Last news in Fakti

17 Март, 2020 11:47 1 230 20

Нинова: Частните и държавните болници да влязат в еднакъв режим

  • корнелия нинова-
  • частни болници-
  • нзок

Ако частните заведения откажат - да им бъдат спрени парите от НЗОК, заяви лидерът на БСП

Нинова: Частните и държавните болници да влязат в еднакъв режим - 1
Снимка: БГНЕС

Частните и държавните болници да се приведат в еднакъв режим, а ако частните заведения откажат – да им бъдат спрени парите от НЗОК.

Всички мерки, които управляващите предложиха във връзка с обявеното извънредно положение у нас липсват като текст в законопроекта, който трябва да бъде гласуван в Народното събрание, заяви пред бТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

За „Тази сутрин“ тя подчерта, че в Закона никъде не е записано заявеното от финансовия министър Владислав Горанов, че държавата ще поеме 60% от възнагражденията на работещите в засегнати от мерките фирми.

„Пише, че при отпуски, неплатени при това, работодателят е длъжен да плати 50% от възнагражденията, а не държавата. Ето го противоречието“ обясни Нинова.

„Загърбихме противоречията, защото сме отговорни хора и виждаме колко опасна е болестта и за здравето, и за икономиката. В такива моменти няма нужда от самоцелно опозиционно поведение“, допълни тя.

В Народното събрание предложението за въвеждане на извънредно положение получи подкрепата на 201 от общо 240 народни представители.

Нинова изтъкна, че в предложението е имало няколко точки, с които БСП не е била съгласна. Тя коментира, че Министерски съвет е искал безсрочно положение, а от левицата са поискали да има срок, а след това ако се наложи – да бъде удължен.

„Овен това се даваха неограничени правомощия на МС. Ние бяхме против това. И двете възражения бяха приети“, обясни тя.

От БСП предложиха и да бъдат замразени плащанията на битовите сметки (ток, газ, вода), като това да важи и един месец след излизането от извънредните мерки.

„Не искаме да бъдат опростени тези задължения, а да бъдат отложени за времето, в което хората ще се върнат на работа и ще имат средства. Не искаме в този период да се трупат лихви“, обясни тя.

Според нея предложението също не е изведено като текст в Закона.

Като лош текст в Закона Нинова определи мярката, че ще се наказват медицински лица, които отказват да си изпълнят задълженията. Тя обясни, че като наказание е записано до 1 година пробация и 1000 лв глоба.

„Вместо да осигурят условия на труд – въвеждат наказания. За сметка на това за спекулантите няма нито дума. Ние настояваме за санкции. Глобата за тези, които трупат дивиденти на гърба на заразата е 100 лв.“, подчерта лидерът на БСП.

По думите на Нинова не се знае и как ще бъдат разпределени 500-те млн. лв. за малкия и среден бизнес през Българската банка за развитие.

„Всеки извънреден лев в извънредно положение от данъците на гражданите и европейските средства да се харчи чрез актуализация на бюджета в НС, а не през прозореца на джипа“, категорична беше тя.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аноним

    26 16 Отговор
    То така става , тая има ли 8 клас

    Коментиран от #2

  • 2 слаботоков

    23 10 Отговор

    До коментар #1 от "Аноним":

    Не,няма!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 вашето мнение

    19 13 Отговор
    Няма да стане, мафията в бели престилки няма да го позволи. Някък си няма да бъде прието радушно от гробарската шайка това предложение. Ще бъде окачествено като популистко. Четете по надолу коментарите на гербавите и ще видите, че съм прав.
  • 5 сега е така

    5 2 Отговор
    да влязат ма ГЕРБ управляват и няма как да стане.
  • 6 pepy

    21 4 Отговор
    Българофобска Смехотворна Партокрация
  • 7 Коронела

    27 3 Отговор
    Първо червения проф. Гайдарски / бивш министър на МЗ/ да даде пример с неговата частна болница. Сиреч, Другари дайте да дадем!
  • 8 Цъфнал гербер

    8 3 Отговор
    А как да ги затворим като са на наши хора и се отчитат правилно
  • 9 Антикомунист поучаващ как да се спасите

    7 19 Отговор
    Световното карантиниране няма да подмине и руската армия, така че парада на глупостта за 9 май няма да се състои никога повече! Ще го гледате на запис от 2019 година 😂😂 Комунистите и атеистите в България ще мрат от яд, злоба и страх защото са прецакани от Кремъл и нямат нужната противоотрова, а служиха на Кремъл почти 20 години!! В тази страна е твърде вероятно да оцеляваме само ние чистите руснаци и то кръстени в Руската православна църква, защото българската не е православна....Не ви го пожелавам, но е твърде възможно да не доживеете разболяването си от коронавирус и да починете от злоба и страх...На тези, които имат нужната "кръвна група" в произхода си пожелавам успешно справяне с това генно биологично оръжие!! На живите-мъртви /атеистите, атакистите и комунистите/ пожелавам поне да не умрат от злоба!! Намерете си кръстници още днес, покръстете се още утре, покайте се иначе "отивате на кино", където вечно ще гледате филмът "Путин в моят земен живот"😂😂😂

    Коментиран от #13, #16

  • 10 G Draganov

    11 3 Отговор
    Лично Мутафчийски каза, че не е опасен и повече хора ще умрат от обикновенният грипен вирус. Нинова само нагнетява паниката.
  • 11 Деси

    11 4 Отговор
    А какви условия на труд в Техноимпекс?
  • 12 Гост

    12 0 Отговор
    Кажи го на Шиши............
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ха ха ха

    5 5 Отговор
    Прозира истината, че правителството проспа превантивните мерки. Сега ще гоним с цървули бързия влак. Кой продаде апаратите за командно дишане от държавен резерв. Да се арестува.
  • 15 El chochone

    3 11 Отговор
    Бравооо Нинова. Пукай гербарски тикви. Ос*ха се.
  • 16 Алфа Мастийо

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Антикомунист поучаващ как да се спасите":

    ти ли си ма, кучко?
  • 17 Гражданин

    3 0 Отговор
    За частните болници правителството нищо не казва,а само за държавните, аршина е различен. Защо да ги товарят а само да източват здравната каса в другите страни частните болници са малко но се издържат от богатите пациенти.
  • 18 КУрнела-тиквата от селО КрУшовица.

    2 2 Отговор
    С част от откраднатото покрай Техноимпекс' ще трябва да връщам надвзетите държавни субсидии. Не, не ми е оферта. Заповядвам всички червени тролове и червени доброволци, събирайте пари за' Позитано' #20.
  • 19 007

    3 0 Отговор
    Дали трябва да се занимава някой стези крадливи частни болници, после няма да може да им се наплти касата за "спасителната дейност". По-добре е да си платят за да не участват. Дори е добре да си дадат офертата с цена и условия, та да се знае защо те не стават.
  • 20 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    ВЕДНАГА ДА СЕ НАЦИОНАЛИЗИРАТ -МНОГОПРОФИЛНИТЕ ЧАСТНИ БОЛНИЦИ -ВЕДНАГА !!!! СПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ ЧАСТНИ БОЛНИЦИ -ОТ РОДА КАРДИОЛОГИИ ДА СИ РАБОТЯТ СЪС ЗК !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове