14 Април, 2020 18:48 3 215 37

България моли ЕК шофьорите да почиват в кабините си

  • камиони-
  • шофьори-
  • ек

Според изключението, което се допуска от този регламент, дневните и намалените седмични почивки могат да се прекарват в кабината, ако превозното средство да разполага с подходящи условия

България моли ЕК шофьорите да почиват в кабините си - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

България е изпратила молба до Европейската комисия с искане шофьорите, превозващи стоки, да имат възможност да прекарват редовните си седмични почивки в шофьорските кабини, съобщи "Хоризонт".

Това е част от искането за продължаване на дерогациите според регламент на Комисията от 2006 г., който предвижда хармонизирането на някои разпоредби от социалното законодателство, свързани с автомобилния транспорт. Срокът на дерогациите бе от 19 март до 13 април. България иска тези мерки у нас да продължат до 31 май.

Според изключението, което се допуска от този регламент, дневните и намалените седмични почивки могат да се прекарват в кабината, ако превозното средство да разполага с подходящи условия за спане за всеки водач и е неподвижно.

Освен нововъведената дерогация, България моли да бъде продължен срокът и на трите, въведени през март - максималните часове за шофиране на ден да останат 11, а не 9; редовният седмичен период на почивка да е намален от 45 на 24 часа, при това без компенсация; минималните дневни почивки да са заменени с 45-минутен отдих на всеки 5 часа и половина.

Причина за подаването на молбата е извънредната ситуация заради пандемията от коронавируса.

Миналата седмица от Еврокомисията намекнаха, че ще отговорят положително на новите молби, както направиха и през март. Дерогациите важат само на територията на държавата, която е подала молба за тях.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    34 3 Отговор
    Който иска тези пронени е убиец и идиот Не му се извинявам

    Коментиран от #24

  • 2 Що ква е алтернативата ако не е кабината

    18 1 Отговор
    Версайския дворец ли😂😂😂😂😂😂😂

    Коментиран от #5

  • 3 no name no face no number

    45 4 Отговор
    После защо камионите влизат по дворовете на къщите защо заспиват водачите отговорът е Ето заради такива безхаберници и алчни скръндзи
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 no name no face no number

    36 2 Отговор

    До коментар #2 от "Що ква е алтернативата ако не е кабината":

    Остави кабината погледни работното време пич и тук товарене и разтоварване не влиза и чакането също. Та тва са идиоти

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ПАРАЗИТИ

    51 3 Отговор
    ТОВА БЕШЕ ЦЕЛТА ... ПРАСЕТО ДА СПИ В КОЧИНАТА , МРЪСЕН ГЛАДЕН И ИКОНОМИСВАЩ ПАРИТЕ ЗА БАНЯ И ХОТЕЛ НА РАБОТОДАТЕЛЯ СИ МОШЕННИК И ГЕРБЕРАСТ

    Коментиран от #35

  • 9 Сериозно ли

    46 1 Отговор
    България "моли" ! Молят и го искат чорбаджиите им !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Защо

    42 1 Отговор
    нашите евродепотати Новаков, Джамбски-пиянски и други не вземат по една ТИР кабинна в Брюксел и там изкарат месец два без тоалетна душ,вода да покажат как стават нещата?

    Коментиран от #18

  • 12 Някой си

    33 0 Отговор
    Да може оня дето си купи бугати, единия от шефовете им да си купи още едно ли?
  • 13 Шофьор

    48 1 Отговор
    Айде,чорбаджиите да си спят в камионите.Те се молят за това.Мизерстващите шофьори са друга работа.Те спят в кабини,без баня и таолетна в индустриалните зони,за да правят икономия на робовладелеца.Ха-ха.срам и позор.Молят се.
  • 14 Активист на БКП

    41 0 Отговор
    Българските капиталисти са най-алчни
  • 15 Бой&ко

    17 2 Отговор
    Българските шофьори на камиони требе се движат в ЕС под конвой от МВР
  • 16 то е ясно

    43 0 Отговор
    Ако робите не спяха по кабините как Вальо от биоме... щеше да си купи "Бугати" за 5 милиона?
  • 17 El Camionerro

    36 1 Отговор
    Много сложна молба,направо може да питат:Може ли на българските камиони да извадим тахографите???
  • 18 Бой&ко

    30 0 Отговор

    До коментар #11 от "Защо":

    Точно.Боеко да купи на всички евродепутати по една кабина от ЗИЛ, да им ги тури пред парламента в Брюксел, Ще спестим доста Евраци. Спестеното може да го ползваме за борба с Короната.
  • 19 Кабина

    7 0 Отговор
    Ама сами ли ще спат?
  • 20 Да го духате

    32 2 Отговор
    Всички БГ пишман бизнесмени. Защо да се вози по 5, 30 часа × 2 = 11часа нещо сте недобре с главите. В Белите държави караме 2 × 4 часа и шефовете са доволни. Вие мислите как да забогатеят на гърба на шофьора. Ще влезете от бентли и майка си, ще карате опел, форд, шкода, прекрасни автомобили.

    Коментиран от #22

  • 21 Леле

    32 2 Отговор
    Предлагаме седмичната почивка на шофьорите да се намали на 5 минути. Да имат право да ходят по голяма нужда веднъж на 3 дни и то по време на движение. Да ядат и пият само докато чакат на червен светофар. Баня само на бензиностанцията докато се зарежда гориво.
  • 22 ✔️Pompev ®️

    20 1 Отговор

    До коментар #20 от "Да го духате":

    На мен ми каза булгарскуя работодател,че работното време на шофиора е 15 часа плюс дето замръкнеш,лягаш
  • 23 ✔️Pompev ®️

    8 1 Отговор
    Аз даже не знаех максимума,които е 2 по 15 и 3 по 13 ли беше,понеже навън возим 9-10 часа макс на ден

    Коментиран от #25, #26

  • 24 Хайл

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "no name no face no number":

    Искат го тези с широките, Майбаха,ролсовете и ония малоумни "тираджии" дето не ги искат вкъщи семейство им...
  • 25 no name no face no number

    11 2 Отговор

    До коментар #23 от "✔️Pompev ®️":

    Максимално е 13 няма 15.15 има в някои ненормални глави дето не са ходили на професионална компетентност и си измислят правила гледайки ревниво към банковата си сметка с две думи грозни мутри
  • 26 Хайл

    18 0 Отговор

    До коментар #23 от "✔️Pompev ®️":

    Ти да не си от тия дето ходеха с жилетките да протестират че шефа им ще обеднее ако се прибираш при семейство а той няма да си купи нова кола? Ако си такъв карай по 2х10 часа дневно заради шефа ти да е доволен
  • 27 Ха ха ха

    17 0 Отговор
    Някой пак е взел тлъста комисионна на гърба на шофьорите. Та тези шофьори не се прибират по три месеца
  • 28 Next

    20 0 Отговор
    България настоява за номадски и калайджийски картинки в Европа. Шефовете на транспортните фирми са едни съдрани прошляци, работят на европейски цени но плащат балкански заплати. Никога няма да има оправия в България докато не си променим манталитета. Лек път на колегите.
  • 29 Ххахаха България моли шофьорите на

    9 0 Отговор
    тирове в Европа да продължават скотския си живот да живеят между 3 и 6 месеца в кабината на камиона който карат .Не знам кой нормален който се смята за човек би се радвал на това предложение , тези изчадия бълцарслоте представители в европарламента защитават всичко освен обикновения човечец
  • 30 тираджия

    15 2 Отговор
    Ето за това НИКОГА няма да работя за български работодател, ЗАЩОТО СА ВАРВАРИ, вървете на майната си, аз си бачкам на европейски условия 🖕
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Молят тези с бентлитата ще им се изпарят

    4 0 Отговор
    дебелите горници за сметка на нормалния начин на работа на шофьорите, язък няма да могат да си купуват всяка година нова количка на себе си, жената, дъщерята, любовницата и прочие, браво на Макрон ако оставиш на дебилите от бг в европарламента като жамбаза за някой лев ще продадат и майка си какво е останало за правата на един шофьор през онази работа му е. Този закон защитава българските шофьори много ясно че няма да се хареса на работодателите им които даже не са се качвали на камион през живота си
  • 33 Мим

    4 0 Отговор
    Важно е шофьорите да кажат ,желаят ли това нещо или не,а не този или онзи, какво казъл или искъл
  • 34 Илия Йорданов

    3 1 Отговор
    Няма да е лошо да и плащаме че сме им работили. Не са виновни те а даржавата че позволява това да се случва. Държавата просто не работи.

    Коментиран от #36

  • 35 Глас народен

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ПАРАЗИТИ":

    Пий си хапчетата
  • 36 Дик

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Илия Йорданов":

    Къде е тази държава? Няма такова нещо на тази територия. Тук са на власт мутренски групировки, захранвани от различните мафиотски кланове, оплели в рекетьорски мрежи и най-дребния бизнес. Всички тия отдавна смачкаха и убиха държавата, обезличиха функциите ѝ и си приписаха правата ѝ.
    Такива паразити не се сменят с избори, хора!! С огън и меч само става!!
  • 37 Италия

    4 0 Отговор
    Как може такава наглост шофьора не е ли човек?да дойдат те да си карат каньоните алчни гадове
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове