Last news in Fakti

30 Март, 2020 10:10 2 854 28

Манолова: Вместо да върнат пари на хората заради цената на газа, може да ги карат да доплащат със задна дата

  • мая манолова-
  • евтин газ-
  • парно-
  • топла вода

Според законопроекта, който готвят депутатите, намалената цена с 40 % на газа няма да намали сметките на хората за ток, парно, газ и топла вода, а напротив - гражданите може да се окажат длъжници за последните осем месеца

Манолова: Вместо да върнат пари на хората заради цената на газа, може да ги карат да доплащат със задна дата - 1

„Изразяваме огромната си тревога, че ако Народното събрание приеме в този вид предложения текст в §2 (4) от Закона за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за енергетиката (ЗЕ), може да се окаже, че вместо да се връщат надвзети суми на клиентите на топлофикационните дружества, клиентите да имат да доплащат за периода от 1 юли 2019 г. до 31 март 2020 г., в резултат на утвърдени нови цени от КЕВР.

По този начин регулаторът може да реши да не отрази цялото намаление от 40 % на цената на природния газ в цените на топлинна енергия за посочения период, което няма да бъде коректно към клиентите на топлофикационните дружества, които си заплащат сметките в срок. Такива прецеденти вече има.”

Това се казва в становище на Мая Манолова и Гражданската платформа „Изправи се.БГ” до председателя на Комисията по енергетика в 44-то Народно събрание, изпратено вчера и публикувано на сайта на „Изправи се.БГ”.

Становището е по повод готвения Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, заради който НС ще се събира извънредно тази седмица.

Тя определя като „правен абсурд” заложеният в законопроекта текст, според който е предвидена възможност, противоречаща на правните принципи, за отмяна със задна дата на решения на КЕВР. Според нея това би довело до хаос в сметките и икономическите отношения.

Според Манолова няма основание за заложеното в законопроекта определяне на цената на природния газ на всеки 6 месеца, вместо досегашното положение: на всеки 3 месеца, още повече, казва тя, че няма приложена оценка за въздействието как тази промяна ще се отрази върху сметките на потребителите и бюджета на домакинствата.

С Решение на КЕВР от 7 април 2017г. регулаторът реши да остави разликата от около 11 млн.лв в „Топлофикация София” ЕАД, вместо да ги върне на клиентите на дружеството, поради това, че дружеството е имало „...при годишна събираемост от 85 %, недовзетата сума от порядъка на 46 млн. лв. ...” , се казва още в становището. Според Манолова това е крайно несправедливо за потребителите, особено след обявеното от премиера 40 % намаление на цената на газа от 5 август 2019 г., което трябваше да намали и сметките на хората за парно, топла вода, газ и ток.

Манолова настоява и за текст в закона, в който да се предвиди топлофикациите да плащат лихви за забава на клиентите си за времето от датата на получаването на надвзети суми от топлофикационните дружества от „Булгаргаз” ЕАД до датата на прихващането на надвзетите от клиентите суми чрез годишните изравнителни сметки.

„Предлагаме да се създаде нова алинея към § 2 на ЗИД на ЗЕ, в която да се даде възможност КЕВР да вземе решение за периода 1 август 2019 г.- 31 март 2020 г. за изменение на цените на електрическата енергия за регулиран пазар”, се казва още в становището.

„Става ясно, че в продължение на 20 дни през месец март 2020 г. работна група в Министерството на енергетиката е изготвила предложения ЗИД на ЗЕ, без да бъдат поканени за участие граждански организации на потребителите или на държавни институции, които по закон защитават техните интереси”, се казва още в становището и се призовава НПО и потребителските организации да бъдат изслушани, преди приемането на закона.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    38 22 Отговор
    права си МАНОЛОВА но мутра граби не дава мутра кръв повръща пари не връща

    Коментиран от #20

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    34 17 Отговор
    ГОРАНОВ като тегли заема народа ще го плаща герб и олигарсите са мафия

    Коментиран от #4

  • 3 ЛАЯ МАНОЛОВА

    26 37 Отговор
    МНООО СЪМ ПРОСТА
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Фермер

    30 12 Отговор
    Като сме прости и не си защитаваме правата така ще е.

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Червени боклуци.

    28 28 Отговор
    Първо си покажи дипломата, другарко-милионер
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Баш Истината

    28 28 Отговор
    Тая смотаната не разбра ли че вече е в Забвение.Иска пак да си лъска имиджа.Не ка го лъсне с документ доказващ че е дарила 10000-15000 лева поне за болните от корона вирус или за медицински средства за защита.Гнуся се като я видя по медиите.Да пази господ такава да ни управлява
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Руснак антикомунист

    9 21 Отговор
    Кремъл ни унищожава бавно, методично и сигурно с възможно най-лекото генно биологично оръжие! Добрата новина е, че ние руснаците ще оцелеем накрая, както и тези от вас, които имат минимум 75% руски произход! Лошата новина е, че тези от вас , които работят за Кремъл, а това са комунистите, атеистите, атакистите и русофилите и нямат 75% руски произход ще пийнете много скоро една леееедено студена водица в набързо сформираните полеви болници в страната..... Другите, които ще гушнат букета също, поне няма да съжаляват, че са работили досега за Кремъл, за унищожителите си....Слугувайте и работете за Кремъл, очаквайте да ви вкарат парички в кредитните карти, но не се надявайте да ви вкарат руски произход в ДНК - обречени сте....
  • 13 5953

    21 17 Отговор

    До коментар #5 от "Фермер":

    Ами да, прости сте, щом слушате и вярвате на провалилата се във всяко отношение М.М
  • 14 Жоро гоцев

    18 13 Отговор
    ТАЯ КРИВАТА ЩАНГА ПАК СЕ ИСРА НА МЕТЕНОТО.
  • 15 Кори Гофф

    0 5 Отговор
    Трика,трика!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 До всички фитки

    2 3 Отговор
    Всички туроператори да върнат в срок парите на клиентите си за неосъществени пътувния преди 13.03.2020 по договор. Тогава излезе заповедта на баш Мисирката на туризма. Другите засегнати, това министерство да им ги изплати. Всички са застраховани, финансово здрави и доказано богати ! Иначе , тояга и саморазправа, щом не се спазва закона.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ПЕЕВ

    7 8 Отговор
    СТИГА С ТАЗИ ЧЕРВЕНА ПРОПАГАНДА.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гарантирано от герб

    6 3 Отговор
    Такива Изроди, като тези от ГЕРБ няма никъде по-света!
  • 25 Аве Адолф Хайллллл

    6 6 Отговор
    Хайде тая лайкучка да престане с тоя комунистически пополизъм , така или иначе вече се изтърка и никой не я слуша.
  • 26 гост

    3 2 Отговор
    Стойте си Вкъщи!!!
  • 27 Фен

    7 4 Отговор
    На тая всичко и е ясно.немога да ги понасям вече.от лъжа на лъжа
  • 28 масларката

    1 1 Отговор
    До кога ще ни я натрапвате тая духачка.Знаем че е много компетентна и че е страхотно загрижена за хората/не за себе си/много, много повече от Курнела на пример .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове