Last news in Fakti

20 Април, 2020 12:40 5 846 36

Български медик за битката с COVID-19 във Великобритания: Системата е претоварена

  • covid-19-
  • валентина михайлова-
  • великобритания

На Острова в болници в момента се лекуват над 20 000 заразени

Български медик за битката с COVID-19 във Великобритания: Системата е претоварена - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Българските лекари се борят с коронавируса не само у нас, но и в чужбина. Във Великобритания в болници в момента се лекуват над 20 000 заразени.

Д-р Валентина Михайлова практикува медицина от 25 години извън България, а от 10 години във Великобритания.

“Аз минах през различни системи. Когато напуснах България, аз бях в Триполи няколко години и заминах за щатите и там минах през тази преса, през която минава всеки един източноевропеец, за да влезе в тяхната западна система. Аз вече го бях минала този път. Първата ми работа беше в Кингстън хоспитал. Нямах абсолютно никакви проблеми, те ме приеха като част от тях, въпреки че имах акцент”, казва д-р Валентина Михайлова пред бТВ.

Д-р Вал, както е известна сред колегите си е специалист уши, нос, гърло и практикува в болницата е Кембриджшир. В момента в района ѝ има над 500 хоспитализирани с COVID-19.

„Цялата система е много претоварена. В Лондон и околностите целите екипи са претрупани имат толкова много пациенти, толкова е препълнено с хора, че те не могат да поемат всички. Когато се обадят на имърдженси, те ги съветват за определени неща, но се поемат само най-тежките случаи, а тези другите се обръщат към нас“, обясни лекарят.

Обстоятелствата и предпазните мерки налагат повечето прегледи да се извършват онлайн, като рецептите и контролът на лечението също става по електронен път.

„На онлайн консултациите, които правя във момента от 6 седмици, всеки втори пациент с когото разговарям дава цялата симптоматика за COVID-19”, каза още д-р Вал.

Но тя консултира и на първа линия. Въпреки недостига на консумативи и материали, протоколът за защита е железен.

„Дадоха ми такава маска. Облякоха ме в специален скафандър. Имаше две сестри отстрани, които внимателно ми сложиха ръкавиците, след това ми сложиха още една престилка. Дадоха ми две маски с шлем и аз тогава влязох при пациента. Той не можеше да диша, бореше се, не можеше да говори.“, спомня си д-р Михайлова.

Въпреки натовареното ежедневие, има нещо, което държи д-р Михайлова.

„Аз имам надежда, да и вярвам че нещата ще преминат след няколко седмици. Ето от всички пациенти, които съм консултирала онлайн 99,9 процента са били с COVID-19 , само един румънец стигна до Кингс Колидж, вчера говорих с жена му, вече е екстубиран и днес ще си бъде вече в къщи“, казва тя.

Д-р Михайлова и десетки други български лекари и медицински сестри продължават да изпълняват съвестно дълга си в тежките условия и се надяват той да бъде оценен както във Великобритания, така и в България.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тази

    34 7 Отговор
    отдавна не е български медик.
  • 2 опорна точка

    8 28 Отговор
    А Кремъл защо допусна руската система да се претовари? Защо !?!

    Коментиран от #35

  • 3 цербер

    10 3 Отговор
    Д-р Вал, както е известна сред колегите си е специалистка по уши, нос и гърло ,и практикува в болницата в Кембриджшир.
  • 4 donald

    28 4 Отговор
    Стопроцентова лъжа ,според мои познати англичани aко си болен ти казат да звъниш по телефона и да не идваш в болницата да не заразиш другите

    Коментиран от #36

  • 5 Гост

    18 7 Отговор
    "опасността" Ковид, започва да ИЗДИША, прочетете мнението на професор Джон Йоанидис от Станфорд!!!!

    Коментиран от #11

  • 6 Гост

    36 2 Отговор
    Системите ви не са ,,претоварени,, а неподготвени.От колко години сте се отказали от противоепидимични планове с последващо оборудване и обособени отделения. Никой даже и не помни,щото всички доктори тогава сте били малки.Няма реаниматори,инфекционисти,нямахте маски,нищо.Медицинските общества от цял свят си мислеха че инфекциите вече са в миналото и някъде там ,в Африка, ги има,ама са далеко.То и Китай беше ,,далеко,, ама това струпване на производства от цял свят заради целия ,,евтинджос,, идващ от Изтока ,ще изяде главите на човечеството.Сега ревете всички дружно,ама е късно за констатации.
  • 7 цербер

    5 4 Отговор
    Кoгaтo ce oбaдят нa "Бърза помощ",и от там ги поcъвeтвaт зa oпрeдeлeни нeщa, нo ce пoeмaт caмo нaй-тeжкитe cлучaи, a тeзи -другитe ce oбръщaт към нac“, oбяcни лeкaрката. като рецептите и контролът на лечението също стават по електронен път. в момента Но тя консултира и на първа линия.
  • 8 Ръмпези

    16 6 Отговор
    ДОКТОРИТЕ И СЕСТРИТЕ НИ ЛЕКУВАТ ЧУЖДИТЕ ГРАЖДАНИ, ЗАЩОТО НАШИТЕ УПРАВНИЦИ ГИ ПРИНУДИХА НАСИЛА ДА НАПУСНАТ СТРАНАТА...ТЕХНИЯ ДЕВИЗ Е-" НЕ МОЖЕ ДА ИМА ПО УМНИ ОТ НАС...

    Коментиран от #27

  • 9 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    18 8 Отговор
    СЪЗДАДОХА ПАНИКА У ГРАЖДАНИТЕ, А ЛОГИЧНО ИДВАТ И ПОСЛЕДСТВИЯТА !!!!!!!! СТИГАШЕ ДА СЕ ОСИГУРЯТ РИСКОВИТЕ ГРУПИ !!!!!! Неграмотното управление ще ни унищожи.... Шефът на щаба Мутраджикски се държи като СТАРШИНА ....тъпо и неинтелигентно. НИТО ЕДНА МИСИРКА НЕ ГИ ПОПИТА:. КОЛКО СА БОЛНИТЕ В БЪЛГАРИЯ ?????

    Коментиран от #13

  • 10 георги

    15 2 Отговор
    Претоварен е тъпометъра на хората скоро ще счупи скалата.
  • 11 Трудовакъ

    16 5 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Вече го прочетох, има го в сайта "Блиц". Раздухването на коронапсихозата не е от вчера и днес. В статията се говори за огромните материални интереси от засилване на психозата, за парите, които се изсмукват от здравните системи с неистински диагнози, за това как злоумишлено се манипулира статистиката и това се твърди от отговорни политици не само в САЩ, както и от видни специалисти-вирусолози. Президентът на Беларусия Лукашенко също разобличи аргументирано и със статистически данни коронапаниката и коронаистерията. В Щвеция също не участват в психоистерията. Навсякъде се вземат строги и безкомпромисни предохранителни мерки, но без да е необходимо населението да се "арестува" по домовете и да се лишава от правото на труд и нормално социално общуване...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 55555

    5 7 Отговор

    До коментар #9 от "Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ":

    Време ти е за карлуково

    Коментиран от #16

  • 14 гост

    3 2 Отговор
    Някя си доктор вал с български произход трябваше да пише.
  • 15 2323

    5 6 Отговор
    Кучеядците подпалиха света.
  • 16 Све

    10 4 Отговор

    До коментар #13 от "55555":

    Пурко, в България имаме 35 сериозни случая. 878 заразени не означава болни . На много неграмотни това не е ясно. Умиращите с грип са повече без да се говори за това
  • 17 опорна точка

    4 2 Отговор
    На нас са ни дали опорни точки и ние ще ги защитаваме - пък вие ще си останете бедни долни русофили.
  • 18 Ала бала

    8 3 Отговор
    Хич не ми звучи като българка тая дрисла. И мисленето ,и речникът вече англосаксонски. Давала била консултации - ала-бала. Здравната им система е отвратителна и безчовечна,щото и доФторите им такива - бюрократи и печалбари. В Ингелизия и в нормално време е трудно да се добереш до доФтор и затова нашите гастарбайтери си идват да се лекуват тук.
  • 19 Тра-ла-ла

    6 1 Отговор
    САЩ надминаха всички по разпространение на заразата! Все пак там се намира Холивуд!,,😂😂😂 🦇+🐖=☠️ 😂😂😂
  • 20 оня с коня

    3 6 Отговор
    ЕКСПАНЗИОНИСТИЧНАТА И АСИМИЛАТОРСКА Външна политика на Русия ИЗИСКВА от българските си слуги У НАС- отказали са се от всякаква Бълг. принадлежност и поставили се безрезервно в нейна Услуга РЕАЛНИ И РЕШИТЕЛНИ ДЕЙСТВИЯ.А случаят със Заразата е повече от идеален за Целта и Инструкциите са ясни:"Възраждане","Боец","Атака","Бивол" и още редица Организации и Ядра "да се вдигнат като Един" и ДА ИЗЛЯЗАТ НА УЛИЦАТА с Искане НЕЗАБАВНО да бъдат прекратени Карантинните мерки защото Нарушават Демократичните им права.Следва България от Отличник в борбата с вируса в Европа да се срине на Последните места,т.е. да настъпи Национална катастрофа,след което същите тия "Кандидат-руски поданици" да обявят "Гражданско неподчинение" и с викове към Правителството "Ето докъде ни докарахте" да тръгнат да го "Измитат"...за да може "на метеното" да се настани Удобно ново,Безрезервно предано на Русия Управление.

    Коментиран от #21, #22, #24

  • 21 Све

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "оня с коня":

    Какво руско има в това да искаш да не те управляват и ограбват идиоти ?
  • 22 Све

    9 3 Отговор

    До коментар #20 от "оня с коня":

    Защо ти харесват престъпниците , които разграбват и раздават България последните 25-30г ?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 леле мале

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "оня с коня":

    Ей,ей,ей, бързо тичай в психодиспансера ! Бързо, ти си супер спешен случай !

    Коментиран от #29

  • 25 шшшшшшшшшш

    3 1 Отговор
    Не мога да разбера защо българите много обичат да ги ограбва Русия. И то да ги ограбва яко. Но навремето нямаше откъде да се разбере колко сме били ограбвани. И днес стадото още продължава да си мисли, че Русия нещо ни е `дава`. Нищо не ни е давала Русия. Русия ни грабеше както турчин не ни е грабил. През 1962ра година изнесе и златния резерв на България и повече никога не го видяхме. 21 тона злато и през 1064та още 4 тона.
    Когато Червената армия ни `освободи` през 44та година остана тук 3 години и СССР не даде 1 лев да бъде изхранвана. Цялата прехрана на `освободителката` се смъкваше от кожата на обикновения българин. Въпреки че според всички договори тя трябваше да остане в БГ само няколко месеца.
    Междувременно с помощта на Червената армия беше избита и българската опозиция и сложена на власт БКП.
    Кога най-после ще разберем, че СССР тогава и Русия днес са ни третирали като роби?
  • 26 F.F

    0 0 Отговор
    Я се скрии ма.Не ми пука нито за дохтор Вал, нито за Албиона.
  • 27 Трапанация за монголоида Путин

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Ръмпези":

    Да бе, навързаха ги с въжета и на кервани ги завлякоха в чужбина. Кого работиш бе, червен бокллук ? Всеки има право да работи където иска и където му е по-изгодно. Ако влезеш в английска болница, много трудно ще намериш англичанин - доктор, а ако си на обикновенна здравна, ще чакаш един месец и то със записан час за личния си лекар. Плащат добре, имат доктори. И тук в България ако плащаш добре, ще се лекуваш добре.
  • 28 НЕКОЙ

    2 0 Отговор
    Не се разбира как се борите с този вирус. Как протича лечението на един болен? Какво му се дава като лекарства?
  • 29 оня с коня

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "леле мале":

    Абе Шшшшибаняк НЕОРИЕНТИРАНО АКТИВИРАН,...и ти ли ще изказваш "Собствено мнение" по "Първи петли"?:)Ясно че не си Единствен,ама...ДЕ СЕ ВЪДИТЕ БЕЕЕ...,да дойда на Инспекция и да ви натряскам Глобите за Африканска хигиена в Гетото ви?Бодливата Тел за Ограждане на Региона ви ще е "със Собствен ВАШ Труд,щото сте Соц. слаби- "обещано".
  • 30 fucking

    2 1 Отговор
    Борисов! Стига диктатура! Аз днес с утринта спортувал в парка и 1час тичал от двамата дебила от полиция!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 всичко лъжа

    2 1 Отговор
    няма вирус
  • 33 всичко лъжа

    1 2 Отговор
    Хора ! няма вирус , всичко лъжа също зомбо пропаганда.
  • 34 Тая

    0 1 Отговор
    Е поредния еничар заминал на запад и после се връща да ни дава акъл лятото ода хвърли някое € тука. Вземайте им паспортите на тия
  • 35 Грух

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "опорна точка":

    Ясиевиткатамйна.
  • 36 Ивана

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "donald":

    И аз мисля,че е абсолютна лъжа!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове