Last news in Fakti

19 Май, 2020 17:17 2 946 69

Сезонът е обречен само с български туристи

  • туристи-
  • сезон-
  • туристически сезон

За юли и август няма отказани почивки или ако има, те са единични

Сезонът е обречен само с български туристи - 1
Снимка: БГНЕС

Няма как само българските туристи да спасят туристическия сезон, смята проф. Стоян Маринов от Икономическия университет във Варна. Според него миналото лято пътувалите в чужбина българи са похарчили около 500 милиона евро, а цели 3 милиарда евро са дошли от чужденците, дошли на морски ваканционен туризъм у нас. Ето защо дори тези българи, пътували в чужбина, да останат у нас и всичките да дойдат на нашето море, пак няма да се компенсират загубите, уточни проф. Маринов пред БНР.

Той представи данни, според които 70% от нашия туризъм се осъществява по морето, а 80 на сто от тези 70% е делът на чуждестранните туристи. Ако не се отворят границите и не паднат ограниченията за карантина, не можем да говорим за туристически сезон, макар и в ограничен обем, категоричен е Маринов.

По думите му браншът е в готовност да посрещне туристите, но всичко зависи на първо място от затихването на пандемията, а след това и от бързото договаряне на представителите на властта, за да се облекчат пътуванията.

За юли и август няма отказани почивки или ако има, те са единични. Голяма част от резервациите за втората половина на юни също са запазени. Тези, които се отказват, не се анулират, а се прехвърлят за юли и август.

Икономистът бе категоричен, че сезонът у нас трябва да започне най-късно на 1 юли. Ако пропуснем и юли, отиде и август. Това означава за тези два месеца и части от септември България да загуби някъде около 2 милиарда евро. Можете да си представите – това са 4 милиарда лева – толкова, колкото държавата отдели, за да подпомага бизнеса за периода на извънредното положение, коментира проф. Маринов.

Основният за нас съседен пазар е румънският, затова е много важно да се отворят границите с Румъния, посочи още Маринов. Турците предпочитат планинските ни курорти през зимата, гърците пък идват на еднодневни пътувания в южната част на България, допълни той. Според специалисти България трябва да използва предимството си, че се справя добре с пандемията и не бива да допуска някои държави да ни изпреварят с рекламата в тази насока. Маринов даде пример с Черна гора, която вече се рекламира пред туристите като дестинация, свободна от коронавирус.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жени Толстолобчева

    57 4 Отговор
    Осигурете безплатни наркотици и алкохол и ще спасите сезона

    Коментиран от #28

  • 2 Монгола

    45 16 Отговор
    Руснаците ще дойдат пак на Черноморието защото се чувстват добре тук и тези 3 милиарда са от руснаците не са от почиващите немци от домовете за пенсионери!

    Коментиран от #46, #49

  • 3 Гост

    76 4 Отговор
    И кво като няма сезон ? Голем праз. Мутрите няма да си купят новата С класа и кво ?

    Коментиран от #58

  • 4 Тито

    63 4 Отговор
    Фалитът ви е сигурен стига ревахте изедници.алчни мухоморки само фалит ще ви постави на мястото си.

    Коментиран от #15

  • 5 Клик

    39 1 Отговор
    Всички ГЕРБави партайгеносета да се задължат да отидат на море или язовир в границите на кочината.Мутрата—ренегат ще подпише Окръжно №4 гласящо—фсеки ГЕРБав да похарчи всичко откраднато през последните 2 месеца по курортите на Боколандия.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Шампиона

    59 3 Отговор
    Няма да направя грешката да почивам на нашето черноморие повече..Радвам се, че днес отпадна карантината при ходене до Гърция..Ако трябва да избирам, предпочитам да не ходя на море, отколкото да ходя на нашето..Всички които са замесени в морския ни "туризъм" се постараха да изгонят всички туристи, било то български и чуждестранни и после викат "олелел, слаб сезон"..Не само ви пожелавам слаб сезон, а да фалирате всички до един..!
  • 10 Нашето море е Батак

    30 2 Отговор
    Влезеш в него Батак, излезеш два батака! И черкезите с наточени ятагани, чакат да ти резнат мерака! На язовир Батак отивам, но на нашето море, никога!
  • 11 Хотелиера

    3 27 Отговор
    За българите 1-2-3 за 3лв и ще са доволни от Черноморието и преди да си тръгнат за сметка на хотела в който са яли и пили 200 лв за изпът!

    Коментиран от #17, #19

  • 12 Asdfg

    33 1 Отговор
    Чудесна новина! Но и БГ туристи няма да има, след 3 месеца карантина и 300К безработни!
  • 13 АрхНикола Пеев

    60 1 Отговор
    Миналата година на Южното Черноморие ,порция пържена цаца от 200 гр. в най-елементарния ресторант беше 5,20 лв При килограм тази риба струваше 0,80 лв Ей, алчни сте в туристическия бранш. Работите 3 месеца и живете после царски 12 месеца
  • 14 Фотинов

    44 1 Отговор
    На нашето Кафяво море ли? Вие шегувате ли се??? Никога повече и всеки знае защо! В Гърция в по-скъпо но няма нищо обшо с Мутренското отношение към почиващите които да повярвали на рекламата. Не отричам, че тук таме има по някое островче с професионализъм и уважение. Но колко са останали? Отидеш на плажа и не искаш чадър, веднага идва сърдит Батка който ти показва Свободнара зона, някъде в трънаците. Паркираш си колата оня вдигат, след като са скрили знака. Храната не се хвърля, преработва се в друга за следващия ден. Фекалните води заустени нс плажа и за десерт се прибирате с Ешерихия коли. Простащината унищожи всичко и отврати българите от нашето море. Днес вече е късно!!! Нека фалират мутрите и хотелите им, да дойдат хора обичащи туризма и правещи всичко за да се чувстват добре българите. Тогава бавно, много бавно може някой да се върне но се съмнявам.
  • 15 Умнико, казва се “ на мястото ви”

    3 28 Отговор

    До коментар #4 от "Тито":

    Това първо. И второ, те може и да не умрат от глад, щото са милионери, но дребни, злобни човечета като теб, току виж пукнали, когато спре икономиката и няма приходи за никого. Но от къде толкова акъл, че да се сетиш.

    Коментиран от #20, #21, #29, #31

  • 16 1234

    36 0 Отговор
    Няма проблем със сезона
    Бариерите в Албена са 20лв за 24 часа
    Там вирус няма и туристи няма , но вход има

    Коментиран от #32

  • 17 Д. Петров

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хотелиера":

    А вентилатори имаш ли, или ти ще вършиш тяхната работа!?

    Коментиран от #35

  • 18 Гошо

    26 1 Отговор
    Аман от вас с тоя сезон и туризъм Ще каже човек че имате концесия на плаж или акции от хотели Е няма да има никой тая година по морето е това е Очертава се и догодина да е същото
  • 19 Хохохо

    14 2 Отговор

    До коментар #11 от "Хотелиера":

    И на тебе ти пожелавам един дълъг и хубав фалит.
  • 20 Д. Петров

    17 2 Отговор

    До коментар #15 от "Умнико, казва се “ на мястото ви”":

    Икономиката не е туризъм!
    "Но от къде толкова акъл, че да се сетиш."!
  • 21 Хохохо

    10 2 Отговор

    До коментар #15 от "Умнико, казва се “ на мястото ви”":

    И на тебе ти пожелавам същото, като на хотелиера.
  • 22 ветеринарен психолог

    7 0 Отговор
    50 000 лева ваучер за всеки депутат,за да подпомогнат туризма почивайки по една седмица на черноморието
  • 23 Балконский

    38 0 Отговор
    Вчера ходих до Боровец.нямаше жива душа,все едно че е паднала неутронна бомба.паркирах повървях стотина метра и от нищото се появи мутра която ми поясни че е платено паркирането.седнах в колата и си тръгнах.всичко наоколо беше пусто..така че си представете морето,шезлонгите и чадърите.
  • 24 High

    21 1 Отговор
    Ще спасим гръцкия за вашия незнам ,)
  • 25 ...

    11 0 Отговор
    Ще откарам семейството на бг, когато завладеем обратно до 3 морета ,)
  • 26 Иван

    14 1 Отговор
    Докато сте збили чадърите си до водата,никой да ни ви стъпи на плажовете дано!Вие имате извратено разбиране за туризъм мутрагени!
  • 27 Гост

    15 0 Отговор
    Е няма да ви дойдат 3 милярда евро тая година. Или кандисвате на 500 милиона от нашенци или фалирате и туй то. Изборът е ваш.

    Коментиран от #50

  • 28 Димов

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Жени Толстолобчева":

    Няма да се учудя, ако легализират и марихуаната, като в Холандия. Всичко са готови да направят за пари.

    Коментиран от #54

  • 29 До 15

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "Умнико, казва се “ на мястото ви”":

    Че ние икономика имаме ли? Тя действа ли?Видяхме последните месеци.А иначе робите навсякъде са добре дошли.Не само в България.
  • 30 Гост

    16 1 Отговор
    От години ходя на Обзор. Харесваше ми. Последните две години водата там е тинеста, мътна, с боклуци и мирише гадно. И като видя колко чиста е водата в Гърция се чудя, защо аджеба си мислят, че ще се топя в тая тиня и ще им плащам?
  • 31 Гост

    19 2 Отговор

    До коментар #15 от "Умнико, казва се “ на мястото ви”":

    Милионер като фалира не умира от глад, а от борчове. Гръмват го. А бедняка няма такива кахъри. Той на хляб и сол ще кара, но ще изкара. Свикнал е и знае как да оцелява с малко. Не плаши издръжливите сиромаси с беднотия. За тях тя е ежедневие. Да се плашат чорбаджиите, че са свикнали само на тлъсто и мазно, а май вече няма.
  • 32 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "1234":

    Вярно е това. Там като в музей влизаш. Плащаш вход.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Процесор Кучков

    6 1 Отговор
    Тая година сме 3 семейства у Гръцко, и довиждане на БеГе черноморието
  • 37 Ефо

    1 0 Отговор
    Ранна пролет ли беше или късна есен, но булката е трудна
  • 38 Тук

    4 0 Отговор
    НСИ какво казва по отношение на трите милиарда,защото на мен ми се струва, че числата са други?
  • 39 Четящ

    7 2 Отговор
    Ако поне 3 години никой не ходи в тази тоалетна на Европа,наречена Черно море,мутрите ще изпукат от глад.Те са паразити! Ако няма откъде да смучат ,умират!Да ги уморим...

    Коментиран от #56

  • 40 стоян георгиев

    2 2 Отговор
    сега ще се развихрят потомците ка киряк стевчов как много обичат българия с накупени от била продукти на гръцкия плаж!патриотизъм по български кво да правиш .манталитет и съдба!после се чудят и въпросните красавци що не им върви магазинчето пред блока или що шефа ги цака с парите.

    Коментиран от #41

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Какво говориш

    1 0 Отговор
    Боко днес позволи да приложат "ипон" на Българския туризъм, и се хвали за големия си успех. Български турист е на юг.
  • 43 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #41 от "Йозеф":

    точно за такива като теб писах "гръцки патриоти" дето пълните торбите от гръцките или българските магазини с надеждата да ви излезе евтино.наистина нямаме гръцките риби,но всичко останало тук е много по-хубаво.като почнеш от климата минеш през плодове ,зеленчуци,жени,заведения...и е по-евтино.затова и гърците в пограничните градове се пънат в българия и ви се чудят на акъла чии го дирите там,но както писах в предния пост киряк стевчов от подигото е имал силен ген!

    Коментиран от #48

  • 44 Аха е са тичаме😂😂😂😂

    3 1 Отговор
    На беге мутроморието😂😂😂😂😂 зачеркнете туризма вече като опция от която ше грабите от заблудените балъци😂😂😂
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Монгола":

    През 2019 г туристите у нас са 9 311 681, от които 450 113 са на руснаци. Реално това са 5% от туристите и те в голямата си част идват в собствени имоти. Приходи от руски туристи са пренебрежимо малко.
  • 47 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #45 от "Са ше тече мутренска кръв":

    само да те открехна.ако си българин и живееш в българия,няма ли туризъм няма да имаш по-висока заплата ,няма да получаваш добра рента,няма да ти върви бизнеса неависимо в ква област е.ще си като оня шоп дето си изгорил къщата за да прави кал на комшииската плевня.тва ни различава от гърците за съжаление.през 1987 година един грък ме прекара през половината серес само и само да си купя нещо съвсем незначително от магазина на негов братовчет.у нас ти плюеш черноморието,комшията плюе твоя бизнес,а родата ти гледа да купува китаиско.накрая никои няма пара!както писах в предния пост ,манталитет кво да се прави!

    Коментиран от #51, #57

  • 48 ГоСт

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "стоян георгиев":

    Ти пак се изплесна по корем май...а има ли Бг плодове и зеленчуци, ..за жените да не говорим...влез в Любопитно и ще разбереш какви са ни вече жените...като Сузанита, Преслава или Лорчето Караджова. И като видиш коя журналистка се вихри на сексуални теми...халал да са ти жените. За заведенията...може и да си прав, ама колкото пъти отида в България на заведение, толкова пъти си имам проблеми с полупияни батки, дето след втората ракия са под масата и мучат жално, като гигенски биволи от румънския бряг...такива проблеми никога не съм имал дори и в най-скапаната таверна в гръчко..хората вежливи и всеки влязъл поздравява на висок глас...елементарна култура му казват на това, Стоене... като си от Гоце Делчев ти е известен този факт...за останалото не мисля да ти отговарям, защото предпочитам да платя по-скъпо за истински продукт, а не за боклуците, с които са пълни Бг магазините..Айде чао..не вървиш с тия простотии, дето си ги изпедепцал...не ''фаташ'' дикиш...

    Коментиран от #61

  • 49 123

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Монгола":

    360 000 руснаци дошли в България и оставили три милярда и седемстотин евро всеки един от тях оставил в България по 10 228 евро.Значи всички руски милионери са били в България.В България руснаците са от средна ръка с между 500 и 1000 евро заплата.
  • 50 123

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Умножи сумата 3.7 милярда евро по 2.5 пъти ище получиш приблизително точна цифра за колко пари оставя един турист в България. 2000-2400 лв на седмица на човек без твърде много екстравагантности.

    Коментиран от #60

  • 51 Боли ма за беге икономика

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "стоян георгиев":

    Аз съм спекулант на фондовите борси и не ми дреме ни за туризъм ни дявол😂😂😂и моята заплата се базира на умението ми да спекулирам

    Коментиран от #55, #66

  • 52 Тва да правиш бизнес у бегето

    3 0 Отговор
    Си е чиста форма на лудост и мазохизъм😂😂😂😂😂 мутрите и полит шаиката само тва чекат да ви ограбят😂😂😂😂
  • 53 офф

    6 0 Отговор
    Абе кви загуби бе, за мен загуба значи тези пари да си ги имал и да си ги загубил ,а не да ги смятат ,ако бяхме работили и ако дойдат еди колко си хора. А коооолко години работеха на убииствени надценки и се отнасяха с наще туристи като да не казвам, направиха милиони кво реват само сега 80% съм сигурен ,че могат да понесат слаба година без проблем ......
  • 54 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Димов":

    За пари и проституцията че и изнасилванията ще легализират.А хотелите ще предлагат услуга пребии камериерка - две на цената за една. И закон ще приемат ако си бил пиян докато нарушаваш закона да не се брои. Всичко само и само парите да дойдат.парата им е над морала.
  • 55 123

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Боли ма за беге икономика":

    Ако си познаваш занаята гладен няма да останеш и няма какво да ги мислиш Българските измамници хотелиери и ресорантьори.Те ресторантьори много се замислили защо си купуваш храната от магазина, но те самите не ядът това което сервират на клиента.Ии като оставим цените на Българскитечернморски ресорантьори след това клиента не може да си плати сметките по докторите и лекрствата от техните храни.

    Коментиран от #67

  • 56 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Четящ":

    Да ги уморим ама на друга вена ще се пренесат да сучат кръв. Те следят кой бизнес печели намърдват се и го обсебват.
  • 57 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "стоян георгиев":

    Логиката ти е вярна. Патриотизма ти е похвален. Но парите влезли в туризма не отиват за високи заплати. Отиват за нов балкон на мутресата или за по-яка джипара. Келнерите си остават на трохички.

    Коментиран от #62

  • 58 Мутра

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Ами чи малко ли е? И без тва се ни подиграват за старите ГЛ класи, Кайени и Кю7-ци. Даже онова малкото дето думна Милен Цветков бе със старата Кю7-ца
  • 59 гост

    0 0 Отговор
    А на тоя приход миналата година ,какви пари са влезнали в държавата под формата на данъци и какви са отишли в ошфорките .
  • 60 Щирлиц

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "123":

    Туристите в БГ за 2019 г са 9,3 млн, а приходите са 3,7 млрд, или под 400 евро от турист. При среден престой от 5, 7 дни се вижда, че това е най-евтино възможно прекарана почивка в ЕС. Парите са отчетени от банковата система и са сравнително точни, защото почти няма кешови плащания и огромната част са ол инклузив.
  • 61 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "ГоСт":

    в бг има плодове и зеленчуци и мога да ти кажа че в сезона на летните почивки са в пъти по-добри от гръцките.нека съм конкретен българските череши,дини,пъпеши,домати,краставици,ягоди....са в пъти по-добри от гръцките и лятото може да си ги купиш от всяка сергия ,пазар или магазин.тва едно.после за жените.ти на море ходиш за да се жениш ли бе красавец?там ги избираш по морал иначе не флиртуваш и не тършиш игра?милия златен!!!!я ми кажи колко морални гъркини са ти обърнали внимание в гърция?дори тия дето са 100 кила на метър и педесе с косми дето ти не си и предполагал че там никнат?и кво ходиш при вежливи хора дето играят вежливо казачок,щото тва са гръцките забавления ,казачок с откровени геи мотиви и за твое съжаление ти там въпреки липсата на батки си смятан за наи-големия боклук.може да прочетеш погнусата в очите на дебеланките като идеш и ги заговориш!та евалата дерзаи при вежливите.иначе само да ти кажа ,че в бг поне от 15 години няма батки на основните дестинации,изключая две три в слънчев бряг.и плащаи за истински продукт двоино.щом те кефи,но не загърбваи своя .щото както псувате туризма ни така други твои клонинги псуват тва дето ти правиш обявяваики те за наи-големия боклук.именно тва не правят гърците въпреки скапаните им хотели,храни и двоините им цени.

    Коментиран от #63

  • 62 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #57 от "Гост":

    тва не е вярно дето си писал.туризма ни храни милион българи сред тях мутрите са под 1 процент.другото са хора точно като теб.едно към едно!

    Коментиран от #64, #65

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "стоян георгиев":

    Абсолютно! Само мрънкят и като ми дойдат искат за без пари да спят, с*рат и още какво ли не. А в Гърция тичат и плащат колко им кажат. Е чакай бе мой аз ако зимам колко гърците щи фъргам и рози.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "123":

    българските хотелиери са измамници,подобно на българските селяни,работници,чиновници и т.н.освен това те дават поминък на българските сервитьори,готвачи,камериерки...!всичко е вързано .докато соцчовека в българия не го проумее няма как да имаме.когато копаеш гроба на някого ,трябва да знаеш че копаеш и своя!толкова ли не разбрахте че плюенето не е продуктивно и ви се връща?вярно че в комунизма постоянното мрънкане се превърна в основа на характера,но комунизъм няма отдавна!само да ви кажа цехе българското море е с около 150 км плажна ивица и концентрира милиони хора през сезноа ,което няма как да стане ако не е интересно.така че е добре да уважавате труда и постигнатото от туризма ни ако очаквате уважение.ако обаче като соцчовеци искате да бъдете унижавани и нехаресвани продължаваите с обидите.неуважението ражда неуважение !
  • 68 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    модератора,защо ми триеш постовете?
  • 69 Mango Jerry

    0 0 Отговор
    Който си има хотел, да му мисли. Хайде сега да спасяваме хотелите, вие луди ли сте. Кой ще спаси възрастните и инвалидите? Руснаците са болни мозъци а сега като + имат и корона вирус. Няма по просташка дъуржава с по просташко население в света от България, така я виждам аз и всеки ден изживявам ужаса да съм в пределите на тази държава.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове