15 Февруари, 2020 20:39 74 809 118

Бъдещите пенсионери ще закъсат жестоко с парите

  • пенсионери-
  • пари-
  • пенсии

Всички родени след 60-та година превеждат задължително 5% от осигурителната си вноска в частен пенсионен фонд за т.нар. втора пенсия

Бъдещите пенсионери ще закъсат жестоко с парите - 1
Снимка: БГНЕС

Орязват по-малко пенсиите от НОИ за новите пенсионери. Социалният министър Деница Сачева ще настоява основната пенсия от НОИ да не бъде намалявана средно с 20%, а с по-малко, за да може втората пенсия от частните фондове за родените след 1960 г. да бъде в по-голям размер.

Всички родени след 60-та година превеждат задължително 5% от осигурителната си вноска в частен пенсионен фонд за т.нар. втора пенсия, а 14.8% постъпват в държавното обществено осигуряване.

"Работата е там, че жените, които ще се пенсионират 2021 година и мъжете 2024 година, ще бъдат ощетени. Не само те, но и на хоризонта до 2035 година, защото парите, които отиват в частните фондове, първо, са малко и второ - при частните фондове си взимат такса за управление на парите", обясни икономистът Мика Зайкова пред bgonair.bg.

Преди промяната с появата на втория пенсионен стълб през 2002 г. в НОИ постъпваха 19.8%, т.е. цялата ни осигурителна вноска. С въвеждането му тя обаче не беше увеличена. Така излиза, че втората пенсия всъщност не е допълнителна. А доходът на пенсионер с двете пенсии не надхвърля този на хората само с 1 пенсия от НОИ.

За да не бъдат ощетени бъдещите пенсионери, социалният министър Деница Сачева предлага редукцията на пенсията от НОИ да бъде с по-малко от 20 процента.

"При всички положения е по-справедливо, защото този коефициент 20 процента е доста висок. Всичко е въпрос на разчети. Дали ще се увеличи дефицита в ДОО, дали тези хора с две пенсии ще бъдат повече от една пенсия" коментира председателят на социалната комисия в НС Хасан Адемов.Сегашното законодателство позволява на родените след 1960 г. да прехвърлят цялата си вноска в НОИ, като подадат заявление, но не по-късно от 5 години преди датата на навършване на възрастта за пенсиониране.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 100 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    253 29 Отговор
    гарантирано от герб

    Коментиран от #8, #113

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    150 29 Отговор
    гарантирано от герб

    Коментиран от #14

  • 3 ФОРУМБГ

    80 6 Отговор
    ЩЕРЕВ МАЛЕВ ГАЕВ няма да имат пенсия
  • 4 Последния софиянец

    204 37 Отговор
    Абе каква втора пенсия? Нали окрадоха частните фондове. И без това април месец 1 Евро ще стане 3000 лв и никой няма да взима пенсия.

    Коментиран от #11, #76

  • 5 456

    335 8 Отговор
    Как от сега ви казват:благодарим ви за даренията. Живей те ако можете ние пари НЯМА да ви дадем. " Българино, тъп и прост, какво трябва да се случи за да станеш?

    Коментиран от #114

  • 6 5555

    148 18 Отговор
    БОЙКО, бойко?!
  • 7 Рошко

    243 3 Отговор
    Трай робе трай, наведена глава сабя не я сече, вземете пример от франсетата и гърчалята , и само да попитам то тука пенсионерите кога са били добре,

    Коментиран от #116

  • 8 бл.134 в Зап. парк

    55 14 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Дреме ми .Българската маймун е най-стара в Европа .И докато Европа и ЕЦБ петатят пари като повремв на война -няма страшно
  • 9 JPower

    267 10 Отговор
    Спестявайте от данъци, пенсии няма да има. Единствената Ви застраховка-пенсия са деца ви. Не оставайте с едно дете. Никой, освен детето ти няма да те погледне. Не купувай коли - ламарини за по 100 хил. Лв. А отглежда деца...

    Коментиран от #32

  • 10 българин

    264 15 Отговор
    Важното е, че България цъфти. В ЕС сме, европейска държава сме. Заплатите ни са европейски заплати 500 лева, пенсиите ни са европейски пенсии 300 лева, детските са 35 лева. Банани има за всеки и всеки ден
  • 11 Първият софиянец

    27 126 Отговор

    До коментар #4 от "Последния софиянец":

    Това да не ти е при ушанките?
    Там отдавна 1 евро е 3000 рубли.

    Коментиран от #27, #36, #77

  • 12 Обичам свинска пържола

    58 18 Отговор
    Не ме интересува . Трябва тук да коментираме само Сирия, хората в Сирия, как турците са лошите......, слагайте си капаците и гледайте само Сирия, Либия
  • 13 До ГРАД КОЗЛОДУЙ

    95 65 Отговор
    Ти знаеш ли при кое правителство стана ,така че на хората да им удържат пари уж за втора пенсия ???? При ЧЕРВЕНИТЕ Боклуци ,те ВИНАГИ са гледали да ощетяват и да ОГРАБВАТ българите !!! И казаха,че е задължително !!! По работните места ходеха и взимаха данните на всички работещи и казваха,че е задължително !!! И къде са тези наши ПАРИ ??? Искам да ни ги върнат СЕГА !!! ИЗРОДИ ГНУСНИ !!!

    Коментиран от #21, #23, #49, #51

  • 14 Димитър

    47 87 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Козлодуй руско зомби това е държавна политика водена от дълги години. Каква е вината на Герб конкретно за случая. Да не би руската партия Бсп като е на власт да е по различно, напротив при Бсп най много и най често се увеличават цените на ток, парно и много други консумативи и храни. Бензина и газта също се увеличават цените им, защото другарите с матросов плам помагат на руската олигархия и номенклатура да си пълнят джобовете за сметка на българите.
  • 15 ЗАЩО ???

    107 1 Отговор
    ЗАЩО казваха,че е задължително ??? ИСКАМЕ си парите ??????? ИЗРОДИ !!!!
  • 16 ПОРЕДНАТА

    26 57 Отговор
    КОМУНИСТИЧЕСКА ПОРЪЧКА !
  • 17 Вуте

    75 4 Отговор
    А тези хора, които по призива на министър Горанов си прехвърлиха пенсиите от втория стълб в НОИ? Тях кой ще ги компенсира?

    Коментиран от #19, #31, #85

  • 18 Отговор

    88 4 Отговор
    Къде са парите?

    Коментиран от #43

  • 19 Ясно и просто

    67 1 Отговор

    До коментар #17 от "Вуте":

    Горанов от имението си в Бевърли Хилс!
  • 20 Бачо Киро

    90 1 Отговор
    Да бе, бъдещите само... Понеже сегашните се чудят как да ги изхарчат тея 100-150 евра....
  • 21 ежко

    104 4 Отговор

    До коментар #13 от "До ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Това с "вторият стълб" не го измисли БСП,а Иван Костов.Той го направи задължително,но не измисли правила и частните фондове си взеха своето....

    Коментиран от #29

  • 22 тарикатлъците на Влади

    99 5 Отговор
    Пропуска да каже, че този втори "стълб" събира пари от 20 години, а тези, които се пенсионират първи преди това са внасяли цялата вноска в НОИ! Освен това, това разделяне на вноските не е доброволно, а задължително - наложила го е държавата! И трето - сега НОИ изплаща пенсиите с допълнителни средства от държавния бюджет, а според министъра, на тези, родени след 60-та година няма да се добавя от бюджета! Типично в стила на Влади Горанов!
  • 23 бивши агенти и активисти

    83 8 Отговор

    До коментар #13 от "До ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    "Червените боклуци" са напълнили партия ГЕРБ, че и ръководството й! Погледни ги, прочети биографиите им и ще видиш. Някои дори направиха чедата си министри!
  • 24 До-23

    47 14 Отговор
    Казвам така,защото сега като са опозиция се изкарват по-чисти и от катрана !!! Ни лук яли ни лук мирисали !!! Долни Червени и пребоядисани комунисти,заради,които още 500-години няма да се оправим !!!
  • 25 Нема

    66 3 Отговор
    Айде сега да се национализират частните пенсионни фондове!М, мислите ли?!
  • 26 Кой68

    59 3 Отговор
    Писах го преди че тия "частни фондове" отиват по структура на пирамиди със държавна пирамида.. Много рано ги въведохме и ги конструирахме по български.Добре че си изтеглих от там вноските и всичко е в НОИ .....
  • 27 Gost

    24 12 Отговор

    До коментар #11 от "Първият софиянец":

    Не вярвах, че ще ги кажа, ама: Иди и се е.б.и майката проста, недоносена мършо! Такива като теб лешояди да ги навестяват!
  • 28 Мика Зайкова

    64 4 Отговор
    Обяснява жената, толкова подробно за пенсиите и пенсионерите, ама кой да, я чуе..! Пенсиониране по,, западна система,, заплащане по,, българска,, система...! Който си заслужава пенсията, който се е трудил сериозно, халал да му е пенсията, на такива не се завижда, но сега за младите дори, едва се намира работа, така че който няма,, вуйчо владика,, душа да му е яка...!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ххх

    27 8 Отговор

    До коментар #17 от "Вуте":

    А за какво те трябва да бъдат компенсирани ? Задаваш въпрос, и какво точно питаш с него ? Държавата от няколко години ти даде възможност да избираш как да се осигуряваш. Или в държавното НОИ и частен универсален пенсионен фонд, или само в държавното НОИ. След като си си прехвърлил партидата от частен фонд в НОИ, значи, че когато се пенсионираш, цялата ти пенсия ще се изплаща само от НОИ, а не част от НОИ и част от частен фонд, така че какво ревеш и за какво има да те компенсират ?
  • 32 бай Киро

    46 3 Отговор

    До коментар #9 от "JPower":

    И с тези деца какво?Ще ги мъчиш в мизерна чивутдемокрастизирана България ли?В тази безумна чифутска система децата се обръщат в наркомани и пак си на улицата.Бих казал спестявай за леко стрелково оръжие,миномети,гранатомети,противотанкови и противовъздушни ракети устроиства,гранати,противопехотни и противотанкови мини....и разбирасе амуниции.Това е единственния лек за болеста "чифут-демокрастия" и разпространяващите я твари.Ако народа от подножието на "стълбата" не се вдигне на разплата с еврейската чума от върховете и,спасение не чакай.
  • 33 Набор 75

    23 1 Отговор
    С 5 годишен трудов стаж.Пенсия топки.

    Коментиран от #80

  • 34 Грета курвенберг

    49 4 Отговор
    Частни те фонд ове са пирамиди
  • 35 друм

    25 0 Отговор
    Ще падат глави то е ясно
  • 36 соросоидни кърлежи

    20 11 Отговор

    До коментар #11 от "Първият софиянец":

    ти идиот ли си ,всяка тема ушанките ти стоят отзад и подпират..твой е проблема ,тук говорим за други неща, козел такъв..
  • 37 соросоидни кърлежи

    43 3 Отговор
    5 години преди да станеш мизерник/пенсионер/ може да прехвърлиш прахта от частния фонд в НОИ, ако има пари в тази дупка..ГРАБЕЖ редовен,законен а политици спът и прибират комисионни, а народа дори не се събудил..доверил са на изроди който ни баламосват последните 30години. И се хилим и бъзикаме народи който всеки ден се борят за правата си и видите ли пречат ни да живуркаме скотски живот като затварят границите,например гърци, затова в нашите супермаркети има гръцка тока и от цял свят, а нашите фермери само цъкат..и после лягат под нож за един два лева отгоре....

    Коментиран от #64

  • 38 Агента

    51 9 Отговор
    НE ЗAРAДИ КOМУНИCТИТE нямa дa ce oпрaвитe ! И Литвa, и Ecтoния, и Унгaрия, и Чeхия, и Пoлшa и т.н. бяхa 45 гoдини кaтo нac. Вижтe ceгa къдe ca тe, a къдe в пoмиятa cмe ниe.
    Прeди 12 гoдини нe иcкaхмe дa cмe зaeднo c Румъния, ceгa тe нe иcкaт дa ги cрaвнявaт c нac.

    НЯМА ДА СЕ ОПРАВИТЕ защото сте прости, неграмотни, неуки, необразовани, и едновременно с това се мислите за най-умните и за най-големите тарикати, а всъщност сте жалки смешници, безработни и никому ненужни български мизерници !

    И децата ви ще са същите, и те ще се гърчат, затънали в помията и мизерията или ще станат бели роби или евтини проститутки някъде по света. Това е съдбата ви и тя няма да се промени !

    Коментиран от #52

  • 39 Ingo

    9 0 Отговор
    Njamam dumi
  • 40 Варна

    16 20 Отговор
    Стига сте ревали хюмнета,усигурявайте се на минимална заплата и после ревете защо ви е малка пенсията

    Коментиран от #41

  • 41 Прав си когато не си седнал хюмне

    23 6 Отговор

    До коментар #40 от "Варна":

    Ще се осигуряване на квато си искаме заплата проблем
  • 42 коментар

    34 3 Отговор
    Ами при 20г ограбване на България след 89г как няма да е така!
  • 43 Соломончо

    25 4 Отговор

    До коментар #18 от "Отговор":

    Парите са при мене на отговорно пазене . Вие чистете канали и кенефи , а ние ще пазим парите ви то така и така дълго в тази мизерия няма да живеете .
  • 44 Джейми Карагър

    15 9 Отговор
    Аз засега съм в Чехия, където втория стълб го махнах като неефективен и оставиха третия стълб на пенсионната система. Не си длъжен да плащаш задължителна вноска за допълнително пенсионно осигуряване, което обаче те поставя в неизгодна позиция спрямо онези, които си внасят всеки месец. Но, ако ти си внасяш всяка година над 1500 лв сам, доброволно (без задължение да го правиш), то държавата ти дава още 500 лв просто ей така и обикновено и работодателя ти внася по същата сметка още 500 за годината. И това е всяка година. Общо от теб 1500 лв годишно и от държавата и работодателя още сумарно 1000. Отделно има нещо като фонд за спестяване за строеж. Ако внасяш и там 1500 лв годишно, то те ти дават в началото някаква премия, а държавата ти дава 500 лв годишно. 10 години по 500 лв = 5000 лв.!!!! От допълнителното пенсионно осигуряване 10 години по 1000 лв от държавата и работодателя = 10000 лв!!! Т.е. за 10 години вие сте по-богати с 15 000 лв, а си внасяте и свои пари, за самия пример около 30 000 лв за 10 години. Цялостно излиза, че вие, държавата и работодателите внасяте 45 000 лв за 10 години и всичко това ще върви за вашата пенсия и по-добър живот! А бихте могли да внасяте и много повече, което ще направи нещата още по-лесни в бъдеще.

    Коментиран от #53

  • 45 Пирамиди , Фараони ...

    42 3 Отговор
    Бедни народе , не разбра ли ,че всичко което частно , може да отлети в един момент като подплашен гълъб и паричките да изчезнат ! Буркан банк е спасението ! Никакви пари за душманите !
  • 46 Джейми Карагър

    19 7 Отговор
    Чехия ме кефи максимално, а принципът е същият и в Германия, фондовете са много подобни. Живееш си скромничко, работиш като кон, съответно и се стремиш много-много да не харчиш, а да си внасяш в собствения пенсионен фонд. Нормална заплата от 25 - 27 000 крони чисто, след данъци, което е €1000 и нагоре, като минеш месеца с възможно най-ниските разходи спокойно можеш да внесеш €600 за твоята пенсия, твоето бъдеще. Това са €7200 за година. За 10 години €72 000. Държавната пенсия си е отделно. И ако си здрав и ти се бачка, спокойно можеш да работиш още и да си вземаш и заплата. Само живот и здраве да е!
  • 47 Цветан Цветанов

    39 3 Отговор
    В Чехия може и да е така , но в Бг варианта е " Един взе парите и си би камшика ! "
  • 48 Джон Ленън

    32 4 Отговор
    Който прави далечни планове разсмива Господ !
  • 49 територия бг

    22 5 Отговор

    До коментар #13 от "До ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    господин плювчо ,какви червени са ти в главата, в статията пише 2002г.-тогава кой беше, а идеята е още от костов и иван нейков-да подсигурят някой хорица, аман от слепи
  • 50 👑ВИРУС👑

    7 5 Отговор
    НЯМА ДА ОЩЕТИ НИТО ЕДИН ПЕНСИОНЕР!
  • 51 Кую

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "До ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А сега е генетичния остатък от същите боклуци.
  • 52 Ти коя каца с мед си набарал(а)

    9 0 Отговор

    До коментар #38 от "Агента":

    Та така смело говориш, много като тебе се тупаха по гърдите и виж каква съдба ги сполетя...няма да ги изреждам, всеки ги знае..! (За донисничество и други от този сорт, няма заплащане сериозно, та от това няма забогатяване., заплащането сериозното е от Бог..! По полека със самочувствието, кой каквото умее, това прави..! (исках да кажа,, донисничество, то е за,, агентите,,...!)

    Коментиран от #54, #60

  • 53 незнайко

    20 2 Отговор

    До коментар #44 от "Джейми Карагър":

    Много лесно ги спестявате по 1500 на година за да ги внасяте !!! ТОВА ПРИ КАКВА ЗАПЛАТА ГО ПРЕСМАТАХТЕ ???

    Коментиран от #55, #62, #66

  • 54 незнайко

    3 2 Отговор

    До коментар #52 от "Ти коя каца с мед си набарал(а)":

    Каква е тази дума ДОНИСНИЧЕСТВО ? Два пъти сте я написали !
  • 55 незнайко

    2 2 Отговор

    До коментар #53 от "незнайко":

    пресмятахте
  • 56 Tate

    15 2 Отговор
    Хайдуци ,отивам за бира !!
  • 57 7777

    42 2 Отговор
    Социалното министерство ни гарантира работа до гроб. Здравното министерство бърза смърт
  • 58 Аз Стоян

    11 20 Отговор
    Колко сте ербап като анонимни, дай Бог Бойко Борисов да хвърли оставка тогава ще ви видя какви точно ще ядете. Като чета коментарите имам чувството че съм в обществена руска тоалетна, а някой ако помни в тяхните тоалетни нямаше прегради помеждуси, една част от нас са абсолютно тъпанари не си помнят историята и три месеца назад.

    Коментиран от #83

  • 59 Повръщащия

    8 3 Отговор
    Що ли се надявам да прочета нещо смислено в факти?
  • 60 Доносничество

    5 0 Отговор

    До коментар #52 от "Ти коя каца с мед си набарал(а)":

    Доносничество, доносничество, агентура, все това...! (Грешката е моя..!)
  • 61 Пенчо педераса

    21 2 Отговор
    успокойте се! скоро няма да има пенсии-ще окрадат парите! поне не си косете нервите, а си пазете здравето-не го давайте на тези вампири които ви изнудват да бачкате до осакатяване!
    ще бачкаме до гроб - това е!!!
  • 62 Джейми Карагър

    7 20 Отговор

    До коментар #53 от "незнайко":

    2 000 лв. чисто. И това дори е скромно заплащане, но в България всеки реве за пари и чака някой да му даде повишение, вместо да запретне ръкави и да се спасява сам. О, забравих, политиците са виновни, защото вдигнаха минималната работна заплата, но държат народа беден, а наш Ганьо е свикнал да дава съвети, но не и да действа. Ганьо, разбира се, не е виновен за жалката си съдба, все някой друг е виновен. Точно както роднините ми в България - ох, нямаме пари, а с 600 лв пенсии и скромните им разходи си живеят великолепно. Мисълта ми е, че ако наш Ганьо иска висока пенсия, ще трябва да престане да реве и чака на политиците, а ще трябва да намери начин първо за висока заплата и доходи, а после за пенсиониране при изгодни условия. Към момента Ганьо само реве...

    Коментиран от #78

  • 63 123

    4 4 Отговор
    Не мога да повярвам колко много "разбиращи" коментират тука, бива да има толкова идио.и ама направо ми призлява като чета. Например първия, дето писал "гарантирано от герб". Значи г-на с интелект на китайска джапанка явно не е наясно коя година се въвеждат пенсионните фондове, да се образова. Другите дето му набили плюсовете...Кво да ги павим и те така. Другите надолу образи и те, "обрали пенсионните фондове", този пък майка му го изпускала или го е душила с възглавницата като малък. Абе хора, смешни сте, поинтересувайте се, като не ви харесва отидете в НОИ да се осигурявате, закона ви го дава... Но явно и това не им харесва на хората, защото под 7% са се прехвърлили в НОИ и какво излиза, от тези гневни коментари тука явно 93% от хората осъзнават че ПОК са нещо смислено, но пък за сметка на това онези 7% са явно тези знаещи и можещи които коментират тука но създават впечатлението че другите 93% от нас са нищо.
  • 64 ДгД

    7 10 Отговор

    До коментар #37 от "соросоидни кърлежи":

    Абе търтей, я дай един пример на човек който е решил да си вземе парите от фондовете за да се прехвърли в НОИ и да не са му разрешили... Нали щеше да се тръби по телевизията по цял ден от кака Ви как Боко е съсипал държавата и пенсионерите ще ядът вестници ако няма друго. Смешен си, но по лошото е че си и тъп а с глупостите които пишеш го доказваш.
  • 65 дявола

    12 1 Отговор
    Ще закъсват защото парите за които са им удържани за пенсии отдавна са изчезнали няма пенсионер които да има(освен по-документи).Сега се чудят по-какъв начин да изнудват работещите за да има за пенсионерите пари.Другото лошо е че и работещите са малко повече са измамниците.НЕЗНАМ САМО ЕДИН ДЕН ЗА НАС КОЙ ЩЕ РАБОТИ ЗА ПЕНСИИТЕ
  • 66 Заплатата му зависи

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "незнайко":

    от това колко успешен трол е
  • 67 Такива, като Франкенщайн

    5 0 Отговор
    Дето имат някакво наследство, недвижимо и движими, знаете ли какво казват , или ше вземам наеми от имотите и ще живея, поддържайки и млад любовник вече, или аз да не съм луд да пълня гушата на държавата, имам имоти и те това е, дори и в банка не слагам средства,, това, са истини, които съм ги чула с ушите си, не само те има богати хора правомерно или не...които разчитат на това, пенсия, ако са живи, не ги устройва тази сума, средната да кажем.. пък кой ли го устройва...!?
  • 68 Оцелял от "градежа" СДС-арски българин

    21 1 Отговор
    Ако преди четвърт век бяхме обесили пред "Коня"и на "Орррррлов мост" Сашо Нереза, СулЮ Паси,Крастав Петко, Катъря, Бакъря и Драгалевския Ай дук ,нямаше да стигнем чак до тук.
  • 69 Бай Иван

    9 1 Отговор
    Другарки и другари от Факти-Кажете честно на хората че парите от втория стълб се онаследяват, а държавната пенсия изчезва при смърт на осигурявания.Така че ако хвърлиш топа поне ще остане нещо за децата!
  • 70 Го4о

    8 4 Отговор
    След 1год. коронавируса ще "подреди" нещата с пенсиите.

    Коментиран от #82

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Перничанин

    6 9 Отговор
    Чета ви тук и ми става смешно,искам да ви кажа само,че който не е мързелувал,който е учил,и е работил истински,както се работи във всяка бяла държава ще си има хубава пенсия
    Писал съм тук,не висете по сайтовете да си чешете езиците,а учете и работете,защото пенсията ако не знаете зависи от това какво си получавал през съзнателният си теудов стаж като възнаграждение
    Слаб мързелив недоносен ученик е после подлога за всеки работодател,и такъв е винаги с ниска заплата защото такъв му е ценза,това е капацитета му
    Скоро разбраг,че ученици в осми клас,незнаят какво значи думата ,,предвиждам"
    Според вас тука какво очаквате ,ако не сте предвиждали още до като сте в училище
    Майната ви ревльовци,на крив хой и вуната му пречи
    Мисля че съм ясен
    Има хора с 2000 лв пенсии има и с 300
    Вадете си изводите

    Коментиран от #79, #81, #87

  • 73 11111

    20 1 Отговор
    А за тези които приватизаторите не ги осигуряваха години наред..как да набавят стажа..как.
    В целия ЕС хората протестират масово при пенсионни реформи и вдигане на данъци ние РОБИТЕ си траем и ТЪРПИМ.
    Занимават ни по ТВ с Божков и Найденови с футбола , какъвто няма отдавна в България.
    Разпитали се атовете и магаретата одеват
    Ей ОСТАНАЛ НАРОДЕ на територията България спите ли още, ЖАЛКО за младите хора.
    От 1989 година РАЗРУХА КРАЖБИ ОБИР НА НАРОДА БЕЗЖАЛОСТНО И НАГЛО.
    ШУРОБАДЖАНАЩИНА ВЪВ ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ.
  • 74 гост

    5 3 Отговор
    Абе перник неможе всички да са вождове .
  • 75 Горо

    24 2 Отговор
    Борисов най-много ненавижда пенсионерите в България и той го заяви в прав текст в една своя реч пред българи в Чикаго, САЩ. Защото трябва да им плаща пари, които според него те "не произвеждат", сиреч живеят наготово и колкото по-малко живеят, толкова по-добре за Борисов, защото той няма да плаща пенсии. Пресметнете за 10 години управление на ГЕРБ колко се увеличи възрастта и стажът за пенсиониране, не стига това ами и ненаситниците и експлоататорите карат желаещите да се пенсионират да си плащат "осигурителен стаж", който разбира се все не им достига, понеже адските мозъци измислят все нови методики, за да прецакат човека. Но, както доказва историческото развитие, българският народ изпитва неистова любов към своите мъчители.
  • 76 Ново

    1 8 Отговор

    До коментар #4 от "Последния софиянец":

    Спокоино бсп няма да доиде на власт румен гечев няма да е министър
  • 77 po-znaesht

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "Първият софиянец":

    Посмали Манго!Защото един долар при братушките не е 3000 рубли ,а само 78 !!Лъжи по-малко,/Божа заповед!/за да ти повярват..Разликата мяжду 78 и 3000 рубли е малка-има няма 35 пъти!!Колкото е разликата между празната ти кратуна и моята!! А и при японците като 1 долар е 118 йени,те по-зле ли са от нас,като доларът тука е само 1.80???
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Владката Горанов

    6 2 Отговор

    До коментар #72 от "Перничанин":

    Изводът е един,прост си като градинска лейка
  • 80 но пък в нормалните държави

    15 0 Отговор

    До коментар #33 от "Набор 75":

    ако имаш 10г.трудов стаж можеш да получаваш пенсия.Например Канада U.K. Germany и др.
  • 81 извидите са следните

    13 0 Отговор

    До коментар #72 от "Перничанин":

    подлога са хора като теб които са облагодетелствани от сегашното положение на държавата и затова хулиш хората,че били мързеливи че образованието им бил проблемът.Бг образованието е цирк.Приватизаций сделки не изгодни за хората и държавата но изгодни за милионерите с куфарчетата и техните наследници наричани условно бизнесмени.Те не щат да плащат скапаните 600 лв заплата ти разправяш няви глупости.От кога не си се къпал.

    Коментиран от #90

  • 82 дано да започне

    3 0 Отговор

    До коментар #70 от "Го4о":

    от теб малоумнико
  • 83 Софиянец в повече

    11 0 Отговор

    До коментар #58 от "Аз Стоян":

    Да разбирам ли, че преди Тиквата не сме имали какво да ядем? А той откъде е вземал филиите с мас, а? Браво бе, оръпляк!
  • 84 Просто статистика

    23 2 Отговор
    Няма пари за пенсии ли? Има, имаааа! Според НСИ в България има 910 хиляди държани служители, чиито отчисления да пенсии и за здравно осигуряване ги праща... държавата!
    Я, БХ, накарай ги да си плащат и ето ти едно поне 250 милиона месечно! А ако спреш и помощите за патладжаните, може и милиард да удариш!

    Коментиран от #86

  • 85 висок

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Вуте":

    Който се прехвърли в НОИ ще получи 100% изчислената си пенсия!!! Балъците в ЧПФ ще получат 72% от НОИ и останалото...... от ЧПФ. Изборът е ваш!
  • 86 висок

    11 1 Отговор

    До коментар #84 от "Просто статистика":

    Тези 910 х. държавни служители.... ако прекарат осигуровките през заплатите им, и ако тези 28% от осигуровките на родените след 1959 г влезат в НОИ..... ще има ли дефицит? НЯМА и пенсиите могат да се вдигнат!!!
  • 87 ПЕРНИШКИО

    7 1 Отговор

    До коментар #72 от "Перничанин":

    АБЕ ГРАДСКИ НЕ СЕ ИЗЛАГАИ , СТАВАШ СМЕШЕН , ХОРАТА ТИ ГО КАЗАХА , ТО ПО ТВОИТА ЛОГИКА ВСЕКИ ТРЯБВА ДА УЧИ , Е КОИ ЩЕ РАБОТИ ТОГАВА , НАЛИ ТРЕБЕ ДА ИМА ТАКИВА КАТО НАС ЛУМПЕНИ ДЕТО ДА ИСКАРВАТ ЗАПЛАТАТА НА УЧЕНИТЕ , А УЧЕНИ ИМА САМО В УНСТИТУТА В БАН , ДРУГИТЕ СА ТЕРИКАТИ , И НА ТЕЗИ ТЕРИКАТИ НИЕ ИМ ИЗКАРВАМЕ ПАРИТЕ , ЩОТО ОНИ ТРЕБЕ ДА ЖУВЕЮ С ОРЛИТЕ 300 000 ГОДИНИ , АРЕ СТИГА СЕ ИЗКАЗВАИ НЕПОДГОТВЕН , ЩОТО МЕ ЯДОСА ЧЕСНО КАЗАНО , АЗ ОТ КЪДЕ СЕ ВРЪЩАМ , ТИ НА ТАМ СИ ТРЪГНАЛ , И ОЩЕ НЕМОЖЕ ДА СЕ СРЕЩНЕМ , Я ЩО СЪМ ЗМИЕ ПРЕЕБАЛ ТА ЕДИН ЗЕЛЕН ГУЩЕР , АМА ТРЕБЕ ДА СИ МНОГО У ЧАС.

    Коментиран от #91

  • 88 karl hoker

    12 1 Отговор
    мръсни цинични герберски грабители! и вие имате родители, дали живеят с 250 лева ? на какво още не сте посегнали? на правото на човек да живее....гадна долна крадлива измет...
  • 89 гост

    9 0 Отговор

    До коментар #71 от "Нели":

    абе кви биткоини бе нели , вас ви опрая нафтата и сирииците що лъжеш , ти нали си застраховател , да не изкара парите от там , само не ни будалкаи , щото за да играеш биткоини , трябва компютъра да е доста по мощен и от геимърките , 2-ро , трябва да играеш това нещо всяка нощ с щатите защото да следиш часовата им разлика , 3то , трябва да си много в час с крипто валутите , зада можеш да купуваш акции на борсата и после да ги продаваш в удобен мопмент , 4то , този така наречен як компютър , лапа ток като за световно , всеки неможе да си го позволи това , да го купи, и после да краде ток , ма нали знаеш че требе да доиде чичко ток да ти бърка у таблото , аре не ни праите на балами , и не ни караите да си изваждаме кирливите ризи , щото се знаеме кои сте ., нали се сещаш .
  • 90 Перничанин

    6 1 Отговор

    До коментар #81 от "извидите са следните":

    Приятел аз съм си добре при всички,защото съм учил и работя за себе си,аз си внасям усигуровки и си внасям толкова колкото да имам добра пенсия
    Когато си бил на училище,мислил ли си си за бъдещето или си лапал мухите
    Мога много неща да напиша тук,но ще замълча
    Само ще ти кажа ,че този който иска да просперират го прави още през годините когато са ученици и имат цели в живота си
    Сега вероятно знаеш,че в училище има добри ученици има и слаби и наркомани,на вторите и третите родителите също толкова са заинтересовани от децата си колкото са били заинтересовани и самите те когато са учили
    Хората се делят на две прослойки,трудолюбиви ,които уважавам и на мързеливи ревльовци ,които само търсят под вола теле
    Спирам и всички вас ревльовците ви оставям да мислите
    И нактая ще кажа че който е трудолюбив и последователен е добре
    В българия има хора които вземат доста високи заплати,но са с ценз
    Другите,които сте си бъркали в носовете не ви мисля
    Аз се равнявам с тези които искат и могат
    Не е важно само да искаш,а и да можеш,но за да можеш,трябва да си образован
    Лек ви ден,драскайте си тука и си губете времето

    Коментиран от #99

  • 91 Перничанин

    1 2 Отговор

    До коментар #87 от "ПЕРНИШКИО":

    Братино,тепай гущерите и си свиркай,щом тепаш змии и гущери си добре,гладен нема да останеш,да му мислят другите
    Бих ти дал една идейка ама си мислим ,че сам ще се сетиш
    Износ за италия,там ядът такива твари
    А колкото до това кой ще работи,
    Ми някои си внасят работна ръка,но България не е дорасла за това,някога ще го бъде и това,като лумпените вече няма да могат и да работятще дойдат китайци бе братино

    Коментиран от #104

  • 92 Григор

    14 1 Отговор
    Продадоха държавата. Сега ще продадат и хората за органи, а вие пенсии мислите да получавате
  • 93 Григор

    6 1 Отговор
    Ти знаеш ли колко струва един бабешки далак. Като няма пари за пенсия банката или дядото за да си пазари за ядене ще си продаде я бъбрек я нещо друго да си купи хляб и кисело мляко
  • 94 Григор

    7 1 Отговор
    Пари няма пенсии няма има само "ОРГАНИ" човешки европейски органи на властта и на народа. Европейската солидарност ще ни докара не пенсии да вземаме, а бъбреците да си продадем, за да има какво да ядем
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Григор

    4 1 Отговор
    Машината на капитализма ще ти даде всичко, но в замяна ще ти изпие кръвта, а от остатъка ще произвежда сапуни. Това е системата на един дето процъфтяване с машиностроенето и стана известен в цяла Европа с това. Сега нещата са същите само че се решават по-мирен път без война.
  • 97 Григор

    5 1 Отговор
    Машината на капитализма ще ти даде всичко, но в замяна ще ти изпие кръвта, а от остатъка ще произвежда сапуни. Това е системата на един дето процъфтяваше с машиностроенето и стана известен в цяла Европа с това, но решиха, че е грешка. Сега нещата са същите само, че се решават по-мирен път без война-с Меркелова усмивка изпълнена със солидарност.
  • 98 Димов

    8 1 Отговор
    Хората си правят втора вноска за да взимат допълнително някой лев пенсия, а то излиза, че ще им намалят основната пенсия и въпреки втората пак ще мизерстват.
  • 99 Григор

    6 0 Отговор

    До коментар #90 от "Перничанин":

    Хората не се делят на образовани и сити Ина неуки и гладни. Аз бих казал, че ако образованите направиха нещо добро за света, то това щеше да личи. В този свят се случват неща, които образованите са измислили. Ако мислиш, че света днес се дължи на образованите, то кои са тия дето работят за тях. Така че всеки трябва да заема достойно положение. А тези образованите са тези, които са добре на гърба на всички други, които им изпълняват разпоредбите. Да виждаш някакъв положителен резултат днес от управата на образованите. Защото аз не
  • 100 Григор

    9 0 Отговор
    Факт, че хората не си живеят живота, а се притесняват за пенсия, заплати и разходи. Всичко това говори колко зле живеем, че не мислим за нормалните неща, а искаме да сме финансово обезпечени и ни е страх. Това съсипва здравето ни и обезсмисля всичко.
  • 101 1960

    4 1 Отговор
    "При всички положения е по-справедливо, защото този коефициент 20 процента е доста висок."
    Доста, доста - повече от два пъти. Заложен е на база целия трудов стаж на бъдещия пенсионер , дори и когато не са съществували частните фондове и не отразява учатстието на държавата при формиране пенсиите . То бива да се прави редукция за да има справедливост между пенсиите до набор 1960 и след него, но това се използва за обиране на пенсионерите , родени след 60 г.
    А що се отнася до това, че има възможност пенсиите да се прехвърлят до 5 години преди пенсиониране служи единствено за това, да се закопаят и следващите поколения. Прибират се в момента едни пари от частните фондове, харчат се за няколко години ( докато сме на власт ) , след което друг да го мисли. Не е направено от огромна загриженост за пенсионерите. Друг е въпроса , че и частните фондове са некадърно управлявани.
    КРАЖБА ОТ ДВЕ МЕСТА- ЧЕСТИТО НА РОДЕНИТЕ СЛЕД 1959 Г.
  • 102 Не разбирам

    12 0 Отговор
    А не може ли да се впрегнат 2 милиона цигано да работят вместо да ги издържаме, защото тяхната издръжка идва и от тези фондове?
  • 103 Анонимен

    6 0 Отговор
    Обезсмислят се всички усилия на лоялния български гражданин (данъкоплатец) да внася осигуровки, да плаща данъци.. и един ден някога, ако изобщо достигне възрастта за пенсия, да не може да получи възнаграждение, за което се е погрижил и с което да може да живее пълноценен начин на живот..
  • 104 ПЕРНИШКИО

    3 1 Отговор

    До коментар #91 от "Перничанин":

    НЕ ЯМ ГУЩЕРИ И ЗМИИ , НЕ МИ РАЗБРА СМИСЪЛА КАКВО ИСКАХ ДА КАЖА , АМА АИДЕ СВИРКАИ СИ , ЩОМ СИ НЕ РАЗБРАЛ .
  • 105 Бамбино

    6 0 Отговор
    Умрете е!Заради тормоза и натиска с който тормозите народа ,това заслужавате.Мретееее !!
  • 106 Рашо

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    И да пърдиш ида смърдиш, Костов го направи за да осигури безплатни фондове за негови хора! Прекара го крадливия Симо и плана му се провали.

    Коментиран от #115

  • 107 Next

    3 0 Отговор
    Няма никакъв проблем, бълхарина и без заплата и без пенсия ще си кроти. Ай честито и пак гласувайте за разБойко.
  • 108 Левски

    4 0 Отговор
    Тези коментари по форумите трябва да се забранят и който каквото има да казва,да го казва на площада пред парламента,защото така само си чешете езиците,а "керванът си върви"
  • 109 Bulgaria

    4 1 Отговор
    Искам да се потурча аааааааа, отивам при Ердоган. Защото по турско време е било по добре
  • 110 9мм

    3 0 Отговор
    пари за пенсии няма, но за нов самолет на властта има ! за дрончета има! за второ нсо също .и за колко безсмислени неща още......отворете си очите и ушите всички подкрепящи шайката герб!водят ни към разгром...
  • 111 Дани

    0 0 Отговор
    Защо НОИ , 5 години да работи с парите на хората и при пенсионна възраст да се получи % , парите са на хората стоят като влог и трябва всеки ,когато реши да си ги вземе !
  • 112 Пенционерин

    1 0 Отговор
    Пенсията от НОИ се субсидира от държавния бюджет, а допълнителната пенсии към частните фондове е каквото вкараш, това ще изкараш. Защо се субсидира от държавния бюджет е друг въпрос.
  • 113 Жан Виденоф

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Гласувайте за БСП, те ще ви гарантират пенсия от цели седем долара.
  • 114 от протестиращ

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "456":

    Като за начало трябва не да се правиш на велик по форумите с тежки думи, а да застанеш редом с нас протестиращите. Ама не само ти а всички учители, лекари, адвокати, съдии, жирналисти и най-вече полиция и военни. И сомо и единствено чак тогава може нещо да стане. Ама това е лесно за народ и непосилно за мърша.
  • 115 безпартиен

    1 0 Отговор

    До коментар #106 от "Рашо":

    Ам да, Костов направи много неща и затова след него всяко правителсто само краде и лапа, а той отнася негативите от реформите. Когато нищо не си направил , няма за какво да си виновен.
    Но реформите трябваше да се продължат, а не само да се краде и да се вика 20 години след това " Костов е виновен". Виновен е и че сме в ЕС, НАТО и че спаси от гладна смърт една чисто фалирала държава. Сега е лесно вече - стабилизирана държава, еврофондове и едно голяяямо крадене.
    А що се отнася до пенсиите основния проблем не е в частните фондове,а че държавата иска да намали пенсията от ДОО ( държавната пенсия ) с 20 %. , което си е чиста кражба на държавата от пенсиите на хората.
  • 116 Бончо

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Рошко":

    В момента точно сегашните пенсионери са най-добре.
  • 117 Брах ви лайката гербаджийска

    0 0 Отговор
    Боко и крадливите боклуци да се махат за да усети тоя прост народ че е жив
  • 118 Просто аз

    0 0 Отговор
    Нямам намерение да се ядосвам... Като гледам какво се случва с тази "държава" докато стигнем пенсия тук ще сме останали пенсионери и нехайна младеж следователно не очаквам да получа пенсия дори и 10стълба да ми приемат...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове