10 Януари, 2020 10:53 4 706 19

Поне 140 ВЕЦ у нас са незаконни

  • вец-
  • електроенергия-
  • водна електроцентрала-
  • язовири-
  • водоснабдяване

Много често в последно време ми се случва, подавайки сигнал за тотално нарушение на законите, да не се явяват на нашите сигнали контролиращи органи или преди да се явят, да съобщават на нарушителя, за да могат да не го хванат

Поне 140 ВЕЦ у нас са незаконни - 1
Илюстративна снимка: БГНЕС

Много от разрешителните за водоползване от водноелектрическите централи са издадени неправомерно от компетентните органи - басейновите дирекции, твърди хидробиологът от сдружение "Балканка" Пенчо Пандъков.

"Те са в нарушение на плановете за управление на речните басейни, на Закона за водите, също на някои планове за защитените територии", изтъкна експертът пред БНР.

"Почти няма случайни хора собственици на ВЕЦ-ове, там всички са политически обвързани фигури по някакъв начин, близки до партиите и на практика наблюдаваме процес, при който нашите институциите не просто се обезличават, но биват използвани само да узаконяват злоупотребата с обществени ресурси", коментира хидробиологът.

"Много често в последно време ми се случва, подавайки сигнал за тотално нарушение на законите, да не се явяват на нашите сигнали контролиращи органи или преди да се явят, да съобщават на нарушителя, за да могат да не го хванат", съобщи още Пенчо Пандъков. Той даде пример с техни проверки, при които многократно хващат ВЕЦ-ове в нарушение, докато съответната басейнова дирекция нито веднъж не е засякла подобно нарушение.

Клуб "Балканка" не е против добива на енергия от водните обекти, но настоява процесът да се провежда по регламент и да се спазват законите.

"От 2000 година насам около 170 малки водноелектрически централи са построени, като за 140 поне от тях ние сме доказали, че са незаконни. Другите не казвам, че са законни. Има единични добри примери, те могат да се видят на нашия сайт. Има платформа за мониторинг на ВЕЦ-овете, но в голямата си част става въпрос за липса на контрол и при установени нарушения всевъзможни опити на институциите да ги маскират и да ги узаконят", заяви Пенчо Пандъков.

Всяка злоупотреба, която не е наказана, води до нови, по-големи злоупотреби, а всяка наказана води до по-малко злоупотреби в бъдеще, отбеляза още той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ганьо

    36 2 Отговор
    Ало, Банов съм. А кое е законно?Държава КОЧИНА.

    Коментиран от #9

  • 2 El chochone

    15 24 Отговор
    ВСИЧКИТЕ СА НА БЕСЕПЕРАСТКАТА ВЪРХУШКА
  • 3 Последния софиянец

    39 0 Отговор
    Нашите политици и бизнесмени така обичат. Да заграбят нещо от Тошово време и парите сами да им текат. Крадците не могат да създадат нищо, а само рушат.
  • 4 що е то законност

    23 5 Отговор
    То и изборната победа на Буда е незаконна, но народа е сляп и стрхлив. И коалицията и раздаването на пари от ръкава и крачола безотчетно е незаконно, но 240-те разбойника си траят. а за Невидимата съдебна ВЛАСТ да не говорим, колко работи, какво върши и колко е законна ? Що е то законност и има ли това понятие почва у нас ?

    Коментиран от #15

  • 5 Престъпника от Банкя

    17 5 Отговор
    Бойко, кажи си! Мутро крадлива!
  • 6 Да поясни все пак

    33 0 Отговор
    Какво означава ВЕЦ да е незаконен: 1-риск мощности те да не се връзват към общата мрежа както трябва: 2-риск водният живот да се унищожава, което повлича със себе си унищожение да реки и езера; 3-неплащане на държавни такси, данъци и т. н.. Според мен да си построиш ей така ВЕЦ без разрешение е еквивалент на тероризъм и виновниците трябва да се съдят като терористи!

    Коментиран от #18

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 0 Отговор
    защо не проверят РУМЕН МАНОЕВ бивш кмет на ГРАД КОЗЛОДУЙ сега адвокат в ГРАД ОРЯХОВО дали му е законен веца дали си плаща данъците и тъй нататък РУМЕН МАНОЕВ го имаше в едно тевтерче преди врем по медиите
  • 8 Вец

    17 0 Отговор
    Като са незаконни, държава има ли? Няма ли? Истината е, че всички са на депутати и министри. Депутатите не трябва да са бизнесмени, а хора със обикновени професии, които знаят проблемите. Министрите трябва да са експерти.
  • 9 Именно...

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Ганьо":

    Не се рита срещу ръжена!… Търговийка, предприятийца, процеси имам в съдилищата — не може. Не си ли с тях — спукана ти е работата! Па и мене нали ми се иска — я депутат да ме изберат, я кмет. Келепир има в тия работи. Хората пара натрупаха, ти знаеш ли? Хубаво, ама като не им клатиш шапка — дявол не може те избра! Тъй е! Аз съм врял и кипял в тия работи, че ги разбирам…
  • 10 Крзата е тотална

    4 0 Отговор
    Тези от клуба що не изнесат информация - списък чия собственост са т.н. МВЕЦ? То е ясно, че по този въпрос няма да има журналистическо разследване, а за политическо - да неговорим. Трябва и информация колко вода е изразходвана от тези "семейни" вецове за гости"

    Коментиран от #16

  • 11 Гарантирано от герб

    8 1 Отговор
    140 вец са незаконни и всичките са собственост на мафията от Шайката герб , покривителствани от боса борисоф.
  • 12 ТОЧКАТА

    5 0 Отговор
    голяма поправка на заглавието....,,,ВСИЧКО Е ЗАКОННО,,!!!!Съгласно неолибералните капиталистически закони на тази ТЕРИТОРИЯ!!!!!!Иначе щеше да има ...осъдени,нали сме правови,по конституция с върховенство на закона.
  • 13 Анонимен

    6 1 Отговор
    Ако са незаконни значи са в сивия сектор.Като се хвали Бойко че ще бори сивата икономика да покаже действия а не само на думи.
  • 14 Рошко

    8 0 Отговор
    То нещо законно има ли в тая ш,,, а държава
  • 15 Истината

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "що е то законност":

    Винаги съм се чудил, в народното събрание - Думата на Руската федерация депутатите са 450, и това при 170 милиона население на Руската федерация.
    А в народното събрание само на Русия са 75 депутата, и това при 70 милиона граждани на Русия.
    А наще ДУПЕтати са 240 при 6 милиона !?!?!!!!!!!
  • 16 тик так тик так

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Крзата е тотална":

    Как колко вода - ВСИЧКАТА
  • 17 жална ни майка

    2 0 Отговор
    Язовир "Цонево" във Варненско източен заради частен ВЕЦ?
  • 18 стоян

    0 4 Отговор

    До коментар #6 от "Да поясни все пак":

    До 6 ком -Сигурно си прав -Ама съм сигурен че този Пенчо Пандъков говори глупости -Кой ще вложи 500 000 в незаконен бент
  • 19 Млад меринджей

    2 0 Отговор
    Ко?, не!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове