22 Април, 2020 11:20 2 755 10

Проф. Христова: БЦЖ ваксината стимулира и неспецифичния имунитет

  • бцж-
  • бцж ваксина-
  • имунитет

Според специалиста всяка година има забавяне в имунизационния календар

Проф. Христова: БЦЖ ваксината стимулира и неспецифичния имунитет - 1
Кадър бТВ

Забавянето на имунизациите на децата няма да бъде проблем, посочи проф. Ива Христова – зам.-директор на на Националния център по заразни и паразитни болести, пред бТВ.

С решение на Националния оперативен щаб имунизационният календар беше възстановен. Въпреки това тревогата у част от родителите остава. Тя е свързана с изтичащи срокове и тестовете за коронавирус.

Всяка година има отлагане във връзка с епидемиите от грип, тази година е малко повече, но няма да даде отражение, категорична беше проф. Христова.

Тя припомни, че противопоказание за ваксиниране е активната инфекция – клинично изявена и със симптоми. Това е нещо, което педиатърът определено може да прецени съответно да отложи за известно време имунизацията, посочи проф. Христова.

„Малко е рано да се даде заключение дали БЦЖ ваксината е това, което очакваме, но така или иначе има първоначални данни“, коментира още тя.

Проф. Христова обясни, че БЦЖ ваксината стимулира и неспецифичния имунитет, т.е. тези клетки, които са свързани с убиването на вируса.

„Знае се, че при ваксиниране с БЦЖ ваксина, тя много благоприятно се отразява на тези наши неспецифични стражи, които имаме за среща с каквато и да е инфекция. В тази връзка вече са започнали и клинични изпитвания на БЦЖ ваксина върху доброволци, върху медицински лица и голяма група в Австралия, така че се очаква ефект, но е рано да се каже“, отбеляза проф. Ива Христова.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето мнение

    41 2 Отговор
    Чест и слава на другаря Т. Живков, който и от гроба са грижи за народа си и се бодиграва на англосаксонската измет, която я мори короната.

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Кмета на село

    6 3 Отговор
    ББ е виновен!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 русенец

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Вашето мнение":

    Да, Тато ни липсва. сегашните уж и те комунисти, пък нито с тъмнозелените успяват да се справят, нито с корупция...
  • 5 000

    11 0 Отговор
    БЦЖ се тества и в Испания. Първо от рекоха, но след като са установили, че дава най-добър резултат от всички, с които са тества ли животни започнаха тестове върху хора преди 2 седмици.
  • 6 Трифонов

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Вашето мнение":

    Комунистическата диктатура (напр. комунистическата автокрация в Китай), действително поставя на първо място обществения интерес, а не индивидуалния. Това е свързано с неглижиране на индивидуалните права, свободи и интереси за сметка на обществения интерес. Това се изтъква, като големият недостатък на комунистическите режими. Днес обаче, разумният човек, би трябвало да започне да вижда отвъд димната завеса на пазарната икономика - тя избутва на преден план индивида, за да стимулира неговите отрицателни характеристики - алчност и агресия, защото по този начин се помпи потреблението. Комунистическата автокрация стимулира хората да се възприемат, като раса, а не като отделен индивид. А само подобно мислене ще обезпечи бъдещето на човечеството. Заради това комунистите поддържаха ефективни здравни системи - такива, които гарантират бъдещето и умножаването на населението си. Нямаше лъскави болници, нямаше лекари с коли по 300 бона и самочувствие на богове. Но обществото беше обгрижено и здраво и прирастът му беше положителен. Както е днес в Китай и в другите държави с комунистически автократизъм. Ако искате да схванете това, което казвам, гледайте "Интерстелар".
  • 7 Подсилване на естествен имунитет

    9 0 Отговор
    Забелязах че в България все пак няма много жертви от ковид 19 в сравнение с другите страни. В България някъде в началото на 80- те години на миналия век спряха да задължават БЦЖ (която остава един овален белег на рамото), защото нямаше нужда , болестта беше изчезнала. Обаче днес в развити богати страни пак се появява туберкулозата. Ковид 19 покосява възрастните но в България смъртността е ниска въпреки лошите условия за живот и проблемите в болниците. Късмет имаме в тази криза. Разумно ще е да продължим със старите изпитани вече ваксини и да изчакваме със новите.
  • 8 Активист на БСП

    7 1 Отговор
    Да благодарим на БКП и другаря Тодор Живков за имунизацията БЦЖ ! А генерал Лаладжийски нека си плаши по телевизията ! Все повече става за смях !!!

    Коментиран от #9

  • 9 COVID GERB

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Активист на БСП":

    Готин!Ще ти дам един безплатен съвет.Махни си ника Акктивист и се поствай като човек.Ако има някой да мрази диктатора и шайката му крадци,това съм аз и хиляди като мен.БCП aкo иcкa дa e някaквa aлтeрнaтивa.Трябвa дa изгoни първo Нинoвa и вcичкитe милиoнeри,нaгушили ce прeз гoдинитe oт Държaвaтa.Нинoвa нaй вeчe зaрaди cинчeтo в CAЩ,кoeтo e нa хрнилкa нa прecтижнa рaбoтa зaрaди пocтa нa Нинoвa(кoнфликт нa интeрecи) и дaлaвeрaтa c Тeхнoимпeкc.Ocтaнaлитe c oтрoчeтa в държaви извън EC кaтo CAЩ и Турция cъщo.Caмo тoгaвa чoвeк мoжe дa ce прecтрaши дa ви глacувa дoвeриe,но в момента с това ръководство не сте никаква алтернатива.Аз съм на 66 год и съм живял във времето което България беше Държава имаше и армия и икономика и народа живееше 100 пъти по добре от сега.Не ходехме на запад заради САЩ`и стратегията на НАТО а не защото не са ни пускали.За една екскурзия до западна държава се чакаше по месеци за виза ,но където и да отидехме на запад се отнасяха към нас с уважение.Сега ни третират като цигани или нископлатена работна ръка.Така че знам и две и двеста.В момента държавата е фалирала а каквото може да се ограби се прави като за световно.Народа е обезверен и не вижда светлина в тунела така че с този ник "Активист на БСП,докато не станат промени в партията ви нямате никакъв шанс.Електората ви,който помнеше хубавото старо време е много стар и повечето от тях измряха.Със стари урви не се прави нов бардак.А за написаното си прав.
  • 10 ПЛАТЕНА РЕКЛАМА

    0 0 Отговор
    Поредната "експертка". Нормално е да си рекламира стоката, която се произвежда в нейния Център.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове