ФАКТИ.БГ

63% от ромчетата са се включили в онлайн обучението

Резултат от това изследване показва, че все още е твърде рано да се говори за възможността да бъде въведено изцяло онлайн обучение

Публикувана: 25 Март, 2020 16:16
31 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 634
63% от ромчетата са се включили в онлайн обучението
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.

Във връзка с провеждането на дистанционното обучение, център "Амалипе" направи проучване, в което се включиха близо 200 училища, основно от мрежата "Всеки ученик ще бъде отличник". В изследването се наблюдава, че 63% от учениците от ромски произход са използвали онлайн уроци още през първите дни от въвеждането на дистанционно обучение.

Само 7.6% са отговорили, че в тези уроци включват между 76% и 100% от учениците. В 37% от училищата не се използват под никаква форма онлайн уроци и се разчита на останалите форми.

Над 36% от включените в проучването училища са успели да обхванат между 75% и 100% от своите ученици в различни форми на дистанционно обучение още през първите 3 дни. Почти 40% от училищата включили между 50 и 75% от учениците. С оглед на това, че проучването е проведено на третия ден след въвеждането на дистанционно обучение тези проценти могат да бъдат определени като обещаващо високи.

Резултат от това изследване показва, че все още е твърде рано да се говори за възможността да бъде въведено изцяло онлайн обучение.

В проучването е установено и каква е ролята на медиатора в онлайн обучението. Резултатите показват, че въпреки обявената пандемия 55% от случаите или в 109 училища медиаторите разнасят разпечатани материали по домовете на учениците.

33% от училищата са посочили, че техният медиатор прави информационна кампания за превенция от заразата, а други 65%, че медиаторът дава консултации по предварително поставени задачи. В една четвърт от училищата медиаторите събират информация за семейства, завърнали се от чужбина и така нататък.

По време на пандемията нуждата от предпазване е първостепенна. В тази връзка в проучването бе засегнато и това до каква степен са били снабдени медиаторите с необходимите предпазни средства и дезинфектанти. Проучването показва, че голямата част от училищата не са били подготвени да отговорят на тези нужди и едва около половината отговорили успели да снабдят медиаторите с необходимите предпазни средства и дезинфектанти.

Дори и те обаче споделиха, че ако тази ситуация продължи по-дълго време, и те не биха могли да издържат финансово. На много от останалите места медиаторите сами са подсигурявали предпазни средства или такива изобщо са липсвали. Местните кризисни щабове също не припознават в началото тези хора, които са свършили невероятна работа в първите, най-тежки дни от извънредното положение и въвеждането на дистанционно обучение.

В изследването се показва какви са основните пречки пред онлайн обучението. Според отговорите на реципиентите едва в 22.34% от училищата над 90% от учениците разполагат с подходящи устройства. В 11.68% от училищата над 75% от учениците нямат устройства, чрез които да участват в онлайн обучение. В две трети от училищата, учениците без устройства, които позволяват ефективно участие, са между 10% и 75%.

От неправителствената организация напомнят, че МОН следва да преосмисли предварително изразеното становище, че почти всички български ученици разполагат с подходящи таблети, компютри.

В таблицата се вижда, че близо 20% от училищата са посочили, че въпреки наличието на интернет в махалите, повечето ученици не могат да си позволят заплащането на подходящ тарифен план. По-сериозен е проблемът с невъзможността на част от семействата да си позволят подходящ план, с който да могат ефективно да използват онлайн обучение.

В изследването е включена и подготовката на преподаватели. Изследването показва, че над две трети или 68% от директорите, попълнили анкетата, посочват, че използват образователния медиатор за въвеждането на дистанционно обучение още от първите дни на този процес. Едва в 16% от училищата медиаторът не е използван за този процес, а в други 16% няма назначен медиатор.

Център "Амалипе" се интересува и какви методи ще използва онлайн обучението. Изследването показва, че 19% използват времето само за затвърждаване на стари знания и упражнения върху тях, други 30% правят същото, но вече се замислят за включването на уроци за нови знания. 22% от училищата са посочили, че провеждат уроци за нови знания с всички ученици, а почти 29% - че правят това с част от учениците.

Перспективата дистанционното обучение да продължи дълго време притиска и все по-голям брой учители се насочват и към преподаването на нови знания.

Според данните на център "Амалипе" половина от изследваните ученици, основно от мрежата "Всеки ученик ще бъде отличник", са от уязвими групи - между 80% и 100%, в почти 19% делът на учениците от уязвими семейства е между 60% и 80%. Близо 9% от училищата нямат концентрация на уязвими групи, тоест те са под 20% от учениците.


Поставете оценка на статията:
Оценка 3.3 от 3 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
El boko
2 Отговор
Всяко цигане има айФон-че :)

Оценка:
-2 +22

Рошко
3 Отговор
Аз искам статистика колко ромчета са се разболели от грип

Коментиран от #12


Оценка:
-2 +17

Рошко
4 Отговор
И ако не са, защо?

Коментиран от #14


Оценка:
-2 +13

5
Този коментар е премахнат от модератор
6
Този коментар е премахнат от модератор
7
Този коментар е премахнат от модератор
Вуте
8 Отговор
Ако им пуснат интернет по медна жица, да видиш бате, как теглят!!! Уроци, домашни, микровълнови, бойлери...Всички се включват! Като дядо вади ряпа са!

Оценка:
-0 +17

Йозеф
9 Отговор
Какво онлайн обучение, школото се срива, майкрософт тийм не е ясен на даскалите, класрум също. Първо някой трябва да обучи тарамбуките-преподаватели как се работи с описаните платформи, после всеки трябва да има хубава интернет връзка, за да се получат нещата. Пълна пародия, както всичко останало.

Оценка:
-4 +17

Бай Георги
10 Отговор
Ромчетата от къде имат итернет?Значи дъртите ромчета нетрябва да имат достъп до помощи.

Оценка:
-1 +17

Хайде честито
11 Отговор
Леко ще ви следим чрез клет ките и

Оценка:
-1 +11

гост
12 Отговор

До коментар #3 от "Рошко":


тях неги лови несе претесняваи виж теб дане те хване

Оценка:
-3 +5

Фермер
13 Отговор
Само мангустите ли изнемогват финансово.Ми дайте им безплатни компютри,интернет,маски,дезинфектанти,храна.А за нас един безплатен ...

Оценка:
-1 +15

гост
14 Отговор

До коментар #4 от "Рошко":


еи кафяф пезевенк гръмнисе бе

Коментиран от #19, #24


Оценка:
-5 +2

Вай, вай, вай...
15 Отговор
Само ромчета ли? А,джинчетата с лимончета?

Оценка:
-0 +12

Иван
16 Отговор
В нашия квартал 90% от "ромчетата" въобще не посрщават училище.

Коментиран от #18


Оценка:
-0 +13

гост
17 Отговор
И от,къде ги изчислиха тези "ромчета (цигани)"???...от коя класация ???

Оценка:
-0 +11

Тази
18 Отговор

До коментар #16 от "Иван":


статия е пълна измама! Циганчета и онлайн обучение - няма как да стане.

Оценка:
-1 +14

Гръмни
19 Отговор

До коментар #14 от "гост":


се ти.

Оценка:
-1 +2

КралиМарко
20 Отговор
Бравоос!!!У тех ми е надеждата..нека учат дома, заедно с баба,мама,тетка и стринките...да земат и средно..па после и ВисШу ..по Талевизоро!!!Тея ке ни управляват да знаете, техна си е държваицата...па нека са учени бре...

Оценка:
-0 +11

Хайде чистито
21 Отговор
Ромчета са бъдещето на България ,
Ще има източна Индия и запъдна Индия " България " .

Оценка:
-0 +9

Асанчо
22 Отговор
-Айше ма ! Какво време настъпи...Преди ми беше сестра. После ми стана жена. Сега пък си ми тъща...

Оценка:
-0 +7

Разбирач
23 Отговор
Поредната фалшива новина директно от партия ГЕРБ.63 процента не могат да четат и пишат, но се обучавали онлайн! Сега вече имат оправдание да дадат на електората си.

Оценка:
-0 +8

Рошко
24 Отговор

До коментар #14 от "гост":


Всеки ден да пиеш по 2 псрацетсмола и антибиотик, и ти ще си първия умрел от вирус по тъпотия

Коментиран от #25


Оценка:
-2 +2

гост
25 Отговор

До коментар #24 от "Рошко":


абе ненормалник ква е тая злоба в теб знаи злобата води до ковид 19😂😂😂

Коментиран от #26


Оценка:
-3 +1

Рошко
26 Отговор

До коментар #25 от "гост":


Тц просто откачихме, и слава богу, лудите не ни хваща тоз вирус 😂😂😂😂😁😁😁

Оценка:
-0 +0

Кубински ром
27 Отговор
63 процента от включените дистанционно са ромчета. Останалите 37 процента са циганчета.

Оценка:
-0 +6

28
Този коментар е премахнат от модератор
29
Този коментар е премахнат от модератор
Stormtrooper
30 Отговор
Скъпи ученици, кое тежи повече, едно кило жеуезо, или едно кило халумин?

Оценка:
-0 +1

соросоидни кърлежи
31 Отговор
нпо кърлежи на нерес сорос сега трябва да са в цигански квартали със своите чеда и да ги учат как трябва да крадат и да убиват в условията на създалата се криза..дали да използват маски когато джебчийки имат тесен контакт с жертвите си и др. подобни полезни теми..Сега ще има бебе бум в тези гета...тук вече ще загазим здраво.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.