Last news in Fakti

10 Февруари, 2020 14:26 6 423 19

Социалните отнеха 6 деца от семейство в монтанското село Септемврийци

  • деца-
  • село-
  • септемврийци-
  • монтана

Майката не полагала никакви усилия в отглеждането на децата си

Социалните отнеха 6 деца от семейство в монтанското село Септемврийци - 1
Снимка: БГНЕС

Социалните са отнели 6 деца от самотната им майка в монтанското село Септемврийци, съобщи агенция BulNews.

Децата са били изведени от дома им на 4 февруари. Служители на отдел „Закрила на детето“ към дирекция „Социално подпомагане“ в Лом са извършили проверка на къщата, в която са живели малчуганите заедно с майка им Надя К. Тя е направена след получен сигнал от жители на селото, според който децата са отглеждани в лоши хигиенно-битови условия.

Социалните служители от крайдунавския град не пожелаха да коментират официално случая, но не отрекоха да има такъв.

Жители на селото потвърдиха пред медията ни за отнетите деца, като добавиха, че те са живеели в изключително лоши условия.

Показателно за това е, че преди няколко дни малчуганите едва не са загинали при пожар в дома си. Тогава майка им ги оставила сами в къщата, като там е имало запалена свещ, от която тръгнали пламъците. Съседи видели излизащия дим от къщата и веднага се притекли на помощ, като спасили децата от сигурна смърт.

Бащата на хлапетата е починал преди около 4 месеца от рак. Докато мъжът е бил жив и здрав, е правел всичко възможно да се грижи добре за семейството си. Редовно е събирал билки за продан, с парите от които изхранвал домочадието.

„Когато преди минавах покрай дома им, винаги миришеше на готвено, а сега се чува само детски плач“, разказва тъжен жител на Септемврийци.

След смъртта на бащата обаче нещата се променили коренно. Майката не полагала никакви усилия в отглеждането на децата си, от които най-голямото е на 11 години, а най-малкото е бебе на няколко месеца. Тя не работи и разчита само на социалните помощи и пенсията.

„Надя не се прибира в дома си, постоянно ги оставя сами. Много често, минавайки покрай къщата, ги чуваме как плачат. Хората от селото им помагаме с каквото можем. Давали сме им дрехи и храна, но това не можеше да продължава“, разказват техни съседи.

В Септемврийци се носят слухове, че нехайната майка има връзка с по-възрастен мъж. Тя постоянно се мотаела в центъра на селото и молела минаващите за мобилен телефон, от който да му се обади.

„Въпреки даренията на дрехи, децата винаги са били голи и боси. Жалко е деца да се отделят от майка им, но в случая това беше единственото спасение за тези невинни същества“, споделят разочарованите хора.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не съм от социалните

    2 5 Отговор
    Марче, копила си Булнюза, но пък никой не си направи работа да провери как така като таткото е починал преди 4 години , сега има бебе( явно е от друг баща), но поне пишете смислени неща. По същество– ако децата действително са в риск, това е единствената правилна мярка, но и огромен стрес за тях.

    Коментиран от #3, #13, #17, #18

  • 2 Няма да ви отнемаме децата...

    5 0 Отговор
    Браво.
  • 3 Komapak

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Не съм от социалните":

    Колкото и да е зле при социалните е в пъти по-добре от условията в които са живели досега. За да ти вземат децата в България се касае явно за фрапиращи немотия. Ден два им трябва. Никакъв стрес.

    Коментиран от #6

  • 4 Отнемайте ги на такива...

    1 2 Отговор
    Че не ги учат на добро...!!!

    Коментиран от #9

  • 5 Реално

    2 3 Отговор
    Тази майка трябва да бъде наградена - борила се е с демографската криза , нищо че децата явно са малко матови .
  • 6 Познавам системата

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Komapak":

    Е нали и аз това казвам, че децата трябва да са в сигурна среда, но ако си гледал съдебния спор този уикенд, ще се сетиш какво имам предвид. Все пак да обясня – децата евентуално ще бъдат настанени в приемни семейства и разделени. Друг е въпросът, че с помощта на някои оторизирани органи, приемните грижи се оказват банкомат за осъществяващите ги. Не слагам под общ знаменател всички, осъществяващи временна или постоянна грижа за деца, изведени от семейството –между тях има много свестни и отговорни хора, но има и печалбари(за съжаление)

    Коментиран от #10

  • 7 Помагаме им с каквото можем

    3 0 Отговор
    Помагайте -помагайте, да израстват живи здрави! Пък после ще ревете че ви запалили нали?
  • 8 Те уж бели понякога, пък излизат етнос

    1 0 Отговор
    ,, Други неща,, я вълнуват,, майката, не децата...! (Един ден ще им избира снахи и зетьове, ако е жива, ще се прави на, моралист,, и няма да ги харесва...!)
  • 9 Нещо бъркаш

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Отнемайте ги на такива...":

    Туй нещо никой не може да го научи на добро! Виждал съм в съседна държава бездетни богаташи да са закупили такова чаве, възпитават ги супер, е, като мине 7-та година и си личи че ще стане Тарзан, такава им е природата!

    Коментиран от #11

  • 10 Коmapak

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Познавам системата":

    Нямам телевизор от 10г. Имах на представа, че ще бъдат настанени в някакъв дом... Или пак съм пропуснал 10години и тях са ги закрили?
  • 11 И ти бъркаш...!

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Нещо бъркаш":

    Това и са собствените деца, примерно, някой си изоставя собствените деца за да мърсува и да пълни на някоя от занаята, ненаситния търбух...!!!
  • 12 Eleonora

    3 0 Отговор
    Защо веднага, след първи сигнали се прибягва до най- крайната мярка- отнемане на децата!? Да се започне с консултации на майката, с ежеседмични посещения на семейството от страна на социалната служба, за да се установи как се справя майката след консултациите. Все пак ситуацията след загубата на единия родител е доста трагична, както за другия родител, така и за децата. Нужна ли е и травмата от разделянето им!? Ако социалните служби са наистина заинтересовани от това, деца да не бъдат отделяни от семействата си и да израснат по възможност в естествената си среда, то би трябвало да направят опити да закрепят ситуацията с консултации, терапии и пр. И ако и с това съвсем не става, чак тогава крайните мерки....
  • 13 Eleonora

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Не съм от социалните":

    Бащата е починал преди 4 МЕСЕЦА=> съществува реална възможност и шестото дете да е и негово...
  • 14 Шопо

    0 0 Отговор
    Ама е полагала усилия да се кл€ц@ и да изс€р€ 6 какавиди...
  • 15 гражданин1

    0 1 Отговор
    Определено има случаи, когато децата е по-добре да бъдат прибрани на сигурно, безопасно и уютно място, където ще бъдат нахранени, изкъпани и облечени. Разбира се не сме наясно с всички факти и обстоятелства по случая, но нека българите да не се заблуждаваме, че щом някой се възпроизведе биологично, той автоматично става добър родител. Има много малоумни и егоистични същества от човешкия вид с полови органи, които се възпроизвеждат, а не би трябвало. Вижте мутрите и протитутките в България, които гледат деца. Какво ще създат от тях? - нищо, поредните психопати и изверги!
  • 16 Матей

    2 0 Отговор
    Колко удобно,винаги има такива случаи,но това означава ли да се подхожда еничерски? Преди години в такъв случай децата се прибираха в интернат,а близките им можеха да ги посещават когато искат,а когато си оправят положението,да си приберат децата в къщи.Освен това първо се проверява за роднини,които биха прибрали децата временно,а даване на деца на чужди хора нямаше,при живи родители,това е неестествено и винаги води до плачевни резултати.
  • 17 главчо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Не съм от социалните":

    До последно е кецал тоя, сигурно от билките!
  • 18 Мария

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Не съм от социалните":

    Бащата на хлапетата е починал преди около 4 месеца от рак. Къде видяхте 4 години не ми стана ясно.
  • 19 Някой си

    0 1 Отговор
    Ще и ги отнемат и ще си направи други деца и старата песен на нов глас!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове