Last news in Fakti

30 Март, 2020 16:56 4 627 25

Пенсиите ще се вдигнат от 1 юли, въпреки кризата

  • владислав горанов-
  • пенсии-
  • държавен дълг

Министерският съвет днес ще предложи на парламента да се увеличи лимитът за държавен дълг

Пенсиите ще се вдигнат от 1 юли, въпреки кризата - 1
Снимка: БГНЕС

Не се обсъжда да няма увеличение на пенсиите от първи юли, съобщи пред журналисти в Министерски съвет финансовият министър Владислав Горанов. От 1 юли 2020 г. всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2019 г. вкл., се увеличават с 6,7 процента, реши през декември парламентът.

Към момента не се предвижда и намаляване не възнагражденията на хората, които получават заплати от държавния бюджет, каза Горанов. Има служители на държавна издръжка, които са на първа линия в борбата с коронавируса и за тях не само не трябва да се мисли за премахване на възнаграждения, а за намиране на стимули за работата им. Възможно е да се вземат частични мерки за администрации, които нямат водеща роля, каза министърът.

Никой не задължава фирмите да използват помощта за работниците, известна като "60/40", каза още Горанов. Тя ще се използва само от компании, които държат на служителите си и вместо да ги съкращават, ще запазят заетост, посочи той. До преди месец се обсъждаше, откъде да внесем работна сила.

Днес мислим за ролята на работниците за успешния бизнес и дали с лека ръка да се отказваме от тях, защото хората могат след време да си намерят друга работа. Мярката не може да е пълноценна за фирмите, които не виждат перспектива и са били на ръба на оцеляването и преди кризата, посочи финансовият министър.

Министерският съвет днес ще предложи на парламента да се увеличи лимитът за държавен дълг, каза Горанов без да дава повече информация по темата.

Централната банка и търговските банки разработват единен механизъм за отсрочване на кредити. Темата е технологична и когато решението се качи на страницата на БНБ, ще се наложи да има допълнително разяснение от страна на БНБ и на банките, посочи Горанов.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    2 23 Отговор
    само ниякои да е казал че правителството не работи ето има пулужителен прирас на резолтата на деинсота на парвителството

    Коментиран от #15

  • 2 Алфа Вълкът

    34 1 Отговор
    Дотогава е предвидено пенсионерите да са наполовина 😆😆😆
  • 3 Аноним

    14 1 Отговор
    НЕ СА обсъждали не подвеждайте с тези заглавия аборигени
  • 4 Баро Вкаров

    22 1 Отговор
    Бравос на Владко Бездомника!
  • 5 Тъпанар

    2 2 Отговор
    Много си умен

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пики

    23 0 Отговор
    Инфлацията отдавна е изяла "големото" увеличение. На този крадлив ментарджия и шефа му не вярвам и дума. О///раха държавата отдавна, първо я ограбиха и разпродадоха това до което се докопаха. Сега само приказки на вятъра и подготовки да избягат когато глада удари яко населението.
  • 8 КралиМарко

    18 2 Отговор
    То едно вдигане с 3,6% или на 90% от пеЦионерите дето са под 300лв на месец , че им дадете още по 12-15лв увеличение?!
    Е, ма това от Юли месец , а сега е Март..до увеличението мнооого време има..и кой ще доживеее да я получи...и това ако отпущат заемите от Световнат Банка и нема глобална патаклама..Много далеко - и за нази и за държвата...дано да ни има и нас и нея, че като гледам Италия,Испания,Германия и Американците...нищо сигурно нема..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    17 1 Отговор
    Те ще се вдигнат с 20лв а ще им вземат 40лв!Няма такива овце като българите!
  • 11 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    12 1 Отговор
    Цялата борба по този начин, според много експерти, е абсолютна трагикомедия и бутафория . Резултатите ще са пълно разсипване на икономиката на Европа, обединяване на човечетата и осигуряване на мизерия и хаос в колониите
  • 12 Някой си

    9 1 Отговор
    А до първи юли ще остане ли кой да получи увеличението?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Старото

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Слушай пич, не го докарваш. Явно си пубер или там някъде. Ако беше старо куче, щеше да знаеш, че за да запалиш и поддържаш огън от мокри клони при дъжд и вятър , трябва да си чукал млада и хубава циганка, докато маалата и родата
    я търсят.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Баш Гост

    5 0 Отговор
    Е, до кога държавните хрантутници ще се угояват на гърба на обикновените хора. Както няма пари в държавата, все пак намериха пари за бюджетниците. Ама, хайде тази тази криза да продължи повече от три месеца, пък да им гледаме сеира.
  • 18 майка

    3 1 Отговор
    Кой може да отговори, как се живее с пенсия от 147 лв. (ТЕЛК)?! Не е ли редно пожизнено пенсионираните (знаем, че са по болест и не могат да работят) да получават пенсия поне колкото минималната работна заплата?! Нека някой да направи разчет на 147 лв. за 30 дни + сметки + лекарства!!!
  • 19 Next

    3 0 Отговор
    Бах Маями , ей горане къде ще ги харчат толкова пари бе?
  • 20 Гост

    2 0 Отговор
    Щот пенсионерите намаляха, ли?
  • 21 Русенец

    3 0 Отговор
    Всички данъкоплатци изнемогват, а управниците дерат ли дерат и нито крачка назад. Нас приканват да стискаме зъби, докато те си точат зъбите.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Gen Gurko

    2 0 Отговор
    То оставаше и на тях да посегнете.
  • 24 Тони

    4 0 Отговор
    Пенсионери в МВР колкото искаш взимат пенсия изаплата . А в същото време хората изнемогват и са на борсата . За какво ги държат тея пенсионери вече пета годива това са излишни разходи за данъкоплатещите глаждани
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове