ФАКТИ.БГ

ВКС: Плащаме лизинга и ако ни откраднат колата

Колата е намерена година по-късно в Полша

Публикувана: 4 Януари, 2020 11:04
39 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 7815
ВКС: Плащаме лизинга и ако ни откраднат колата
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.

Ако откраднат колата, която си взел на лизинг, продължаваш да дължиш вноските, а противозаконното ѝ отнемане не води до разваляне на договора. Това постанови състав на Върховния касационен съд (ВКС) в решение по чл. 290 от Гражданския процесуален кодекс, Съобщава специализираният правен сайт lex.bg.

Върховните съдии Емилия Василева (председател на състава), Костадинка Недкова (докладчик) и Анна Баева допускат до касация спор между две фирми за вноските за лизинг за открадна кола, за да отговорят на два въпроса, които са от значение за развитието на правото. Първият е дали правилото в Търговския закон (чл. 343), че рискът от случайното погиване или повреждане на вещта е за лизингополучателя, обхваща и случаите на противозаконно отнемане и кражба. А вторият е дали кражбата е основание за разваляне на договора за лизинг по право, тъй като задължението на едната страна се е погасило поради невъзможност за изпълнение (чл. 89 от Закона за задълженията и договорите).

Делото е заведено от лизингово дружество, което настоява фирма, с която е сключило договор за лизинг на кола на 30 юли 2009 г., да бъде осъдена да му плати вноски за над 60 000 лв. Лизингополучателят обаче отказва, тъй като само няколко дни след като е взел автомобила - на 6 август 2009 г., той е откраднат.

Колата е намерена година по-късно в Полша, а през 2011 г. е предадена на лизинговото дружество. През април 2012 г. то пише на фирмата-лизингополучател, че му дължи над 60 000 лв. от падежиралите до момента вноски по лизинга.

Спорът стига до ВКС по жалба на лизингодателя, тъй като втората инстанция - Софийският апелативен съд (САС), отхвърля иска му. САС приема, че договорът за лизинг е прекратен заради противозаконното отнемане на автомобила и ответникът не дължи вноски за периода, в който не го е ползвал. Апелативните съдии сочат, че с кражбата е настъпила обективна невъзможност лизингодателят да изпълни задълженията си - да осигури свободното ползване на вещта в срока на договора и да прехвърли на лизингополучателя собствеността на веща в уговорения срок, а това води до разваляне на договора по право, на основание чл.89, ал.1 ЗЗД.

Така втората инстанция стига и до извода, че няма неизпълнение от страна на лизингополучателя. САС твърди, че в случая не може да се приложи правилото на чл.343 ТЗ, тъй като вещта нито е погинала случайно, нито е повредена, за които случаи говори тази разпоредба.

Освен това апелативните съдии са прегледали и общите условия на лизинговото дружество и са установили, че в тях са изредени серия от хипотези, при които лизингополучателят носи риска и трябва да продължи да си плаща, но сред тях не е изрично посочено противозаконното отнемане на автомобила от трето лице.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.1 от 14 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
El chochone
1 Отговор
лозанеее КУРВООООО КОРУМПИРАНА.!!!

Оценка:
-28 +66

KOC
2 Отговор
ми нали има Каско Кражба, плащат те вноските...и за какво ти е пълно каско като има само за клауза кражба

Оценка:
-1 +112

ГРАД КОЗЛОДУЙ
3 Отговор
и те преследват чси мутрите лихвари а й авто крадците са комбина с ченгета застрахователи

Оценка:
-4 +81

Та това е страхотно😂😂😂😂😂😂
4 Отговор
Връщаме се в бегетооооо😂😂😂😂😂

Оценка:
-2 +63

Боярышник
5 Отговор
Краят на безмисленото каско се вижда...

Оценка:
-4 +73

Егати и правото,
6 Отговор
Утре ВКС решава, че “горе е долу” и тръгваме на главите си! Каква власт е дадена на няколко мазни, продажни мастии!!! И това било демокрация?!? И било много по-хубаво от “комунизма”?!?

Оценка:
-6 +105

Привет
7 Отговор
Аз затова с прокурори и съдии не общувам! По хигиенни причини!!

Коментиран от #21, #31


Оценка:
-2 +71

добър ден
8 Отговор
А добър ден , то това се знае от образованите хора ! Ако имаш малко акъл в главата, трябва да четеш договорите които подписваш. Ако не си сигурен - допитваш се до когото трябва и преценяваш рисковете, преговаряш с лизингодателя, внимаваш в клаузите на застрахователя и т.н. ...

Коментиран от #17


Оценка:
-5 +40

Професора
9 Отговор
Лизинга тече докато приключи прокуроското постановление и отиде при застрахователя който ще плати колата на фирмата продавач! Прокуроското постановление излиза за около 3-месеца в случай, че закъснее значи има данни за застрахователна измама с фалшива кражбата!

Коментиран от #15, #22


Оценка:
-1 +36

Йозеф
10 Отговор
Тогава пълната застраховка Каско за какво се плаща?

Коментиран от #12


Оценка:
-1 +36

Ми токато при комунизъма😂😂😂😂
11 Отговор
Тогава имаш пари кола немаш сега ни пари има ни кола има😂😂😂😂😂😂😂😂

Оценка:
-6 +25

Ми да може мутрите да имат яхти самолети
12 Отговор

До коментар #10 от "Йозеф":


И острови и да живеят фараонски

Оценка:
-0 +25

Значи Байо
13 Отговор
Бг съдиите са 🙈🙉🙊 за проблемите на хората, обаче към мафиотите са 🐩🐕🐩

Коментиран от #19


Оценка:
-2 +27

14
Този коментар е премахнат от модератор
Некой
15 Отговор

До коментар #9 от "Професора":


Браво!
Компетентно и кратко.
Адмирации!

Оценка:
-0 +11

Kuku
16 Отговор
Напълно нормално, затова има омниумни, каскота и т.н. Ако купиш къща с кредит, какво става, недай си Боже, при един пожар? Банката увисва с едни 100-200 000 или ти продължаваш да си плащаш, защото не си си направил застраховка на жилището? Аз ще ви кажа, миналата година смених застрахователната компания и понеже не се бях сетил да уведомя банката, скоро получих писмо, което гласеше, че до две седмици или трябва да им занеса новата полица, или да изплатя кредита незабавно...

Оценка:
-2 +5

Я, ти вземи се научи да четеш!
17 Отговор

До коментар #8 от "добър ден":


В статията пише - “Освен това апелативните съдии са прегледали и общите условия на лизинговото дружество и са установили, че в тях са изредени серия от хипотези, при които лизингополучателят носи риска и трябва да продължи да си плаща, но сред тях не е изрично посочено противозаконното отнемане на автомобила от трето лице.”
Хем си смотан, хем с голямо самочувствие!

Оценка:
-4 +3

герберистан
18 Отговор
А ако съм от герб ще плащам ли или е само за простолюдието?

Оценка:
-1 +15

Обикновен Бг
19 Отговор

До коментар #13 от "Значи Байо":


Ееееее., най-сетне да видя някой който мисли. Доживях го бе. Здравейте, явно станахме 2.

Оценка:
-2 +5

Иванчева
20 Отговор
Това означава, че и съдиите са дружки на Борисов, не само прокуратурата.

Оценка:
-2 +11

ххх
21 Отговор

До коментар #7 от "Привет":


Не зле и с депутати да спреш да общуваш,защото те "измислят" законите с които работят съдиите и прокурорите!

Оценка:
-0 +8

onq s konq
22 Отговор

До коментар #9 от "Професора":


При кражба на МПС ,същата се РАЗСЛЕДВА от Следовател и не разбирам защо говориш за "Прокурорско постановление".За инфо Прокурорът ПРИНЦИПНО ОБВИНЯВА Нарушителите на Закона ПРЕД СЪДА,чиято вина предварително е УСТАНОВЕНА ОТ СЛЕДОВАТЕЛА.Не съм ползвал Лизингов Автомобил,но при подобен Договор за Лизинг Съществено значение има ЗАСТРАХОВКАТА на МПС-то/пълно "Каско" със включен риск "Кражба на Цялото МПС"/ и по-точно дали тя ще се сключи от Лизингодатела,или от Лизингополучатела,т.е. В ЧИЯ ПОЛЗА ЩЕ Е И КОЙ ЩЕ ПОЛУЧИ ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО.Ако Обезщетението се получава от Лизингополучатела,ще си плати Лизинговите вноски като Поп.Ако обаче парите се изплащат на Лизингодатела,то Лизингът следва ДА СЕ ПРЕКРАТИ от Датата на установената кражба от Органите на МВР.

Коментиран от #32


Оценка:
-5 +13

23
Този коментар е премахнат от модератор
qwerty
24 Отговор
Само не разбрах след като автоммобичът е открит в Полша и върнат на лизинговото дружество, той не е предаден оттях на лизингополучателя? Тия хем искат чавека да плаща, хем да препродадат колата като върната от лизинг да ги еб@

Оценка:
-0 +17

Факти
25 Отговор
Тука нещо не мога да схвана ами като вземеш кола на лизинг има задължителна застраховка според мен застрахователя трябва да върне парите на куповача и на лизинговата къща и всичко е точно защото снощи правих Кекс.
А отделен е въпроса дали нямат някакви вратички в закона тия застрахователи и да ги боли фара .
Значи постоянно се вдигат застраховките а пък те после не плащат.

Оценка:
-0 +10

НТД
26 Отговор
От коментарите се вижда колко грамотни сме българите по един толкова елеметарен въпрос...... също като за топлата вода.....

Оценка:
-4 +4

😂😅😂 КОр за ТоЛ ТаКсИтЕ
27 Отговор
Хубав живот си е в БГто. Затова заключва колата в гаража махаш и акомулатора слагаш я на стойки и и махаш гумите.и си ги държиш в стаята. Заключваш волана и я връзваш за нещо с синджир. И така всеки ден. А да видим как ще я откраднат

Оценка:
-1 +8

Боклучета
28 Отговор
Понякога си мисля че мафията си е системата,а мафиотите са правилните хора.

Оценка:
-0 +8

😂😅😂 Не Ви РаЗбИрАм
29 Отговор
Що се оплаквате от хубавия живот. Хората са ви го направили на вас да ви е удобно. Като ти откраднат колата отиваш и си копуваш нова просто е. 😅😂😅

Оценка:
-2 +6

Hhgh
30 Отговор
Балканска измет хайде да ви сераа в устата

Оценка:
-5 +1

555
31 Отговор

До коментар #7 от "Привет":


"Противозаконното отнемане (кражбата) на лизинговата вещ по договор за финансов лизинг се обхваща от разпоредбата на чл.343 ТЗ. Кражбата не представлява основание по чл.89 ЗЗД, изр.1-во и изр. 2-ро за разваляне на договор за финансов лизинг, освен ако страните по договорен път не са дерогирали правилото на чл.343 ТЗ".
Не си мъчете кратуните,хората са ви писали защо е така ПО ТОЗИ СЛУЧАЙ!
А за тебе общуването с юристи може само да е от полза за теб,прави живота по-лесен!

Оценка:
-4 +1

СссереМ
32 Отговор

До коментар #22 от "onq s konq":


Абе конь май само ти не разбра че колата е открадната преди застраховката.

Коментиран от #34


Оценка:
-1 +2

Гнида
33 Отговор
Какъв честен съд имаме в нашта развита и социална държава ......!

Оценка:
-0 +4

onq s konq
34 Отговор

До коментар #32 от "СссереМ":


О.К.,О.К....Ще ти го обясня с ОЛИМПИЙСКО ТЪРПЕНИЕ:Застраховката на Лизинговото МПС е НЕРАЗДЕЛНА И СЪПЪТСТВАЩА ЧАСТ от Договора за Лизинг и влиза в сила ЕДНОВРЕМЕННО със сключването на Договора.

Оценка:
-1 +9

Димов
35 Отговор
Нормално. В БГ плащаш дори и да нямаш. Сега ще измислят да плащаме и водата, въпреки, че я няма.

Оценка:
-0 +5

Диамантената ръка
36 Отговор
Пълна простотия е това. Ако я откраднат, лизингодателя да се оправя със застрахователя. Ще плащам ако лизингодателя ми предостави друг заместващ автомобил, иначе си е неоснователно обогатяване. Плащаш без да получаваш нищо...

Оценка:
-1 +8

Баба Яга
37 Отговор
Робовладелски стои в Европейски стил На Оръжие

Оценка:
-1 +0

38
Този коментар е премахнат от модератор
filo
39 Отговор
Всичко си е точно. Всяка лизингова кола задължително има пълно каско, което ще покрие вноските. Поредната фалшива новина, която е по - скоро правило, а не изключение.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.