Last news in Fakti

27 Февруари, 2020 11:40 2 319 21

Ангел Кунчев: Вносът на коронавируса у нас е неминуем

  • ангел кунчев-
  • коронавирус-
  • българия

Държавата ще разполага с база данни -информацията ще се предава съответно на регионалните здравни инспекции по местоживеене на пътника

Ангел Кунчев: Вносът на коронавируса у нас е неминуем - 1
Снимка: shutterstock

„Времето на опазването на границите отминава. Вносът на новия коронавирус COVID-19 е неминуем.

Това е ясно от доста време на всеки работещ в тази област. Оттук нататък съсредоточаването трябва да бъде върху възможностите за приемане и лекуване на болните, за да намалим щетите и загубите. Знаем, че вече в почти всички балкански страни има случаи, така че вносът е неизбежен. В историята на медицината няма страна, която да е спряла разпространение на въздушно-капкова инфекция, с предприемането на каквито и да е мерки за контрол. По-важното е да има къде да бъдат приемани и адекватно лекувани хората, така че дори този нисък праг на леталитет (смъртност) от 2% да бъде снижен максимално и да спасим колкото се може повече възрастни хора.“ Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг на Националния оперативен щаб, съобщи novini.bg.

Броят на полетите, които седмично пристигат от Италия в България, е 34. Повечето от тях в момента кацат на Терминал 1 и понякога това създава затруднение в обработката, тъй като трябва пътниците да попълват анкетни карти и да се преминава през термокамерен контрол. По тази причина, за да бъде улеснена обработката, е създадена нова организация. Пристигащите от Италия и кацащи на Терминал 1 на летище София ще преминават по отделен коридор, за да няма смесване на потоците и за да се съкрати времето за престой на летището.

„За да улесним още повече нещата, тъй като всички полети са организирани по начина София - Болоня, или където и да е - София, анкетни карти ще бъдат раздавани и от стюардесите по време на самите полети. Днес ще тестваме онлайн форма за попълване, така че на страницата на СРЗИ хората да могат, още дори преди да тръгнат към летището, да попълват информацията. Пътниците ще получат QR код, който ще показват на летището и това ще бъде напълно достатъчно“, обясни доц. Кунчев. Той коментира, че и по този ред държавата ще разполага с база данни -информацията ще се предава съответно на регионалните здравни инспекции по местоживеене на пътника, за да бъде впоследствие предоставяна на общопрактикуващите лекари, с цел последващ контрол.

По темата за личните предпазни средства главният държавен здравен инспектор уточни, че Министерството на здравеопазването е осигурило необходимите количества за екипите, работещи по летищата и границите, екипите на центровете за спешна помощ, които имат отговорност за транспорта на евентуални случаи, за инфекциозните отделения, които ще работят с такива пациенти, както и за служителите на гранична полиция. Там, където е наложително, може да бъде отпуснат допълнителен ресурс.

По отношение на общопрактикуващите лекари в България доц. Кунчев посочи, че техният брой е 4500. Те са самостоятелни юридически лица, сами обезпечават дейността си и следва да са снабдили практиките си с лични предпазни средства. Това е задължение на всеки общопрактикуващ лекар, беше категоричен Ангел Кунчев. По думите му не само в България, но и в целия свят има недостиг на лични предпазни средства.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    7 1 Отговор
    нормално, в тая държава само внасяме нищо не се изнася. износът на Гробвид-20 вируса кога ще стане?
  • 2 Ох Ангеле

    3 0 Отговор
    Ти като се появиш, работата е на,, филе,,...!
  • 3 факт

    10 1 Отговор
    Герберастията е по-опасна от коронавируса.
  • 4 Месар

    6 2 Отговор
    Аз пък изнасям хуешко месо
  • 5 Потрес

    19 2 Отговор
    Слушах днес интервюта как всичко е спокойно, няма никакви ядове... с онова гнусно привидно спокойствие и онзи фалшив тон... така ни лъжеха и за Чернобил, че всичко е спокойно и няма проблеми! Каква е разликата?!

    Коментиран от #17

  • 6 Пътник

    13 1 Отговор
    Не само възрастните хора, всеки с хронична болест или слаба имунна система е пътник!
  • 7 мани мани

    3 0 Отговор
    че ние почти всичко внасяме от чужбина :) ето внесохме си и вируса :) вносен е! марков! ехаааа! т'ва да не ти е икономикс ва мушмул :) внос хахахха други са термините, но к'о се пъна да блещя
  • 8 Нобелов комитет

    3 0 Отговор
    Рано е да се твърди, че COVID-19 ще получи Нобелова награда за мир и покой.
  • 9 мани мани

    6 0 Отговор
    бате бате, иди да внесеш нещо в северна корея :) ща застелят и очичките им няма да склепнат :) не вярвам там да имат случай, но ще следя де ... ние сме си глупаци и продажни, т'ва е ясно... внос:))))) ма ки тъпири се пънат по медиите да ни обясняват хахахаха
  • 10 Аман от безхаберие

    6 0 Отговор
    Отдавна трябваше да затворят всички граници за 14 дни!

    Коментиран от #11

  • 11 До 10

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Аман от безхаберие":

    Коронавирусът не идва случайно от пътниците в Китай, а от лабораториите на САЩ!!! Ако ще цялата държавата да затворим, пак ще ни вкарат вируса!!!! Абсолютно немислимо е вируса да се разпространява случайно толкова бързо по света, чрез китайските летища, защото в Китай вече трябваше да има над 500 милиона заразени. Щом е толкова лесно българин, германец, италианец, да се заразят с вируса в Китай и да го разпространят бързо сред своите съграждани, би трябвало Китай вече да е изцяло затворена държава, защото там живеят толкова нагъсто, че минимум 50% от населението им вече трябваше да е тръшнато
  • 12 Койчо

    1 1 Отговор
    Ако не с пътуващите вирусъ ще влезне с боклуците.
  • 13 Cov19 биотероризъм

    2 0 Отговор
    Националната сигурност днес зависи от успешната борба с коронавириса, който според индийски учени е синтезиран от два коронавируса в природата, с добавка от четири СПИН подложки. Става въпрос за био-тероризъм. Единственият български учен компетентен в борбата с био-тероризма е професор д-р Плочев, на 69 години. Този човек завежда Първа инфекциозна клиника във ВМА - София, която има нищожния капацитет от 40 легла. Опасността е високият риск от заразяване с фатален край за лекаря-инфекционист, който може да организира борбата с cov-19 в България, автор на монографии за СПИН и био-тероризъм.

    Повечето инфекциозни клиники в България са в изключително лошо състояние, като тази в Пловдив е в ремонт.

    Положението в българската медицина е плачевно и пред фалит, който ще струва живота на немалко българи и ще разстрои и фалира цялата икономика.

    Вместо да бъде махнат вредният министър на здравеопазването - жалкият лъжец на мед. сестрите и лекарите - икономистът Кирил Ананиев, заедно с неговата зам. министърка икономистка Жени Начева и екстрено, спешно, аварийно да бъде сложен за министър човек, който да организира борбата с коронавируса, Каракачанов ни се фука, че щели да се изхарчат повече от милиард лева за кораби, които просто не са на дневен ред.

    Ако премиерът Борисов и министър Каракачанов мислят поне малко за българските граждани, то те незабавно трябва да последват примера на израелските мерки за сигурност срещу био-терористичната атака срещу Европ

    Коментиран от #14

  • 14 CoV19 биотероризъм

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Cov19 биотероризъм":

    (продължение)

    Ако премиерът Борисов и министър Каракачанов мислят поне малко за българските граждани, то те незабавно трябва да последват примера на израелските мерки за сигурност срещу био-терористичната атака срещу Европа.

    Парите за строеж на новите кораби трябва да бъдат пренасочени за борба с био-терористичната атака с CoV-19.
  • 15 SAAB

    2 0 Отговор
    4500 лекари ще отидат курбан.......обаче при тях средно 30 души преминават дневно......за няма седмица цялата нация е заразена !
    Това ,което крият от вас е ,ЧЕ дори преболедувалите остават с увреден бял дроб и ,че имунитет не се придобива тоес може да повтори ......другото ,което крият е ,че вирусът е саздаден в лаборатория и удря Китай с умисъл .......крият също ,че създателят но вируса е мъртав от 04 02 . 2020 г.
  • 16 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ВЕГЕТАРИАНЕЦ ЛИ СИ АКО КОНСУМИРАШ ВИРУСИ ????
  • 17 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Потрес":

    Така си е, аз също се потресох. Но всичко за мен е с цел само и само да няма паника за да не пострада рейтинга на вожда. Повдига ми се от гнусните манипулации и лъжи на този човек.
  • 18 Анонимен

    0 0 Отговор
    Ако се поставяха всички под задължителна карантина при влизане в страната, вируса щеше да е овладян, а пътуващите щяха да са вероятно е стотици пъти по-малко.
  • 19 идиоти много

    0 0 Отговор
    Всеки ден управляващите ни набиват в главите"неминуемо, ще мрем,няма да се размине,ще има и болни българи, но бъдете спокойни,защото виждате какво става по света,разграбени са магазини..не стигат маски..Един вид ни подстрекават за същите действия,целенасочено,ежеминутно.КРЕТЕНИ.
  • 20 Бесен

    0 0 Отговор
    Какви мерки да вземат като гледат за какво да харчат и крадат. А Борисов с плана ран-ът да останем три молиона сега му идва дюшест за парите които е вземал. Какво очаквате ит тези алчни хора. Затова идвА възмездие за тях алчните Честните хора да бъдат спикойни и да се молят за здраве и изцеление. Българите се хранят с кацерогенна храна дишат замърсен въздух и имат слаба имунна система И товА не е случайно. Всичко е умишлено. Има облъчване с психотронно оръжие. Егати демкокрацията. По въздуха се пускат вируси които са и във ваксините. Дръжте се българи. Бог с със честните Даму мислят крадците.
  • 21 Бесен

    0 0 Отговор
    Какви мерки да вземат като гледат за какво да харчат и крадат. А Борисов с плана плана ран-ът да останем три молиона сега му идва дюшест за парите които е вземал. Какво очаквате ит тези алчни хора. Затова идвА възмездие за тях алчните Честните хора да бъдат спикойни и да се молят за здраве и изцеление. Българите се хранят с кацерогенна храна дишат замърсен въздух и имат слаба имунна система И товА не е случайно. Всичко е умишлено. Има облъчване с психотронно оръжие. Егати демкокрацията. По въздуха се пускат вируси които са и във ваксините. Дръжте се българи. Бог с със честните Даму мислят крадците.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове