28 Февруари, 2020 11:47 4 393 28

Готвим износ на ток за Италия чрез подводен електропровод

  • черна гора-
  • електричество-
  • електроенергия-
  • енергетика-
  • аец белене-
  • душко маркович

Премиерът Борисов обсъди енергийното сътрудничество с Черна гора с колегата си Душко Маркович

Готвим износ на ток за Италия чрез подводен електропровод - 1
Снимка: МС

„Високо ценим активизирането на отношенията между България и Черна гора. Двустранното сътрудничество спомага и при справяне с общите предизвикателства“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с премиера на Черна гора Душко Маркович, цитиран от правителствената пресслужба. В хода на разговора бе отбелязан потенциалът за разширяване на двустранните връзки в икономиката, инвестициите, туризма, енергетиката.

Българският премиер изтъкна, че страната ни разглежда като изключително перспективни предложенията за използване при взаимен интерес на подводния електропровод, свързващ Черна гора и Италия, както и за евентуално участие на страните от региона в АЕЦ "Белене". „Реализирането на тези двата проекта може да доведе до задълбочаване на енергийното сътрудничество между нашите страни“, подчерта министър-председателят Бойко Борисов.

Темата за формиране на смесена компания за износ на електрическа енергия от България до Италия през подводния кабел между Черна гора и Италия, както и възможно балканско участие в АЕЦ "Белене", бяха поставени по време на официалното посещение на премиера Борисов в Подгорица на 2-3 септември 2018 г. Вече е формирана двустранна работна група по енергийните въпроси, която ще се заеме с проектите.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че българските предприемачи проявяват интерес към инвестиции в региона на Балканите. В този контекст се приветстват действията за очертаване на потенциални области за привличане на инвестиции от България.

По отношение на насърчаването на контактите между бизнес общностите на двете страни бе отбелязано, че предвид традициите и опита на България е подходящо да бъде обсъдено евентуално сътрудничество и създаване на смесени предприятия или клъстери в селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, енергетиката, транспортните услуги, строителството, телекомуникациите.

Акцент в срещата между министър-председателя Бойко Борисов и премиера Душко Маркович бе европейската интеграция на Черна гора. „Вашите усилия и напредък по пътя към интеграция в ЕС са пример за региона”, посочи премиерът Борисов пред Маркович.

Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че България като съпредседател на Берлинския процес от 1 януари т.г. ще продължи да насърчава Западните Балкани по пътя им към Съюза, защото това води до стабилност, мир и просперитет в региона. А подобни резултати са в полза на цяла Европа. Борисов добави, че България бе сред държавите, които оказаха най-силна подкрепа на Черна гора за присъединяването ѝ към НАТО.

В рамките на срещата между премиерите Борисов и Маркович бе поставено на внимание насърчаването на туризма между двете страни. В тази връзка български представители ще участват в Международното изложение по туризъм, хотелиерско обслужване и кетъринг през март в Будва.

През м. г. у нас са регистрирани 7140 посещения от черногорски туристи, което е с 1,5% повече спрямо 2018-а. Българските туристически пътувания в Черна гора са 16 016 като ръстът им на годишна база спрямо 2018-а е 56,2%.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха

    43 4 Отговор
    После да не внасяме от Турция петорно по скъпо
  • 2 Дедо ви

    47 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Готвим износ на ток за Италия чрез подводен електропровод"....Че откъде ще го вземем тоя ток? Тая зима се наложи да внасяме от Турция и Румъния. Белене не се строи, не ни трябвала атомна централа. Сигурно ще правят ток от тикви.

    Коментиран от #21

  • 3 Ъъъеее

    28 2 Отговор
    Важното е да се вземе комисиона. Преливай от пусто в празно.
  • 4 Ивайло

    38 2 Отговор
    Какъв износ на ток, бе??? Ние нашия енергиен пазар не можем да си задоволим, та ще изнасяме на италианците!!! АЕЦ Козлодуй не е това което беше, откакто му спряха повечето реактори!!!
  • 5 Иванчо от детската градина

    37 1 Отговор
    Газ нямаме - газов хъб правим. Ток внасяме - подводни далекопроводи за износ на ток ще строим. И после се чудим къде са ни парите за пенсии, заплати, ремонт на болници ......
  • 6 ssssssss

    26 0 Отговор
    То за нас няма...АЕЦ-а го ликвидира Кунева-Пръмова, ТЕЦ-овете вървят към закриване, вода за ВЕЦ няма...големите патриоти които ни управляват от 30г. ще ни вържат изцяло енергийно към Турция.
  • 7 Китайски Фермер

    11 0 Отговор
    Аз готвя внос на коронавирус в България
  • 8 Onq s konq

    20 4 Отговор
    Тея алабализми с Белене немат край. Проектът АЕЦ Белене може да бъде завършен единственно от Руснаците. Може и от Америка или пък Франция,, но тогава трябва да купим нови реактори и оборудване от тях, а това са мнооого пари. А тея глупости на Бойко как щел на Руски реактори да слага американски или френски турбини, немат нужда и от коментар. Все едно на Москвич да сложиш турбина от БЕМВЕ. Да оди Бойко и да се помили на бай Дончо да направи един завод на Форд в Белене. Че да живне района

    Коментиран от #19

  • 9 Пръмова

    12 0 Отговор
    Навремето се погрижих за АЕЦ Козлодуй. Спете спокойно, деца! 🖕🖕🖕😂😂😂🐷🎃
  • 10 Тоя ще избие рибата

    13 0 Отговор
    Готвел износ , от къде и как ??? Това като на бай тошо резолюциите от срещи на високо ниво "Ние сме за мир в космоса "......
  • 11 ПРЕСА

    12 0 Отговор
    ОБСЪЖДАХТЕ ЛИ ЗАЕЧАРНИКА В БАРСЕЛОНА
  • 12 българин

    3 0 Отговор
    Мое на доганя теца да заработи да му продаваме тока
  • 13 Мнение

    7 1 Отговор
    Дори да имаме ток за износ, икономически не е изгодно да се пренася на такива големи разтояния, при увеличаване дължината на проводника има голяма загуба на електричество. Закона на ОМ за топлината. Въпреки че загубата се компенсира с трансформатори пак е не рентабилно на толкова далечни растояния. Но трябва приказка да става. По добре би било да се предложи да изнасяме Фолцвагени.

    Коментиран от #22

  • 14 665

    9 0 Отговор
    За Италия токэт от нас , боклука от тях. Е те това е бизнес. Да му мисли електората за последиците.
  • 15 Centurion

    9 0 Отговор
    Не зная какво готвите,но ако до 10 г няма построени поне два реактора в Козлодуй или някакви заместващи мощности,ще бъдем на режим,или ще внасяме ток от страни на които сме продавали десетки години!!!
    Хайде Бойко,отдава ти се възможност да построиш два реактора на цената на две Атомни централи,нали това е основното ви препитание в ГЕРБ???

    Коментиран от #17

  • 16 Рошко

    4 0 Отговор
    А помислих че ще правим бартер ток за боклук
  • 17 Све

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Centurion":

    Цената беше 6 милиарда. Сега е над 10 ! Затварянето на двата блока в Козлодуй беше тежко престъпление. Това са акти на държавна измяна !!!
  • 18 чи ба мисирки с вишо

    9 0 Отговор
    Кви пет лева ,ОТ ДВА МЕСЕЦА ВНАСЯМЕ ТОК ОТ ТУРЦИЯ,да си ходи вече в барцелоната
  • 19 ежко

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Onq s konq":

    Мнооого ги разбираш нещата!Ай сиктир!
    Руснаците се спукаха да слагат газови турбини Сименс на техните блокове за ко-генерация, ТЕЦ 2- старата яаст работи с турбини Тошиба, не можело!
  • 20 hmhmhm

    4 0 Отговор
    ще го пакетират в щайги по 5 кВ
  • 21 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо ви":

    За ТИКВИ като теб, от тикви разбира се. Да си чувал за енергийни борси, не разбира се. Такива като теб да си стоят на село и да си гледат тикви.
  • 22 Коректор

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мнение":

    По-добре да беше оставил мнението за себе си .А закона за който споменаваш е на Джаул-Ленц.

    Коментиран от #24

  • 23 Шляхтиц

    3 0 Отговор
    Каквито управляващите политици, такива и пишещите журналисти. ТОК е един от измерителните параметри на ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА ЕНЕРГИЯ .......... ПЪЛНИ НЕГРАМОТНИЦИ. Тази зима ВНАСЯХМЕ електрическа енергия. Атомни реактори с остатъчен ресурс 20 години бяха извадени от експлоатация в АЕЦ Козлодуй. БЕЛЕНЕ се превърна в СТОУНХЕНДЖ. И сега ще изнасяме електроенергия по поводен кабел ???????? МАЙКО МИЛА, ЗАЩО СИ МЕ РОДИЛА В ТАЗ ПРОКЪЛНАТА ДЪРЖАВА ?????????
  • 24 Мнение

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Коректор":

    Вярно така беше. Джаул и Ленц за количеството електричество и за топлината.
  • 25 9689

    2 0 Отговор
    То няма жица...
  • 26 Питане

    2 0 Отговор
    А на каква цена ще да го изнсят?
    И на каква цена ще внасят после а?
    Оти по достоверни източници има недостиг на ток и внассяме.
    Нека краварските централи да изнасят.
    Що нии,че плащаме толко скъп ток от тях,а че изнасяме от по ефтиния а?
    Просто е Прос народ всеки го командва.
  • 27 Коко

    2 0 Отговор
    Какво стана бе Боко нали Белене беше гьол нали щял да фалира държавата този проект сега ще кажеш че държавата няма да даде нито лев да ама не защо бе Боко си толкова посредствен
  • 28 1122

    0 0 Отговор
    Нали за нас нямаше да стигне? Ей много лъжете бе спрете се най сетне!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове