10 Март, 2020 15:00 1 800 15

Ешерихия коли във водата на Ботевград

  • ботевград-
  • ешерихия коли

От сдружение „За чиста вода“ са алармирали за резултата Регионалната здравна инспекция и чакат тяхната проверка

Ешерихия коли във водата на Ботевград - 1
Снимка: БГНЕС

Жители на Ботевград алармират за лошо качество на водата и призовават институциите да вземат мерки. От сдружение „За чиста вода“ посочват, че тя е опасна и вкусът ѝ е променен, а това се доказва от експертиза. Проверката е направена по искане на сдружението от акредитирана столична лаборатория, съобщава бТВ.

Екип е отишъл на място в Ботевград и е взел проби от случайно жилище, което се намира в район, близо до центъра. Резултатите показали наличие на ешерихия коли и на ентероколи, като според нормативната уредба за качеството на питейната вода това не е допустимо.

От организацията отбеляза, че присъствието на тези микроорганизми в питейната вода означава наличие на фекален замърсител.

"Казаха ми вашата проба свети. Има много неща, които ние не сме акредитирани да изследваме. Но най-общо казано тази вода не се хлорира и не се пречиства", допълни председателят на „За чиста вода“ Иван Николов.

По думите им след излизането на тези резултати са се свързали с Регионалната здравна инспекция и са поискали от същото място да се вземе проба и да се провери от официалната лаборатория. От РЗИ са отишли и са взели проба, но все още няма информация какви са резултатите, казаха от сдружението.

Питейната вода за града се осигурява от яз. „Бебреш“, за който в края на миналата година стана ясно, че достига своя минимум. Отговорните институции посочиха, че за проблема със снабдяването на Ботевград е допринесла и работата на МВЕЦ „Бебреш“ в период, в който на централата не е било разрешено да черпи вода от водоема.

Николов посочи, че яз. Бебреш не е санитарно-охранителна зона и не е подходящ за водоснабдяване на населението. По думите му повече от 20 години в Ботевград водата не се ползва за питейни нужди, но с нея се къпят и си мият зъбите, което също е риск.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поклон пред гяурите

    6 3 Отговор
    Дееба простите хора
  • 2 Факт

    10 0 Отговор
    Ешерихия коли и легионела са причината за смъртта на над 2000 души в България през 2019 г
  • 3 ГРОБ ще ни погребат

    15 1 Отговор
    Нищо не може да се мери с чумата ГРОБ
  • 4 мани мани

    6 0 Отговор
    дайте на виновните да я пият! 3 дни само на вода да са! после в болницата на техни разноски!
  • 5 нов ден

    3 2 Отговор
    човек да го е страх да спре при каките там, като знае с каква вода се мият сутрин и вечер, ще пропадне бизнес за милиони, нов ден, ново двадесет, е докога така, ще се намери ли някой да спре този разпад в държавата, дето върви от 30 години
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Старата школата

    2 0 Отговор
    ТОВА СА НЯКОИ НЕ ПОПУЛЯРНИ МЕРКИ, КОИТО ГЕРБ ЩЕ ПРИЛОЖАТ ПО ВРЕМЕ НА МАНДАТИТЕ СИ.КАЗВА СЕ НЕПРЕДСКАЗУЕМОСТ НА ДЕЙСТВИЯТА СРЕЩУ ПРЕДСКАЗУЕМОСТ НА СЪБИТИЯТА.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 независим

    7 1 Отговор
    Този двутактовият И.Николов е марионетка на собственика на МВЕЦ "Бебреш" и най нагло заблуждава, че водата която пият в Ботевград от 33 години е негодна за пиене, за да я ползва ВЕЦА на олигарха Златев !!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Много жалък и зависим човечец !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 12 Иво

    2 1 Отговор
    Кал и отрова тече по чешмите,а цената стана почти 3лв за кубик.
  • 13 Тончо

    2 2 Отговор
    Пълни глупости от това т. Нар сдружение. Златев иска язовира за ВЕЦ и плаща на тия смешки да говорят глуппсти. Цитирате непотвърдена, платена информация на Бтв
  • 14 така така

    2 2 Отговор
    .. с любов от кмета на Ботевград.
  • 15 ДОКО

    0 0 Отговор
    ТАКИВА СА ПЛОДОВЕТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА БРАТ..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове