Държавна онлайн резервационна система „Преоткрий България“ ще заработи от 1 юни. Всички хотели и ресторанти, които решат да предлагат услугите си чрез платформата, ще трябва да предлагат храна само от български земеделски производители. Това стана ясно по време на извънреден брифинг в Министерския съвет, съобщи economic.bg.
„В системата всички хотели и ресторанти ще могат да публикуват офертите си за потребители в България за лятна ваканция: стая, нощувки, резервации за ресторанти. Тя ще стартира заедно с началото и на туристическия сезон тази година. Идеята е да се насърчи вътрешния туризъм в тази ситуация“, обясни Филип Анастаси от „Метро България“.
„Целта е да направим сигурен продукт за българския потребител на услуга, както и за чужденците впоследствие. Ние трябва да представим пакета така на нашите клиенти, които изберат платформата, резервирайки нощувка и вечеря, да избират да отидат на сигурно място от гледна точка на чистота, хигиена, гарантиране на социалната дистанция. Втора точка от тази програма е да върнем българските храни в менютата на ресторантите, задължително условие се явява за хотели и ресторанти да предлагат български храни и ястия, произведени от продукти, предоставени от български предприятия и фермери, включително малки фермери“, обясни Георги Гърневски от „Метро България“ .
Министърът на туризма Николина Ангелкова също взе участие в брифинга и обяви, че се планира платформата да стартира на 1 юни, но не може да каже дотогава колко хотели ще се включат в нея. Участието в платформата е безплатно, обясниха много кратно по време на брифинга.
„Министерство на земеделието приветства платформата „Преоткрий България“. Гарантираме, че в България има достатъчно качествена продукция, за да задоволи българската продукция за наши и чужди туристи. Ние поемаме ангажимент и за контрол на този доброволен стандарт, който избере да почива през платформата „Преоткрий България“ Надявам се и хотелиерите да намерят възможността чрез тази платформа да успеем да върнем българските туристи“, каза министърът на земеделието Десислава Танева.
Туристите ще могат да видят на платформата храните, които се предлагат в съответния хотел или ресторант от кои вериги идват, от кои региони, както и по какъв стандарт са произведени. Освен това ще има информация и за това какви хигиенни изисквания има в хотели, както и какви мерки са предприети, за да не се разпространява заразата от коронавируса.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Последния софиянец
15:37 21.05.2020
2 хъгъ
15:41 21.05.2020
3 Ха ха
15:43 21.05.2020
4 Брах ви лайката гербаджийска
15:52 21.05.2020
5 Барабанчик
Братя и сестри, аз съм влюбен! ЛУДО ВЛЮБЕН!!! Една е Николинка на света - титан на мисълта и неземна красавица (още не мога преценя кое от тия й качества надделява)
16:16 21.05.2020
6 ИЗВЪН
Последните няколко години ми прави впечатление, че разрухата и безхаберието са навсякъде. Жалки опити да се прави туризъм. Услуга с изключително ниско качество и необосновано високи цени.
Емблематични градове : Копривщица, В. Търново, Мелник, Трявна... тотал щета. За морските курорти да не говорим.
16:40 21.05.2020
7 Разговори с кого
17:53 21.05.2020
8 123
Но ако вземем данните които българските туристически фирми са дали за приходите си от миналата година а това са девет милиона и двеста и осемдест хиляди туристи които са оставили три милярда и седемстотин милиона евро излиза че всеки един от тези чужди туристи е платил средно 777 лева и 37 стотинки за ваканцията си в България.Интересно защо след като чуждите туристи са плащали такива цени който са по нормален Български стандарт на плащане,Българските туристически фирми искат 3 пъти по високи цени от Българските туристи ?
22:46 21.05.2020