Last news in Fakti

7 Февруари, 2020 06:21 5 850 39

Основният проблем на българската армия

  • министерство на отбраната-
  • министър-
  • отчет-
  • каракачанов-
  • ввс-
  • проблеми-
  • самолети

Трета поредна година повишават заплатите на военнослужещите

Основният проблем на българската армия - 1
Снимки: М. Богданова

Некомплектът е основният проблем на българската армия. Средно той е 20%. При офицерският състав той е 10%. При сержантския състав е 20%. Най-тежко е положението при войнишкия състав – 30%. Трудно се попълват местата за редници в сухопътни войски. За втора поредна година постъпилите в армията са повече от напусналите. Постъпилите са близо 400 души. Най-голям е интересът към военновъздушните сили. Там за едно място се борят 7 кандидати, а в сухопътни войски – 2.5 души. „Дори следващата година да се усвоят (от 400 на 800 новоприети) ние няма да решим проблема. Според програмата за управление на правителството има и въвеждането на доброволната, а не наемната военна служба. Това до голяма степен би решило част от проблемите, но няма да реши окончателно въпроса“, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов след приключване на срещата по „Анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната“.

Министерство на отбраната набляга изключително много на социалните условия на военнослужещите. Доказателство за това е, че за трета поредна година се увеличават техните възнаграждения. Значителни средства са отделени за капиталови разходи. „Въпреки всичко социалният пакет на военнослужещите не е достигнал нивото, на което може да се дава максималната сигурност за всеки един служител“, призна министър Каракачанов. До началото на март ще бъде обявена програмата за нови жилища, включително изграждане на детски центрове и детски градини, тъй като един от основните проблеми е при преместването на един военнослужещ от един в друг гарнизон. Тогава възникват доста проблеми с работата на съпругата, детските градини за децата. „Понякога се налага да използваме лични контакти с общини, когато отиват на мисия в чужбина“, призна министърът на отбраната.

Основният проблем на българската армия

„Там, където службата е по-тежка, да има повече стимули. Лесно е в бригада „Логистика“. Романтично е във ВВС. В сухопътни войски е по-тежка службата. Следователно малко повече стимули са необходими там, за да могат младите хора да знаят, че по-тежката служба се компенсира с по-добри социални или финансови възможности. Мисля, че ще намерим правилното решение“, каза министър Каракачанов. През 2020 г. в 45 български града ще се проведе кампанията „Бъди войник“.

По отношение на ВВС е важно да се отбележи, че намалява процентът на неизправна техника във ВВС. През 2019 г. са били отделени средства за ремонт на МИГ-29, както и са Су-25. Два от хеликоптерите Ми-17 са излезли от ремонт.

Налице са правни проблеми с ремонта на самолетите Су-25. Те обаче не са само пред България, но например и пред Полша. „През юли трябва да се върне първият, тъй като срокът за ремонт е 10 месеца. След това през един месец ще се връща всеки следващ и ще имаме боеспособни 8 самолета Су-25, които ще могат да изпълняват задълженията си, а не само между два и три, както беше или както е до момента“, каза Каракачанов и допълни: „Международни правни основания няма. Има санкции наложени срещу Беларус“.

Основният проблем на българската армия


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    46 1 Отговор
    Тъй де индианци нЕма лампази бол.
  • 2 Един як русенец

    37 10 Отговор
    Докъто това Шкембе Каракачанов ни е военен министър нищо добро не вещае нашата армия !
  • 3 Ядеитн

    40 7 Отговор
    Основнио проблем на армията е че нема армия. Е те таквози нещо не са е случвало откак има България. Ма то веке и България нема, само дека народо още го незнае.

    Коментиран от #32

  • 4 Нева желаещи да умират за благото на

    29 1 Отговор
    Тиквата пеевски божков доган домуса маргини паши и така насетне крадци

    Коментиран от #27

  • 5 Факт

    10 48 Отговор
    То пък по бай Тошово време да не би да имаше армия, бяхме като изпаднали германци с тази скапана руска техника отделно където ни натикваха насила в казармите и всеки служеше без капка желание.

    Коментиран от #29, #30

  • 6 Велика България

    37 3 Отговор
    Че откъде да се намерят мъже за армията, като днешните са само обезкосмени педали с вежди по-добри от на жените. Няма как да стане.Ама за това са виновни родителите, а не държавата.
  • 7 Гарантирано от ГЕРБ

    24 3 Отговор
    Мулуционера борисоф Унищожи и армията.
  • 8 Един българин

    3 18 Отговор
    На днешния ден през 1911г. е роден Роналд Рейгън! ----------- Каква подигравка на природата с българския народ.😎 През 1911 година у нашата държава е роден Тодор Живков на 7 септември. Рейгън беше начело на САЩ два мандата и конституцията им не допуска трети(последователен) мандат - Период в който направи Америка една от най силните икономики и могъщи държави в света...... Т. Живков "ръководеше" страната ни 34 години ........и 340 години няма да ни стигнат да възстановим не само икономиката, но най-вече мисленето и ценностната ни система.

    Коментиран от #10

  • 9 Истината

    7 23 Отговор
    С "офицери" като Радев така ще бъде.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 SS36

    24 5 Отговор
    В някой поделения единственото нещо което правят е да чистят района. Не разбирам, влизаш в армията и си малко по високо платен чистач. Няма тренировки, няма стрелби, няма обучения. Единственно едни пияници ти викат цял ден. Е как да има армия бе.

    Коментиран от #16

  • 14 оня с коня

    5 17 Отговор
    Русофило-Азиатските Лумпени НЕПРЕКЪСНАТО твърдят,че България "няма Армия".Успоредно с това обаче Те НЕ ПРОПУСКАТ да призоват Радев да ОБЯВИ "Военно положение" и С ПОМОЩТА НА АРМИЯТА да Поеме Властта.Отделно пък от това четем как Армията се включва Активно в помощ на Населението при Бедствия и Аварии със специализирана Техника и Жива сила.Това което НЕ ОБЯСНЯВАТ въпросните Руски мекерета е КАК ТАКА БГ няма Армия,а е на 3-ТО МЯСТО на Балканите по Военна мощ след Гърция и Румъния,докато една Съветска Сърбия например е на 5-то място СЛЕД Хърватия,т.е....малко пред Македония!И още нещо немаловажно :По Живково време независимо от Руските "Подаръци" на Оръжие и Техника от Втората световна война/Т-34 - основна танкова сила/ отделяхме Фантастичните 14% от БВП на Държавата за Въоръжаване и Поддръжка на Личния състав,докато СЕГА сме на скромните 2%.Което бе и една от причините Соц.Правителство да ФАЛИРА безславно!

    Коментиран от #18

  • 15 баба Люга

    15 2 Отговор
    Заглавието на статията е неправилно! Трябва да е: Основният проблем на България е липсата на армия!
  • 16 То ясно че нито преди нито сега

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "SS36":

    Има армия това е предлог само да се крадат милиарди😂😂преди чистачите беха задължени да скубат тревата и да ядат пумия сега обаче поне това не е задължително и се вижда колко мераклии има😂😂😂
  • 17 Тва да станеш воиник

    11 1 Отговор
    Значи да си готов да умреш за бг поробители ака упревленска шайка...всеки които друг чужденец управлява бегето ше е много по добре за народа
  • 18 goni

    13 3 Отговор

    До коментар #14 от "оня с коня":

    Не че нещо , но Сърбия е с 48 хилядна армия въоръжена с най-модерното руско оръжие. Нашата няма и 28 хиляди и е въоръжена с остаряла съветска техника. За Гърция и Турция няма да пиша. Там нещата са сериозни.При Гърците освен наемната служба има и редовна повинност, като службата във флота им е три години. Разбира се не могат да стигнат Турците с 500 000 хил. армия и най-доброто въоръжение. Няма значение дали е руско, или натовско те го имат! Но можеш да спиш спокойно!:) Македония е по зле от нас!:) Виж с румънците не можем да се сравняваме!:)

    Коментиран от #25

  • 19 Калинка

    9 1 Отговор
    Основният проблем са тъпите командири и началници, повечето калинки
  • 20 Ефрейторът

    12 0 Отговор
    Много вожд , малко индианец....това е положението.
  • 21 Русофоб

    7 7 Отговор
    Голям проблем е, че 90 И повече процента от генерали адмирали офицери и тв са русороби. Страдат по расия. Повечето началници са все от червено потекло
  • 22 Селянин

    11 0 Отговор
    Какви проблеми има армията като няма армия. Кой ще тича с каска на главата за хиляда лева заплата. Толкова вземат продавачките в Билла. А пък тези които кандидатстват за работа по-добре не ги вземайте, че явно имат умствени отклонения. А офицери ще намерите на куково лято те бързо се оправят в живота и си намират по-платена работа. Много добре знаете как стоят нещата ама искате с трици маймуни да ловите.
  • 23 SAAB

    16 0 Отговор
    Основният проблем е ,че няма армия ......багажник епилирани наемници на заплата ! И много , много генерали.......даже и пожарникар генИрал ! :)
  • 24 Petko

    9 1 Отговор
    Ако Каракачанов направи две набирания на лоста и две кофички на успоредката без да ги огъне веднага се записвам за доброволец. Ама като си помисля, че това шкембе увиснало ще ме командва ха мерси.
  • 25 оня с коня

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "goni":

    Нито съм тръгнал да броя Комита по Комита Сръбската Армия,нито пък знам колко е Българската.Посочвам ОФИЦИАЛНИ ДАННИ от Специализирани Международни източници,които изчисляват Военната Боеготовност на Държавите по 9 ФАКТОРА мисля че бяха.Пък колко е модерно нашето Оръжие,колко пък Сръбското има си Умни глави за тая работа и те ТАКА СА ПРЕЦЕНИЛИ.Естествено че с Румънците не можем да се сравняваме,защото те има 3 ПЪТИ повече Население от Нас,като при сравнително равни условия могат да извадят и 3 ПЪТИ повече Пари за въоръжаване.А си спя спокойно,защото освен Македония И СЪРБИЯ е след нас КАКТО ВЕЧЕ НАПИСАХ и посочих Източници за твърдението си.

    Коментиран от #28

  • 26 Asterix

    1 3 Отговор
    Проблема на армията,е този в дясно на снимката...още малко.....
  • 27 На ли имаме

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Нева желаещи да умират за благото на":

    Каун президент/главно командващ армия/какво искаш а изброените и те като този са рожба на бсп/кога са създадени/
  • 28 някой

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "оня с коня":

    Пак, коня ти е писал коментара. Смени си ника на "коня с оня".
  • 29 Луцифер

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Влизат в армията не защото са родолюбци,а защото плащат!
  • 30 Тропчо

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    В момента техниката е същата съветска, но вече 40 годишна
  • 31 Някой

    6 0 Отговор
    Някой тръгна ли да търси вина в кадровиците, или в мислещите безумни реформи в армията. До преди 10-15г да имаш излишък от всички категории военнослужещи и сега мислейки безумни закони да се чудиш от къде да ги намериш. Какви са причините да закриваш формирование и след 3-4години да го създаваш отново, да не говорим, че има и такива закрити за година две и след това следва ново сформиране. Къде са хорейшовците от ВП и ВПрокуратура. Няма ги. Те се интересуват само от падналата маса , занимавайки се с кокошкарски истории. Много са проблемите, но никой не иска да ги решава. Всеки се загледал само в заплатката и как да избяга от отговорност
  • 32 Булаир

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ядеитн":

    Питай англичани, сърби, турци – дали не сме имали армия, маке. Тъпи макета. През Първата световна България е 4та или 5та у светò.
  • 33 ТОРБА БИЛЛА

    1 0 Отговор
    Заплатите на всички държавни сектори трябва да се вдигне с 20% от 2021ва ,за да има кандидати .
    НО АКО МИНЕМ КЪМ ЕВРО И 1€ СТАНЕ 2,30ЛЕВА заплатите се връщат към ниво 2009та година 350€
  • 34 факт

    0 0 Отговор
    да се пазят главнокомадващия и народа от политиците!!!
  • 35 Танкиста

    0 0 Отговор
    В България до 2007 единствено нещо останало за разграбване беше армията тогава закриха наборната служба и започна големия грабеж рязахме танкове за скрап и то за жълти стотинки.Продавахме апетитни места на безценица.закрихме много поделения . Трябваше военната прокуратура дасе заеме но и тя е купена.бог да пази България.
  • 36 pesho

    0 0 Отговор
    osnovniat problem na BG armiata e che se komandva ot tapi rusofili koito po vsiakakav nachin prechat za razvitieto i no i tova veche si otiva e mnogo bavno no e veche fakt
  • 37 pesho

    0 0 Отговор
    osnovniat problem na BG armiata e che se komandva ot tapi rusofili koito po vsiakakav nachin prechat za razvitieto i no i tova veche si otiva e mnogo bavno no e veche fakt
  • 38 pesho

    0 0 Отговор
    i oshte neshto za osnovniat ni problem tozi problem sedi ot diasno na voenniat ministar v nachalnata snimka
  • 39 свобода

    0 0 Отговор
    Основният проблем на българската армия се състои в това, че от нея няма полза. Държавата се нуждае от строителни работници да я реставрират, а не от прости маймуни да подскачат на бой и да се бият в гърдите колко са велики. България е едно гето и винаги най-тъпите мъже са наемани в армията за бой и смърт.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове