Last news in Fakti

30 Април, 2020 11:07 3 240 35

Строители: За да се излезе от кризата, трябва "строително цунами"

  • строителен сектор-
  • валентин николов-
  • ес

От бранша настояват правителството да отмени забраната, с която не се разрешава да се работи между 14 и 16 ч.

Строители: За да се излезе от кризата, трябва "строително цунами" - 1

Преди около месец се обърнахме с апел да не се спира строителството в България и бяхме чути. Сега идваме с един по-различен апел – строителството не просто да се запази, а то да бъде двигателят на развитието в следващия етап. Това каза на извънреден брифинг Валентин Николов, изпълнителен директор на Строителната камара, цитиран от бТВ.

„20 страни от ЕС са провели видеоконференция. За да се излезе икономически от кризата, е необходимо „строително цунами“, допълни той.

Николов даде пример с Италия, където се разработва програма за саниране на 1,2 милиона жилища, което ще донесе заетост на 430 000 души допълнително в страната. Според строителния сектор програмата за саниране е била „несправедливо оплюта“.

"Ние сме готови при наличието на средства много бързо да задвижим този механизъм. Направили сме предложение да се дават не повече от два обекта на една фирма едновременно, за да може колкото се може повече фирми да участват в този процес. Да имаме по-специфичен подход по отношение на цените. Да дефинираме не обща цена на квадратен метър, а цени по дейности", обясни още Валентин Николов.

„Възлагаме огромни надежди на сектор строителство да ни изведе от кризата“, заяви от своя страна зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Преди брифинга представителите на строителната камара са имали среща с премиера Бойко Борисов. По време на нея е обсъдено работата на значимите инфраструктурни проекти, както и мерките за малкия и среден строителен бранш.

200 000 са заетите по официални данни в бранша.

Строителният бранш настоява още правителството да отмени забраната, с която не се разрешава да се работи между 14 и 16 ч. Те искат ясни параметри на допустимите децибели шум.

"Трябва да подкрепим колегите от Камарата на строителите и да позволим работа в диапазона между 14 и 16 ч. в делничните дни. Тази тема обаче ще бъде обсъдена с ресорните министерства, за да има консенсус“, заяви Нанков.

Предстои реализацията и на ВиК проекти в цялата страна, което също ще осигури достатъчен обем проекти за малкия и средния строителен бизнес.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    41 2 Отговор
    Внимавайте какво си пожелавате драги строители, да не стане така че цунамито да не ви хареса
  • 2 Борисов е БЕЗУМИЕТО НА ЕДИН НАРОД

    19 4 Отговор
    .......
  • 3 Ганио в Гетото

    48 0 Отговор
    В моя квартал Строителното Цунами свърши.Всичко така е уплътнено,че мога да простирам на съседския балкон.
  • 4 Софиянец

    36 1 Отговор
    Закривай, да ви у бизнесмените, клекнали на държавна копанина
  • 5 zeus

    36 0 Отговор
    Хващайте кирките и отивайте да копаете тунел под Шипка, понеже друго строителство няма да има :)
  • 6 Гост

    38 2 Отговор
    Крадците още искат да ,,санират,,.......................за 1-2 милиарда
  • 7 Още бетон молимм😂😂😂

    21 2 Отговор
    Хахахахааааа с хеликоптери и самолети да ръсим бетон 😂😂😂😂😂😂докъто подминем еверест на височина😂😂😂😂😂😂 и бегето да стане наи високия връх и да идват алпинисти и от това да се печели😂😂😂😂😂😂
  • 8 Аз им пожелавам един земетръс 9 степен

    8 7 Отговор
    За 5 минути и сичко ше си доде по местата въпреки че и моя кафез ше падне нека пада тва не е живот
  • 9 гжгж

    20 0 Отговор
    И кой ще им купува цунамитата?
  • 10 Капитан Петко Войвода

    11 28 Отговор
    Дори един нормален коментар няма! Само глупаци и мързели без работа (и то без работа не заради кризата).Че по програмата се краде, краде се, но има хляб и добри надници (заплати) за много хора. Строителството движи цялата държава и това го знае всеки, който има малко акъл.

    Коментиран от #15, #30

  • 11 Какво

    19 4 Отговор
    ще строиш , бе другарьо ? Кьорав ли си да видиш , че Рецесията е на прага ?

    Коментиран от #16

  • 12 Smael

    9 0 Отговор
    Всички държави селкостопанстео а този още психо тормоз.
  • 13 Eee

    13 0 Отговор
    И кой ще купува тия котийки като хората свършват парите и банките спряха кредитите?
  • 14 Тоя дали

    8 1 Отговор
    има дете което се опитва да спи или да учи докато къртят? Кой плаща за тези сгради? Намирисва ми на огромно пране на пари
  • 15 Не мерси

    17 0 Отговор

    До коментар #10 от "Капитан Петко Войвода":

    Само ако энаеш по "програмата" какви Мерцедеси се карат после.
  • 16 Абре Ганьо Балкански

    21 4 Отговор

    До коментар #11 от "Какво":

    Искаш забраната за шум да отпадне.Искаш трисменен режим на работа,вкл неделя!? Искаш,искаш,искаш.Искаш и тези гурбетчии ,който се прибраха ,да ти увеличат армията- копачи на кинти.Ами много искаш бе- уста с три глави,а г,за ви е само един! Откъде ще дрискате? Призоваваш 25 х строители,да останат тук.Ами ще останем! Но ако гарантираш 10 Е/ час ,като холандеца за най нискоквалифицираните строители- българи( там заради вашата лакомия,ни плащат най малко) ,ако в събота и неделя плащаш 50% допълнително за всеки час.Ако ми поемеш квартирата( там е почти правило) ,ако ми поемаш превоз, ако ми посигуриш раб.облекло и защитни средства от най висок клас( холандеца ни даваше ежедневно тези маски- 3М ежедневно) за който ревем тук.Същото ,или почти същото е в Дания,Белгия,Германия.Знам го от колеги,който след завършване на обекта в холандия заминаха там.Това е истината! Парата на тезгяха- иначе не става.Да ти се гърбя на три смени вкл събота и неделя за максимум два бона( хиляда евр) няма да се съглася,поне аз.Там ги получавам за 5 дни+ една събота.Да ти бачкат общаците- хъхряци.

    Коментиран от #31

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Русенец

    18 0 Отговор
    Големите градове в България са презастроени, без устройствени планове, превърнати в бетони гета. Това е в резултат на същата тази строителна мафия, коята сега иска Цунами от пари и държавни поръчки, за да довърши и малкото останала природа !
  • 19 гост

    12 2 Отговор
    Стройте си блокове ,нали ни обеждавате как всичко е наред няма да има криза в сектора като тази от 2008г.Какво сега се промени та изведнъж друга запяхте...От 14 до 16 ч е време за почивка и не може да вдигате шум.Не че много се спазва.
  • 20 .........

    6 0 Отговор
    Те па щото нещо качествено строят...
  • 21 Най добре

    11 0 Отговор
    да застроят улиците, че поне да може да се ходи пеш и с колело и да няма катастрофи. То и без това няма къде да се паркира и има задръствания. Да не говорим за ежедневните катастрофи. Аз мога и с колело. В Холандия политиците ходят с колело не с 50 души охрана
  • 22 Българина

    10 1 Отговор
    Цунами от бедност и мизерия, последвано от миграционно цунами. Герб са си бедствие
  • 23 Бичкию на шию

    9 1 Отговор
    Строително цунами, разбирай ам, ам, ами!!! И тези са огладнеци, и си искат и ще им дадат и те ще дадат. Както казват енгилизите... Обществени поръчки, сър!!!
  • 24 Нестандартен

    8 1 Отговор
    Във Виена е задължително на новопостроените сгради да се монтират слънчеви панели. Защо това да не се въведе и за българското строителство? Като започнат да ги поставят от 2021 година, ще влезем в екологичните норми на ЕС по-скоро, отколкото да закриваме и откриваме въглищните централи.

    Коментиран от #25

  • 25 Така мисли и баце

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Нестандартен":

    Още преди да се започне изграждане на соларните паркове се поставиха квоти за площи. Сещаи се кой ги спечели. Нали народа плаща на киловат зелена енергия 0.75ст на собственика на соларите. Същото е и за вецовете и веитата. Точенето на бг е качествено и законно при това. По интересувай се кои са собственици на зелената енергия и си направи сам изводите.
  • 26 ежко

    7 1 Отговор
    Много бързате да се налапате, господа строители!Услади ви се енергийната ефективност с троините ви цени!Няма нужда бсияки да оцелеете -половината ще фалират -приемете го!България се топи, ама строите все едно по 1 милион прираст имаме на годишна база!
  • 27 ПЕРАЛНЯ

    8 1 Отговор
    ОТ ТОВА СТРОИТЕЛСТВО ПЕЧЕЛЯТ КРАДЦИТЕ ПЕРАЧИ НА ПАРИ -- В ДЪРЖАВАТА ВЛИЗАТ ЖЪЛТИ СТОТИНКИ !
  • 28 ПРЕДАТЕЛИ ДОЛНИ

    7 1 Отговор
    САНИРАНЕ ДО ГРОБ ОТ ...... ГЕРБ !
  • 29 волен сидеров

    0 0 Отговор
    де го туй правителство,че ние имаме ли правителство-егати -аз си мислех,че генерал и уж дофтор ни управлява...
  • 30 пжи

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Капитан Петко Войвода":

    Въпиюща некомпетентност, неграмотност и пълно непознаване на това що е икономика. Тези, които коментирате, дали се сте се запознали с предмета на днешната среща или давай в хор с тъпото изказване от президентството, че строителите искали да вземат залъка на бедните, разбирай на братята роми. В строителния бранш има не само акули, там има хиляди малки и средни фирми, които осигуряват работа също на хиляди семейства. Как не можахте да видите предимствата на санирането, което в Германия го направиха веднага след перестройката. Не разбирате ли, че тези обекти освен всичко друго ще дадат тласък на производството на строителни материали, където също ще се отворят работни места и прехрана на заетите там. Стагнацията притисна малките строителни фирми и почти ги фалира. Защо държавата да раздава пари без да се работи, като може с тези пари да осигури заетост и инвестира в благоустрояване. Сметката е проста и не е трудно да я направиш.
  • 31 Висок

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Абре Ганьо Балкански":

    100% подкрепям този пост!!🤗
  • 32 наглите

    2 1 Отговор
    тия са като зърнарите, искат само да лапат чужди пари
  • 33 Анонимен

    1 0 Отговор
    Оплаквателно бюро, там при тошко 78 ша ва оправят, ша ви дадат кво поискате хохо
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове