Last news in Fakti

13 Април, 2020 10:58 1 808 24

БАН с 3 сценария за макроикономическите последствия у нас от борбата с COVID-19

  • бан-
  • икономически сценарии-
  • безработица-
  • инфлация

Според икономистите на БАН актуализацията на бюджета, както и другите мерки във финансовата сфера са взети навреме

БАН с 3 сценария за макроикономическите последствия у нас от борбата с COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Три сценария за макроикономическите последствия у нас от борбата с COVID-19 предлага Институтът за икономически изследвания при Българската академия на науките. Експресният анализ е разработен на базата на информацията за разпространението на заразата и предприетите правителствени мерки, валидни към 12 април т.г., като учените ще актуализират прогнозите си при всяко настъпване на нови и съществени промени.

Първият сценарий допуска, че пикът на COVID-19 у нас настъпва в средата на май, няма втора вълна от заболели, мерките постепенно се отменят и през втората половина на годината икономиката функционира нормално. Вероятността той да се сбъдне е 20%, като прогнозата е за спад на БВП от 2.4% и леко нарастване на инфлацията спрямо 2019 г. Обемите на външната търговия ще намалеят по-осезателно при вноса, с влошаване на текущата сметка, основно заради слабия туристически сезон – предвижда се спад до 20 на сто.

Пазарът на труда ще изпита умерено негативен шок, а безработицата нараства до 6.9%. Вместо балансиран бюджет ще има дефицит от 1.5% спрямо БВП, като той ще се покрие с емитиране на нов дълг в размер на 2.5 млрд. лв. Фискалният и валутният резерв остават на приблизително същите нива, а правителственият дълг се увеличава до 21.7% от БВП.

Вторият сценарий предвижда пик в края на юни – средата на юли с постепенна отмяна на мерките и възможно повторно въвеждане на някои ограничения. Вероятността той да се случи е 60%. Прогнозата на икономистите е за спад на БВП с 4.3% и ускоряване на инфлацията до 4.2% на средногодишна база. Обемите на външната търговия ще намалеят значително, а влошаването на текущата сметка ще е с повече от 1 млрд. евро, главно заради намален износ с 4.6% и спад на туристическия сезон с около 50 на сто.

Пазарът на труда ще изпита негативен шок, като безработицата ще се удвои спрямо 2019 г. и ще достигне 10% от работната сила. Бюджетните приходи ще са по-ниски от планираните с 9%, докато разходите остават в рамките на планираните със Закона за държавния бюджет. Ще има обаче пренасочване към здравеопазването и социалното подпомагане за сметка на капиталови разходи. Бюджетният дефицит достига 2.5% спрямо БВП и се покрива с емитиране на нов дълг в размер на 3.8 млрд. лв. Валутните резерви намаляват с около 500 млн. евро, а правителственият дълг се увеличава до 23% от БВП.

Третият сценарий допуска пик на заболяването в средата на август при периодично затягане и разхлабване на мерките. Вероятността той да се сбъдне е 20 на сто, а спадът на БВП в реално изражение ще е с 5.7%. Инфлацията се ускорява до 5.2% на средногодишна база, като причините ще са в проблеми с предлагането на някои вносни стоки от първа необходимост. Противодействащ фактор за по-висока инфлация ще е намаленото потребление и по-ниските цени на енергоресурсите. Прогнозата е за значително намаляване на обемите на външната търговия и влошаване на текущата сметка с повече от 2 млрд. евро, основно заради проваления летен туристически сезон - спад между 50 и 70%.

Пазарът на труда ще изпита силен негативен шок, като безработицата ще достигне близо 350 хил. човека или 12% от работната сила. Бюджетните приходи ще са по-ниски от планираните с близо 10%, а разходите за подпомагане на различни уязвими групи, здравеопазване или програми за бизнеса ще се увеличават с 5.5% спрямо планираните преди актуализацията. Ще има и пренасочване на разходи, като капиталовите ще намалеят за сметка на текущите. Бюджетният дефицит ще достига 5% спрямо БВП и ще се покрие с емитиране на нов дълг в размер на 8 млрд. лв. Валутните резерви намаляват с около 1 млрд. евро, а правителственият дълг се увеличава до 26.5% от БВП.

Освен трите сценария, експресният анализ оценява и предприетите досега мерки спрямо тяхната бързина, дълбочина и обхват на приложение. Според икономистите на БАН актуализацията на бюджета, както и другите мерки във финансовата сфера са взети навреме. Макар обявените икономически пакети в някои от водещите страни да са 10 и повече на сто от БВП, в България фискалните мерки са около 2%, което напълно отговаря на възможностите на страната ни и със сигурност ще търпят промени в хода на кризата, подчертават от Института. Оттам не изключват и вероятността от нова актуализация на бюджета, в случай, че се реализира втория или третия сценарий.

Положителна е и оценката на решението да се увеличи максималният размер на поетия нов държавен дълг до 10 млрд. лв., въпреки че е малко вероятно бюджетният дефицит да достигне такива размери и поетият дълг да се изхарчи. Адекватни са и мерките, предприети от страна на БНБ, предвид ограниченията на паричния съвет, като при задълбочаване на кризата може да се мисли и за промяна в минималните задължителни резерви, смятат икономистите.

Що се отнася до обхвата на предприетите мерки, отлагането на плащането на корпоративни данъци се възприема като широко и универсално средство, защото се прилага спрямо целия бизнес сектор. В същото време има и такива, насочени към определени уязвими рискове групи, с приблизителен обхват – например, патронажна грижа с доставка на храна и лекарства за самотни възрастни лица и хора с увреждания, хранителни пакети за социално слаби, еднократните помощи за самотните майки и др.

По отношение на мярката 60:40 в подкрепа на заетостта, икономистите смятат, че държавата може да е по-смела и категорична, като поеме сама 60% от заплатите, без да изисква участие и от бизнеса за запазване на доходите на работниците.

В заключение икономистите на БАН подчертават, че оптималните мерки за борбата с COVID-19 са свързани със съзнателно ограничаване на икономическата активност и намаляване броя на заразените. Проблемът с този подход е, че се отлага във времето постигането на обществен имунитет, но в зависимост от развитието на епидемията може да се мисли за циклично налагане или отмяна на ограниченията. Според учените за трайно справяне с инфекцията ще са необходими между 6 и 12 месеца, като този период може да се съкрати само при наличие на доказани медикаменти за лечение, доколкото откриването на ваксина се очаква да отнеме поне 1 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Семкаджия от БАН

    11 2 Отговор
    Сценария е какъвто кажи господаря на територията
  • 2 Положението е

    5 1 Отговор
    нема паре действайте
  • 3 12 маймуни

    7 0 Отговор
    Той Брус Уилис не можа да спаси света от Апокалипсиса на вируса, вие на някакъв щаб и БАН ли се надате?
  • 4 Тия защо ги има

    6 0 Отговор
    Закривайте цирей като тях
  • 5 сценариста

    4 0 Отговор
    Баце ке илиади!
  • 6 Някой си

    15 1 Отговор
    И без да съм БАН ще ви кажа - голям глад ви чака.....тепърва ще се усети какво е един месец да не работиш.......
    Когато се прекъсне работата за месец, поради особеността на българското заплащане което се забавя с един месец (плащат ти в края на следващия месец) се получават автоматично три месеца без доходи..... та тогава ще видим!
  • 7 Вашето мнение

    8 0 Отговор
    Средището на духа е превърнато в сборище на слуги на пожарникаря.
  • 8 🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈

    5 0 Отговор
    От всичко едно е сигурно че банките ще продължът да искат вноски по кредитите дори да нямаш пари поради кризата
  • 9 Гост

    3 0 Отговор
    Откога пък икономистите станаха гадатели?!
  • 10 Смешници

    5 0 Отговор
    Този институт трябва да се закрие и да остане само електронния вариант Е-БАН.
  • 11 Драган

    7 0 Отговор
    Сценария е - извънредно положение да има до края на мандата на правителството!!!!!

    Коментиран от #17

  • 12 Госあ

    8 0 Отговор
    Хехехе старчетата разбойници от БАН и младите им протежета се обадиха. И не за друго, а по икономически въпрос, напълно в съгласие с баце. Пародия. И няма как да е друго след всички реформи в науката и образованието след 90 година
    Жалка и смешна история....БАН трябва да бъде само и единствено за природни науки, а сега и малкото читави хора са напълно задушени от избуялите икономистчета и хуманитаристи,които си клатят краката и говорят пълни глупости.
  • 13 иван иванов

    2 1 Отговор
    Няма ли да напишете че има протест днес от 12:00ч.

    Коментиран от #22

  • 14 Пфууу

    6 1 Отговор
    Скелетите излезната от гардероба!
    Прeди гoдини eднa шaйкa oт БAН изкуфeли кумaняги нaчeлo c Ивaн Aнгeлoв
    рeши туризъм дa рaзвивa,oбрaхa нaрoдa и зaляхa бeтoн пo
    курoртитe!Ceгa другa шaйкa милициoнeри oт
    Cимeoнoвo рeшихa,чe щe e пo лecнo Мeркeл дa
    ги хрaни,пo лecнo e кaтo прeдцитe cи шумкaритe
    мaндри дa грaбят и cтрoят кумaнизъмa.Имaшe eдин
    гeний,титaн нa кумaнизъмa Любeн Кoрнeзoв кoйтo oт
    трибунaтa нa пaрлaмeнтa зaяви:"Cрeдcтвaтa зa прoизвoдcтвo
    нe трябвa дa пoпaдaт в ръцeтe нa тoя кoйтo мoжe щoт нe
    мoжeм дa гo кoнтрoлиeaмe"!И oтдeл кaдри ДC нa БCП ce
    рaзвихри и нaзнaчи нoвитe кaпитaлиcти милициoнeри c
    пo eдин мoзъчeн гaнглий мeжду ушитe икoнoмикa дa рaзвивaт..... и т.н.т.
  • 15 Geo

    11 1 Отговор
    Четвърти сценарий - сваляме Тиквун велики края на май след поредното удължаване на извънедното положение и България отчита ръст на БВП, намаляване на безработицата, и намаляване на външния дълг. Всички българи заживяват щастливо (освен соросоидчетата). Вероятноста да се случи клони към 100%.
  • 16 Нито един не е верен

    1 0 Отговор
    Кристалина каза че трета е 30% безработица, за да може да се свалят заплатите с Мин 20% от нивата на дек 2019. Никога на Сервантес на новини дето се повтарят 100 или повече пъти на ден. Записвайте новините и Сервантес само на новини изпуснати веднъж и махнати от следващото излъчване. Това е единственият изпитан анти пропаганден метод за получаване не вярна информация.
  • 17 Репресиран от герб

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Драган":

    И аз съм на твоето мнение дори се хванах на бас че извънредното положение ще е до гроб. И понеже БАН казва че е малко верятно да бъде изхарчен целия заем от 10милиарда. Нека умните глави не се съмняват в способностите на баце.
  • 18 Сатаната

    1 0 Отговор
    Някой да си избра сценарий?
  • 19 Честито

    2 0 Отговор
    щом вероятноста от втория сценарий е 60%, значи това извънредно положение ще стои до края на август...
  • 20 1212

    1 5 Отговор
    ТИЯ ОТ БАН ДА НЕ ПЛАШАТ ХОРАТА С БЕЗРАБОТИЦА!ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ,ЧЕ БЕЗРАБОТИЦАТА В КРАЯ НА 2014 ГОДИНА БЕШЕ НАД 12% ИЛИ ПО ТОЧНО 385 000 БЕЗРАБОТНИ.БЕЗРАБОТИЦАТА СЕ ОПРАВЯ,КАКТО И ИКОНОМИКАТА,НО УМРЕЛИТЕ НЕ МОЖЕШ ДА СЪЖИВИШ.ТАКА,ЧЕ НОСЕТЕ СИ МАСКИТЕ,СТОЙТЕ СИ В КЪЩИ И ИЗПЪЛНЯВАЙТЕ УКАЗАНИЯТА ИСТИНСКИЯ ГЕНЕРАЛ МУТАФЧИЙСКИ!
  • 21 VVV

    1 1 Отговор
    Ама тука важното е от къде идват парите и къде отиват. Тези пари не са от осигуровки ,а от акцизни стоки. А ще отидат в държавни служители и чорбаджии и ще са за сметка на останалите включително тези които чорбаджиста води на минимална заплата .Това го решава чорбаджиста в бг заради гербераските закони. Тоест имаме пак 10 % тарикати които ще откраднат блага от другите. Това трябва да се казва по време на избори защото избора трябва да е добре информиран.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове