Last news in Fakti

11 Февруари, 2020 15:47 1 167 14

Манолова обжалва отказа да се касират изборите в София

  • мая манолова-
  • касиране на избори-
  • изправи се.бг

В хода на делото стана ясно, че протоколите са преправяни многократно, в някои случаи до 13 пъти, от сътрудници на ОИК

Манолова обжалва отказа да се касират изборите в София - 1
Снимка: БГНЕС

Председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова обжалва пред Върховния административен съд отказа на Административния съд в София-град да касира изборите за кмет на столицата. Решението вече е публикувано на сайта на Административния съд, съобщи БНТ.

Припомняме, че искането за касиране бе заведено от Манолова на 11 ноември миналата година. Тя предостави 14 тома доказателства за изборни нарушения и нерегламентирано преправяне на протоколи.

В хода на делото стана ясно, че протоколите са преправяни многократно, в някои случаи до 13 пъти, от сътрудници на ОИК, което е грубо нарушение на закона. По закон, отварянето на протоколите се прави само пред членове на ОИК, което в случая на изборите в София масово не е спазвано и протоколите са се отваряли пред служители на Йорданка Фандъкова.

Според списъка на сътрудниците, който е част от доказателствата по делото, е имало назначени 124 сътрудници на ОИК. По думите на Манолова 84 от тях са служители на Столичната община, пряко подчинени на кмета Йорданка Фандъкова.

В списъка са 5 директори на дирекции в Общината, включително директор "Вътрешен одит", "Секретариат на СОС", "Обществени поръчки и концесии", "Човешки ресурси", "Управление на административен и сграден фонд". В списъка са трима началници на отдели, 17 юрисконсулти, 8 инспектори, 5 одитори, 5 счетоводители, експерти в общината. А сред експертите от различните райони е и главният архитект на район Нови Искър.

По-голямата част от останалите са служители на районите на София, като за труда, положен на двата тура на изборите, същите служители са получили по 200 лева от парите на данъкоплатците, посочват от "Изправи се.БГ".

Съдът обаче реши, че нарушенията на изборите, правени от тези служители, не са съществени, така че да променят изборния резултат.

Манолова доказа пред съда, че 27 918 гласа трябва да бъдат извадени от резултатите от гласуването заради съществени изборни нарушения - 3 037 граждани на Европейския съюз и 7 770 души от България са дописани в изборните списъци неправомерно. 4 425 са гласовете в 17 секции, при които протоколите са оставени без гласове за отделните кандидати и не става ясно как без ново преброяване впоследствие са записани гласове.

С решение на ЦИК е записано, че бюлетини с отпечатал се знак от черната индигирана линия на горната бюлетина трябва да се броят като действителни.

Въпреки това, много от 6 947 недействителни гласове са именно заради такова отбелязване. 7 000 са гласовете само от ромските секции, за които бяха представени свидетелски показания, че има наличен контролиран вот.

Административният съд в София-град отказа също да отвори чувалите за повторно преброяване на бюлетините, за което Манолова и адвокатите ѝ настояваха.

Припомняме, че на 11 ноевмри Мая Манолова и инициативния ѝ комитет внесоха 14 класьора с доказателства за изборни нарушения, с които те искат касират изборите в София пред ОИК.

От щаба на кандидата за кмет на София Мая Манолова обявиха, че ще искат касиране на изборния резултат още в деня на вота - вечерта на балотажа. Няколко дни по-късно те заявиха, че са готови с жалбата. От БСП заявиха, че нямат законови основания да внасят иск за касиране на резултатите, тъй като Мая Манолова бе независим кандидат, подкрепен от БСП.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    16 2 Отговор
    Нека обжалва. Затова е демокрация.
  • 2 Енвер аби

    1 18 Отговор
    Искам Шериатски режим настоявам само Шериата щени спаси братя мюсюлмани
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    24 14 Отговор
    Майче , Майче - каква блага работа си имаше като омбудсман на 8 бона заплатка а сега остана без нищо ... Ама пуста лакомия - лаком *ъз глава затрива ...
  • 5 Асан

    7 12 Отговор
    Бойко е моя апостол на демокрацията
  • 6 Шопо

    13 17 Отговор
    Е нали трябва да се занимава с нещо тая шунд@
  • 7 Стършел

    12 10 Отговор
    Ей майче, сопри се малко де. "гост" ти го е казал най-добре, а аз добавям, че който сам, каквото си направи, никой друг не му е виновен. Подведоха те, че ставаш за нещо...и ти, хоп, скочи право там където не трябва.
  • 8 Страничен наблюдател

    10 4 Отговор
    Не знам Мая с какви доказателства разполага. Но имаме официалното признание на ЦИК, че в София "погрешка" са се появили отнякъде още 100 хиляди "софиянеца". Да, премахнаха ги от общия брой на гласувалите, но... гласовете им останаха! И това най откровено си го призна "незаменимият" Мишо Константинов!
    За който и да са тези менте гласове, това си е напълно състоятелен повод ако не за касиране на изборите, то поне за повторно броене и по протоколите, и на бюлетините!
    А при условие, че в цялата страна има над 600000 (92000 само в София) невалидни бюлетини, нещата съвсем се сгъбясват!
  • 9 От БКП сме така

    11 8 Отговор
    Тази другарка,лакомията ще я погуби.
  • 10 Wiki Leaks

    5 8 Отговор
    А те от 10 години печелят изборите така, само с фалшифициране и манипулации.!!!!
    Затова не искат машинно гласуване !!!!!
    Нагла сганнот крадци , престъпници и паразити!!!
  • 11 Браво Мая

    3 3 Отговор
    Скоро не съм те виждал и се затъжих...............Но иначе като те видя редовно си го точа
  • 12 ПЕЕВ

    6 2 Отговор
    НА КРИВА РАКЕТА КОСМОСА И Е ВИНОВЕН.
  • 13 мъка

    1 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: А при условие, че в цялата страна има над 600000 (92000 само в София) невалидни бюлетини, нещата съвсем се сгъбясват! Ами те ГРОП с толкова гласа са в народното събрание.
  • 14 Българин

    3 1 Отговор
    Корнелия я Употреби гадно и я елиминира като Съперник в БСП....Много си глупава Мая....Нацепиха и го яко....Вместо да си гушкаш държавни пари като Омбусман....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове