • 20 Ами да

    4 0 Отговор
    Ами да кат срутиха държавата новите ни братя,срутиха и образованието,е не само него де.
    Но нали на тях им требат роби,оти да има образование.
    Оти умния човек мож да мисли,а кат мисли,че разбере що за демокрация е краварската.
    А кат проумее що за демокрация е краварската,че понечи да се откаже от нея.
    Те за това немаме образование и за това жадните за знание бегат на вън и дори не помислят да се връщат.
    Е май зсмисъла е такъв,да се обезлюди държавицата ни.
    Другото е лесно кат останат само робите и подлогите.
  • 21 Батман Боко

    2 0 Отговор
    Университети има бол,югозападният,филиал на западния,североизточния,филиал на южния,южния праща пенсионери професори в северния македонски,а бе,университети бол.
    Неграмотни кандидат-студенти,но отличници студенти,да заложим занапред на имперските езици,че ще ни се наложи на всички ни да сме обслужващ персонал на бившите вече империи.Жалко !!! НАРОДЕ ????
  • 22 Дедо1

    1 0 Отговор
    В днешно време е по трудно да влезеш в детска градина,отколкото във ВУЗ
  • 23 noname

    2 0 Отговор
    2050г.
    България под циганско робство. Фалшиви причини: Циганите бяха твърде много. Реални прични: Българите сами си го позволиха. Българското мислене е толкова зле, че са на изчезване.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове