2 Януари, 2020 13:35 7 432 26

Инспекцията по труда тръгва по автосервизите

  • автосервизи-
  • инспекция по труда-
  • проверки-
  • сива икономика

Опит за борба със "сивата" икономика

Инспекцията по труда тръгва по автосервизите - 1
Снимка: БГНЕС

Проверки и санкции за автосервизите, това ще са мерките за контрол, които Главна инспекция по труда започва през 2020 година, твърди "Монитор".

Мярката идва в отговор на проекта на КНСБ "Сивото убива", по който тази дейност е идентифицирана като рискова. Мотивите за инициативата са данни от изследване на експертите на КНСБ, според което 1/5 или 21% от българската икономика е сива.

Секторите с най-висок дял на "сиви" практики са сервизите за ремонт на автомобили, строителството, селското стопанство и леката промишленост.

По предложение на КТ "Подкрепа" пък ще има кампания и проверки в болниците с акцент върху разпределението на работното време, разясняват още от ГИТ.

Между 25 и 30 на сто от всички българи участват в сивата икономика, показва изследване на БАН. Според учените колкото по-слабо развита е дадена икономика, толкова повече предпоставки има за прилагането на сиви практики. България се нарежда на последно място по доходи в Европейския съюз. Две са основните причини хората да приемат работа в разрез с трудовите закони - липсата на постоянно действащи предприятия и ниските доходи, отчитат от академията. Голяма част от сивите практики засягат трудовото законодателство и основната сред тях е работата без трудов договор.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    55 6 Отговор
    Официалните сервизи няма как да не са си платили за тази акция ;)
  • 2 Бай Ламби

    63 5 Отговор
    Ами как няма да има "сиви" сервизи, след като в официалните ти одират кожата, че и още навътре. Хората не са луди, ако им беше изгодно, само в лицензираните щяха да ходят. Така че проблемът със сивото е в кожодерските цени и данъци спрямо доставчиците на услугите.

    Коментиран от #26

  • 3 маняк

    19 31 Отговор
    Най накрая че аман от майстори и разбирачи .Половината трябва да се затворят .Така е взимаш пари без никаква гаранция за направеното,а може и без касова бележка.

    Коментиран от #7

  • 4 Метгонтан

    45 1 Отговор
    ХАХА , ЩЯЛА ДА СЕ ОПИТВА , КАКВО ИМА ДА СЕ ОПИТВА , ТО СЕ ЗНАЕ ОТ СТОЛЕТИЕ . ИМА СИВА ИКОНОМИКА БЛАГОДАРЕНИЕ ТОЧНО НА ТАЗИ ИЗПЪРДЯНА ИСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА КОЯТО САМО ЛАПА ПАРИЧКИ И НЕ ВЪРШИ НИКАКВА РАБОТА . С ДВЕ ДУМИ НИ ПОДГОТВЯТ, ОЩЕ ПРЕДИ ДА Е ПОЧНАЛА ПРОВЕРКАТА ЩЕ СЕ ЗНАЕ РЕЗУЛТАТА = НЕ БЯХА КОНСТАТИРАНИ
    НАРУШЕНИЯ !!! КАКТО И НЕ СЕ КОНСТАТИРАТ НАРУШЕНИЯ КОГАТО СЕ ПРАВИ ПРОВЕРКА ЗА ТЮТЮНОПУШЕНЕ НА ОБЩ.МЕСТА, КАКТО И НЕБЕЖДАВАТ ПОРЕДНИЯ КЛОШАР ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА БАНКИ И ЯЗОВИРИ . ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ В БГ СА ЗА ПУБЛИЧЕН РАЗСТРЕЛ
  • 5 димитровград

    24 4 Отговор
    Ако може да започнат от ДИМИТРОВГРАД,направо ще им стане лошо,годината няма да им стигне да проверят всички гаражни антимайстори.Е някои ще минат метър понеже правят колите на кмета,но другите са вкюпа.
  • 6 ха ха ха

    23 1 Отговор
    Даже не разбирате какво ще проверяват :)))) ... трудовите инспектори са най-лесни, срещу 100 кинта ти звъни и предварително кога ще дойдат. Плащат куче със салам ;)
  • 7 и да ги закрият

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "маняк":

    пак няма да потръгнат вашите сервизи, защото сте гола вода и кал в ушите - който разбира си прави сервиз, не става наемник ;)
  • 8 ЖОН АТАНАСОВ

    33 0 Отговор
    ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ НЯМА ЕЛЕКТРОНО ПРАВИТЕЛСТВО , ЕЛЕКТРОННИ УСЛУГИ И ПОДОБНИ УСЛУГИ КОИТО СА ВЛЕЗЛИ В УПОТРЕБА ОТДАВНА ВЪВ ЛАТВИЯ , ЕСТОНИЯ , ЛИТВА , ФИНЛАНДИЯ ??? АМИ КАК ЩЕ МАХНАТ БЮРОКРАЦИЯТА , КОЯТО ИМА ЗА ЦЕЛ ДА ПРАВИ ХОРАТА ИДИОТИ И ДА ИМ СЪБИРА КУПИЩА ПАРИ , КОИТО ПОТЪВАТ В ДЖОБОВЕТЕ НА ОНИЯ ДЕТО АКО ВСИЧКО Е ЕЛЕКТРОННО ЩЕ ИМ ЛЪСНАТ ЗАДНИЦИТЕ КАТО БАКЪР НА МЕСЕЧИНА . ДРУГИ СИ Е ⅓ ОТ ЖИВОТА ТИ ДА МИНЕ ПО ЧАКАНЕ НА ОПАШКИ , РУШВЕТИ И ОЛИГОФРЕНИЗАЦИЯ
  • 9 ХХХ

    26 0 Отговор
    Абсолютно паразитна институция опитваща се да си защити цицането
    от държавата.А и тия от КНСБ и Подкрепа са полипи по снагата народна без никаква полза за хората, посредници между мафия и власт.
  • 10 Пешо марулата

    18 1 Отговор
    Да идват да ми лапат крика инспекторките
  • 11 Холандия

    4 15 Отговор
    Най-накрая! Колко от тези гаражни сервизи са се учили на мои автомобили...
  • 12 майстора

    7 0 Отговор
    Да си инспектират квото щат аз съм чист
  • 13 сноу

    7 0 Отговор
    Мали-и ..Някой пак е разгневил Гойчи ..Бягайте да напълните поша ,че пак е обещал много...
  • 14 Azazazaz

    8 1 Отговор
    Е сива икономика ще има докато на ЧСИ държи половината народ в ръцете си. Всеки ще крие доход. Не само сервизите, където и да погледнете е сиво. Жалко, че управляващите го знаят, но не правят нищо. На хартия всичко е перфектно, с иначе СИВА икономика.8374
  • 15 maistora

    17 0 Отговор
    има сив сектор защото в официалните сервизи ти свалят кожата а вътре работят същите "разбирачи" както и в другите - най важното- никой не носи отговорност за това колко са те излъгали и дали са си оставили ръцете. И при двата вида сервизи е пълен смях.Просто в едните ти вземат повече пари.
  • 16 Шест Плюс

    3 7 Отговор
    Е сега да видим как ще се измъкнат менте сервизите.
  • 17 дявола

    6 0 Отговор
    За всичките измамни схеми които се практикуват е виновна Държавата (ако все още има такава)защото позволява да се развиват.Ако имаше сурови закони които да се спазват нямаше да е така.А има и друго ако всичко ти е законно за бизнес няма как да оцелееш за това всеки кара по втория начин
  • 18 И кво е убило сивото бе

    5 0 Отговор
    На политиците по големото крадене
  • 19 герб са виновни

    7 0 Отговор
    Няма как да са наред нещата там при положение че в страната като цяло всички отрасли са така супер зле и всички отговорни институции не прават нищо по въпроса освен само пари да лапат
  • 20 весел

    11 0 Отговор
    хора лаина
    държава кенеф
    докат проверяващите са българи
    ще има не сива а няма да има икономика
  • 21 9944

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Секторите с най-висок дял на "сиви" практики са сервизите за ремонт на автомобили, строителството, селското стопанство и леката промишленост. Ще има ли спонтанни протести? Xи хи хи...
  • 22 Така мисля

    8 0 Отговор
    Какво ще стане . Голяма част от този разбит сив сектор просто ще затвори и емигрира , и веднага ще си намери работа по чужди страни . Щото който е свикнал да оцелява в България , му е 6 пъти по лесно в уредена държава. Но няма да започне никога да работи накъде за 1000 лева. За останалите ще важи надписа от табелата пред сервиза- УВАЖАЕМИ КЛИЕНТИ , ВРЕМЕТО КОЕТО ЗАГУБИТЕ НА СЕРВИЗА СТРУВА 120 ЕВРО НА ЧАС . Те и сега са потънали до уши в работа.
  • 23 Трафик

    6 0 Отговор
    Проверяват само регистрираните сервизи. Подминават нелегалните гаражи.
  • 24 Измет

    11 0 Отговор
    Само коли и сервизи. Ха охрана по труда влезте у цехове те фабриките и подобни първо проверете температурата да не е на околната среда или по ниска после облекло обувки и хиляди неща че не ми се пише толко. Всички сте измет никой не си гледа работата, затова няма оправия
  • 25 генчев

    14 0 Отговор
    инспекцията по труда в ТЪРГОВИЩЕ Е 30 години с една госпожа НЕЗАМЕНИМА испалняваща наказателни АКЦИИ за хора които неса ГЛАСУВАЛИ за ФЕОДАЛА НА ГРАДА
  • 26 КонТрол

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Ламби":

    В голяма заблуда си, ти и много други. В "големите" сервизи се плащат никакви пари на работещите. Всеки който умее да прави нещо се маха и си отваря "квартално" гаражче. Затова и хората масово бягат от тези сервизи, защото качеството на работа е ниско, а цените високи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове