Last news in Fakti

6 Май, 2020 13:32 8 601 73

Проф. Рачев за починалите от Covid-19: Това не са сухите съчки на Мангъров

  • проф. георги рачев-
  • загинали-
  • коронавирус

Смятам, че повечето от мерките, които бяха взети в България бяха реални за това време, в което не знаехме, а хора умираха и нямахме противодействие

Проф. Рачев за починалите от Covid-19: Това не са сухите съчки на Мангъров - 1

Едно от очакванията е, че с настъпването на топлото време ще изчезнат или поне намалеят случаите на заразени с коронавирус. Реални ли бяха мерките, които се взеха в България, какви ще са последиците върху икономиката, кое може да убие COVID-19? На всички тези въпроси се съгласи да отговори пред Блиц климатологът - проф. Георги Рачев, който днес празнува имен ден:

- Наистина ли можем да очакваме, че с настъпването на топлото време ще намалеят и случаите на болни с COVID-19 у нас и той постепенно ще отшуми?
- Вирусът като всеки един вирус изпада в пълен потрес от ултравиолетовта радиация. Нито един вирус, нито една бактерия не обича слънцето, защото ултравиолетовата радиация е убийствена.

Колкото по-слънчево, колкото по-интензивно е слънцето, например, само докато си говорим сега и обърна ръцете си към слънцето, след минути няма да има нито един вирус.

Вторият природен дезинфектант, това е сухият въздух. Такива вируси оживяват единствено, когато влязат в човешката клетка. На сухо и слънчево вирусът умира и то буквално за минути.

Затова ми бяха много интересни научните публикации за това колко дълго време живее върху метал, хартия и т. н.

Всичките тези изследвания са правени в лаборатория, не намерих нито един източник за изследвания при естествени условия.

Вирусът се чувства най-добре при температура 3-4 до десет градуса, да е мрачно, да няма пряка слънчева радиация, да е облачно и при висока влажност.

Слънце, сух въздух и високи температури от порядъка над 20 градуса рязко потискат разпространението на всеки един вирус. Не толкова топлината, колкото тя като фактор за сухотата на въздуха е важно.

- Защо този път един такъв, уж простичък вирус, накара цял свят да коленичи пред него?
- В целия свят настъпи една паника и страх. Страх от неизвестното, да не се провалим, страх, че ще ни обвинят.

В основата на този страх е манталитетът на Китайската комунистическа партия. Тя скри всичко, тя скри от собствения си народ, от световната общност редица факти, които можеха да послужат на хората да вземат правилни решения.

Изведнъж затваряш 7, 8 милиона без право да гъкнат. Хората не знаеха за какъв вирус става дума.

За съжаление се оказа, че светът не е подготвен за такова мащабно заразяване и се взеха много крайни решения.

Сега три месеца по-късно е лесно всеки да се тупне в гърдите и да каже - колко бях прав. Но преди три месеца заразата беше налице, нямаше клинична пътека за лечение, умираха хора и никой не знаеше какво ще се случи.

Затова бяха взети тези крайни мерки. Една част от тях са напълно реални и така трябваше да бъде. Защото ние не знаехме какво може да се случи.

- У нас също много хора се страхуваха пред тази неизвестност. Една от причините за свалянето на щаба не беше ли точно тази - появилото се в обществото недоволство?
- Като преподавател с повече от 35 години стаж правя разлика, когато се говори на малки деца и на възрастни хора. На възрастните трябва да се обяснява със съпричастност.

Това са мислещи хора, които, ако гледаха речта на Борис Джонсън, на кралицата, дори и на леко ексцентричния Доналд Тръмп - посланията им носят надежда. Вчера Тръмп го каза - до 100 хиляди ще си отидат, а не трябваше да допуснем и един да си отиде.

- Бяха ли правилни тези строги мерки?
- Истината е, че здравната система не само у нас, а и в Европа не издържа това изпитание, показа се неподготвена. А страхът на политиците да не бъдат обвинени в немарливост, нехайство, доведе до някои нелогични, крайни решения.

Не може в София да е по-безопасно, отколкото на Витоша, няма как да стане. На планината колкото и да се опитваме да сме заедно, пак оставаме много разделени.

Връщам се преди 100 години, когато е било царството на Испанския грип. Не знае колко милиона европейци тогава са загубили живота си. Това са били предимно млади хора, с които на обед си пиеш перното, а на вечерта него го няма.

Това е цитокиновата буря, свръхмощната имунна реакция на организма срещу вируса на грип. Тогава хората забелязали, че смъртните, които са ги изкарвали на палатките отвън да видят слънцето като за последно, са започнали да се подобряват. Тогава са разбрали, че слънчевата светлина играе мощна роля.

Тя не може да спре епидемията, но може силно да я потисне, да отложи този връх на заболяването напред във времето, когато и санитарните власти и медицинските, и държавата ще бъдат подготвени да понесат това цунами.

Витамин Д, който синтезираме в тялото си, е много полезен в борбата. Заедно с витамин С седи в основата на имунната ни система.

Точно напролет, когато съдържанието му е минимално и когато слънчевите лъчи са най-малко. Точно тогава ние имаме нужда да излезем на въздух и слънце.

Вече се понавързаха доста неща. По отношение на социалната изолация, имаше много добри попадения - да бъдат изследвани хора в рисковите групи.

- И все пак, реално, вече има много смъртни случаи у нас.
- До ден днешен искам да задам един въпрос на Националния статистически институт. Като географ мога да им кажа, че естествената смъртност в България е около девет хиляди души.

Всеки месец губим по една или друга причина около 9-9500 души. Тоест по 300 души на ден си отиват по една или друга причина. Това е естественото развитие на нещата.

Искам Националният статистически институт да каже каква е общата смъртност в България, защото се оказва, че в редица страни общата смъртност се понижава на фона на смъртните случаи от коронавирус.

Смятам, че повечето от мерките, които бяха взети в България бяха реални за това време, в което не знаехме, а хора умираха и нямахме противодействие.

Всеки медик ще ви каже, че реално от грип не се умира, но той е спусъчният механизъм, който отключва и усложнява вашите заболявания, които имате.

Затова възрастните хора отнесоха най-големия брой от смъртните случаи.

- Ще се оправим ли от това?
- Няма как светът да не се оправи при всички положения, защото природата на този патоген, този вирус, той няма сметка да ни убива.
Има смисъл ние дълго да живеем и да го разпространяваме, защото тогава се възпроизвежда, в клетката е като копирна машина. Толкова е елементарен и прост, но нанася големи вреди.

Хората изтрещяха. На вас ви се казва - трупове лежат по Ню Йорк, къде ги видяхте.

Цял ден четеш за хладилните камиони, за чувалите с трупове. Питам от много време мои приятели дали познават човек с коронавирус. Оказва се, че около мен няма.

Когато се изследват най-застрашените групи, естествено, че сред тях ще откриете носители на коронавирус.

Едно изследване на шофьорите от градския транспорт в София остана ей така в небитието. Какво се случи с Банско?! Там нещата затихнаха. Нали и там трябваше да бъдат с камиони труповете, а се оказа, че не е така. Ето тук говорим за статистика.

- Има много спорове около това как трябва да се изчислява реалният брой на хората, починали от коронавирус, какво мислите вие по този въпрос?
- В Германия как записват един човек починал - навлизаме в една много деликатна тема - починал е примерно от сърдечна недостатъчност.

Да, сигурно е вследствие на усложнение на вируса. Но казвам - починал е вследствие, а не в резултат. Затова и се признава, че повечето хора са имали доста сериозни усложнения, не че е трябвало да умрат, това не са "сухите съчки" на Мангъров.

Но не трябваше да се изпада в паника и в кретенизъм и всяка вечер на мен да ми се казва, че съм некоректен, нелоялен. Правилно трябва да се разбере - аз поддържам мерките, но те стигнаха до кресчендо.

Например пресконференцията с пожара на Чернобил - кое беше необходимо да се плашат хората така и то посред нощ, има специалисти по комуникации, които трябва да кажат истината.

Днес в София видях - една трета продължава да ходи с маски, другата с маска - тип лигавниче, защото влизат в магазини и транспортни средства и едва една трета от софиянци ходеха без маски.

Ето докъде се доведоха нещата, искаш да попиташ някой нещо, той страхливо и боязливо се отдръпва от теб.

- Каква е икономическата цена?
- Това, което трябваше да се направи, освен този щаб, в който, според мен най-малкото трябваше да има черни униформи, трябваше да има и друг щаб от икономисти, финансисти, които не да се показват и говорят по телевизията, да съветват тези, които издават заповедите, ограниченията, докъде и колко трябва да се спасява.

Пак казвам - човешкият живот няма алтернатива, всеки е важен. За това трябваше да се мисли. За утрешния ден.

Защото виждате, че отделни страни в Европа, ще дам един пример за сектор от националното ни стопанство - това е туризмът.

Ще дам пример с Гърция, където там решиха да спасяват собствената си кожа. Не може ние, българите, да спасим сезона.

Винаги съм казвал, че българинът е перфектният турист, който е неглижиран в собствената си страна. На туризма му трябват тълпите от чужбина, които се хранят, ядат, пият, забавляват се и пръскат пари, а това са милиарди.

Затова ще започна да пътувам, когато си направя жълта книжка, в която се отбелязват всички ваксинации, които имам.

- И накрая, какво време да очакваме?

- В България след Гергьовден ни очаква едно по-спокойно, едно по-сухо и слънчево време. Все пак сме пролетен месец, но в следобедните часове ще вали.

Съвсем нормално е май да вали, но слънцето е много високо и убийствено силно.

Прекарайте пет минути на слънце, ще генерирате огромно количество витамин Д, а той с витамин С е в основата на имунната ни система. Просто и ясно, открай време, откакто сме слезли от клоните и сме станали това, което сме.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да де

    26 85 Отговор
    днес 30 000 души само в Европа се гътнаха.

    Коментиран от #9, #12, #27

  • 2 Аре

    122 34 Отговор
    Айде още един разбирач...какво разбира един медиен климатолог от вирусология?!?

    Коментиран от #23, #67

  • 3 Васил

    34 118 Отговор
    Мангъров е любимеца поповете и погребалните агенции

    Коментиран от #46

  • 4 Случаен

    94 22 Отговор
    Айде и тоя стана ,,вирусолог,, и ,,разбирач,, на ситуацията....Аз май беше климатолог....ей,какво ли не правят хората за малко ,,слава,,...

    Коментиран от #16

  • 5 Рошко

    72 28 Отговор
    Още един "умник"да обърква хората, и той да си сложи противогаз и да бега се скрие в некой бункер, а не да плаши гаргите
  • 6 РТТТТ

    105 20 Отговор
    СТОЙТЕ СИ У ВАС И СЕ КРИИТЕ ПОД МАСАТА ДО КОЛЕДА ,МОЛОУМНИЦИ ПРОСИ
  • 7 Майна

    53 9 Отговор
    Недей да каьваш, че сме слезнали от клоните... Не е доказано, а и не се знае ...
  • 8 с чин ефрейтор

    75 16 Отговор
    Ха, изкочи сега и метереологът епидемиолог.
  • 9 Рошко

    31 12 Отговор

    До коментар #1 от "Да де":

    И ти ше се гътнеш някой ден, и аз ша са гътна, по спокоен ли си, ама има някои поумнват, други не умират си както са се родили, ти си от вторите

    Коментиран от #51

  • 10 Честит

    58 16 Отговор
    Още един палячно.какво разбираш ти от вирусология .
  • 11 Прметей

    50 12 Отговор
    Нощ си свършиха работата.фаза1 приключи успешно.страха и паниката вече са насадени.Чзапочва фаза 2.впрочем вече шест компании спонсорирани от Б.Г.,започват клинични тестове на ДНК нано ваксина,както се вика целта оправдава средствата.
  • 12 Лост

    33 9 Отговор

    До коментар #1 от "Да де":

    И от Борисов ли ги чу?
  • 13 бай Шиле

    46 19 Отговор
    Значи на Мутафчиев не трябва да вярваме защото е хирург,а този дето е географ,може? Всякакви кандидати за мимолетна слава се извървиха да дават акъл.Долу Борисов,да идва Корнелия,че да свърши лошото!Найс,а?
  • 14 Активист на БСП

    41 22 Отговор
    И как така,професоре,ултравиолетовите лъчи не убиха вируса в Австралия ??? В Бразилия ? А ? Или съзнателно убивате възрастните хора по поръка на НОИ и ГЕРБ ???

    Коментиран от #26

  • 15 asd

    30 9 Отговор
    " защото природата на този патоген, този вирус, той няма сметка да ни убива"

    Е хубаво поне, че сте седнали на по ракия и сте обсъдили бъдещите му планове ... Леле откъде се навъдихте такива мозъчни донори!
  • 16 Не случаен

    23 4 Отговор

    До коментар #4 от "Случаен":

    ей пълно с разбирачи ве :(
  • 17 бай Шиле

    34 7 Отговор
    Този професор не е ли по добре да се съсредоточи върху: времето ще е преобладаващо,валежи в някои места,до умерено и други.Май само Азис не се е изказал.
  • 18 Да еааа!

    36 8 Отговор
    ДОВОЛЕН СЪМ - КРАТКО И ТОЧНО. А ЗА ЕСЕНТА И ЗИМАТА, БОКО ПАК ЩЕ ОПЛЕСКА НЕЩАТА. ТО СЕ ЗНАЕ - ЗА ПАРИ!
  • 19 Нова

    31 7 Отговор
    Даже не прочетох по нататък интервюто ви след като стигнах до умозаключение то Ви, че слънчевите лъчи ще убият вируса след това на бързо премина на няколко абзаца от интервюто и се възмутиш от опита ви да анализирате взетите мерки. За бога като какъв коментирате тези въпроси. Вирусолог ли сте, инфекционист? Знам, за синоптик, за собст. на турагенция но явно като Математика сте специалист по всичко. Толкова ми бяхте симпатичен, защо простичко не казахте:Аз от вирусология не разбирам,?

    Коментиран от #48

  • 20 В Перу

    21 11 Отговор
    една от най засегнатите страни, вече 2 месеца е много слънчево и горещо. Преки впечатления. Аман от разбирачи в бегето.

    Коментиран от #28, #39

  • 21 ФЕН

    23 3 Отговор
    Ние настина сме с сбъкан Чип.Даже и метролози са компететни за ковита19 и никога не питаме хората на които им е работа!! Ще ви дам пример купувате нещо за сглобяване или ползване и първото нещо се изхвърля инструкцията с фразата аз знам няма кво да ги чета ... след мъка се пита Гошо ,Пешо и т.н. и пак се гледа презрително инструкцията-но не се чете !!! и ако не стане се заявява с гордост това е ДЕФЕКТНО....Та с щаба виждам прилика е ще обявят ,че ковито 19 е дефектно и не е пригодено за нашия пазар
  • 22 ТРОПЧО

    23 5 Отговор
    ТОЗ И ТОИ МОЗЪК РЪСИ КАЗАХ ВИ В БЪЛГАРИЯ ВСЕКИ ПРАВИ ТОВА КОЕТО НЕ МОЖЕ И ТОЗ КЛИМАТОЛОГ РЪСИ БИСЕРИ ТОИ ДА СЕ НАУЧИ ДА ПОЗНАВА ВРЕМЕТО ДА НЕ ОБСЪЖДА МАНГЪРОВ АМИ ДА УЧИ ПОРЕЧЕ ЧЕ Е ОТ ТЕЗ ДЕТО ДЯНКОВ НАВРЕМЕТО ГИ НАРИЧАШЕ ФЕОДАЛПИ СТАРЧЕТА ОТ БАН
  • 23 Поръчка от Ангелакова

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "Аре":

    да спасява сезона.
  • 24 Арман Радевян

    27 9 Отговор
    "Мангъризация" а не изолация е правилния начин на действие иначе гладът ще победи страхът! Никаква карантина и предпазни мерки и рестартиране на хотелиерско-ресторантьорската икономика и кафенетата. И половината сухи сечки да изгорят ще бъде единствено от полза за осигурителната система.
  • 25 ОТКАЧАЛНИК

    24 5 Отговор
    ТИ ПЪТ ОТ КАДЕ СЕ ВЗЕ 2008 2009 ОТ ГРИП ПОЧНАХА ОКОЛО 4000 БЪЛГАРИ НО НИКОЙ НЕ КАЗА НЕЗНАМ КАТО КАКЪВ СЕ ИЗЖИВЯШ ГОСПОДИН МЕТЕОРОЛОГ
  • 26 Спас безделника

    27 4 Отговор

    До коментар #14 от "Активист на БСП":

    А бе мухльо! В Бразилия, Аржентина, Сингапур, круизните лайнери, КЛИМАТИЦИТЕ трепят хората. Ако имахме държавен завод за електромедицинска апаратура можеше да направи страхотни сделки с UV модули. Ама пуста лакомия за комисионни.....
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Diktaturmacht

    6 12 Отговор

    До коментар #20 от "В Перу":

    В Перу е диктатура,никой не знае,кво е ,що е в такива нецивилизовани държави,
  • 29 Тоя

    13 1 Отговор
    за облаги от всичко "разбира" !
  • 30 нервен ( разбивача на тролове )

    15 4 Отговор
    Аи на бас че к-19 е подводница ....и то печално известна съветска
  • 31 В южното полукълбо,

    9 3 Отговор
    Сега е зима! Пикът, върхът на вирусни инфекции, нали?!
  • 32 big

    16 6 Отговор
    Това е най-големия проблем на българина, дава си мнението по въпроси, които не познава независимо от титлите си! Другия проблем е, че не мисли, а директно следва "господаря" си. Фактите са налице: в Италия тази година има по-малко починали от миналата, когато нямаше коронавирус: у нас не се публикуват същите данни, но не се публикуват и броя на починалите от други заболявания сега.

    Коментиран от #34

  • 33 Браво

    10 30 Отговор
    Недоразумението манг(ас)ъров трябва да бъде арестувано !

    Коментиран от #61

  • 34 бегай у лево

    12 7 Отговор

    До коментар #32 от "big":

    В щата Ню Йорк има над 70 пъти повече починали от covid19 от колкото грипа през миналата година !
  • 35 Шайката

    26 8 Отговор
    Активираха още един Герберастки боклук и некадърник да плюва Мангъров.

    Коментиран от #37

  • 36 Тодор Живков

    20 5 Отговор
    Този чиляк май е станал политик. Всяка година умират ли около 1700 вследствие на усложнения от грип? Това знае ли го човекът? ИМа ли идея защо (след като поне от януари е ясно какво идва) не бяха взети мерки? Защо години наред не се подобрява здравеопозната система? Как са умирали хора и колко? как се различаваха от другите? Защо се спряха грижите за другите тежко болни хора. Та накрая и Мангаров ви е виновен, заради лошите управленски решения на Борисов и водената от него банда. Стигнахме и до абсурда Пеевски да прави дарения с нашите пари и то не личното му пари, а на някакви дружества. Как се изказа професора за протестът на медицинските сестри? Или те не са необходими за здравеопазването.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Мунчо

    21 4 Отговор
    Тоя е климатолог, той ли ще казва кое и как да се прави при епидемии?! Ега ти падението. Математици, политолози, всичколози. Но и медиите са виновни, че им дават думата. Тяхното мнение може да тежи само на пейката пред блока, при селските клюкари
  • 39 Т444444

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "В Перу":

    Вирус ковид ще изчезне след 24.05.2020
  • 40 Казуар

    11 10 Отговор
    Мангъров е усукан човек. В България има над 2 милиона пенсионери. И ако се пуснат младите без карантина ще бъдат заразени масово и възрастните хора. Най големи радетели за без карантина са търговците, и правилно е постъпил Христос като ги е изгонил от храма.
  • 41 Все недоволни

    8 6 Отговор
    Ама угодия няма! Ако някой каже нещо положително, в случая, че слънчевата радиация убива вируса, мрънкащи! Ако ни плашат с чували и камиони, мрънкащи! Докато не започнат да мислят някои хора и да спрат да злобеят, кой какъв бил или не бил, все така ще сме, много зле!
  • 42 хоминид

    9 3 Отговор
    Вирусът като всеки един вирус изпада в пълен потрес от ултравиолетовта радиация. БЪЛГАРИТЕ И ТЕ ВЕЧЕ СА В ПОТРЕС И СТОЯТ НА СУХО С ПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ МЕРКИ.

    Коментиран от #49

  • 43 Мангъра е станал като

    6 10 Отговор
    Икебаната. Събира съчки в гората.
  • 44 555

    12 4 Отговор
    Целта на занятието е ясна. Нано-ваксина за всички. Вирусите са подробности от пейзажа. Обаче направиха грешки, хората се поотръскаха от страха и прочетоха някой работи. Вече няма спиране, информацията се разпространява от човек на човек. Спукана им е работата, с насилие или без.
  • 45 Чочо

    13 2 Отговор
    Защо медийният слугинаж не попита колко са тестваните? Аз няма как да попитам в качеството ми на данъкоплатец, а ми е важно да знам
  • 46 goni

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Васил":

    Интересно! Ти на кои си !
  • 47 Жоро

    10 3 Отговор
    Рачев е страхлив личи си от изказването.Те му прилича
  • 48 Спас безделника

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "Нова":

    КОЙТО НЕ СИ ПОЗНАВА МИНАЛОТО, НЕ СИ ЗАСЛУЖАВА БЪДЕЩЕТО. ДРАГИ/А/, ВИРУСИТЕ НЕ СА СЕ ПОЯВИЛИ ТОГАВА, КОГАТО НЯКОЙ Е РЕШИЛ, ЧЕ Е ВИРУСОЛОГ. А И ОБЩАТА КУЛТУРА НЕ Е КАТО ОБЩАТА МАРА, ТЯ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ОСОБЕНО КОГАТО СЕ НАПЪВАШ ДА ПИШЕШ.

    Коментиран от #70

  • 49 Ба бу ба !

    6 2 Отговор

    До коментар #42 от "хоминид":

    Аз лично нямам нищо против, ако пукнеш с дупка в гръкляна, поне ще знаеш от какво си пукнал - от глупост!
  • 50 Аве Адолф Хайлллл

    7 1 Отговор
    Поредния незнаен специалист с платени предварително коментари ....
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Мишок

    7 1 Отговор
    Рачефф продължава с лакърдиите. Явно сси мисли, че ние сме аудитирията на Су, която изпитва. Разликата е голема... После да не се чудим че рейтинга на СУ пада непрекъснато... Има хора които работят неуморно по този въпрос.

    Коментиран от #55

  • 54 dxoroae

    3 0 Отговор
    защо не умряха сички депуткати?
  • 55 Университето до факултето

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Мишок":

    ГолЕм си Мики! (селянин)
  • 56 Юсуффф

    7 3 Отговор
    Остана само и автомонтьорите да се изкажат по темата.Професоре гледай си климата бе бате и не завиждайте професорите на доцента Мангъров, че всичко казано от него излезе вярно и ви би като маче у дирек."Професори" ама дървени.
  • 57 Васил

    3 6 Отговор
    Ако беше направил изявление в Китай за корона вируса Мангъров щеше публично да бъде обесен. Лудият премиер на Англия също си мислеше че нацията ще придобие имунитет а какво се оказа накрая затвори всичко.

    Коментиран от #64

  • 58 ПОСЛЕДНАТА СОФИЯНКА

    7 1 Отговор
    ЩОМ ПРЕМИЕРЪТ Е ПОЖАРНИКАР, ЗАЩО КЛИМАТОЛОЗИТЕ ДА НЕ СА ВИРУСОЛОЗИ????
  • 59 РАЧЕВ

    4 1 Отговор
    Знаеш ли каква е температурата в С.Арабия и др.Арабски и не само страни където не спира да пече с УВЛъчи и болните и не само са многократно повече от нашите.
  • 60 Истината

    3 5 Отговор
    20% нормални и мислещи хора са явно тук да коментират,другите Всички който подкрепят Мънгъров или са тъ.и или са тролове на БСП!!!Казах!!!
  • 61 Валери

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "Браво":

    Ти си най-голямото недоразумение!
  • 62 ЪЪЪ

    0 1 Отговор
    Другари много много прости, да действително е разбрал за разлика от вас простите че ултравиолета на слънцето ще го убие, но в случая трябва да натупате и Фандъчката защото нейните фини прахови частици ще спрат този ултравиолет. ... А и принципа е който е хванал бързия влак "приятно пътуване". Нали там е по добрия свят.
  • 63 Професор

    0 0 Отговор
    Абе плащат ли на разни гурувци да се изказват некомпетентно по всеки въпрос, от който не разбират нищо? За един приятел-гуру питам...
  • 64 Оня

    4 3 Отговор

    До коментар #57 от "Васил":

    Ти остави че затвориха всичко , ами и изпревариха италианците по смъртни случай! Сега ще дойдат мангъровци дето ще обеснят , че това се случва всяка година , и няма нищо страшно . И понеже много статистици има тук , да питам - Някой помни ли май месец да има грипна епидемия ?!? Щото нали КОВИД19 си бил най-обикновен грип !

    Коментиран от #66

  • 65 Мутафчийски

    3 2 Отговор
    Абе да ви прави впечатление, че сайтът се промени. Много прилича на Блиц и май вече си е това. Прасетата и тези купиха
  • 66 Факт

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Оня":

    Аз помня! По това време бях на симпозиум в Аржентина 😉
  • 67 аман бе

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Аре":

    Ай до гуша от разбирачи на които все някой им е виновен, на тоя е виновен манталитетът на Китайската комунистическа партия и въобще Китай че го има. Откъде в БГ толкова много задно .... ? Дефектно поколение, аз пък му казвам, че ако бяхме като в Китай сега нямаше всичко да ни е втора ръка, дори и вируса.
  • 68 Реалист

    1 1 Отговор
    КИТAЙCКA ЛAБOРAТOРИЯ ИЗРAБOТИ КOРOНAВИРУCA ПO ПOРЪЧКA НA ДEМOНOКРAТИЧНAТA ПAРТИЯ НA ХИЛЪРИ КЛИНТЪН C ЦEЛ ИМПИЧМЪНТ НA ТРЪМП ТOВA E ИCТИНAТA И ТЯ ЩE ИЗЛEЗE НA ЯВE, A ТРЪМП ЩE CПEЧEЛИ CЛEДВAЩИЯ МAНДAТ.
  • 69 ГОРСКИ

    0 0 Отговор
    Колко са умрелите от корона вируса и колко от други болести. Или всичките под един знаменател– корона?????? За това никой не ви вярва!
  • 70 Нова

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Спас безделника":

    По отговора Ви личи каква е о щата ви култура. Сам си я определихте:Обща Мара
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Спас безделника

    1 1 Отговор
    Скъпа "нова", мога да ти изпея частушката докрай, но ще спреш да ни забавляваш с твоето неподправено простодушие.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове