Last news in Fakti

18 Февруари, 2020 10:46 7 760 22

Настимир Ананиев: Ако шофираш с алкохол в кръвта от 1.5 на хиляда – задължително затвор

  • алкохол-
  • кръв-
  • пиян шофьор

При управление на автомобил с концентрация на алкохол в кръвта с над 1 на хиляда, задължително трябва да се прилага Наказателния кодекс

Настимир Ананиев: Ако шофираш с алкохол в кръвта от 1.5 на хиляда – задължително затвор - 1
Снимка: БГНЕС

Все още употребата на алкохол и шофирането вървят ръка за ръка в България. Последните случаи с Ангел Джамбазки, заловен с над 1 на хиляда в кръвта, и Явор Бахаров, заловен с над 1.2 на хиляда, показват, че даже и хора, които би трябва да са за пример на обществото си позволяват да шофират след употреба на алкохол. Миналата седмица беше заловена и начална учителка с голямо количество алкохол в кръвта и получи само условна присъда, макар че концентрацията в кръвта и е била 1.8 на хиляда.

От партия Волт заедно с експерти подготвяме предложение за промяна на Наказателния кодекс в частта му за управление на МПС след употреба на алкохол. Първо настояваме Наказателният кодекс да влиза в сила не при 1.2 на хиляда алкохол в кръвта, както е сега, а при 1 на хиляда. Също така при управление на автомобил с концентрация на алкохол в кръвта от над 1.5 на хиляда – задължително ефективна присъда, или с една дума затвор, заяви Настимир Ананиев експерт по пътна безопасност и лидер на европейската формация.

Следващата седмица ще поискам среща с Ани Александрова – председател на Правната комисия в парламента, за да представя нашите предложения. В момента се разглежда Наказателният кодекс в комисия и може тези предложения да бъдат добавени и приети бързо. Също така предложението ще бъде изпратено до всички парламентарни групи в Народното събрание, допълни Ананиев.

Напомням, че пак сме първи по загинали в Европейския съюз, а МВР бави да обяви статистиката за 2019 г., което е доста притеснително, и най-вероятно сме с повече загинали от 2018 г. Трябва да се даде много ясен сигнал към всички шофьори, ако употребяваш алкохол и се качиш в колата ще свършиш в затвора, беше категоричен Ананиев.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В Тайван

    13 1 Отговор
    Ако караш пиян и убиеш някой, получаваш смъртната присъда.

    Коментиран от #6

  • 2 Пиания Майстор

    6 6 Отговор
    А ако си изял 2 кг вкиснали мушмоли и покаже 1,5 на дрегера?
  • 3 Прав чеп

    14 0 Отговор
    Aбе те не могат да се справят с говоренето по телефона, вие ми говорите глупости. Всеки втори си говори без да му дреме. Най-елементарното не можем да преборим, какво остава за другото.

    Коментиран от #14, #16

  • 4 Мирослав

    13 6 Отговор
    Също така трябва задължително да има затвор за шофиране без валидна шофьорска книжка.
  • 5 Главата не е за украса

    22 3 Отговор
    Аз съм напълно съгласен. Ефективна присъда при надвишени промили алкохол в кръвта. Затвор и за шофиране след отнета книжка, а не административни санкции, които не се плащат. Затвор и за друсачите. Те не са по-малко опасни.
  • 6 Balgarin

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "В Тайван":

    Moge samo,ako so clen na VMRO.

    Коментиран от #12

  • 7 Айде,айде

    12 1 Отговор
    Тия на подрастващите ги разправяйте! Как Джамбазки отърва затвора!????А Местан!????А Москов!,??? Абе що си не **ете *айката гнусна!??На тази държава и трябва твърда ръка, пък само на меки китки попада!
  • 8 Саска

    2 0 Отговор
    Това е просто несравнимо -> gеtbаdgіrl. com
  • 9 699

    11 6 Отговор
    Тоя малоумник не иска ли 5 години ефективно за всеки с книжка? Пък човекът да си избира кога да ги лежи? От превишена скорост и разбити пътища има много повече пострадали.
  • 10 оня с коня

    11 1 Отговор
    Да обясни Ананиев КАК СЕ СТАВА ЕКСПЕРТ по пътна безопасност и ВЗЕМАНЕТО НА ИЗПИТИТЕ ЗА "ЛЮБИТЕЛ ШОФЬОР" ДОСТАТЪЧНА "ТАПИЯ" ЛИ Е?А ОТКОГА никому неизвестни Партии с Нулева вероятност да бъдат някога парламентарно представени в НС Ще правят "Предложения за изменение на Законодателството" в БГ?Фрапиращото е,че тоя Набурсучен Образ в края на Статията се заканва дори "набързо" да разговаря с Председатела на Правната комисия в Парламента,пак "набързо " ПРИБАВЯ Предложенията си към предстоящо Разглеждане на Наказ.Кодекс/"шмугва" ги Ловко в Общия пакет/ ,дори "ГАРАНТИРА" Приемането им?!
  • 11 Гошко шофьорчето

    11 0 Отговор
    Подкрепям! Хайде, да не е затвор в буквалния смисъл. Но едни 2-3 месеца общополезен труд -да. Да чисти магистралите или където има нувда от 'хамалски' труд. А за по 'интелигентните' - санитар в спешното. При ПТП, с употреба, да се съди като при опит за предумишлено убийство. А при смъртен случай - предумишлено убийство. Същото и за 'надрусаните'.
  • 12 Чичо

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Balgarin":

    Не си "бАлгарин", а чистокръвен Ц И Г А Н И Н!

    Коментиран от #13

  • 13 Е така де!

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Чичо":

    Абе,чичо, разлика явно не правиш,между български патриот, и македонски такъв!Нищо,де,като ти го сложат още едни трийсетина години мож и да се опомниш!
  • 14 Никой си

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Прав чеп":

    Настимир е най големия ,,експерт,, по пътна безопастност.Що не му публикувате дипломите,да видим какво е учел,къде го е учил.Както и на другия ,че му забравих името. За партия ,,воля,, е ясно..,, експерти,, по всичкология и празни приказки.

    Коментиран от #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 сноу

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Прав чеп":

    Прибави към тях и още толкова смятащи мигача за ненужна екстра, и на Задръстимир идеите изглеждат като буря в чаша вода, ама на дъното...
  • 17 Driving pleasure

    6 0 Отговор
    Нестимирчо е ужасяващ тъпанар! Рядко проста личност! Не че принципно не съм съгласен, ама колко трябва да получи този който е продал книжка на неук манго? Статистиката за загиналите показва, че отнетото предимство е в пъти като причина за фатални катастофи пред шофирането пил. Тъпанар безбожен, който си изкарва кинтичките с ей такива простотии!
  • 18 хагли хрантутници

    3 0 Отговор
    А ако откраднеш 2 крави гледани с труд и мъка ? мамави прависти, хем не работите хем калпави закони !
  • 19 Хидрата

    3 0 Отговор
    А за поддръжката на скапания Аспарухов мост кой ще лежи на платното ? Портата или Тиквата. Или ще си измичт газа с някой бушон по-долна категория.
  • 20 5678

    3 1 Отговор
    То и сега си го има тава наказание над 1,2 промила алкохол от 1 до 3 години затвор,но съдиите не го спазват.Пробацията е по лесния начин,защото в действителност такава не се изпълнява.Така,че затвор трябва да има задължително за употреба на алкохол,убит на пешеходна пътека,убит човек на пътя в града с превишена скорост,независимо дали е на пешеходна пътека или не.

    Коментиран от #22

  • 21 Бай Коста

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Никой си":

    Не "Воля", а "Волт" е!
    Новата измислица на пишман патриотите!
  • 22 Враца Баце

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "5678":

    Абе Льольо, че тогава пешеходците ще се разхождат по пътното платно като на манифестация.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове