Last news in Fakti

23 Април, 2020 11:11 1 468 43

Горанов: Хубаво е, че се сравняваме с държави като САЩ и Германия

  • владислав горанов

До няколко седмици ще сме 100% готови за чакалнята на Еврозоната, каза финансовият министър

Горанов: Хубаво е, че се сравняваме с държави като САЩ и Германия - 1
Снимка: БГНЕС

До няколко седмици ще сме 100% готови за чакалнята на Еврозоната. На 70% е готова и последната банка, непокрила досега изискванията на ЕЦБ. Това заяви за предаването "Бизнес.БГ" по БНТ финансовият министър Владислав Горанов.

"Ще стане в сроковете, които са договорени с Европейската централна банка, така че процесът да бъде финиширан успешно. Следващите няколко седмици, можем бързо да наваксаме пропуснатото време", обясни министърът.

Това е процес, по който се работи близо 2 години, каза още Горанов. Десетки са стъпките, изминати дотук. Стотици са разговорите между българските власти, Европейската комисия, Европейската централна банка. Ерозоната е задължение, тя е цивилизационен избор да участваш в Европейския съюз.

Тук големият въпрос, според Горанов, е има ли рационални аргументи за отлагане, или не.

Особено в период на криза се показа, че големите икономики, които действат заедно, са много по-готови за отговор на кризата от малките, особено държави, които нямат собствена валутна политика, обясни финансовият министър.

"Еврозоната не е сладкарница, тя е жив организъм на икономика с обща кръвоносна система, което дава много възможности. Ние не трябва да гледаме консуматорски на еврозоната или консуматорски към присъединяването към ЕС. Ние сме част от обща система от ценности", заяви финансист №1.

Според Владислав Горанов е имало разколебаване дали обществото е единно по тази тема, но в крайна сметка важните решения се вземат с достатъчно политическа воля.

"Едната вярва, че еврото няма да продължи да съществува и че едва ли не ЕС ще се разпадне. Нещо, в което аз не вярвам. Другата група от хора просто не иска подобен политически успех да се реализира от нашето общество. И може би и трета група от хора, на която ѝ харесва България да стои разкрачена между геополитическия си избор, евроатлантизма или някаква друга посока, която не мога да посоча на картата", посочи министърът на финансите.

Горанов коментира и мерките на правителството за бизнеса и икономиката след кризата.

"Кризата е предизвикателна, така че ако ви кажа, че не съм притеснен за нищо, ще звучи много самонадеяно. Отговорността на финансовия министър е даде възможност не само всички сфери на обществения живот, които се финансират през бюджета да продължат да функционират нормално, но и да осигури или да предвиди развитието на кризата, доколкото това е възможно, и дадем възможния принос и към реалния сектор на икономиката, което доста сериозно предизвикателство", категоричен бе той.

На въпрос дали сме способни като други държави да направим мащабни грантови схеми, Горанов отговори:

"Трудно е за държава във валутен борд, която няма собствена емисионна политика, да прилага подобни по мащаб мерки. Хубаво е, че израснахме във времето да се сравняваме с държави като САЩ и Германия, но имаме грантове. Мярката, която е свързана със субсидиране на заетост, т.е. предоставяне помощ на работодателите, за да съхранят заетост, е грант и тя е за милиард и половина. Не мисля, че сме стигнали дотам, че държавата да изкара един хеликоптер на правителствения отряд и на жълтите павета да разхвърля едни пари."

В период на криза, когато не знаем какви ще са икономическите последици върху цялото общество, трябва да сме много предпазливи с готовите пари за харчене, каза Горанов.

Ролята на държавата чрез преразпределение през бюджета да съхрани основните си функции, да даде възможност на здравеопазването и на социалната система да функционират и не сме пестили да надградим.

"Българското общество очаква ли да отворим бюджета, който не е ясно колко е, защото в него единственото сигурно нещо е разходната част, приходът е една прогноза, която може да се състои или да не се състои. Да започнем да раздаваме пари на калпак, това ли е очакването?", запита той.

Финансовият министър не разглежда сценарий за преразглеждане на данъчната политика през 2020 година. В период на криза, когато трудно си събираш действащите данъци, да ги увеличаваш е изключително грешно стопанско решение, смята Горанов. Не мисли, че ще се наложи и втора актуализация на бюджета.

"Пред нас е кризата, наблюдаваме я ежедневно, мерките, които анонсирахме може да бъдат актуализирани утре. За съжаление, никой не може да каже кога можем да се върнем към нормалните измерения на стопанския живот", коментира Владислав Горанов.

Последната голяма стопанска криза през 2008 година имаше ясни параметри и ограничения. Сега сме свидетели на бърз и дълбок шок върху потреблението и стопанството, което никой не може да каже точен отговор кога хората ще се върнат към нормалния живот, за да можем да предвидим следващите мерки и стъпки, обясни Горанов.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Анти турчин

    31 3 Отговор
    Ми да правилно щото и САЩ и Германия почват да се превръщат в гета 😂. А то ние в какво гето живеем просто не е истина .
  • 3 Супер е

    30 2 Отговор
    Разлика от Земята до Луната , бездомнико !
  • 4 Супер Марио

    34 1 Отговор
    Комедиант!
  • 5 Ivo

    33 1 Отговор
    Леле леле ти да не си напушен.........
  • 6 Лелее

    32 1 Отговор
    Кое е хубаво - не знам !
    Но знам , че не е хубаво да се САМОЗАБРАВИШ!!!
    И знам , че ми липсва Дянков , а него не можех да го трая ???
    Не знам - това хубаво ли е ??????
  • 7 Че се сравняваме, вие ГЕРБ може да се

    30 1 Отговор
    Сравнявайте с всички. Ама никой не ни сравнява с Германия и с тези които добре се справят. На последните места сме по КОМПЕТЕНТНО СПРАВЯНЕ В КРИЗАТА. ГЕРБ престанете с МАНИПУЛАЦИИТЕ, че се справяте, обратното Е, ГЕРБ НЕ СЕ СПРАВЯТЕ. ОСТАВКА!!!!
  • 8 Тоя се изявява

    21 1 Отговор
    и като социолоК и сценарист, без да се знае какви са точните параметри на "сценариите". С тоя неприятен език как ли го търпят колегите му от правителството?

    Коментиран от #13

  • 9 Valio

    28 1 Отговор
    Този с апартамента под наем пак се изказа неподготвен.......
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 сноу

    26 1 Отговор
    Давай ,давай ..може и по-бързо ..че колко грабеж има да се замита ...за няколко Българии...В измисления свят в който живеете с Гойчи и тайфата му ,вече и с Монако ще се сравнявате...Те Полша ,Унгария ,Чехия ,Румъния са въшльовци ,какви еврота за тях...Селски тарикати
  • 12 Чочо

    23 1 Отговор
    Бързо му премерете температурата на този, знам че нещата не отиват на добре ама чак пък толкова.
  • 13 Сливи за смет

    19 1 Отговор

    До коментар #8 от "Тоя се изявява":

    Ми тея от правителството са бетер него. К'во би казал за барни ръбъла, менда и др. от същата сган?
  • 14 Петър

    15 0 Отговор
    Алооуу нерде Ямбол нерде Стамбул
  • 15 Behemoth

    15 1 Отговор
    То и за Шенген бяхме готови само една стена трябваше да боядисаме ама ни са развали четката май...
  • 16 Русенец

    13 1 Отговор
    До няколко седм ще имате двойно число на случаите с covid19, както и двойно на безработните. Хората се молят за здравето си и за хляба си, а вие потривате доволно ръце за чакалнята за еврозоната. Отдавна съм прозрял, че сте шайка обирджии и нищо повече.
  • 17 Гост

    18 1 Отговор
    До няколко седмици ще сме готови за ратаи на белите господари. Какъв кеф. Каква чест. Каква благодат.
  • 18 Next

    19 1 Отговор
    Вие тикви празни може и с Мали да ни сравнявате и пак ще сме зад тях. В кочината всичко е леш, отговорни сте всички властимащи лумпени. Дано скоро да дойде онзи който ще напълни затворите с вас.
  • 19 Bzbsbsb

    11 1 Отговор
    Как така се сравнявате с сащ и Германия ...тези две държави в лицето на политиците си и хората зад тях са виновни за 60 милиона убити през втората световна война ....вие добре ли сте?или ни мислите за малоумни???
  • 20 Romero

    20 0 Отговор
    Нагли до безумие!Къде в Албания печатат пари? Това са думи на Винету и то казани със сарказъм.Всички държави подпомогнаха безработните,само Горанов -корумпето не дава пари,които са от Европа именно за това.Сега започват схемите със заразените.Ще изкарат ,че идва бум на вируса и ще искат да удължат карантината!Ще ликвидират България!Стойте си в къщи,глупендери!
  • 21 Лелее

    16 1 Отговор
    Страхотна статия. Всеки ден само гърч. Защо така... нови заеми, колко имаме стари да изплащаме? Браво Горанов, благодарим за всичко хубаво което правите за народа! Не минава и ден, без да ни отупате с нещо ново. Каква Европа, какви чакални Ви гонят. Уникални сте
  • 22 ТОС ИБРИКЧИЯ

    16 1 Отговор
    Гoрaнoв: Хубaвo e, чe ce cрaвнявaмe c държaви кaтo CAЩ и Гeрмaния
    Дo някoлкo ceдмици щe cмe 100% гoтoви зa чaкaлнятa нa Eврoзoнaтa, кaзa финaнcoвият миниcтър

    ---- ОТ ВЧЕРА, МАЙ НЕ СИ ЗАТВАРЯ УСТАТА? ПО ИЗКАЗАНИ ПРОСТОТИИ МАЙ НАДМИНА ПРОСТ АХА ОТ БАНКЯ?
  • 23 Оставка

    13 1 Отговор
    Като нямаш пари каква карантина ще ми налагаш ??? Перефразирано думите му са спри работа, стой у вас, но пари от мен не чакай!!! Прав е Бойко..Това е война. Вие ни обявихте война!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ПиПи

    12 1 Отговор
    Пълен Убитак. Каква евро зона те гони? Да врътнете пак кинти и дългове? Като Милен Велчев и компания? Колко още ще има?
  • 26 Гост

    12 1 Отговор
    Тоя неграмотник хвана бойковата болест. Няма лекуване
  • 27 Жоро

    11 1 Отговор
    НА ОБИКНОВЕНИЯ БЪЛГАРИН НИКОЙ МУ НЕ ДАВА МИНИ ДВОРЕЦ ДА ЖИВЕЕ БЕЗ НАЕМ...НИКОЙ МУ НЕ ПЛАЩА БИТОВИТЕ СМЕТКИ..БЕЗОЧЛИВ ЛЪЖЕЦ,ПРОСТАК,БЛИЖЕДУПЕЦ..НА ТАКИВА КАТО ТЕБ А МОЖЕ БИ И НА ВСИЧКИ МИЛИЦИОНЕРИ ОТ ГЕРБ ДРЯНОВА ТОЯГА..В СОФИЯ ИСКРАТА СКОРО ЩЕ ПЛАМНЕ...

    Коментиран от #35

  • 28 О. Ч. З

    6 0 Отговор
    Нещо запитване на народа дали иска да минава на Евро или не иска. И един въпрос ако средната заплата е 600лева ако минем на Евро 300 ли ще се взима или 600

    Коментиран от #37

  • 29 Умно село

    4 0 Отговор
    Тая еврозона ви е изпила мозъците , като чавка акъла!
    Старите хора са го казали:
    Акъл и менз..с ако не дойдат до време, не ги чакай!
    И вашата е такава послушни васални мизерници!
  • 30 цццццц

    7 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Горанов: Хубаво е, че се сравняваме с държави като САЩ и Германия" Не е ли все едно да си сравняваш дипломата от ПУЦа за селски счетита с тази от Харвард?
  • 31 от софийско

    6 0 Отговор
    Със 150 евро пенсия, че вием у еврозоната щастлив !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Кой68

    0 0 Отговор
    Но на какво основание и факти????,
  • 34 Българин

    0 0 Отговор
    Да, България не трябва да е разкрачена и не може защото България е надупена заради такива като теб Горанка, които сте събирани с лъжица от земята.
  • 35 софяниц от пазарджик

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Жоро":

    Ох, ох, пак ли ще излазяме партизани ?
  • 36 Boss

    0 0 Отговор
    Влади, няма как да знаеш, но от ЕС по въпроса с Шенген вече изразиха своето мнение и то публично. Настроението там е на този етап да не се разширява зоната. Влизането в чакалнята ще стане, най-вероятно, у ще си останем там. Защото просто никой няма да пусне поредния просяк вътре. Дори и да има някаква промяна, тя няма да стане до 8-10 години, време след което нито ЕС ще го има в този си вид нито Еврото като валута. Купувай апартамент в Свищов!
  • 37 Kocco

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "О. Ч. З":

    Отговарям ти. Лева ще девалвира до максималното допустимо - около 15%. Т.е. всички ще станат автоматично по-бедни с минимум 15%. Минимум, защото към това ще се добавят и по-високите цени на всичко възможно. Горната граница е отворена величина. Така, че заплатата от 600 лв, ще стане около 520 лв, които ще имат покупателна способност на 350-400лв. Обърни си тези пари по курса на деня за да видиш каква ще е заплатата в Евро.

    Коментиран от #40

  • 38 Finanier

    0 0 Отговор
    Владенце, първо виж как ще набавите на ПИБ едни 60М, дето им липсват и тогава скачай. Защото акциите им на борсата са около 2лв, а бройката, която искат да емитират трябва да я продават на около 8 лв за да набавят тези пари. И тъй като няма нормален инвеститор, който да плати 4 пъти по-висока цена, остава държавата да ги изкупи. Но първо, ти мой човек, ще трябва да обясняваш защо с наши пари ще купуваш нещо, което струва 4 пъти по-малко. Ей това си е проблем, да знаеш. В свищов не ти ли обясниха?
  • 39 ехаа

    0 0 Отговор
    Вие се сравнявате, а те не ви смятат за нищо! Вървим към най-бедната страна в света, а се сравняваме със САЩ и Германия! Пълна простотия!
  • 40 О. Ч. З

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Kocco":

    И богатите стават по богати а бедните по бедни
  • 41 Някой си

    0 0 Отговор
    Аз не мога да разбера едно нещо, защо като става въпрос за цени на горива, глоби и други такива, които са в полза на държавата може да ги сравняваме с Германия, Франция и други развити държави, а като трябва да се дава нещо на хората вече не било така?
    Това ако отговори перничанчето ще го призная за финансист.
  • 42 Дръвчо

    0 0 Отговор
    На пиене и носене на бой сме пред тех. Ама за друго сме в трета глуха.
  • 43 мнбв

    0 0 Отговор
    Горанов, вие се сравнявате с Германия и САЩ. Светът не ви поставя на една плоскост с Германия и САЩ. Срещу тях да бягаме, няма да ги стигнем.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове