Last news in Fakti

28 Май, 2020 11:09 1 390 24

Станишев: Трябва ни и икономически щаб

  • сергей станишев-
  • covid-19

Ние често обичаме да критикуваме, но единствената реална подкрепа за нашата икономика и социалния ни сектор идва от ЕС, каза лидерът на ПЕС

Станишев: Трябва ни и икономически щаб - 1

Решението на ЕК в някакъв смисъл е историческо, защото извежда европейската интеграция на ново ниво. Никога до сега не е правено такава решителна стъпка – да се издава общ дълг с общи гаранции. Това коментира в предаването „Тази сутрин“ по бТВ лидерът на ПЕС – Сергей Станишев по повод предложението милиарди за спасителна програма след кризата с COVID-19 да бъдат взети като заем на световните финансови пазари, който ще връщат всички държави в продължение на цели 30 години.

Това е много сериозна помощ за България от страна на ЕС. Ние често обичаме да критикуваме, но единствената реална подкрепа за нашата икономика и социалния ни сектор идва от ЕС. Ако съберем тази сума с това, което ще дойде по линия на кохезионни и други фондове, в рамките на редовния бюджет на евросъюза за следващите 7 години, ще имаме на разположение близо 30 млрд. евро, обясни Станишев.

По думите му има два фактора във всеки антикризисен план, които са решаващи. „Първият е време – тук много дълго се съгласуват позиции, този процес не е приключил. Важно е да се задейства този план час по-бързо. Вторият фактор е мащабът – тази сума, която се предлага от Комисията, вече е достатъчен инструмент за подкрепа на европейските икономики. ПЕС единодушно се обяви в подкрепа на този план“, посочи Сергей Станишев.

По думите му голямото предизвикателство е как в България ще бъдат изразходени тези средства. Според Станишев трябва да има икономически антикризисен щаб, защото мащабът на икономическите щети вече е много голям.

„Ще бъдем задължени да представим Национален план за възстановяване. Той не може да бъде само един план на правителството – трябва ни широка кръгла маса, с експерти, браншови организации, синдикати и работодатели, с опозицията, за да се видят всички идеи. Да се види кои сектори са най- засегнати. Най-важното е не просто да възстановим статуквото преди тази криза, а да видим къде са възможностите за ускорено развитие на икономиката“, отбеляза Станишев.

Следя с голяма тревога подготовката на предстоящата кампания за нов лидер на БСП, каза още той.

„Виждам една опорна точка, която се налага през последната седмица централизирано с няколко говорители. Внушението е едно: тези, които критикуват действащия председател и ли ще се състезават срещу него, изпълняват поръчка на ГЕРБ. Това е изцяло фалшива опорна точка. Много от тези хора, които изразяват тревога като Георги Пирински и Велислава Дърева, никой не може да ги заподозре в това. Част от говорителите обаче са много недостоверни – като Румен Овчаров, който нарича председатели на областни общински съвети „барони“.

„Какви барони са те, това е ядрото на партията, което организира всяка една кампания, защото не е достатъчен само национален щаб“, отбеляза още Станишев.

Георги Гергов е избран за удобна мишена на ръководството, виден е тандемът Нинова – Овчаров. Не случайно, човекът, който ще готви основния политически документ на конгреса, е Румен Овчаров, посочи Сергей Станишев. Според него трябва да се успокои обстановката и всички, които имат правото да се кандидатират за лидер, да го направят.

„В много кратки срокове може да се организира заседание на Националния съвет, то да вземе съответните решения и да се върви по установения ред. Това което очаквам и искам да видя в тази кампания е състезание на идеи и платформи, нямам властови амбиции, не е в дневния ми ред да се кандидатирам за лидер на БСП“, категоричен беше лидерът на ПЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Каракачанов

    11 2 Отговор
    Ние икономически щаб си имаме, аз, Боко и Валерката Симеонов.Хахаха.
  • 2 гост

    10 10 Отговор
    Прав си бат Серго - нека сложим видния червен икономист Румен Гечев да го оглави че да е сигурен фалита на държавата !
  • 3 на днешния ден

    5 5 Отговор
    Станишев,да не забравиш,че на днешният ден преди 101 години през далечната 1919 година е учредена майката на БСП,многообичната от вас БКП.
  • 4 България е

    7 4 Отговор
    единствената страна в която населението не получи нито един лев. Утре отивам да си платя данъците.

    Коментиран от #5

  • 5 до България е

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "България е":

    И правилно - докато се възприемате като "население" а не като нация не трябва да получавате нищо ...
  • 6 Мнение

    8 3 Отговор
    Хаджи Чорбаджи Станишев да не се обажда. Пробва се, НЕ стана. И с идеи и с конкретни промени!
  • 7 123

    5 1 Отговор
    Еврофондове дори и 100 милярда да са ако се подаряват и харчат като до сега на близки до герб, и ввсички разбойници в НС, и техните роднини, приятели и познати Бълагрия няма да види добро отново.Парите не се изразходват за български стоки, не се инвестират в нови производства, не се наемат инженерите и учените да работят по проекти за развиване на България.След като 80% от парите от Евро фондовете изчезват в банкови влогове и чужбина, закупуват скъпи западни коли, къщи, ваканции и други, тези откраднати евро се връщат обратно в Западна Европа.Пари оркрадени от държавата и евро фондовете и стоящи в банка или похарчени у чужбина или за чужди стоки, загробват Българската икономика, за това няма увеличение на заплатите и жизнен стандарт в България.
  • 8 big

    10 1 Отговор
    Защо продължават да дават трибуна на този предател във всяко отношение? Той е изключително вреден за България като цяло и за БСП в частност.

    Коментиран от #9

  • 9 Guest

    2 7 Отговор

    До коментар #8 от "big":

    ВРЕМЕ Е ЗА ОБЕДИНЕНИЕ НА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКАТА ОБЩНОСТ !
    Призив
    на Атлантическия съвет на България

    С нарастваща тревога констатираме, че избраният евроатлантически път на България продължава да бъде застрашен.
    Управляващите партии и парламентарната опозиция, както и редица извънпарламентарни партии и неправителствени организации, все повече проблематизират българското членство в ЕС и НАТО. Политиката на „снишаване“ и арогантното лобиране за интересите на Руската федерация нямат място в европейска България.
    Наш морален и патриотичен граждански дълг е да защитим европейската и атлантическата принадлежност на България и да си върнем националното и европейското достойнство.
    Демократичните партии от дясно-центристкото политическо пространство и евроатлантическите организации днес са призвани заедно да прекратят опитите на ретроградните комунистически и проруски сили да променят евроатлантическия курс на България и да тласнат страната ни отново в геополитическата орбита на Москва.
    Условие за успешното противопоставяне на антиевропейската и антинатовската политика е евроатлантическата общност да бъде обединена в национална надпартийна платформа за провеждане на обща политика и активни действия.
    Основната цел на този алианс трябва да бъде постигането на национално разбирателство, единодействие и обединение на демократичните партии, сдружения и граждани от евроатлантическата общност, в името на европейското и атлантическо бъдеще на България.
    Основн

    Коментиран от #13, #14

  • 10 Лили

    4 3 Отговор
    Ще имаме и икономически щаб , вие само стоите на страни.
  • 11 Коко

    9 1 Отговор
    Ей тоя червей го обладаха всички афробелгийци в Брюксел.
  • 12 JEFF

    5 1 Отговор
    В България щабове да искаш. Всеки е от умен, по-умен и готов за всеки щаб. ЕС хубаво дава пари, но трябва да се работи , а щабовете не вършат много работа , за намиране на работа.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хубу ама вас

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Guest":

    с големите гевреци какво ще ви правим? Освен да ви пращаме на екскурзия в Гьоттепе, да ви ашладисват по три пъти на ден.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Българин

    3 0 Отговор
    Не разбрах къде се скри другаря Станишеф през цялото време на Из вънредното положение,но много ни Липсваше.....Хората Даряваха,водиха битки за оцеляване и накрая на Бял Кон се появява СПАСИТЕЛЯТ Стани шеф......
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 СТАНИ ШЕФ

    2 1 Отговор
    ВОЕННОПОЛЕВИ СЪД , Е НУЖЕН НА БЪЛГАРИЯ -- ПРИ ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ НЯМА ЩАБ ! СТАНИШЕВ НАЛИ ,,УПРАВЛЯВА" И ТОЙ 10 ГОДИНИ ЧРЕЗ КРАЖБИ И ЗАМЕНКИ - НЕКА ОТГОВОРИ И НА ВЪПРОСА КАКВО Е РАБОТИЛ ТОЗИ ПАРАЗИТ ЦЯЛ ЖИВОТ
  • 22 Пенчо

    0 3 Отговор
    Станишката е висока класа, особено в сравнение с политическия боклук в България.
  • 23 Брей

    1 0 Отговор
    Щабове и конгреси,кого баламосвате народа много добре ви познава,че за нищо неставате .
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове