Last news in Fakti

9 Май, 2020 15:00 5 119 45

Пулмологът д-р Симидчиев: COVID-19 ще ни удари още 3 пъти

  • д-р александър симидчиев-
  • коронавирус-
  • зараза

Когато се разхлабят мерките централно, не бива да се разхлабват нашите мерки индивидуално

Пулмологът д-р Симидчиев: COVID-19 ще ни удари още 3 пъти - 1
Снимка: БГНЕС

"Очакват се минимум три вълни на заболели. Първата вълна, която имахме от епидемията, вълна на хроничните заболявания, които бяха отложени, и третата вълна е на тези заболявания, които са остри и нововъзникващи, но хората ги е страх да отидат в здравните заведения. Тези вълни са предвидими".

Това обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев в ефира на Нова тв. Той съветва, ако се проявят симптоми на остри заболявания, незабавно да се направи консултация със специалист.

"Получаваме все повече информация за коронавируса и сме много по-наясно какво се случва. Но отхлабването на мерките прехвърля отговорността от един орган, който следи за мерките, към всеки от нас индивидуално. Всеки, който не се е срещнал с вируса и няма имунитет, ще боледува", заяви пулмологът.

Според него трябва да се свикне с т.нар ново нормално и личната отговорност трябва да стане основен компонент от нашето битие.

"Когато се разхлабят мерките централно, не бива да се разхлабват нашите мерки индивидуално. Стратегия трябва да има на няколко пласта и не само за пандемията, а и в цялото здравеопазване.

Трябва да има стратегия по тестовете, които се правят, също и стратегия по изолирането на отделните случаи. Не по-малко важно е да има стратегия в здравеопазването, която не включва само COVID-19", каза още Симидчиев.

Той е на мнение, че всички планови операции, както и всички други планувани дейности, свързани със здравеопазването, които са били отложени заради коронавируса, трябва да бъдат възобновени.

Това, според него, означава претоварване на системата. Заради това е необходима ясна система.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    46 9 Отговор
    Точно три ли...................добре:) Ей,няма такьв смях,тия сьвсем разплискаха легена вече.....
  • 2 Последния софиянец

    39 4 Отговор
    Значи за постоянно да влезем в Матрицата. Не благодаря!
  • 3 суши

    34 9 Отговор
    От тоя ще излезе велик астролог.
  • 4 7777

    23 4 Отговор
    И какво от това???
  • 5 вуйчо Ваньо

    34 5 Отговор
    Абе докторе, и децата разбраха какво се случва само ти не си разбрал.
  • 6 Шопо

    22 4 Отговор
    Три пъти че ударм женка ти....
  • 7 Въпрос

    17 2 Отговор
    Колко от заболелите ще излекуваме? Такава прогноза никъде не се дава от корифеите. Все пак мина доста време и чухме доста капацитети, но тозивъпрос некакси им убегва....
  • 8 фактология

    16 2 Отговор
    Още един експерт...Марче не ги слага бе душко такива.Този, който не бил боледувал щял да го преболедува.Дрън, дрън та ярина.Как аз оцелявам повече от 15 години и не боледувам от грип.Нормално е да се боледува при тези, които не вземат навременни мерки или са решили да го преболедуват.Техен избор.Моят избор е да не боледувам и си вземам адекватни мерки.
  • 9 По-добре, врачка

    27 1 Отговор
    Може да е и така. Но тъпо, по-тъпо, най-тъпо и следващата степен НОЩ (да им пукна на абривиатурата) - 1911(заразени, не умрели?), което за площ от 111 хил.кв.км и около 6,984 милиона човека а за тези два месеца, в които сме в извънредно положение, в страната са починали около 100 от коронавирус, което е 0,0275% (стотни от %). В същото време в страната са починали 20 000 души от всевъзможни други болести и старост.

    Коментиран от #13

  • 10 1234

    10 1 Отговор
    Чакам определение за вълна от доктор!
  • 11 Лили

    8 1 Отговор
    Ораторе, бораторе що е то?
  • 12 гост

    19 1 Отговор
    ЛОШОТО ЧИЧЕ Е ,ЧЕ НЕ ОСТАНАХА ГЛУПАЦИ ДА ТИ СЕ ВРЪЗВАТ НА ГЛУПОСТИТЕ ДЕТО ПЛЯМПАШ !!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бесен Язовец

    18 0 Отговор
    Малко е 3 пъти поне 300! Ще треска всеки път когато МВФ поиската да заборочва държави!
  • 15 Да, има и тъпи

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "не думай":

    Знайте, че патоген-бактерия се лекува най-общо с антибиотик. Вирус го бори на човека - имунната система. Това са вече 6-7 години от 01.10 до 31.03 на следващата година пием разтворим витамин С+Zn -1000 mg (по 1/2 на човел ) и СаМgZnD3+C a сега прибавихме и витамин D3 дражета.
  • 16 Ахахах

    13 0 Отговор
    Това е докторчето с “продукта”, който трябвало да прилича на картина на Рембранд... я факофф. Уважаеми лекари, всеки един от нас има право, по конституция да избираме принкого да се лвкуваме! Няма как да търпя някакво гербврунгелско нвдоразумение да ми назначава лекар! Разберете го! Аз определям, не вие ту лу пи!
  • 17 всичко лъжа

    8 0 Отговор
    удари те по главата !
  • 18 Рошко

    8 0 Отговор
    Още 50 пъти да удари на майкави пуркстс дано
  • 19 Бесен Язовец

    12 0 Отговор
    Ааа Симидчиев знае ли че короните може да се лепят по космите и мустаците, ако е корона катерачка влиза в носа, а ако не е се спуска в устата!!!
  • 20 Васил Левски

    14 0 Отговор
    Колко фалшиви професори ви плати крадец Борисов? Така че ще излъжете?
  • 21 Юсуффф

    13 1 Отговор
    Най добре е със закон да се забрани говоренето на тема коронавирус,понеже и овчарите започнаха да дават "компетентно" мнение и да правят анализи.
  • 22 Едмон Дантес

    11 0 Отговор
    Лекарите и журналистите в този момент на криза имат огромна отговорност и дълг към човечеството.
    Бъдете честни и не се продавайте,защото в момента сте пропаганден инструмент в ръцете на недобросъвестни политици и злонамерени сили.Казвайте и показвайте истината,а не да лансирате спуснати лъжливи тези.
  • 23 Това е фарс!

    12 1 Отговор
    Дойде Събота и проститутките една след друга се публикуват да всяват страх. Проститутките са си проститутки. Щом задкулисието и мафията прибягнаха до тях, да плашат народа, значи се страхуват, че скоро ги чака ЛИНЧ. Проститутките с тях обаче!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 http://coronavirus.eti.pw

    1 0 Отговор
    http://coronavirus.eti.pw
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Професор Асаноф

    3 1 Отговор
    Според мен българия ще има поне 20/30 пика
  • 29 Снощи

    5 0 Отговор
    Снощи слушам шефа на болницата в Милано San Rafaele - Alberto Zangrillo досега са минали през ръцете му около 1200 пациенти и около 130 са били лекувани в болницата. Та същия през деня от включен телевизор в кабинета си по официален канал чува. ВИРУСА ЩЕ ИМА ВТОРА ВЪЛНА И ЩЕ БЪДЕ МНОГО ПО УЖАСНА.. Обърнал се към секретарката и я попитал КОЙ Е ТОЯ?? Оная му казала някакво име, доктора се разровил в нета и открил че е някакъв мижъв американски физик.. . До тук с фактите, останалото за вас. .... В Италия има една поговорка ПОТЪНАЛ КОРАБ С ХИЛЯДА АДВОКАТА НА БОРДА, ЕДНО ДОБРО НАЧАЛО. Сега може би трябва да се смени със специалисти по вируси
  • 30 Марио

    11 2 Отговор
    Стига сте плашили хората с този вирус.Всичко отдавна отмина.Вирусът мина и замина, изобщо си беше обикновен вирус това.Пуснете всичко да работи и оставете хората да живеят.Така не може да се живее, това не може да продължава.Само психично болен може да се примирява с тези ограничения.Помислете и за другите последици.Стига с паниката.

    Коментиран от #37

  • 31 Ще те удари

    2 0 Отговор
    По простата глава 4 пъти
  • 32 Тиква пълна с мас

    7 1 Отговор
    Не три още много лъжи ще има само гледайте . Цирка сега започва , направиха луди хората за пари болни , алчни , ненаситни свини . А задължителните ваксини могат да си ги набият в тиквите пълни със сланина вместо мозък .
  • 33 Ако

    4 1 Отговор
    Ако аз напиша нещо което модератора реши че е обидно се трие. Какво се случва с тези обаче къде разнасят слухове с психотерористична цел. Последиците за хората които не ползват нет и са си навряли главите в телевизорите ТОВА СЕ ТЕРОРИСТИ
  • 34 Вън от кошера !

    9 1 Отговор
    И ние сме много по-наясно какво се случва ! Случва се това ,че някои търтеи , които са обсебили държавния мед , имат намерение да се хранят от него за сметка на страха на хората до гроб !
  • 35 Хаха

    4 1 Отговор
    Пулмолог-оракул. Такива има само у нас. Гордейте се.
  • 36 Професор

    6 0 Отговор
    Хайде, поредният шаман... Ехо, симитите, абе не може ли да погледнете данните за смъртността в Европа за последните 5 години на euromomo dot eu? Идете на графиките и картите и ПОГЛЕДНЕТЕ. Даже не ви и карам да МИСЛИТЕ И ДА АНАЛИЗИРАТЕ, само да ПОГЛЕДНЕТЕ. Виждате ясно изразения почерк на смъртността свързана с този вирус. НЯМА абсолютно никакви индикации за втори, трети, пети и десети вълни. Това е възможно САМО ако твърдите, че заразата в България е толкова маргинална, че изобщо е нямало НИКАКВА вълна. Как може толкова малограмотни шамани да се изказват толкова хлевоусто и уверено, просто НЕ ЗНАМ.

    Коментиран от #38

  • 37 Професор

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "Марио":

    Не е съвсем така. Смъртността свързана с вируса има уникални динамични характеристики, много различни от тези на грипа. Вижте я на euromomo.eu Много ясни разлики се виждат. Бърз ръст, висок пик, бърз спад. НО -- много е вероятно лицето на триъгълника, с което се мери общата смъртност да е горе-долу съизмеримо с това получено при по-сериозен сезонен грип. Формите на тези триъгълници са различни. Едните имат къса основа и висок пик, другите -- широка основа и по-нисък пик.
  • 38 Никога

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Професор":

    не съм предполагал, че има толкова подлоги измежду лекарите, но... факт е!
  • 39 Бърдоква

    0 0 Отговор
    Защо никой,никъде не задава от два месеца,един простичък въпрос.Колко струва здравната пътека за всеки един "заразен" и настанен за "лечение'? Ако не греша,еоколо четири хиляди и петстотин. Прибавете и парите за всеки тест,като цена доствка и цена за тестване.За това,никой не се замисля. Тези се изкараха мъченици,и ние глътнахме куката,като каракуди.Разделете брой лекуващи,със брой болници и леглова база,и ще се получи едно огромно Нищо! А ни набиват в главите,все едно сме в пика на чумната епидемия преди столетия.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 дедо ставри

    1 0 Отговор
    Може да ни удари още 2019 пъти, щото е ковид 2019 и удря минимум по толкова! Стига ни четохте приказки на Шехерезада, стига си измисляхте неща, които не са ви ясни! Кажете си просто, че не знаете!
    А не куцо и сакато да се изказва, какво може и какво не може, щото звездите му го казали! Спрете се и се поклонете пред вируса... който ви разказа играта в световен мащаб и се оказа, че за нищо не ставате!
    Нема ни лекарство - ни ваксина, ни ясна представа за нещата!
    Страшна медицина 21-ви век - бравос!
  • 42 Светла

    1 1 Отговор
    за групов имунитет на България са нужни 4,2 млн оздравели-70% от 6 млн., на ден оздравяват по средно 20 души смятайте сами без ваксина колко ще има да го дъвчем още тоя вирус, а ваксина може да има чак в началото на 2021. вирус ще има още дълго време, приемете го и започенете да живеете с тази нова реалнотс, на никой не му харесва, но това е истината

    Коментиран от #43

  • 43 реалност му ессс

    0 1 Отговор

    До коментар #42 от "Светла":

    Е каква е новата реалност - социална дистанция?
    Младите да не смеят да се изтаковат, щото ще се заразят?
    Хората да си крият лицата под маски, да не смеят да си купят сандвич, че може да е заразен? Да питаш някой нещо и той да се направи, че не те чува, за да не се зарази? Супер реалност - но от нея печелят някои хора, а обикновения човек губи! Контакти, работа, пари!
    А мерси - искам да си живея по старо му - колкото - толкова!
  • 44 ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА

    2 0 Отговор
    МАИ МН НЕ ЧЕТАТ ЗА 2 ВЪЛНА ИМА ПРЕДВИД ХРОНИЧНО БОЛНИ КОИТО СА СЕ ВЛОШИЛИ ВСЛЕДСТВИЕ НА НЕОБРЪЩАНЕ НА ВНИМАНИЕ
    3 Е НА ХОРА С НОВООТКРИТИ БОЛЕСТИ КАТО РАК ИНФАРКТ ИНСУЛТ ТЕ НЯМА ДА ИЗЧЕЗНАТ ЗАРАДИ К19
  • 45 блаблабла

    0 0 Отговор
    ЕЕЕ КОЛКО ВЪЛНИ СА НИ УДРЯЛИ ДОСЕГА ВСЯКА ГОДИНА
    ХОРА САМО ПРИКАЗВАТ ЧЕ ЗА ТОВА СЕГА НЯМА ВАКСИНА
    А КАТО ИМА ЗА ГРИПА И РАЗНИ ДРУГИ БОЛЕСТИ ХОРАТА ДА НЕ БИ МАСОВО ДА СИ ГИ СЛАГАТ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове