Last news in Fakti

15 Януари, 2020 23:05 5 352 15

Валя Ахчиева: Арести за водната криза в Перник трябваше да има още в края на 2019 г.

  • валя ахчиева-
  • разследване-
  • водна криза в перник-
  • язовир ''студена''

''С тази водна криза в Перник главният прокурор Иван Гешев има избор - или да застане на страната на хората, или ще заеме грешната страна'', заяви Валя Ахчиева.

Валя Ахчиева: Арести за водната криза в Перник трябваше да има още в края на 2019 г. - 1
Кадър: ''Честно казано с Люба Кулезич''

''Вероятно има такава връзка. Един сайт написа, че излъчването на моя филм е отключило тези събития. Естествено е, че с оглед събитията в последните 2 месеца и половина можем да търсим такава връзка'', това заяви в предаването ''Честно казано с Люба Кулезич'' по ТВ Евроком разследващата журналистка Валя Ахчиева на въпрос дали според нея арестът на бившия вече екоминистър Нено Димов за водната криза в Перник е свързан с нейното разследване за изчезването на водата в яз. ''Студена''.

Когато се видя в края на ноември, че опасността за перничани е много голяма, Окръжната прокуратурата в Перник е започнала проверка. Според мен тя си е свършила много добре работата. Окръжната прокуратура в Перник се е произнесла, че отговорност носят двама министри - Нено Димов и Петя Аврамова. Преписката е изпратена до Специализираната прокуратура'', заяви още Валя Ахчиева.

Разследващата журналистка е на мнение, че арестите е трябвало да се случат веднага след становището на Окръжна прокуратура - Перник. ''Специализираната прокуратура сякаш се ослушваше, а напрежението се нагнетяваше. Мина декември, минаха празниците, но нищо не се случваше. Казусът с водната криза се разделя на две: кой не си е свършил работата, за да останат хората без вода и кой е източил водата. Гледната точка на министъра е изразена в документите, които е подписал'', коментира още тя.

С тази водна криза в Перник главният прокурор Иван Гешев има избор - или да застане на страната на хората, или ще заеме грешната страна. Хипотези винаги ще има, важно е какво ще се случи накрая, а конкретният резултат е: длъжностни лица по списък в затвора. По закон в никакъв случай само министър Нено Димов. По закона за водите министърът на регионалното развитие има своите правомощия, тя също е отговорна за водите. Защо Петя Аврамова не е излязла да даде пресконференция за този проект на Световната банка? Някой контролирал ли е италианските водолази дали се гмуркат надълбоко или не?'', добави Ахчиева.

''Къде са водите на язовир ''Студена''? В момента работя над това, продължавам. Това е основният въпрос. Ако не се стигна до обективния отговор къде е отишла водата на яз. ''Студена'', каквито и мерки да се вземат...'', обяви журналистката.

В заключение тя съобщи на зрителите, че следващата сряда, на 22.01.2020г., излиза втората част на разследването ѝ ''Лъжите за водите на Перник''.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо ви

    53 4 Отговор
    На практика Ахчиева свърши работата и на прокуратурата и на ДАНС. Всички се задействаха след нейното предаване защото разбраха, че е късно вече да се прикриват нещата.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 3 Отговор
    то и в ГРАД ДУПНИЦА няма вода тая вечер имаше протест но една птичка пролет не прави
  • 3 Шайка

    37 3 Отговор
    Гешефтът се размърда чак след като Борисов му нареди да арестува Димов. Самоизяждат се вече, само и само да останът още някой и друг месец на власт, за да крадът.
  • 4 Sofia

    36 1 Отговор
    Язовир Пчелина (Лобош) е проектиран да захранва промишлеността в Перник. През 2003 г. връзката е прекъсната и промишлеността започва да се захранва от язовир "Студена" с питейна вода вместо с промишлена от Язовир Пчелина (Лобош).
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    36 1 Отговор
    а ЛИЛЯНА ПАВЛОВА никой не я пипа що

    Коментиран от #10

  • 6 СссереМ

    3 35 Отговор
    Kва е тая телевизия ''ТВ Евроком '' само пропагандни материали има там! Предишното правителство е виновно за Перник!!! Cега там и е много по добре връща ги в ерата на комунизма да не се капят да ходят мизерни да нямат 1 лев и да се обгазяват!!! Hека им като не знаят за кой да гласуват!!!

    Коментиран от #7, #8, #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Centurion

    15 0 Отговор
    Те за това го избраха този Шрек, за Главан прокурор,целта е да прекриваш и защитава престъпленията и безобразията на тази управленска измет е сган!
    Арес,съд и екзекуция за кликата на ГЕРБ!!!
  • 10 Щото прави хубави свирки на познай кой..

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Това е истината
  • 11 Centurion

    18 1 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Евроком е единствената телевизия ,от която може да чуеш и видиш неща за които другите медии умело прикриват и позорно мълчат!
  • 12 Усмивката

    11 2 Отговор
    Съвършенно права е Ахчиева.Разследването типично се провежда по българския вариант, който сме се нагледали вече 30 години.Виновниците не се преследват и наказват за това преминаваме от криза в криза и няма да има край. Това тръгна от време оно. Когато такива като Борисов беха оставени да си развяват байряка .Не стига това ами до властта стигнаха. Е.... какво да е
  • 13 Перник

    13 1 Отговор
    Валя Ахчиева снощи каза важни неща. Има и още по-важни за казване. Който иска, ще я чуе. Но до следващата сряда Евроком дали ще я има? Лошата новина за виновниците за бедствието Перник е, че тази журналистка в момента е към независима европейска медия. Освен това самите граждани на Перник са поискали именно тя да направи разследването. Каквото и да правят, рано или късно, причинилите страданията на толкова хора ще бъдат посочени поименно и наказани. Те вече са наказани с презрението и отвращението на хората. А отгоре, освен сателитите и дроновете, гледа и този, който всичко вижда!
  • 14 Реалист

    4 0 Отговор
    И не само Нено Динов.....целия герб са за разследване.... Павлова колко пари за влече.... Всички мин и вицета са за затвора.... Каракачанов продава паспорти после сринаха регистъра..... Сринаха нап за да си прикрият далавери те.... А да не говорим колко самоубиха...
  • 15 Матей

    3 0 Отговор
    И какво като са сложили на пангара един-двама,промяна никаква.Даже използват гръмотевичния си провал за да правят още по-големи серсемлици.Държавно ВИК е прелюдия към концесиониране на водата от чужденци и драстично вдигане на цената,ето това ще е крайния резултат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове