18 Януари, 2020 22:30 2 456 17

Денят на данъчната свобода на българина - 15 май 2020 г.

  • данъци-
  • данък-
  • бюджет-
  • осигуровки

Бюджет 2020 е без дефицит, но преразпределението върви нагоре

Денят на данъчната свобода на българина - 15 май 2020 г. - 1

През 2020 г. в държавната хазна е планирано да постъпят рекордните 46,8 млрд. лв. приходи. Средно за един календарен ден българите ще изработват по 346 млн. лв., което означава, че ще са необходими близо 136 дни за попълване на хазната. Казано с други думи, Денят на данъчна свобода през 2020 г. ще настъпи на 15 май. Това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за държавата и ще започнат да работят за себе си. Или поне така твърдят от Института за пазарна икономика.

Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано – ние я наричаме Ден на данъчна свобода, а по-света е известна като Tax Freedom Day. Въпросните 136 дни отразяват общите приходи в консолидираната фискална рамка за 2020 г., но има някои специфични моменти, които следва да се отчетат:

Живеещите в България отново ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги „отменят” за близо 8 дни работа към държавата. Това отразява заложените в бюджета близо 2,7 млрд. лв. помощи от ЕС. Местните данъкоплатци ще работим до 7-ти май за държавата, а в дните до 15-ти май ще бъдем отменени от европейските данъкоплатци;

За пръв път от над 10 години държавният бюджет е планиран без излишък или дефицит. През последните години традиционно в бюджета се залага дефицит, а в крайна сметка се формира излишък – това се случи през 2016-2018 г. През 2019 г. картината беше подобна, но еднократният разход за изтребителите все пак доведе до дефицит от близо 1,2 млрд. лв. на касова основа. През 2020 г. за пръв път след рецесията у нас от 2009 г. се планира бюджет с балансирано салдо;

Най-много дни през 2020 г. ще са необходими за попълване на приходите от ДДС – 34 дни. За приходите от акцизи ще са нужни над 16 дни. За осигуровките ще е нужен над месец – 24 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще се попълнят за близо 13 дни, а тези от корпоративни данъци – за малко над 8 дни. Други над 7 дни ще се работи само за да платим държавните и общинските такси.

През последните години се наблюдава тенденция дните, необходими на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета да бъдат все повече и денят на данъчна свобода да идва по-късно. Това означава, че реално данъчната тежест в страната нараства. Преразпределението през приходната част на бюджета през 2020 г. се планира да достигне 36,9%, което е с малко над нивата от 2019 г. и реално е най-високата стойност за последните 10 години. Докато през 2017 и 2018 г. беше покачена вноската за пенсия, а през 2019 г. беше покачен максималният осигурителен праг, през 2020 г. българския данъкоплатец е изправен пред по-високи местни данъци и такси. За съжаление, през последните над 10 години, след въвеждането на плоския данък от 2008 г. няма примери за намаление на данъчната тежест у нас.

Сметката разпределя данъчното бреме върху абсолютно всички български граждани, в т.ч. деца и пенсионери, но реално работещите понасят в най-голяма степен данъчната тежестта в страната. За последните тя е близо 50%, тоест за тях Денят на данъчна свобода идва чак в края на юни.

Всеки може да изчисли своя Ден на личната данъчна свобода на специализираната страница "Моите данъци" – www.kolkodavam.bg.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    16 2 Отговор
    Денят на данъчната свобода отива все по-далеч на календара в годината. Булгаристанците не го обичат този ден.

    Коментиран от #12

  • 2 КУРНЕЛ НИНОВ

    13 0 Отговор
    БОЙКА БОРИСОВА Е ВИНОВНА..
  • 3 Заблуда

    21 0 Отговор
    Няма такъв ден. Очакваме още данъчни и акцизни тежести, та от 365 дни в годината, трябва да работим евентуално 563.

    Коментиран от #6

  • 4 АНЕНЕРБЕ

    15 1 Отговор
    От март месец РАШКИТЕ въвеждат системата на цифровизация на данъчната система при която отпада необходимостта от данъчни служби , подаване на декларации, поддържане на счетоводства и подобие.
    Разбира се те са ползвали като основа АМЕРИКАНСКАТА ДАНЪЧНА СИСТЕМА КАТО СЪВМЕСТНО С АМЕРИКАНСКИТЕ И КАНАДСКИТЕ СИ КОЛЕГИ СА Я ДОРАЗВИЛИ.

    У нас ВЪПРЕКИ ИЗХАРЧЕНИТЕ БОГ ЗНАЕ ЗА КАКВО ДВА МИЛИАРДА ЛЕВА, така и не успяхме да въведем ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО И УПРАВЛЕНИЕ.

    ПРИ НАС ВСИЧКО Е ЛЪЖА И ИЗМАМА.

    ЗАЩО НЕ Е ТАКА НА ЗАПАД?!
    НАЛИ ВЕЧЕ НАПРАВИХМЕ "цирилизационният избор"

    НЕ СТАВА ЗАЩОТО ГЕНЕТИЧНО СМЕ ОБРЕМЕНЕНИ ДА БЪДЕМ ТОВА КОЕТО СМЕ - не народ , а мърша.
  • 5 дабеда

    6 2 Отговор
    Хаха, да не бе да спрем да плащаме данъци ?

    Коментиран от #9

  • 6 АНЕНЕРБЕ

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "Заблуда":

    Как да бъде иначе когато имаме 540 000 държавни служители, които освен фикалии не произвеждат нищо друго.

    В безумието на системата ни е заложено ДАНЪКОПЛАТЕЦА ДА ПЛАЩА НА ДЪРЖАВНИТЕ ХРАНТУТНИЦИ и ЗДРАВНИТЕ и ПЕНСИОННИ ОСИГУРОВКИ.

    Тази администрация дърпа като воденичен камък държавата и икономиката надолу към дъното.
    КАК ЩЕ СЕ СПАСИМ ОТ ТЕЗИ НАВЛЕЦИ?!

    ЕДИНСТВЕНИЯТ ИЗХОД Е ВЪВЕЖДАНЕ НА ЦИФРОВИЗАЦИЯ НА УПРАВЛЕНИЕТО, КОЕТО НЯМА ДА СТРУВА ПОВЕЧЕ ОТ ГОДИШНИТЕ ЗАПЛАТИ НА ТАЗИ ПАРАЗИТСТВАЩА АРМИЯ.
  • 7 Усмивката

    10 0 Отговор
    И за апартамента на Цецо трябва да работим поне един ден в годината. За къщата в Испаня още един ден.За хотела на нацупеното суратЛили Още един дени поне месец за плануваните грешки на правителството.....
  • 8 Усмивката

    7 0 Отговор
    И за апартамента на Цецо трябва да работим поне един ден в годината. За къщата в Испаня още един ден.За хотела на нацупеното суратЛили Още един дени поне месец за плануваните грешки на правителството.....
  • 9 АНЕНЕРБЕ

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "дабеда":

    БЕЗКОНТАКТНОТО АНАЛОГОВО АДМИНИСТРИРАНЕ е бъдещето което вече е в САЩ и работещите в паралел с тях РУСКА ДАНЪЧНА СИСТЕМА.

    НЯМА ДАНЪЧНА АДМИНИСТРАЦИЯ , НЯМА РЕГИСТАРЦИИ , НЯМА ДЕКЛАРАЦИИ , НЯМА ИЗЛИШНИ ФОРМАЛНОСТИ И БЮРОКРАЦИЯ.

    ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА НА АНАЛОГОВИТЕ СЛУЖБИ НА УЧАСТВАЩИТЕ В СИСТЕМАТА ДЪРЖАВИ КАКВИТО СА КИТАЙ РУСИЯ САЩ , КАНАДА .. СЛАГА ПОД КОНТРОЛ И РАБОТАТА НА ОФШОРНИТЕ КОМПАНИИ, КОИТО У НАС НИКАК НЕ СА МАЛКО.

    ИЗИСКВАНЕТО ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА ТАКАВА АНАЛОГОВА СИСТЕМА И У НАС БИ ПРЕБОРИЛО ТОЗИ ОГРОМЕН БЮРОКРАТИЧЕН АПАРАТ, КОИТО СПЪВА ИКОНОМИКА И БИЗНЕС.

    ВРЕМЕ Е ДА ПОСЛЕДВАМЕ ПРИМЕРА НА РУСИЯ И ОСТАНАЛИТЕ ЦИВИЛИЗОВАНИ СТРАНИ ВЪВЕЛИ ТАЗИ АНАЛОГОВО СИСТЕМА ПОДОБНА НА СИСТЕМАТА НА БАНКИРАНЕ СУИФТ БЕЗ КОЯТО СА НЕВЪЗМОЖНИ НИКАКВИ МЕЖДУ БАНКОВИ ТРАНЗАКЦИИ И ПЛАЩАНИЯ.

    АНАЛОГОВАТА СИСТЕМА НА ДАНЪЧНО УПРАВЛЕНИЕ Е РЕШЕНИЕТО НА ПРОБЛЕМА С КОРУПЦИЯТА.

    ИМАШЕ НЯКАКВА НАША ЕВРО КОМИСАРКА КОЯТО ТРЯБВАШЕ ДА НАПРАВИ ТОЧНО ТОВА КОЕТО ДА НИ ВКАРА В НОВАТА МЕЖДУНАРОДНА АНАЛОГОВА СИСТЕМА, но тя какви ги върши в Брюксел не е ясно?
    Вероятно готви манджи на съпруга си г-н Майдъл.
  • 10 Луд

    9 0 Отговор
    Тея европейци много малко помагат.7 дни.Поне месец трябва.А братята роми ще вземат ли участие в това попълване на хазната или по-добре да не ни пречат.
  • 11 Домакин

    6 0 Отговор
    Сменяйте дата от време навреме! Всеки път на 15 май ли се пада? Нали доходите растат главоломно. За десет години вече трябваше да е на 29 февруари ...
  • 12 Киро Гела

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "така така":

    За мен този ден , започна на 01.01.2020. Честито, другото вие си го знаете! Ха, ха!
  • 13 оня с коня

    4 0 Отговор
    Решението на "Проблема" е просто:Вземате си неплатен отпуск/да няма от къде да се удържа данък/ или най-добре напускате Работи и още на 16.05-САБАХЛЕМ- "Бягай работа,че ИДВАМ"!Все пак Човешко е Авторът за да не докара до ТРАЙНА ДЕПРЕСИЯ трудовите Труженици в БГ,да каже ЗА СРАВНЕНИЕ от КОЯ ДАТА започват да работят "За себе си" Поданиците на ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ,КРАЛСТВА И ЕМИРСТВА по Белия,Черния и Шарения Свят.Ако пък не знае- ДА ПИТА,срамно няма:)
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Кольо

    5 0 Отговор
    И какво означава пенсиониран полицай на 50 години оставащ на същата си работа + заплата и всички благини ? А тези които опъват на минималната заплата / около милион човека / работещи бедни не могат да достигнат след удръжки по ведомост 500 лв уж чисти пари. УЖ -защото като краен потребител плащаш и акцизите на всичко което го има и 20 % ДДС , а не потребяваш за толкова продукт. Пример - кутия цигари , 10 л. газ и един хляб. Около 16 лв. Между 5 и 6 лв са гореспоменатите данъци от това. За тези хора има супер икономия на електричество и вода , оскъдно топло колкото да не си болен , едно ядене на ден , и нови кредити за следващите коледни и новогодишни празници -за подарък на децата . Ако им дадат обаче ,след като са си платили сегашните. Мнозинството работещи просто няма смисъл да ходят на работа или ходят само за да се нахранят ,за да могат пак да отидат и така ... Тези дати написани в статията изобщо не са за тяхната България. Те нямат вече държава . Една огромна маса от сиви хора в безизходица. Някой търсят заеми за да избягат от страната.

    Коментиран от #16

  • 16 И какво?

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Кольо":

    Всичко което си написал е вярно. Но чия е вината тези хора да работят на минимална заплата. Навсякъде в страната можеш да си намериш работа за повече пари. Масово в малките градове има фирми които на най-обикновен работник дават по 800+ лв като заплата. Има и по специализирани за по над 1000лв заплата.
    Хора потърсете и си сменете работата, стига сте работели на същите места от 15+ години и да чакате магически да ви се вдигнат заплатите.
    И още нещо примера за акцизите: Еми Да, така е за всички, независимо дали работиш за 500 или 5000 нормално е да платиш акциз така е и в западна Европа
  • 17 КралиМарко

    1 0 Отговор
    За Бълхарите финансовото робство не свършва никога.., то само се задълбочава и увеличава.Вече е стигнало такива висоти, че няколко поколения напред не може да го изплатят.Викате за държвата сте роби до края на Май, а за Застрахователите,за Монополистите на Горива,Ток,Вода,отровна храна..да не продължавам а!?Та, за коя свобода ни говорят тези?“!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове