Last news in Fakti

18 Март, 2020 10:45 1 648 20

Зарков: Само с рестрикции и репресии няма да се справим с кризата

  • крум зарков-
  • извънредно положение-
  • нс

Не си противоречат здравните мерки и икономическите и социалните мерки

Зарков: Само с рестрикции и репресии няма да се справим с кризата - 1
Снимка: БГНЕС

„Закон за мерките по време на извънредно положение трябва да има. Това, което обаче не ни хареса, е съдържанието на този закон. Всъщност, предназначението му е двойно – от една страна, той трябва да узакони различните рестрикции, въведени в извънредното положение, но от друга страна, той трябва да организира онези компенсаторни и предпазни мерки, които да направят така, че когато тази санитарна криза приключи, да не последва тежка икономическа и социална криза. Именно тези мерки липсват в този закон и затова ние не го подкрепяме“. Това каза Крум Зарков, зам.-председател на ПГ „БСП за България“ пред БНР.

По неговите думи всички парламентарни групи и хора разбират, че абсолютен приоритет е здравето, но това само по себе си е половината задача, тъй като запазването на здравето провокира различни мерки, които ако не бъдат предприети, то тогава ще попаднем в дилемата – да сме здрави или да гладуваме. „Това е недопустимо. Трябва да се правят и двете, навсякъде по света и около нас се правят и двете“, категоричен бе Зарков.

Според народния представител от левицата мерките не бива да се съдят по техния радикализъм, а по тяхната ефективност. Той подчерта, че трябва да се спазват указанията на щаба от специалисти, които ако препоръчат нещо, включително карантина, тя трябва да бъде въведена, но това трябва да се случи чрез закон.

„Само с рестрикции и репресии няма да се справим – това са задължителни неща, но те съвсем не са достатъчни. Не бива и не можем да си позволим тази санитарна криза да ни върне години назад и да ни поставя пред предизвикателства, които ще оставят хората без работа и без доходи. Не си противоречат здравните мерки и икономическите и социалните “, добави Зарков.

„Втората причина, поради която не подкрепяме Закона за мерките по време на извънредно положение, е, че в него има неща, които нямат място там. Абсолютно ненужно е в момента да се размахва тоягата пред лекарите, към които всички гледаме с надежда. Няма нужда от заплахи, за да осъзнаят те нивото на своята отговорност или да им се размахва пръст да не протестират и да не казват в какво състояние болниците заварват тази криза“, каза още Крум Зарков.

По повод закона, третиращ всяването на паника чрез подаване на невярна информация, Зарков припомни, че БСП вече веднъж се е възпротивила на подобно предложение – приетите вече в Наказателния кодекс мерки за нарушаването на карантина. „Сега това биха били третите промени в Наказателния кодекс, предизвикани от кризата „коронавирус“. Не е Наказателния кодекс инструментът за борба с инфекциозните болести и подобен подход не е приемлив. Не на последно място, кризата ще отмине, но тези текстове в Наказателния кодекс ще останат“, коментира още социалистът.

„Извънредното положение е необходимо, ситуацията е тежка. Няма нужда нито да се подценява, нито пък апокалиптично непрекъснато да се говори колко е страшна. Имаме нужда от спокойствие и така, както изискваме от хората самодисциплина, ние също трябва да се самодисциплинираме – всеки орган да си свърши работата. Министерският съвет трябва да прилага мерките на кризисния щаб, главният прокурор трябва да следи ситуацията да не се използва от недобросъвестни хора за правене на лесни пари, а ние, като законодатели, трябва да направим качествено законодателство, което да облече тези мерки в закон, от една страна, и от друга страна, да даде глътка въздух на тези хора, които ще бъдат сериозно притеснени през този период“, завърши Крум Зарков.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атакуват лекарите

    12 3 Отговор
    защото гледат да ликвидират народеца вече 30 години.
  • 2 Военно положение

    4 3 Отговор
    и незабавна комасация на всички аптеки и магазини за хранителни стоки, защото това са нормални мерки в условията на война.
  • 3 вашето мнение

    11 10 Отговор
    Ако сте истинска опозиция е нужно с цената на всичко да озаптите въжделенията на гешефт. Свободата струва повече от евентуалните жертви. Борете се за това.

    Коментиран от #5

  • 4 Госあ

    10 3 Отговор
    Най ефективно ще бъде работодателите да бъдат задължени да направят тестове на служителите си. Толкова е просто. И изобщо да бъдат задължени да правят медицински прегледи два пъти в годината. Като в Япония примерно. Нали насърчават частната собственост. Айде тогава. В противен случай, това не е държава с частна собственост, а джунгла.

    Коментиран от #8

  • 5 SAAB

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "вашето мнение":

    За коя свобода става въпрос ? Щото я превърнаха в свободия .....и безнаказаност ! Сопа е нужна , здрава и тежка !
    Свободата е на върха на бойното копие .......:)

    Коментиран от #6

  • 6 вашето мнение

    9 5 Отговор

    До коментар #5 от "SAAB":

    Прав си, но не напълно. Никоя диктатура не е по-добра от лошата свобода. Между другото преди появата на бойко методиев борисов в България никога не е имало диктатура.

    Коментиран от #16

  • 7 вашето мнение

    9 4 Отговор
    И още нещо с вируса се бори имунната система не диктатурата. Диктатура въведена с обяснението, че ще се бори с вируса е по-страшна от самия вирус.
  • 8 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    И веднага давам пример, логичните неща веднага се намират в Гугъл, ЮАР: „Това означава, че работодателите трябва оправдано да прилагат медицински тестове на служители по време на епидемия. Чрез прилагането на неевазивни медицински тестове работодателят може да намали риска за отделния служител и всички останали служители на работното място.“

    Коментиран от #10, #11

  • 9 jorj

    12 5 Отговор
    Това червено Изродче вътрешно се кефи, че коронавируса ще свърши мръсната работа вместо него!!!!! Хиляди пъти - уроди червени !!!! Хиляди пъти по страшни от коронавируса !!!! Незабавно карантина и за червените вируси, САМО ТАКА ЩЕ ОЦЕЛЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!!!

    Коментиран от #14

  • 10 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Това означава, че тежестта ще бъде разпределена. От една страна, работодателите ще следят за безопасността на работното място, което апропо е тяхно задължение, а държавата ще поеме лечението на заразените с вече доказаните препарати. Просто и логично
  • 11 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    "Работодателите са задължени да осигурят безопасно работно място за всички служители и изпълнители, заяви Бейкър Макензи." Точка. Всъщност италианците позволиха свободно движение в страната само на тези,които имат декларирани тестове.
  • 12 Абе...

    10 3 Отговор
    Зарков...къде ги видя тези репресии бе идиот. Вие комунистите сте по лоши и от коронавируса, той ще изчезне както се появи, но вие не изчезвате. Още продължавате да тровите България.

    Коментиран от #17

  • 13 Предложение

    10 3 Отговор
    Зарков първо да се изкъпе и изглади и после да ръси акъл
  • 14 5ко

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "jorj":

    Та те всички партии са пръкнати от бкп.
  • 15 jorj

    4 2 Отговор
    5ko това е най--лошото, тези смъртоносни червени вируси избиха и смазаха ,елит,интелектуалции, всичко що е ум, опит, интелект, което се противопоставя на безродните уроди, убийци, убиха имунната система на българина !!! Да се надяваме да се рестартира някаква автоимунна система, която да ни спаси!!!!
  • 16 Забравяш

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "вашето мнение":

    Прикомунизма какво беше свобода пътува където си искаш /изоляция пълна/говориш каквото си искаш/ белене/ а сега черно гледите не си презнават
  • 17 Роднина

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Абе...":

    Тои ги знае от дядо му може би вярва че по бодър строи от комунизма няма у нас всичко е имало а сега партия по наследство
  • 18 КУРнинов

    0 1 Отговор
    Тая МЕКА КИТКА ВЕРНО СЕ ВЗИМА НАСЕРИОЗНО ЧЕ Е ПОЛИТИК!
  • 19 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    ЗАРКОВ , ТИ НЕ СИ ЛИ ПРОБУТАН В ПОЛИТИКАТА ОТ КРИВОЛИЦЕВИЯ СИ БАЩА - ПОДМАЗУЛЬ !!!???
  • 20 МИСКИНИ

    1 0 Отговор
    БОЙКО ДОСЕГА ДА Е ПОБЕДИЛ КОРОНАТА , АМА СТАНИШЕФ МУ ПРЕЧИ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове