Last news in Fakti

28 Януари, 2020 14:37 1 063 8

Искат БНБ да имат законодателна инициатива

  • бнб-
  • димитър радев-
  • законодателна инициатива

Радев посочи, че трябва да има промени и в логистиката

Искат БНБ да имат законодателна инициатива - 1
Снимка: БГНЕС

България действително е много близо до един стратегически пробив по пътя си на европейска интеграция. В това увери директорът на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев на среща на бизнеса с правителството на тема "Синхронизирано забавяне на глобалната икономика. Как да се подготви бизнесът?"

"България е много близо да постигне този стратегически пробив и независимо от географското си положение да стане част от ядрото на Европейския съюз", категоричен беше той, цитиран от news.bg.

По думите му първо трябва да постигнем достатъчно напредък преди присъединяването на страната ни в еврозоната, след което ще вземем необходимите мерки несъответствията да бъдат отстранени. Радев посочи, че трябва да има промени и в логистиката, защото БНБ не може да няма право на законодателна инициатива.

Според него това може да стане само чрез правителството или чрез народни представители. Така се стигнало до предложението на председателя на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова за законодателната промяна.

Причината за това решение е чисто юридическа, техническа и отстранява последната юридическа пречка пред присъединяването на лева към валутния механизъм и на страната към банковия съюз. "Това означава, че ние се намираме на финалната права за присъединяването към валутния механизъм. България действително вече е близо до участие в институции в еврозоната", акцентира Димитър Радев.

Той подчерта, че това не означава по никакъв начин промяна в режима на валутния курс, промяна в нивото на валутния курс и промяна на българската позиция. Няма да има промяна при присъединяването на страната към еврозоната както в режима на валутния борд, така и в нивото на валутния курс, увери Радев.

Той отчете, че постигаме добър напредък, движим се в план и това, което би било най-полезно като действие, е да оставим темата за валутния курс зад нас. Няма неща, които там биха ни притеснявали, успокои шефът на БНБ. Според него преекспонирането на темата и дискусиите за това как точно протичат разговорите, ще подкопаят нашата позиция от процеса на много важен етап от процеса на присъединяването ни към европейския валутен механизъм и към банковия съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Суисидар

    2 1 Отговор
    Всичко вече е решено, за какво са толкова драсканици

    Коментиран от #6

  • 3 Да няма много блеене от оФците!

    0 0 Отговор
    Мунда е решила вече как да влезе по меко и леко на електората!Опита от сделките с Мафията е вече завиден дори и за МВФ!
  • 4 АНЕНЕРБЕ

    2 0 Отговор
    АКО Е ВЯРНО ТВЪРДЕНИЕТО ВИ, ЧЕ АПРИЛ ВЛИЗАМЕ В ЧАКАЛНЯТА , И ТОВА НЕ Е ФЕЙК НОВИНА КАКТО ТАЗИ С ЛИПСВАЩАТА ЗА ПЕРНИК ПИТЕЙНА ВОДА, то тогава ще се налага в началото на пролетта в ролята на регулатор на банковата система да стане ЕЦБ , а не БНБ.

    ЕЦБ , а не БНБ ще определя курса ЛЕВ /ЕВРО.

    ТИ господинчо с цялото ръководство на БНБ ще сте една КОЛОНИАЛНА банка , която е филиал на ЕЦБ.

    ОТ ВАС ТЪРТЕИ ТАКИВА НИЩО НЯМА ДА ЗАВИСИ - НИТО КУРС НА ЛЕВ ЕВРО , НИТО ПАК КОЯ БАНКА СТАВА , И КОЯ НЕ!!
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Проблемът е, че нашите "национално отговорни" политици не могат да обяснят на брюкселските чугуни, че минаването на лева през ЕРМ 2 е НАПЪЛНО ИЗЛИШНО. Някой може ли да обясни какъв е смисълът България да преминава през т. н. "чакалня на Еврозоната" или механизма ERM2, след като от 1 юли 1997 г. сме във валутен борд с Евро и годишната инфлацията от години е ниска???
    Отделно, че няма никакъв проблем да теглиш Евро на каса в банките. У нас фактически има двойна парична система – ЛЕВ и ЕВРО. Теоретично в България още утре може да въведем еврото за плащания по магазини и пазари едновременно с това в лева....
    Цялата тази дандания около закона ПОКАЗВА НЕЧИСТИ НАМЕРЕНИЯ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ВЪРХУШКА...

    Коментиран от #7

  • 6 АНЕНЕРБЕ

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Суисидар":

    НЕ МИСЛЯ, ЧЕ Е РЕШЕНО.

    Не разбирам защо нещата се правят на парче, като НЕ СЕ ИЗПЪЛНЯВА НАЙ ВАЖНОТО УСЛОВИЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА - да й се делигират ПРАВАТА НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОСТ И УПРАВЛЕНИЕ КОИТО В МОМЕНТА СА САМО В ПРЕРУГАТИВИТЕ НА БНБ!!!

    Промяната на чл. 29 от ЗБНБ няма никакъв смисъл , без прехвърляне на оперативния контрол на БЪЛГАРСКИТЕ банки на ЕЦБ !!

    От изказването на Радев става ясно , че БНБ не желае да се раздели с този ОПЕРАТИВЕН КОНТРОЛ с което на практика обезсмисля промяната на чл. 29 от ЗБНБ свързан с фиксирания курс ЛЕВ /ЕВРО!!

    ТАРИКАТСКИТЕ НОМЕРА НА ТОЗИ ОТ СНИМКАТА ДА СИ ЗАПАЗИ ПРАВАТА НА ОПЕРАТИВЕН КОНТРОЛ И НАЛАГАНЕ НА КУРСА ЛЕВ/ЕВРО естествено няма да минат пред ЕЦБ.

    Напрактика БНБ прави крачка напред и две назад !!
  • 7 АНЕНЕРБЕ

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Според мен това е фейк новина на БНБ и управляващата ни мафия в която достойно се нарежда и БНБ.

    За да влезем в "ЧАКАЛНЯТА" НА ЕВРОЗОНАТА , е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ НАПРАВЯТ ПРОМЕНИ В ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО С КОИТО ДА СЕ ПРЕДОСТАВИ ПРАВО НА ОПЕРАТИВЕН КОНТРОЛ НА ЕЦБ.

    Към момента САМО БНБ осъществява този контрол и НЕ ЖЕЛАЕ ДА ГО СПОДЕЛИ С КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ НА ЕЦБ !!!

    Нашите говеда НЯМАТ ЖЕЛАНИЕ да влезем в ЕВРОПА, защото руският колониален модел ги урежда лично ТЯХ , но не и НАРОДА.

    ПРОСТИТУИРАНЕТО НА БНБ И МЕНДА ПОКАЗВА, КАКТО И ОТКАЗА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ПАРИ ЗА СТРОИТЕЛСТВО НА МАГИСТРАЛА СТРУМА ПОКАЗВАТ , ЧЕ ВЕЧЕ СМЕ ВЪВ ФИНАНСОВА КРИЗА ИЗХОДА НА КОЯТО Е ТЕГЛЕНЕ НА ЗАЕМ ОТ МВФ , КОЙТО ВЕЧЕ ГОРАНОВ Е ДОГОВОРИЛ С КРИСТАЛИНА.

    ВЪПРОСА Е КАК ДА БЪДЕ ФОРМУЛИРАНО ТЕГЛЕНИТЕ 11 МИЛИАРДА ОТ МВФ - за водната криза и за образованието /според Кристалина/

    НА УМНИТЕ СТАНА ЯСНО, ЧЕ ВОДАТА НА ПЕРНИК ЩЕ СТИГНЕ , И ЧЕ ИЗСПУСКАНЕТО НА ЯЗОВИРИТЕ Е ПЛАН С КОЙТО ДА СЕ МОТИВИРА ТЕГЛЕНЕТО НА ВОДНИЯ ЗАЕМ ОТ МВФ.

    ТЕЗИ ГАДОВЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ СПРЕНИ!!
  • 8 Абе некой

    2 0 Отговор
    верва ли на БНБ и ръководството ? Мишоци, които си траят и мишкуват. Със законодателна инициатива ще докарат нещо повече от фалита на КТБ, като масовите фалити преди години.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове