Last news in Fakti

15 Май, 2020 11:55 1 701 11

Бум на кърлежи в София

  • кърлежи-
  • софия

Обработките на зелени площи продължават

Бум на кърлежи в София - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Пръскането срещу кърлежи започна. Обработката на тревните площи се извършва от обучени и добре екипирани служители на Столична община, оборудвани със специални машини, съобщи бТВ.

Началникът на отдел „Паразитология“ в РЗИ-София обясни, че се наблюдава ръст в популацията на кърлежите, но това е заради сезона. „Липсата на минусови температури е предпоставка да започнат да се размножават, особено в териториите на околоблоковите пространства“, допълни тя.

Експертът показа съд, плен с кърлежи и допълни, че те са събрани за лабораторни изследвания от терен, който не е бил окосен. По думите ѝ те са новоизлюпени.

„Тези са основният резервоар на преносителя на лаймската болест. Заболяването, което най-често се среща за София“, каза здравният експерт и заяви, че площите се обработват с препарати, щадящи природата. Целта е редуциране на огнища на кърлежи, а не ликвидиране на проблема.

Тя допълни, че към момента в столичното РЗИ не са постъпили сигнали за ухапани граждани, призова хората да са внимателни при разходки навън.

„До момента всички райони, предвидени за обработка в общински площи, са обработени. Изключение има за някои, които са в периферията. Съобразяваме се с дейностите по косене и обработката се извършва поетапно“, уточни Цезарина Илиева от Столична община.

По думите ѝ не е имало забавяне заради Извънредното положение. Тя обясни, че след като една площ се обработи, се поставя указателна табела.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Епидем

    4 1 Отговор
    Дали проверихте и в Народното събрание, или там са само актоподи и акули? Де дърво де!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Димов

    5 1 Отговор
    А, сега пък кърлежи. Ако не е грип, ще е вирус. Ако не е вирус, ще са кърлежи. Ако не са кърлежи, ще е свинска чума. Ако не е чума, ще е нещо друго. Едно време, как нямаше такива паники? Имам чувство, че вирусите и бактериите са се появили едва в последните 20-30г.
  • 4 Дженерал Майтапчийски

    4 1 Отговор
    От утре всички с рибарски ботуши / поне до коляното / - това е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!! Още днес ще заредим аптеките ! Цената на чифт ще е около 200 лева но обмисляме за разсрочено плащане или безлихвен кредит!Ако не се справим следващата мярка ще е - принудителна изолация и да си седите в къщи доката не измрат от глад тея гадове !!!
  • 5 357

    1 2 Отговор
    Елементарно,забраниха сядането на пейките в парковете и хората сядаха по тревата. Сега измислиха кърлежите,за да ги прогонят и от там. И това ако не е гавра?
  • 6 пенсионер

    10 1 Отговор
    цял народ знае, че в София има най-много кърлежи. не е новина !

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Рошко

    1 1 Отговор
    Ай ся ше пламне пак, тетанус и кърлеж корона вирус, искам пак извънредно положение
  • 8 Кокорчо🙄

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "пенсионер":

    Как да няма нали е най голямото шопско село
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 а не бе

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "пенсионер":

    От много години е така. По-старите, подути до пръсване, младите смучат, като за последно.
  • 11 Морски

    1 0 Отговор
    Е хайде сега бум...
    - То всичките дето са на държавна и общинска хранилка са кърлежи!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове