Last news in Fakti

19 Февруари, 2020 16:07 889 7

Омбудсманът пред ООН: Домашните престъпления да се наказват още при първия акт

  • оон-
  • диана ковачева-
  • омбудсман-
  • домашно насилие-
  • домашен тормоз-
  • битова престъпност

Да се премахне от Наказателния кодекс изискването за разглеждане престъплението като извършено в условията на домашно насилие само при системност, категорична беше Диана Ковачева на 75-ата сесия на Комитета на ООН в Женева

Омбудсманът пред ООН: Домашните престъпления да се наказват още при първия акт - 1

Да се премахне от Наказателния кодекс изискването за разглеждане престъплението като извършено в условията на домашно насилие само при системност, т.е. три последователни акта на домашно насилие. Това поиска омбудсманът Диана Ковачева по време на участието си в 75-ата сесия на Комитета на ООН в Женева днес.

По силата на нова процедура, тя бе първият национален омбудсман, изслушан от Комитета на ООН и бе официално поздравена от председателя му.

„Смятам, че направените промени в националното законодателство, свързани с борбата с домашното насилие през миналата година са важна крачка, но усилията категорично трябва да продължат, тъй като проблемът е много сериозен. Например, една жена може да бъде убита още при първия акт на домашно насилие, т.е. изискването за системност определено пречи за получаване на по-тежко наказание”, посочи доц. Ковачева.

Тя подчерта, че няма официална статистика колко са жертвите в България, но е факт че над 30 000 сигнала се подадени на „горещата линия”, а през 2019 година средно две жени на месец са загубили живота си в следствие на домашно насилие.

В изказването си пред Комитета на ООН омбудсманът препоръча още да бъдат инкриминирани всички фирми на домашно насилие, включително сексуално и икономическо насилие, да се инкриминират всички форми на психологическо насилие и да се предвиди по-ясна дефиниция на съществуващото определение за преследване.

Доц. Диана Ковачева обърна внимание и на факта, че 30-дневният срок за искане на заповед за защита е твърде кратък и препоръча той да бъде удължен, поиска задължаване на насилника, който да участва в програми срещу насилието, увеличаване на кризисните центрове, особено за София и градове, където няма такива центрове и др.

В рамките на участието си в Женева Диана Ковачева проведе работна среща и с докладчика на комитета на ООН за България г-н Елфин Сафаров, както и с г-жа Цедев, директор за Европа и Средна Азия към Върховния комисар по правата на човека в ООН.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кво?Кво става ва?

    0 0 Отговор
    ООН за България г-н Елфин Сафаров, както и с г-жа Цедев???
  • 2 Onq s konq

    5 0 Отговор
    Една каца като се разсъхне требе им се набият обръчите. Иначе не спира да тече.
  • 3 не на либерал идиотизма

    5 0 Отговор
    тая паатка нормална ли е, дай са ако пръдна и жената веданага да ме засъди за незнам си какъв тормоз, айде стига либералидиотизми ставате вече нагли до безобразие. После младите що не се женят що нямат деца ми с тия тъпизми кой ще рискува бе кухи лейки
  • 4 А бе

    5 0 Отговор
    След като жените уж са равни на мъжете, защо им трябват специални закони и конвенции? То не е Истанбулската конвенция, то не са НПО-та, то не са кризисни центрове. Не могат ли сами да се пазят, ами някой друг да стори това?

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Толераст Толерастов

    2 0 Отговор
    Не ви ли е ясно, че отдавна в западният свят е създадено женско гестапо. На тях това и им трябва стратегически инструмент, с който да мачкат и манипулират. Такива варианти са създадени и в полза на всякакви малцинства и извратени общности. За закрила на детето, за да изнудва и заплашва. Целта е ясна разбиване на патриархалното общество и се-во.
  • 7 Гюльо Пелов

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "А бе":

    Целта е след 10-20г. обикновеният мъж да не сме да гъкне, и да бъде вечно под чехъл. След което мн. мъже започват да не създават семейства. Както един германец в фрг, ако заяви съмнения относно холокоста-директно десетилитка и нагоре не му мърда в кауша. В Норвегия дете каже ли, че родител го погледнал жестоко-на часа идват службите и аувидързейн. А може също така да получи:усл.присъда и глоба.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове