Last news in Fakti

1 Януари, 2020 15:34 2 029 31

Финансовият министър: До април се очаква да влезем в чакалнята за еврозоната

  • владислав горанов-
  • чакалня-
  • еврозона

За да се присъедини към ERM II, България трябва да изпълни всички критерии от договора от Маастрихт, които поставят ограничения на дълга и дефицита на всяка от държавите

Финансовият министър: До април се очаква да влезем в чакалнята за еврозоната - 1
Снимка: БГНЕС, архив

До април се очаква България да влезе във валутно - курсовия механизъм ERM II, известен като "чакалнята за еврозоната". Заедно с това страната ни трябва да влезе в тясно сътрудничество с единния банков надзор. Това са две от най-важните стъпки по пътя на България към приемането на еврото, които ще бъдат емблематични за 2020 година. Според финансовия министър е напълно реалистично точно след три години да започнем да плащаме с евро.

За да се присъедини към ERM II, България трябва да изпълни всички критерии от договора от Маастрихт, които поставят ограничения на дълга и дефицита на всяка от държавите. Също така има критерий, свързан с инфлацията. Страната ни отговаря на всички тях от години. Пред Българското национално радио Финансовият министър Владислав Горанов обясни:

"Единственото условие, което остава, е изпълнението на плановете за увеличаване на капиталовите буфери на две от българските банки".

Мерките се очаква да бъдат изпълнени, включително и чрез набиране на капитал през борсата. Те бяха предписани от Европейската централна банка, която миналата година провери качеството на активите и направи стрес - тестове на шест банки. Петър Андронов, председател на банковата асоциация, каза:

"Българските банки се представиха достойно. Проверката постанови и постави въпроси за решаване, но добрата новина е, че тези въпроси са в обхвата на възможностите на институциите".

Тъй като българският лев е обвързан с еврото чрез валутния борд, най-важната функция от престоя в т.нар. чакалня за еврозоната е изпълнена: "За нас това е религиозен въпрос, така че няма нещо, което можем да кажем с по-голяма сигурност от това: никаква промяна в паричния режим. Единствен изход от това, което имаме в момента като режим на фиксиран валутен курс ще бъде приемането на еврото" - заяви гуверньорът на БНБ Димитър Радев.

България е първата държава, на която бе поставено изискването, за да влезе в ERM II, да се обвърже и с единния банков надзорен механизъм. То бе поставено и пред Хърватия, която също заяви намерение за присъединяване. За да се получи одобрение, трябва да има одобрението на всички държави - членки на валутно - курсовия механизъм - т.е. държавите от еврозоната и Дания, както и от Европейската централна банка


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Омг

    29 12 Отговор
    Оставка! По слабо правителство България не е имала!
  • 2 Привет

    12 3 Отговор
    Нали бе най късно до Март!!! Април ама коя година?
  • 3 ???

    21 1 Отговор
    Да ви го наврем между буферите!!!
  • 4 тона ли са успехите ви бе гербаджии

    16 2 Отговор
    И кво ще чакаме там бе Влади , бързио влак да ни сгази ли ?
  • 5 файчо

    21 5 Отговор
    Дано да е април след няколко години. Ще ни оглозгат до кокал. Само да ни гепнат ония брюкселани! Бедняци,бездомници и просяци ще се увеличат с 1000 %-а. Не знам защо този министър не дава пари за увеличение на пенсиите и заплатите до евронивата,а иска все примката да ни надене на врата?!
  • 6 Боби

    28 4 Отговор
    Не сме за еврозоната. Заплатите и стандарта трябва да са минимум на 80% от европейския. Ние още нямаме и средния...Много хора ще загинат от глад. Горанов, ти си мошенник и мафиот.

    Коментиран от #25

  • 7 Дано

    21 5 Отговор
    Никога не влезем ще станем още по-бедни заплатите ще стана 300 евро, а пенсиите 150 евро. Първо да направят доходите на българите като тези на Европа, тогава да се приеме еврото. Всички стоки и услуги ще се вдигнат и ще се мерят с европейските страни, но по доходи ще сме на последно място.
  • 8 боцмана

    25 2 Отговор
    Аз ще съм по доволен ако цялата ви шайка влезе в централния софийски затвор , може и на остров Белене.
  • 9 balak

    21 2 Отговор
    омразна ви да крадете в лева
  • 10 РЕФЕРЕНДУМ

    25 4 Отговор
    Да се пита българския народ дали да се приеме еврото.

    Коментиран от #19

  • 11 Западните Балкани

    21 3 Отговор
    Не се разбира каква е ползата за хората? Освен, че ще скочат цените, какво друго ще се случи?

    Коментиран от #13

  • 12 обещано от герб

    15 3 Отговор
    ''160 души посрещнаха Нова година в центъра за бездомни в София'' защото нямаше повече места . Обещаваме в еврозоната да осигурим още ............... и кандидати.
  • 13 те това

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "Западните Балкани":

    Добри условия за накрадените пари.
  • 14 ИЯО

    8 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Финансовият министър: До април се очаква да влезем в чакалнята за еврозоната.
    "До април всички да са си платили гробно място с надпис: "Платено за вечно", защото след април там ще бъде най-сигурно."- допълни още финансовият министър.
  • 15 Behemoth

    6 5 Отговор
    Никакъв референдум ,чи тоз простия народ ще прецака работата....

    Коментиран от #18

  • 16 Шопо

    14 1 Отговор
    2 000 000 € струва къщата на тоя в полите на Витоша ...
  • 17 2014

    7 1 Отговор
    Една ограда остава да боядисаме на границата и ни приемат в Шенген
  • 18 те си редят тяхната

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Behemoth":

    Точното е далаверата , работата е друго нещо.
  • 19 ТИР

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "РЕФЕРЕНДУМ":

    Че кой до сега е питал НАРОДА...Няма и да го питат..
  • 20 аяаяая

    13 2 Отговор
    Нещастници и с това ли ще ни прецакате!!!!???
    Бедните по-бедни да станат а?
    Сега ако заплатата е 1000лв, ще стане 500 евро!
    Сега ако хляба е 1.5лв, ще стане 1.5 евро.
    Отделно, ако се вземат и стотинките, които , ще отпаднат при закръгляване за да имат по-голяма далавера веригите и корпорациите, още повече, ще ни бръкнете в джоба, при това съвсем легално и с основателен повод!
    Чудя се не се ли наядохте, намерете друг начин да печелите, вместо да бъркате в джобовете на милиони бедни българи!
    Друго, за чий чеп ни е Еврото, като сме във валутен борд?!?!?
    Трето, евросъюза е напът да се разпадне под външни и вътрешни фактори, за чий чеп сега точно, се редиш на опашката за куцата оферта?!?
    Абе то е ясно, по-горе съм описал причините!!!
    Жалко за търпеливите хора... не заслужават това!!!
  • 21 Димов

    11 1 Отговор
    До април се очаква да емигрират още половин млн българи. Ще влизате в еврозоната само с етносите.
  • 22 Димов

    12 2 Отговор
    И българският Лев - още един български символ - ще потъне в забвение.
  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 6 Отговор
    България се държи умишлено извън ЕВРОЗОНАТА в угода на международните МАФИОТИ-олигарси, които при въвеждането на ЕВРОТО у нас ще изгубят контрола над левовите потоци, а от там и върху икономическите механизми в България. Далаверата с обезкръвяването на Българската икономика ще секне, а Европа не иска да се лиши от облагодетелственото си положение спрямо нас. Националната ни валута в момента е пробита от всякъде. Всеки може да участва в търг за обществена поръчка в евро, но да плащаш и продаваш в евро на "женския пазар" в София е в нарушение на закона. За мафиотите левът е една досадна междинна гара. Нито една голяма фирма у нас не капитализира печалбата си в левове, а в чужда валута, тъй като няма интерес да увеличава левовата наличност. Левът, поставен в това унизително положение е направо вреден за икономиката ни. Изходът е само един, максимално бързо въвеждане на еврото, докато не сме се обезкървили съвсем.

    Вице-премиерът и министър на финансите в първото правителство на Бойко Борисов, Симеон Дянков, направи всичко възможно да въведе Еврото в България, но олигарсите му го казаха в прав текст: "Т-ц-ц".
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 6 Отговор
    С въвеждането на Евро в България на "братушките” ще им се разкатае мамата, а те са злобни и отмъстителни и ще берем с тях ядове...

    Коментиран от #26

  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Боби":

    Добре, `айде сега обясни как, без да пита за разрешение, ЧЕРНА ГОРА ВЪВЕДЕ ЕВРОТО за национална валута и тази мини-държавичка още не е фалирала???
  • 26 Гост

    8 2 Отговор

    До коментар #24 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Братушките и батките ще си трупат пачките, пък ако щеш и йената въведи. Мафията борави с всякаква валута.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 истината

    7 1 Отговор
    до април се очаква герб да фалира държавата и българия да хлопне кепенците
  • 29 SAAB

    2 0 Отговор
    А фесовете кога ще раздавате ? Вашите са под дюшека вече .....
  • 30 Бн3н3й

    0 0 Отговор
    Ква чакалния говори тогава е казано да се говори за криза изкуствена
  • 31 АНЕНЕРБЕ

    1 0 Отговор
    Абе то няма БЪЛГАРСКА държава , вие сте тръгнали за валутата й да спорите !!

    ПЪРВО ВРЪЩАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА НИ , А ПОСЛЕ ВАЛУТАТА Й.

    Какво значи да върнем държавата ли?!

    ЗНАЧИ ДА ПРОМЕНИМ ЧЛ.5 АЛ. 4 ОТ КОНСТИТУЦИЯТА ТАКА , ЧЕ БЪЛГАРСКАТА КОНСТИТУЦИЯ ДА Е С ПРЕОРИТЕТ ПРЕД МЕЖДУНАРОДНИТЕ ДОГОВОРЕНОСТИ , А НЕ ОБРАТНОТО НА ТОВА КАКТО Е В МОМЕНТА!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове